ID.nl logo
Welke bluetooth-speaker past bij mij?
Huis

Welke bluetooth-speaker past bij mij?

Het aanbod aan bluetooth-speakers is enorm. Dat maakt het kiezen van net die ene speaker die bij je past heel uitdagend. Met dit artikel maken we het makkelijk door je alles te vertellen over deze draadloze speakers.

Elk jaar worden er wereldwijd miljoenen bluetooth-speakers verkocht. Begrijpelijk, want deze draadloze speakers zijn makkelijk te gebruiken en hoeven niet al te veel te kosten. In dit artikel lees je: Welke voordelen bluetooth-speakers hebben | Welke types er zijn | Waar je op kunt letten als je een set zoekt.

Lees ook: Welke draadloze oortjes passen bij mij?

Net als een hoofdtelefoon of draadloze oortjes is een bluetooth-speaker een ideale aanvulling voor je smartphone als je naar muziek wil luisteren. Je hebt er ook die geschikt zijn voor situaties waar andere audiotoestellen echt niet kunnen gebruikt worden. Een picknick op het strand bijvoorbeeld of als muziekmaker aan het zwembad of op een schip. 

De voordelen van een bluetooth-speaker

Een bluetooth-speaker heeft zeker zijn troeven. Je mag hem echter niet verwarren met een draadloze speaker met wifi. Bij bluetooth is er een directe verbinding tussen je smartphone, tablet of laptop met de speaker. Muziek afspelen kan dus ook in de tuin, waar geen wifi te vinden is. Niet elke bluetooth-speaker heeft een batterij, maar de meeste wél. Met zo’n speakertje kun je echt overal naartoe. Je moet wel in de buurt blijven met je telefoon. Het maximale bereik van bluetooth is doorgaans 10 meter. 

Een wifi-speaker hangt aan je draadloze netwerk. Dat maakt het makkelijk om hem te bedienen met verschillende toestellen, zoals de smartphones van iedereen in het gezin. En als je smartphone-accu leeg is, blijft de muziek spelen en kun je de wifi-speaker alsnog via je tablet bedienen. De keerzijde is wel dat je niet zomaar die wifi-speaker mee naar een vakantiehuis neemt. De meeste wifi-toestellen hebben bovendien een stopcontact nodig.

De grote namen op vlak van bluetooth-speakers zijn Bose, JBL en Sony. Vooral die laatste twee bieden een enorm breed assortiment aan. Daarnaast heb je nog tientallen bekende merken die degelijke luidsprekers bieden. En dan zijn er in de budgetklasse nog onbekende fabrikanten die voor een prikkie een speaker aanbieden. Er komt echter wel wat te zien bij het ontwerpen en bouwen van een goed klinkende bluetooth-speaker. Als je budget het toelaat, is het wel de moeite waard om voor een beter product te gaan.

Welke types zijn er?

Er zijn heel veel bluetooth-speakers, met heel uiteenlopende designs en eigenschappen. Ze allemaal netjes in een hokje stoppen, lukt daarom niet. Wel kun je tijdens je zoektocht naar een bluetooth-speaker toestellen elimineren aan de hand van een eigenschap of specificatie. Wil je bijvoorbeeld een speaker mee in de rugzak stoppen bij een trektocht? Dan kun je grotere modellen en toestellen met een beperkte batterijduur links laten liggen.

Je moet je dus vooral afvragen welke zaken belangrijk zijn voor je. De specificaties en eigenschappen waar je naar kunt kijken zijn batterijduur, grootte en gewicht, waterbestendigheid en duurzaamheid, en speciale opties, zoals dat je meerdere toestellen kunt koppelen of een powerbank-functie.

Met een powerbank zit je nooit zonder stroom

Voorkom dat je telefoon uitvalt midden in je playlist

Ten slotte moet het design je nog bevallen. Gelukkig is dat meestal geen probleem. Een voordeel van het enorme aanbod aan speakers is dat je veel keuze hebt. Wat chiquer of net sportiever: opties zijn er genoeg. Veel merken bieden zelfs aardig wat hippe kleuropties. Je volgende speaker hoeft niet per se zwart of wit te zijn.

Ondersteunde codecs Net als bij bluetooth-hooftelefoons pakken fabrikanten uit met de bluetooth-codecs die ze ondersteunen. AAC is wel een aanrader, met name als je een iPhone bezit. AptX en LDAC bieden betere kwaliteit, al ga je dat niet altijd merken bij kleinere speakers.

Batterijduur 

Er bestaan grotere bluetooth-speakers die alleen werken op netstroom. Maar de meerderheid is uitgerust met een ingebouwde accu. Je laadt deze meestal op via een usb-lader, net zoals je smartphone. Snellaadfuncties of draadloos laden kom je zelden tegen bij bluetooth-speakers, dus houd er rekening mee dat het helemaal opladen even kan duren.  

De accuduur is heel afhankelijk van de grootte van de speaker. Hoe groter de luidspreker, hoe groter de batterij. Het kan natuurlijk zijn dat die grotere speaker een zwaardere versterker bevat en dus meer stroom verbruikt. Toch zal een groter toestel over het algemeen langer blijven spelen. Bij een klein model kun je al op een batterijduur van 5-6 uur rekenen. Iets forsere maar nog altijd handzame modellen halen al gauw 15-20 uur. De grootste speakers kunnen nog langer muziek produceren. 

Langer muziek luisteren Zaken die de batterijduur beïnvloeden: het volumeniveau (hoe luider, hoe hoger het stroomverbruik), de temperatuur (batterijen functioneren slechter bij koud weer) en afstand tussen speaker en telefoon.

Grootte, gewicht en aantal speakers

Zoals gezegd, hangt de grootte samen met de capaciteit van de batterij die in de speaker zit. Maar niet alleen dat: een groter toestel bevat misschien meerdere speakers (of drivers). Bijvoorbeeld een woofer voor bastonen en een tweeter voor hoog detail. Die stap van een enkele speaker die alle geluid produceert naar twee of drie gespecialiseerde speakertjes doet heel veel op vlak van geluidskwaliteit.

Heel kort door de bocht gesteld, kun je ook zeggen dat hoe groter de woofer, hoe indrukwekkender de bastonen. In de praktijk passen fabrikanten wel allerlei trucjes toe om toch diepere bassen te laten spelen. 

Meer speakers en een grotere accu maakt de bluetooth-speaker wel zwaarder. Iets om rekening mee te houden als je iets zoekt om mee in de rugzak te stoppen.

Waterbestendig of waterdicht?

Een speaker die je enkel binnen gaat gebruiken of op het terras? Die moet niet per se tegen water kunnen. Het mooie aan een bluetooth-speaker is echter dat je hem overal naartoe kunt nemen. Ook naar plaatsen die niet zo vriendelijk zijn voor audioapparatuur. Daarom zijn heel wat speakers meer of minder bestand tegen water en stof. 

Om te ontdekken hoe goed een speaker tegen die zaken kan, kijk je naar het IP-label. IP staat voor ‘Ingress Protection’ of bescherming tegen indringing. Is er geen? Dan is dit toestel niet getest op water- en stofbestendigheid. Wellicht omdat het er niet tegen kan. 

Een IP-label bestaat uit twee cijfers, zoals IP67. Het eerste cijfer verwijst naar hoe goed het toestel tegen stof- en vuilindringing bestand is, het tweede verwijst naar waterbestendigheid. Staat er pakweg IPx8, dan is het toestel enkel getest voor die ene eigenschap – in dit geval waterbestendigheid.

Bij de IP-labels is een cijfer van 6 al hoog. Een waterstraal of kortstondig in de regen zou geen probleem mogen zijn. Een speaker met IPx7 kan zelfs kort helemaal ondergedompeld wordt. Staat er IPx8, dan mag het toestel zelfs in het zwembad vallen en daar een aantal minuten blijven liggen. 

Water of wat anders? Er schuilt wel een addertje onder het gras: de IP-labels gaan over water. Cola of zout water zijn heel wat agressiever. Meestal gaat het ook maar over een diepte van 1 tot 1,5 meter. 

Speciale opties 

Bluetooth-speakers komen soms met speciale functies. Een populaire is de powerbank-functie. Hiermee kun je de batterij van de luidspreker gebruiken om je smartphone op te laden – superhandig als je op reis bent. Er zijn ook modellen met ingebouwde party-verlichting, wat ook heel fijn is.

Nog een leuke optie is stereopaar en een koppelfunctie. Bij het eerste kun je twee identieke bluetooth-speakers met elkaar verbinden zodat ze spelen als een stereosysteem. Als je die speakers juist opstelt, klinkt dat heel wat beter dan één speaker. Sommige merken gaan een stapje verder: je kunt dan via een party-functie speakers koppelen tot één virtuele luidspreker. Bij Sony en JBL kun je zo theoretisch zelfs tot bijna honderd stuks samenvoegen. 


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.