Welke bluetooth-speaker past bij mij?

Welke bluetooth-speaker past bij mij?

Geplaatst: 19 juni 2023 - 17:28

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:29

Jamie Biesemans

Het aanbod aan bluetooth-speakers is enorm. Dat maakt het kiezen van net die ene speaker die bij je past heel uitdagend. Met dit artikel maken we het makkelijk door je alles te vertellen over deze draadloze speakers.

Elk jaar worden er wereldwijd miljoenen bluetooth-speakers verkocht. Begrijpelijk, want deze draadloze speakers zijn makkelijk te gebruiken en hoeven niet al te veel te kosten. In dit artikel lees je: Welke voordelen bluetooth-speakers hebben | Welke types er zijn | Waar je op kunt letten als je een set zoekt.

Lees ook: Welke draadloze oortjes passen bij mij?

Net als een hoofdtelefoon of draadloze oortjes is een bluetooth-speaker een ideale aanvulling voor je smartphone als je naar muziek wil luisteren. Je hebt er ook die geschikt zijn voor situaties waar andere audiotoestellen echt niet kunnen gebruikt worden. Een picknick op het strand bijvoorbeeld of als muziekmaker aan het zwembad of op een schip. 

De voordelen van een bluetooth-speaker

Een bluetooth-speaker heeft zeker zijn troeven. Je mag hem echter niet verwarren met een draadloze speaker met wifi. Bij bluetooth is er een directe verbinding tussen je smartphone, tablet of laptop met de speaker. Muziek afspelen kan dus ook in de tuin, waar geen wifi te vinden is. Niet elke bluetooth-speaker heeft een batterij, maar de meeste wél. Met zo’n speakertje kun je echt overal naartoe. Je moet wel in de buurt blijven met je telefoon. Het maximale bereik van bluetooth is doorgaans 10 meter. 

Een wifi-speaker hangt aan je draadloze netwerk. Dat maakt het makkelijk om hem te bedienen met verschillende toestellen, zoals de smartphones van iedereen in het gezin. En als je smartphone-accu leeg is, blijft de muziek spelen en kun je de wifi-speaker alsnog via je tablet bedienen. De keerzijde is wel dat je niet zomaar die wifi-speaker mee naar een vakantiehuis neemt. De meeste wifi-toestellen hebben bovendien een stopcontact nodig.

De grote namen op vlak van bluetooth-speakers zijn Bose, JBL en Sony. Vooral die laatste twee bieden een enorm breed assortiment aan. Daarnaast heb je nog tientallen bekende merken die degelijke luidsprekers bieden. En dan zijn er in de budgetklasse nog onbekende fabrikanten die voor een prikkie een speaker aanbieden. Er komt echter wel wat te zien bij het ontwerpen en bouwen van een goed klinkende bluetooth-speaker. Als je budget het toelaat, is het wel de moeite waard om voor een beter product te gaan.

Een blauwe Bang & Olufsen Beoplay A1 speaker.

Welke types zijn er?

Er zijn heel veel bluetooth-speakers, met heel uiteenlopende designs en eigenschappen. Ze allemaal netjes in een hokje stoppen, lukt daarom niet. Wel kun je tijdens je zoektocht naar een bluetooth-speaker toestellen elimineren aan de hand van een eigenschap of specificatie. Wil je bijvoorbeeld een speaker mee in de rugzak stoppen bij een trektocht? Dan kun je grotere modellen en toestellen met een beperkte batterijduur links laten liggen.

Je moet je dus vooral afvragen welke zaken belangrijk zijn voor je. De specificaties en eigenschappen waar je naar kunt kijken zijn batterijduur, grootte en gewicht, waterbestendigheid en duurzaamheid, en speciale opties, zoals dat je meerdere toestellen kunt koppelen of een powerbank-functie.

Met een powerbank zit je nooit zonder stroom

Voorkom dat je telefoon uitvalt midden in je playlist

Ten slotte moet het design je nog bevallen. Gelukkig is dat meestal geen probleem. Een voordeel van het enorme aanbod aan speakers is dat je veel keuze hebt. Wat chiquer of net sportiever: opties zijn er genoeg. Veel merken bieden zelfs aardig wat hippe kleuropties. Je volgende speaker hoeft niet per se zwart of wit te zijn.

Batterijduur 

Er bestaan grotere bluetooth-speakers die alleen werken op netstroom. Maar de meerderheid is uitgerust met een ingebouwde accu. Je laadt deze meestal op via een usb-lader, net zoals je smartphone. Snellaadfuncties of draadloos laden kom je zelden tegen bij bluetooth-speakers, dus houd er rekening mee dat het helemaal opladen even kan duren.  

De accuduur is heel afhankelijk van de grootte van de speaker. Hoe groter de luidspreker, hoe groter de batterij. Het kan natuurlijk zijn dat die grotere speaker een zwaardere versterker bevat en dus meer stroom verbruikt. Toch zal een groter toestel over het algemeen langer blijven spelen. Bij een klein model kun je al op een batterijduur van 5-6 uur rekenen. Iets forsere maar nog altijd handzame modellen halen al gauw 15-20 uur. De grootste speakers kunnen nog langer muziek produceren. 

Grootte, gewicht en aantal speakers

Zoals gezegd, hangt de grootte samen met de capaciteit van de batterij die in de speaker zit. Maar niet alleen dat: een groter toestel bevat misschien meerdere speakers (of drivers). Bijvoorbeeld een woofer voor bastonen en een tweeter voor hoog detail. Die stap van een enkele speaker die alle geluid produceert naar twee of drie gespecialiseerde speakertjes doet heel veel op vlak van geluidskwaliteit.

Heel kort door de bocht gesteld, kun je ook zeggen dat hoe groter de woofer, hoe indrukwekkender de bastonen. In de praktijk passen fabrikanten wel allerlei trucjes toe om toch diepere bassen te laten spelen. 

Meer speakers en een grotere accu maakt de bluetooth-speaker wel zwaarder. Iets om rekening mee te houden als je iets zoekt om mee in de rugzak te stoppen.

Een waterbestendige Bluetooth-speaker van JBL aan de rand van een zwembad.

Waterbestendig of waterdicht?

Een speaker die je enkel binnen gaat gebruiken of op het terras? Die moet niet per se tegen water kunnen. Het mooie aan een bluetooth-speaker is echter dat je hem overal naartoe kunt nemen. Ook naar plaatsen die niet zo vriendelijk zijn voor audioapparatuur. Daarom zijn heel wat speakers meer of minder bestand tegen water en stof. 

Om te ontdekken hoe goed een speaker tegen die zaken kan, kijk je naar het IP-label. IP staat voor ‘Ingress Protection’ of bescherming tegen indringing. Is er geen? Dan is dit toestel niet getest op water- en stofbestendigheid. Wellicht omdat het er niet tegen kan. 

Een IP-label bestaat uit twee cijfers, zoals IP67. Het eerste cijfer verwijst naar hoe goed het toestel tegen stof- en vuilindringing bestand is, het tweede verwijst naar waterbestendigheid. Staat er pakweg IPx8, dan is het toestel enkel getest voor die ene eigenschap – in dit geval waterbestendigheid.

Bij de IP-labels is een cijfer van 6 al hoog. Een waterstraal of kortstondig in de regen zou geen probleem mogen zijn. Een speaker met IPx7 kan zelfs kort helemaal ondergedompeld wordt. Staat er IPx8, dan mag het toestel zelfs in het zwembad vallen en daar een aantal minuten blijven liggen. 

Een JBL Pulse-speaker met ingebouwd lichtsysteem.

Speciale opties 

Bluetooth-speakers komen soms met speciale functies. Een populaire is de powerbank-functie. Hiermee kun je de batterij van de luidspreker gebruiken om je smartphone op te laden – superhandig als je op reis bent. Er zijn ook modellen met ingebouwde party-verlichting, wat ook heel fijn is.

Nog een leuke optie is stereopaar en een koppelfunctie. Bij het eerste kun je twee identieke bluetooth-speakers met elkaar verbinden zodat ze spelen als een stereosysteem. Als je die speakers juist opstelt, klinkt dat heel wat beter dan één speaker. Sommige merken gaan een stapje verder: je kunt dan via een party-functie speakers koppelen tot één virtuele luidspreker. Bij Sony en JBL kun je zo theoretisch zelfs tot bijna honderd stuks samenvoegen. 


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem