JBL Quantum TWS - Bluetooth in-ear voordelen zonder bluetooth nadelen

JBL Quantum TWS - Bluetooth in-ear voordelen zonder bluetooth nadelen

Geplaatst: 27 januari 2023 - 09:30

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:32

Joris Peterse

De JBL Quantum TWS zijn draadloze in-ears die ook kunnen verbinden met een usb-c-dongeltje. Dat klinkt wat onnozel, maar het heeft zeker potentie voor gamers en muziekliefhebbers. Je leest er meer over in deze JBL Quantum TWS review.

7,0

JBL Quantum TWS

Pluspunten

Innovatief

Minder geluidsvertraging

Minpunten

Accuduur bij 2,4 GHz

Geluidskwaliteit kan beter

Conclusie

Een onuitwisbare indruk maken de JBL Quantum TWS oortjes helaas niet, terwijl JBL wel innovatief denkt. Op het gebied van geluid had JBL meer indruk kunnen, of moeten, maken. Daarvoor had wellicht iets hoogwaardigere audio-componenten voor gekozen moeten worden. Met deze uitwerking is de JBL Quantum TWS een beetje onopvallend en kun je voor hetzelfde geld beter krijgen. De minimale geluidsvertraging die deze oortjes bieden verdient een wat betere geluidskwaliteit. De JBL Quantum TWS is prima, maar er had gewoonweg meer in gezeten....
Lees meer

Bluetooth-audio heeft ten opzichte van bekabeld geluid enkele nadelen. Het draadloze bluetooth-signaal wordt gecomprimeerd, wat ten koste gaat van de geluidskwaliteit en overdrachtssnelheid. Hierdoor zullen geluidsprofessionals, zoals muzikanten en studio-geluidsengineers altijd met bekabeld geluid werken. Ieder detail moet hoorbaar blijven. Hetzelfde geldt voor gamers, die kunnen zich de minimale geluidsvertraging niet veroorloven. Ander nadeel blijft tenslotte dat je niet wilt dat halverwege je game de koptelefoon-accu leeg raakt.

Om wel gebruik te kunnen maken van het comfort van draadloze audio, zonder de geluidskwaliteit- en vertragingsproblemen heeft JBL de Quantum TWS oortjes ontwikkeld. Alleen die accu, daar ontkomt je niet aan. Daarentegen beschikken de oortjes wel gewoon over ruisonderdrukking en een transparante modus die omgevingsgeluid juist doorlaat.

JBL Quantum TWS - Bluetooth in-ear voordelen zonder bluetooth nadelen-24884859

JBL Quantum TWS: meerdere draadloze mogelijkheden

JBL lost deze bluetooth-problemen op een innovatieve manier op, door een andere draadloze verbindingsmogelijkheid te bieden: via de 2,4 GHz-band, die ook voor wifi gebruikt wordt. Vergeleken met bluetooth biedt dit een hogere verbindingssnelheid, waardoor compressie van het audiosignaal niet nodig is en de geluidskwaliteit en doorvoersnelheid optimaal zijn.

Om die verbinding te kunnen leggen is er een klein usb-c-dongeltje in het oplaaddoosje aanwezig. Wanneer je deze aansluit op je smartphone, pc of tablet wordt direct een draadloze wifi-verbinding gemaakt. Vereiste is echter wel dat je afspeelapparaat over een usb-c-poort beschikt. Daarmee vallen iPhones vooralsnog af. Gelukkig beschikken alle nieuwe modellen van de iPad wel gewoon over deze standaardaansluiting. Overigens beschikt de JBL Quantum TWS headset ook over bluetooth. Ze zijn daarom ook te gebruiken met een iPhone of ander afspeelapparaat.

We hebben de oortjes en dongel getest op een iPad Pro. Na het aansluiten van de dongel ging het afspelen van geluid automatisch over op de oortjes. Gamers kunnen op dezelfde manier de JBL Quantum TWS aansluiten op de Nintendo Switch, Xbox of Playstation. Hier is zelfs geen app voor nodig. Overigens is er wel een JBL-app waarmee je de oortjes instelt en afstelt, voor zowel Android als iOS. Hoewel de app niet altijd even foutloos is, zijn de mogelijkheden uitgebreid en is de app erg gebruiksvriendelijk.

JBL Quantum TWS - Bluetooth in-ear voordelen zonder bluetooth nadelen-24884862

De JBL-app ziet er scherp uit.

Geluidsbeleving JBL Quantum TWS

Tot zover mijn verhaal dat 2,4 GHz in theorie betere geluidskwaliteit voorziet. In praktijk zijn er natuurlijk meerdere factoren die meewegen, zoals de gebruikte speakertjes en de afstelling hiervan. Bij draadloze in-ears is de fysieke ruimte hiervoor nou eenmaal beperkt en de gebruikte speakertjes niet toereikend om zich met geluidskwaliteit te onderscheiden.

Ook wordt bij de geluidsafstelling teveel nadruk gelegd op de lage bastonen, waardoor midden- en hoge tonen wat overstemd raken. Dit is het geval bij alle JBL-oortjes en niet persé een nadeel voor sommige muziekgenres. Maar voor betere geluidskwaliteit volstaan de JBL Quantum TWS oortjes helaas niet. Een gemiste kans.

Voor de lagere audiovertraging volstaan de oortjes wel. Althans, zo is de beleving tijdens het testen. Dat maakt de oortjes geschikt voor wie wel graag wil gamen zonder bluetooth-geluidsvertraging, maar wel draadloos verbonden wil zijn.

JBL Quantum TWS - Bluetooth in-ear voordelen zonder bluetooth nadelen-24884865

In het oplaaddoosje is plaats voor zowel de oortjes als het dongeltje.

Luistermogelijkheden

De JBL Quantum TWS headset is verder vrij alledaags. De ruisonderdrukking verdrukt wat omgevingsgeluid, maar niet genoeg om niets van je omgeving mee te krijgen. De ambient modus, die geluid juist doorlaat werkt goed in bijvoorbeeld het verkeer, maar je zult er niet mee kunnen verstaan wat anderen in je nabijheid zeggen. Ook de microfoons zorgen voor een prima verstaanbaarheid, zoals je je mag verwachten.

Qua accuduur valt de JBL Quantum TWS ook niet enorm op. Althans, als je via bluetooth luistert. Zonder ruisonderdrukking zo’n 7 uur. Een uur à anderhalf uur minder met ruisonderdrukking of ambient modus. Wanneer je de dongel gebruikt merk je wel dat de oortjes veel meer energie nodig hebben, want de accuduur halveert.

Het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes drie keer volledig op te laden. Bovendien kun je hier het dongeltje handig in kwijt. Dat maakt het oplaaddoosje wel iets groter dan gemiddeld, maar nog steeds makkelijk weg te steken in een broekzak. Het oplaaddoosje laad je op via usb-c. Draadloos laden is helaas niet mogelijk.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

JBL Quantum TWS - Bluetooth in-ear voordelen zonder bluetooth nadelen-24884864

Conclusie: JBL Quantum TWS kopen?

Een onuitwisbare indruk maken de JBL Quantum TWS oortjes helaas niet, terwijl JBL wel innovatief denkt. Op het gebied van geluid had JBL meer indruk kunnen, of moeten, maken. Daarvoor had wellicht iets hoogwaardigere audio-componenten voor gekozen moeten worden. Met deze uitwerking is de JBL Quantum TWS een beetje onopvallend en kun je voor hetzelfde geld beter krijgen. De minimale geluidsvertraging die deze oortjes bieden verdient een wat betere geluidskwaliteit. De JBL Quantum TWS is prima, maar er had gewoonweg meer in gezeten.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten