Bowers & Wilkins PX7 S2 - Geen betere keuze dan Sony en Apple

Bowers & Wilkins PX7 S2 - Geen betere keuze dan Sony en Apple

Audio

Geplaatst: 5 november 2022 - 08:24

Aangepast: 8 november 2022 - 12:35

Joris Peterse

Ben je op zoek naar een nieuwe koptelefoon die wat mag kosten voor de beste beleving, dan is Bowers & Wilkins een merk dat al gauw in lijstjes opduikt. Toch legt de nieuwe Bowers & Wilkins PX7 S2 het af tegen z’n concurrentie. In deze review leggen we je uit waarom.

8,0

ONS OORDEEL

Bowers & Wilkins PX7 S2

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Accuduur

Draagcomfort

Minpunten

Prijs

App beperkt

Registratie nodig

Audio-aansluiting ontbreekt

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De Bowers & Wilkins PX7 S2 heeft een fantastische geluidskwaliteit, een prettig draagcomfort, goede anc en transparantiemodus en een lang uithoudingsvermogen. De minpunten zitten in de details: zo mag je voor deze prijs een wat luxer ontwerp verwachten, is de app te beperkt en niet gemunt op privacy en ontbreekt een audio-aansluiting. Al met al een uitstekende koptelefoon, die helaas niet onze voorkeur geniet boven de Apple AirPods Max of Sony WH-1000XM5....
Lees meer

Koop de Bowers & Wilkin PX7 S2 bij Bol.com

Bowers & Wilkins staat als audiomerk garant voor uitstekende geluidskwaliteit. Geen opgevoerde basgeluiden of andere kunstgrepen, maar een opvallend helder en gedetailleerd geluid. Uitstekend voor alle muziekgenres. Zelfs bij bluetooth-audio, die altijd inboet bij muziek via een kabeltje. De Bowers & Wilkins PX7 S2 scoort op deze vertrouwde basispunten wederom uitstekend. Het is een genot om muziek te luisteren met deze koptelefoon. Omdat het geluid kraakhelder en gedetailleerd afgesteld is mis je geen equalizer in de bijbehorende app. Hier kun je alleen aan de knoppen zitten voor de treble of het basgeluid.

De muziekliefhebber die bekend is met de merknaam kan met een gerust hart de koptelefoon opzetten. Natuurlijk is dit de luisteraar die geneigd is een abonnement op Tidal te nemen in plaats van Spotify voor de hogere muziekkwaliteit of terugvalt op een kabel… Die laatste kan naar zijn optimale beleving fluiten. De audio-aansluiting is verdwenen, wat aanvoelt als totale minachting voor de luisteraar die het merk een warm hart toedraagt. De bijgeleverde 3,5mm jack naar usb-c-kabel verzacht de pijn, maar is gewoonweg een oplossing voor een probleem dat niet zou moeten bestaan.

Een woordvoerder van Bowers & Wilkins legt uit:

"De Px7 S2 is in de eerste plaats ontworpen als hoofdtelefoon voor gebruikers met mobiele apparaten, waarvan vele geen enkele analoge uitgang meer ondersteunen en daarom verplicht zijn om muziek draadloos te verzenden. Om ervoor te zorgen dat we zowel oudere mobiele apparaten als tablets ondersteunen, en ook om thuisgebruikers een bekabelde verbindingsoptie te bieden, bieden we een analoge audioverbinding via een 3,5 mm-naar-USB-kabel."

-

Bij de koptelefoon krijg je een fraaie case.

USB-c-naar 3,5mm jack: een kabel die eigenlijk niet zou hoeven bestaan.

Codecs: aptX en AAC

Wanneer je je koptelefoon verbindt met een Android-toestel wordt gebruikgemaakt van aptX, deze codec (die het draadloze bluetooth-signaal vertaalt naar een geluidssignaal). Deze kan een hoge bandbreedte aan en zorgt voor de beste geluidservaring met de Bowers & Wilkins PX 7 S2. Helaas wordt LDAC niet ondersteund, deze codec kan de hoogste bandbreedte aan.

Koppel je je koptelefoon aan een iPhone of iPad, dan zit je vast aan AAC. Dat is de enige codec die Apple ondersteunt en helaas niet voorop loopt. Dit zorgt ervoor dat de geluidsbeleving iets minder is op een iPhone. Goed om te weten, en niet iets waar het merk wat aan kan doen.

Ontwerp: Strak op het hoofd

De Bowers & Wilkins PX7 S2 zit solide in elkaar en drukt stevig tegen het hoofd zonder hierbij oncomfortabel te zijn. De oorkussens met leren afwerking zijn zacht en loopt door in de hoofdband. Met een fraai stoftextuur aan de buitenkant van de hoofdband en oorschelpen krijgt de hoofdtelefoon een nette afwerking mee. Helaas heeft het merk er niet voor gekozen om luxere materialen te gebruiken bij de oorschelpen en tussenstuk. Deze zijn van plastic. In de prijsklasse waarin de PX7 S2 zich bevindt mag je wat stevigere materialen verwachten zoals aluminium.

Sommige concurrenten als Apple (AirPods Max) en Sennheiser (Momentum 3) hebben wel koptelefoons die afstappen van het plastic ontwerp. Dat geeft een wat stoerdere, luxere uitstraling en beleving die je best mag verwachten van een koptelefoon van meer dan 400 euro.

Aan de achterzijde van de oorschelpen zitten functieknoppen om de muziek en koptelefoon te bedienen. Het is even wennen om er achter te komen welke knop waar zit.

Luistermodi

Zoals een moderne koptelefoon betaamt is ook de Bowers & Wilkins PX7 S2 voorzien van ruisonderdrukking (ANC) en een transparante modus die juist omgevingsgeluid doorlaat. Deze luistermodi zijn wat minder indrukwekkend dan andere merken als Bose, Apple en Sony voor elkaar hebben. Desondanks is de ANC goed genoeg om geconcentreerd te kunnen luisteren. Je merkt echter nog altijd omgevingsgeluid.

De transparante modus zit beter in elkaar. Wanneer het volume niet te hoog staat zijn gesprekken zelfs te volgen en klinken omgevingsgeluiden natuurlijk. Geen mechanisch, vlak geluid zoals dat bij andere koptelefoons vaak het geval is.

De accuduur van de Bowers & Wilkins PX7 S2 is om over naar huis te schrijven. Heb je een luistermodus aan staan, dan kun je bijna dertig uur muziek luisteren. Tel daar een uur of vijf bij op zonder ANC of geluidstransparantie.

App: Bowers & Wilkins Music

De koptelefoon heeft een bijbehorende app voor iOS en Android. Deze app kun je gebruiken om de koptelefoon te updaten en het basgeluid en treble in te stellen. Hoewel de app er verzorgd uit ziet is deze vrij beperkt.

Er kleeft ook een flauw nadeel aan de app: je mag deze pas gebruiken als je je mailadres afstaat voor een (volkomen onnodig account). Het voelt alsof functionaliteit wordt achtergehouden, tenzij je contactgegevens afstaat. Niet bepaald privacyvriendelijk.

Bowers & Wilkins ziet dat anders:

De Bowers & Wilkins Music-app omvat bediening en configuratie van uw hoofdtelefoon en ook een aggregatiesysteem voor muziekservices met een engine voor muziekvoorkeuren en aanbevelingen. Dit staat los van de voorkeurs- en aanbevelingsengines die normaal gesproken onderdeel zijn van streamingdiensten. Met deze aanpak kunnen gebruikers wisselen tussen verschillende streamingdiensten zonder dat hun nieuw gekozen dienst hun muziekvoorkeuren hoeft te leren, aangezien de informatie bij u en uw apparaten blijft. Om dit te leveren, moeten we begrijpen welke gebruikers het systeem gebruiken en dit wordt bereikt door een snelle, eenvoudige en ongecompliceerde accountcreatie.

-

De muziekaanbeveling in de app voelt echter als een excuus om persoonsgegevens te verzamelen. Met name omdat de functionaliteit niet echt een verrijking is voor een koptelefoon-app.

De bijbehorende app is vrij beperkt.

Alternatieven voor de Bowers & Wilkins PX7 S2

Vergeleken met de eerste generatie van de Bowers & Wilkins PX7 zijn de verschillen niet zo groot. Opvallendst is de toevoeging van bluetooth 5.2, waarmee je via Android snel kunt verbinden, met meerdere apparaten tegelijk verbindt en energiezuiniger afspeelt. Wat dat betreft is de keuze voor de tweede generatie makkelijk, tenzij je de audiojack graag gebruikt. Een upgrade lijkt tamelijk zinloos.

Toch lijken alternatieven soms betere keuze. De Apple AirPods Max zijn vergelijkbaar geprijsd en bieden voor Apple-apparaten betere geluidskwaliteit en afspeelmodi. Koppel je (ook) met andere apparaten, dan kun je Bowers & Wilkins PX7 S2 kiezen als je een fijnproever bent voor optimale geluidskwaliteit. De eveneens gelijkwaardig geprijsde Sony WH-1000XM5 komt in de buurt qua geluidskwaliteit en klinkt net even wat krachtiger. Ook uit de Sony WH-1000XM4 komt een vooral krachtiger, maar minder gedetailleerd geluid. De Sony koptelefoons hebben echter betere ruisonderdrukking en uitgebreidere apps - met bijvoorbeeld een equalizer.

Als ruisonderdrukking belangrijker is dan de indrukwekkende geluidskwaliteit van de Bowers & Wilkins PX7 S2, dan is een Bose Quietcomfort 45 geschikter. Deze koptelefoon beschikt over de beste ANC, maar levert flink in op geluidskwaliteit: met name in de details.

Conclusie: Bowers & Wilkins PX7 S2 kopen?

De Bowers & Wilkins PX7 S2 heeft een fantastische geluidskwaliteit, een prettig draagcomfort, goede anc en transparantiemodus en een lang uithoudingsvermogen. De minpunten zitten in de details: zo mag je voor deze prijs een wat luxer ontwerp verwachten, is de app te beperkt en niet gemunt op privacy en ontbreekt een audio-aansluiting. Al met al een uitstekende koptelefoon, die helaas niet onze voorkeur geniet boven de Apple AirPods Max of Sony WH-1000XM5.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000