Zo vind je de beste babyfoon voor jou en je kindje

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Zo vind je de beste babyfoon voor jou en je kindje

Geplaatst: 18 juni 2024 - 08:31

Redactie ID.nl

Heb je een kleintje, dan is een babyfoon een must-have. Maar welke moet je kiezen? Audio-only, met camera, met een app, met nachtzicht, met een terugspreekfunctie: er zijn zó veel modellen en opties dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet en kunt letten. Want niets voelt zo goed als zeker weten dat het goed gaat met je kindje!

Lees ook: Kleintje op komst? Met deze baby-uitzetlijst ben je goed voorbereid!

Babyfoons zijn grofweg in twee hoofdcategorieën in te delen: met en zonder camera. Modellen zonder camera zijn vaak goedkoper en eenvoudiger in gebruik. Ze zijn ideaal als je alleen geluid nodig hebt om te weten of je baby lekker ligt te slapen of dat je kleintje aan het huilen is. Het ontbreken van video betekent minder kans op technische problemen en een langere batterijduur. Modellen met camera zijn handig omdat je niet alleen kunt horen, maar ook zien wat je baby doet zonder de kamer te hoeven binnenlopen. Ze variëren van eenvoudige modellen met een vast camera perspectief tot meer geavanceerde opties met camera's die je kunt draaien en zoomen vanaf de ouderunit of een smartphone. Ook hebben ze vaak functies als nachtzicht en zelfs video-opnames.

0

Powered by

logo

Hier moet je op letten

Bereik

Het bereik van een babyfoon moet groot genoeg zijn om overal in je huis en eventueel in de tuin een goede verbinding te houden. Bereik wordt vaak negatief beïnvloed door muren en vloeren, dus het is belangrijk een model te kiezen dat krachtig genoeg is voor jouw woonsituatie.

Geluidskwaliteit

Goede geluidskwaliteit is essentieel, want je wilt subtiele geluiden kunnen onderscheiden. Ook moeten achtergrondgeluiden goed gefilterd worden zodat je alleen hoort wat belangrijk is. Sommige babyfoons zijn uitgerust met geluidssensoren, die bijvoorbeeld gevoeliger reageren op huilen dan op andere geluiden.

Beeldkwaliteit

Voor video-babyfoons is de kwaliteit van het beeld, zowel overdag als 's nachts, van groot belang. Zoek naar modellen met een high-definition beeld en nachtzicht.

Batterijduur

De batterijduur is vooral belangrijk voor draagbare babyfoons, die je met je meeneemt van de ene naar de andere kamer (bijvoorbeeld van de woonkamer naar je slaapkamer). Sommige modellen kunnen meerdere uren mee op een volle lading, terwijl je andere modellen vaker en sneller moet opladen.

Microfoon

De microfoon moet niet alleen gevoelig genoeg zijn om zachte geluiden op te pikken, maar ook instelbaar om achtergrondruis te minimaliseren.

0

Powered by

logo

Verbindingstypen en veiligheid

De verbinding van de babyfoon moet veilig zijn om te voorkomen dat anderen kunnen meekijken of luisteren. De meeste moderne babyfoons gebruiken digitale signalen die moeilijker af te luisteren zijn dan oudere analoge signalen. Sommige modellen bieden zelfs versleutelde verbindingen voor extra veiligheid. Hieronder gaan we wat dieper op de verschillende opties in.

Analoog

Deze technologie biedt de minste beveiliging en is vatbaar voor storingen, maar is vaak goedkoper in aanschaf. Geluid wordt goed en helder overgebracht.

DECT

Dit type digitale verbinding zorgt voor een heldere geluidsoverdracht die vrij is van interferenties van andere draadloze apparaten. De beveiliging is sterker dan bij analoge babyfoons.

Wifi

Stelt je in staat om de babyfoon te bedienen via je smartphone, perfect voor ouders die veel onderweg zijn. De gebruikte wifi moet uiteraard wel goed beveiligd zijn, zodat de babyfoon niet via het netwerk gehackt kan worden.

FHSS

Dit is een van de veiligste beschikbare technologieën voor babyfoons. Het maakt het voor buitenstaanders zeer moeilijk om de verbinding te verstoren. De afkorting staat voor Frequency-Hopping Spread Spectrum: er wordt dus de hele tijd gewisseld tussen verschillende frequenties. Dat maak het onderscheppen van het signaal heel moeilijk.

Slaapt je kindje slecht?

Misschien helpt white noise

Extra functionaliteiten

Naast de basisfuncties bieden veel babyfoons aanvullende functies die het leven gemakkelijker kunnen maken:

Nachtzicht

Zorgt ervoor dat je ook als het donker is in de kamer van je kindje goed kunt zien wat er gebeurt.

Terugspreekfunctie

Je kunt je baby troosten, sussen of een slaapliedje voor hem zingen zonder dat je de babykamer binnen hoeft. Handig? Ja, want wanneer je echt naar je kindje toegaat, maakt dat vaak dat hij of zij juist weer klaarwakker wordt. Het geluid van de opengaande deur, licht dat vanuit de gang naar binnen valt … De terugspreekfunctie is dus echt handig!

Sensoren

Monitoren zaken als de temperatuur van de beweging, en zelfs de ademhaling van je baby.

Nachtlichtjes en slaapliedje

Helpen de baby sneller in slaap te vallen.

Eco-modus/energiebesparende functies

De eco-modus vermindert de zendkracht van de ouderunit wanneer de baby stil is, waardoor de batterij minder snel leegraakt. Sommige modellen schakelen de videofunctie automatisch uit wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd om energie te besparen. Heb je een babyfoon op batterijen, dan hoef je die dus minder vaak te verwisselen of op te laden.

0

Powered by

logo

Slimme babyfoons

Moderne slimme babyfoons bieden je de mogelijkheid om via een app op je smartphone een oogje in het zeil te houden. De apps sturen real-time meldingen uit over belangrijke gebeurtenissen zoals huilen, beweging of tijd voor een voeding. Sommige apps loggen zelfs gegevens over slaappatronen en huilperiodes – wat handig kan zijn wanneer je meer inzicht in het welzijn van je baby wilt krijgen.

Omdat de verbinding via wifi loopt, worden slimme babyfoons ook wel wifi-babyfoons genoemd. En dat brengt ons meteen bij het punt van beveiliging. Gebruik altijd een sterk en uniek wachtwoord voor zowel het wifi-netwerk als de app. Houd de software up-to-date en stream de video-feed alleen via beveiligde verbindingen, nooit via openbare wifi. Zo bescherm je de privacy van jouw gezin en voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot de videofeed van de babycamera.

Slimme babyfoon met nachtzicht

© Miljan Zivkovic

Een slimme babyfoon stuurt beelden naar je smartphone. Deze babyfoon is bovendien uitgerust met nachtzicht.

Populaire merken

In Nederland zijn merken als Alecto, Philips Avent, Luvion, en Motorola populair. Elk merk heeft zijn eigen sterke punten. Alecto staat bekend om zijn uitgebreide assortiment, gebruiksgemak en goede prijs-kwaliteitverhouding. Babyfoons van Philips Avent zijn technologisch geavanceerd en zijn zeer betrouwbaar. Luvion specialiseert zich in high-end video babyfoons met uitstekende beeldkwaliteit. Motorola tenslotte, biedt een diversiteit aan gebruiksvriendelijke modellen innovatieve functies.

Wat kost een babyfoon?

De prijzen van babyfoons variëren behoorlijk, afhankelijk van het type en de functies. Audio-only babyfoons zijn over het algemeen de meest betaalbare optie, met prijzen die beginnen rond een tientje of drie. Video-babyfoons zijn duurder en kosten meestal tussen 70 en 250 euro. Slimme babyfoons met app-connectiviteit zijn doorgaans het duurst. Reken op minimaal 100 euro. Dat kan oplopen tot boven de 300 euro voor geavanceerde modellen met uitgebreide functies.

De juiste keus = een veilig gevoel

Je ziet: er is veel keuze wanneer je een babyfoon zoekt. Denk goed na over welke functies voor jou belangrijk zijn. Kijk ook of je reviews van andere gebruikers kunt vinden. Daaruit kun je afleiden hoe een bepaalde babyfoon in de praktijk werkt en bevalt. Met de informatie in dit artikel lukt het je zeker om een babyfoon te vinden die voldoet aan jullie wensen!

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten