Autostoeltje kopen | Tips en informatie

Autostoeltje kopen | Tips en informatie

Geplaatst: 11 maart 2021 - 14:45

Aangepast: 5 december 2022 - 11:45

Redactie ID.nl

Wil je een autostoel voor je kindje kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct autostoeltjes vergelijken

Bekijk het aanbod

Autostoeltje kopen?

Dan wil je natuurlijk ook zeker weten dat je het beste autostoeltje kiest. Het gaat tenslotte om de veiligheid van je kind. Met een kinderzitje in de auto weet je zeker dat je je kindje met een gerust hart mee kunt nemen in de auto. Deze is namelijk precies afgestemd op de lengte of het gewicht van het kind, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Het is overigens verplicht om kinderen tot een lengte van 1,35 meter in een goedgekeurd autokinderzitje te vervoeren.

Omdat niet elk model voor elk kind geschikt is, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je een autostoeltje gaat kopen. Daarom lees hier je alle informatie en handige tips bij het kiezen van een kinderzitje in de auto.

Direct autostoeltjes vergelijken

Autostoeltje kopen | Tips en informatie-22352270

Belangrijke eigenschappen van een autostoeltje

Ga je aan autostoeltje kopen voor je kindje, dan is het belangrijk om goed te letten op de eigenschappen van de verschillende modellen.

Plaatsing

Bij het kiezen van een autostoeltje is het niet alleen belangrijk hoe je deze bevestigt, maar ook waar en in welke richting je deze plaatst.

Autostoel voorwaarts of achterwaarts?

De veiligste manier is om de autostoel achterwaarts te plaatsen. De kans op letsel bij een frontale botsing is dan namelijk het kleinst. De krachten die bij een botsing op het nekje komen zijn hierbij maar liefst vijf keer zo laag in vergelijking met een autostoel die voorwaarts geplaatst is.

Kies bij voorkeur pas voor een autostoel die voorwaarts is geplaatst als je kind te zwaar is of met het hoofd boven het zitje uitkomt. Er zijn ook autostoeltjes die je zowel achterwaarts als voorwaarts kunt gebruiken. Je hoeft dan dus geen nieuw kinderzitje te kopen wanneer je kleintje te groot wordt voor de achterwaartse autostoel.

Autostoel voorin of achterin?

De veiligste plaats voor een autostoeltje is het midden op de achterbank. Uit onderzoek blijkt dat de kans op letsel bij een ongeluk hierbij het kleinst is. De meeste bestuurders kiezen echter voor de plek rechtsachter op de bank. Dit maakt het makkelijker om je kindje in de gaten te houden. Heb je een bijrijder die dat doet, dan is de plek achter de bestuurder weer handiger.

Je kunt het kinderzitje ook voorin op de bijrijdersstoel plaatsen, bijvoorbeeld wanneer je achterbank omlaag geklapt is. Zet de stoel in dat geval wel zo ver mogelijk naar achteren. Let er bij een achterwaarts autostoeltje op dat de airbag op die plaats is uitgeschakeld.

Type gordel

Hierbij heb je de keuze tussen driepuntsgordel een vijfpuntsgordel. De namen zeggen het eigenlijk al: een driepuntsgordel wordt op drie punten vastgezet, een vijfpuntsgordel op vijf punten. Hoe meer bevestigingspunten, hoe steviger je kindje in de autostoel zit. Let er wel op dat je de gordel regelmatig weer goed afstelt. Je kindje groeit, dus daar pas je de gordel op aan.

Bevestigingsmethode

De bevestigingsmethode van het kinderzitje geeft aan hoe je deze vastmaakt. Je kunt daarbij kiezen uit een Isofix bevestiging of een gordelbevestiging.

Het meest bekend zijn de autostoeltjes met gordelbevestiging. Je maakt gebruik van de driepuntsgordels die al aanwezig zijn in de auto. Makkelijk, want dan hoef je geen extra onderdelen aan te schaffen. Deze kinderzitjes moeten wel heel precies volgens de handleiding worden vastgezet. Doe je dat niet, dan bestaat het risico dat het stoeltje niet goed vastzit en dus geen bescherming biedt.

Een autostoeltje met Isofix bevestiging is een stuk veiliger en makkelijker. Het kinderzitje wordt hierbij namelijk met bevestigingshaken verankerd aan de carrosserie van de auto. Door middel van een groene indicator zie je of het autostoeltje correct is bevestigd. Deze Isofix-punten moeten wel standaard in de auto zijn ingebouwd, je kunt deze niet zelf aanbrengen. Kijk dus goed de handleiding van je auto na om dit zeker te weten.

Afneembare bekleding

Kleine kinderen knoeien nog wel eens, dus je zult af en toe de bekleding van het kinderstoeltje schoon willen maken. Kies je voor een autostoeltje met afneembare kleding, dan kun je deze makkelijk in de wasmachine doen.

Soorten autostoeltjes

Welk soort autostoeltje je het beste kunt kopen voor jouw kindje hangt af van zijn of haar lengte en gewicht. Om dat onderscheid duidelijk te maken worden de verschillende soorten autostoeltje onderverdeeld in groepen. We bespreken eerst de autostoeltjes op basis van de ECE-R44 goedkeuringsnorm, die kijkt naar het gewicht van het kind. Een nieuwere goedkeuringsnorm is die op basis van i-Size (ECE-R129), die onderscheid maakt op basis van lengte.

Groep 0+: autostoeltjes voor baby’s

Autostoeltje kopen | Tips en informatie-22352270

De autostoeltjes uit Groep 0+ zijn geschikt voor baby’s met een gewicht tot 13 kg. Wat betreft lengte houd je de zitschaal van het stoeltje aan: zodra je kindje hier met zijn of haar hoofdje bovenuit steekt is het kinderzitje te klein geworden. Alle modellen in deze groep zijn achterwaartse autostoeltjes, die je baby zo maximale bescherming bieden.

Bekijk en vergelijk

Groep 1: autostoeltjes voor peuters

Autostoeltje kopen | Tips en informatie-22352273

De autostoeltjes uit Groep 1 zijn geschikt voor kindjes met een gewicht van 9 t/m 18 kg. In tegenstelling tot de autostoeltjes uit Groep 0+ zijn de zitjes uit Groep 1 meestal vooruit geplaatst. Let wel goed op dat je je kindje niet te vroeg in een autostoeltje uit Groep 1 plaatst, anders biedt het stoeltje niet genoeg bescherming. Hij of zij moet echt minstens 9 kg wegen en 80 cm lang zijn.

Bekijk en vergelijk

Groep 2 en 3: autostoeltjes voor kinderen

Autostoeltje kopen | Tips en informatie-22352274

De autostoeltjes in Groep 2 zijn geschikt voor kinderen met een gewicht van 15 tot 25 kg, die in Groep 3 voor kinderen van 22 tot 36 kg. Deze twee groepen worden echter vaak samengevoegd. De modellen zijn uitgevoerd met een zitverhoging en zogenaamde sidewings die extra bescherming aan de zijkant bieden. Een hoofdsteun is ook gewenst als extra bescherming voor het hoofdje. Met een verstelbare rugleuning zorg je ervoor dat de stoel meegroeit en dat de gordel steeds op de juiste manier over het lichaam loopt.

Bekijk en vergelijk

i-Size autostoeltjes

Autostoeltje kopen | Tips en informatie-22352277

Zoals gezegd kijk je bij i-Size autostoeltjes naar de lengte van je kind, in plaats van naar het gewicht. Ook goed om te weten: de veiligheidseisen voor het i-Size label zijn strenger dan die voor R44-stoeltjes. Bovendien zijn i-Size stoelen makkelijker in het gebruik. Je auto moet deze stoeltjes wel ondersteunen, dus raadpleeg daarvoor de handleiding. Er zijn geen vaste categorieën, elke fabrikant geeft bij elk model zelf aan voor welke lengtes het autostoeltjes geschikt is.

Is een autostoeltje verplicht?

Mocht je je afvragen of het geen optie is om je kindje zonder autostoeltje te vervoeren, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de wetgeving. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moet je volgens de wet namelijk vervoeren in een goedgekeurd en passend autostoeltje. Als je kind langer is dan mag het zonder stoeltjes op de achterbank of voorin, een gordel is natuurlijk wel verplicht.

Wat is het beste autostoeltje?

Zoals je hebt gelezen is het allereerst belangrijk om te kijken naar het gewicht of de lengte van je kindje. Zo weet je in welke groep je op zoekt gaat om een autostoeltje te kopen. Het is goed om te weten dat de veiligheidseisen voor i-Size stoeltjes hoger liggen.

Daarna bepaal je op welke manier je het kinderzitje wilt bevestigen. Is jouw auto geschikt voor Isofix, dan is dat de meest logische keuze: dit systeem is het veiligst en makkelijkst in het gebruik. Heb je een wat oudere auto, dan kom je uit bij een autostoeltje met gordelbevestiging.

Tot slot kun je nog overwegen om behalve naar de voordelen voor je kindje ook nog te letten op zaken die het leven voor jou makkelijker maken. Afneembare bekleding die je in de wasmachine kunt doen is daar een goed voorbeeld van.

Je weet nu precies wat je moet weten om een autostoel te kopen die jouw kleintje maximale veiligheid biedt. Zet je voorkeuren op een rijtje en onze handige vergelijker laat je precies zien welke kinderzitjes de beste zijn voor jou en je kindje:

Autostoeltje kopen | Tips en informatie-22352281

© JADON

Direct autostoeltjes vergelijken

Bekijk het aanbod

Ontwikkelingen in autostoeltjes

Wat er de komende jaren allemaal gebeurt op het gebied van autostoeltjes is vooral afhankelijk van wet- en regelgeving. Zo zagen we in 2013 de introductie van i-Size, de nieuwe Europese richtlijn voor kinderzitjes. Deze zal voorlopig nog wel bestaan naast de ECE-R44-norm, maar dat de veiligheidseisen steeds hoger komen te liggen is duidelijk.

Beste autostoeltjes

Populairste autostoeltjes

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000