Dyson brengt een… luchtreinigende hoofdtelefoon

© PXimport

Dyson brengt een… luchtreinigende hoofdtelefoon

Geplaatst: 6 april 2022 - 13:11

Aangepast: 25 november 2022 - 11:33

Wesley Akkerman

Dyson, bekend van stofzuigers, ventilatoren en stijltangen, betreedt de markt voor koptelefoons met een variant die tevens de lucht om je heen reinigt. De aankondiging van het apparaat gebeurt op een wat ongeluk moment – namelijk rond 1 april – maar dit product is dus echt. Dit is de Dyson Zone.

De Dyson Zone is een ruisonderdrukkende, hifi-hoofdtelefoon die “een rijk geluid naar de oren” en “een gereinigde luchtstroom naar de neus en mond” brengt. De Zone moet de stedelijke problemen van luchtkwaliteit en geluidsoverlast aanpakken, zo laat het bedrijf weten. Want wat blijkt: negen op de tien mensen ademen te veel verontreinigende stoffen in wanneer ze buiten zijn.

En dat terwijl het juist zo goed ging tijdens de pandemie. Veel mensen bleven thuis en gingen de weg niet op met een gemotoriseerd voertuig. De natuur kreeg een aantal maanden de ruimte, waardoor de luchtkwaliteit erop vooruitging. Maar nu we aan het einde van die – toegegeven, droevige – periode aangekomen zijn, maakt de luchtkwaliteit een omkeer naar het oude normaal.

Hoe werkt de Dyson Zone?

De Dyson Zone is gebaseerd op verschillende luchtstroom-, filtratie- en motortechnologieën van het bedrijf, evenals “diepgaande kennis van de binnen- en buitenluchtkwaliteit”. De compressoren in elke oorschelp zuigen lucht door de dubbellaagse filters en projecteren twee stromen gereinigde lucht naar de neus en mond van de drager via het contactloze vizier. 

 

© PXimport

De vorm van het vizier zorgt ervoor dat de gezuiverde luchtstroom dicht bij de neus en mond wordt gehouden en zo min mogelijk wordt verdund door externe zijwind. De Dyson Zone houdt daarnaast ongewenst stadslawaai buiten dankzij actieve ruisonderdrukking, voor minder prikkels van buitenaf. De headset heeft een neutrale frequentierespons, om muziek of audio natuurgetrouw na te bootsen.

Dyson belooft verder een “pure, rijke audio” en “geavanceerde ruisonderdrukking”. Ondanks de beperkte ruimte, hebben de engineers aldaar een hoogwaardig neodymium elektro-akoestisch systeem ontwikkeld in elke oorschelp. Een brede frequentierespons, nauwkeurige links-rechts balans en vervorming die aanzienlijk laag is, bieden een getrouwe reproductie zoals die bedoeld is.

Ontwerp van een paardenzadel

Comfort is belangrijk en daarom haalt Dyson alles uit de kast om de koptelefoon lekker te laten zitten. Het ontwerp van dit product is geïnspireerd door een paardenzadel. Het design is ontworpen om het gewicht over de zijkanten van het hoofd te verdelen in plaats van op de bovenkant. Daar kun je dus mooi over nadenken wanneer je de Dyson Zone daadwerkelijk op je hoofd draagt.

De Dyson Zone wordt wereldwijd uitgerold vanaf het najaar van 2022. De timing zal per regio verschillen. De volledige productspecificatie en verdere details over beschikbaarheid in de Benelux zullen in de komende maanden worden aangekondigd. Dat maakt ons nog steeds een beetje huiverig of dit niet alsnog een verlate 1-april-grap wordt, maar de tijd zal het leren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten