Waaraan moet een veilige kinderwagen voldoen?

© PXimport

Waaraan moet een veilige kinderwagen voldoen?

Uitzetlijst

Geplaatst: 10 december 2019 - 18:32

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Remmelt Mastebroek

Op zoek naar een kinderwagen? Veiligheid is een belangrijke factor. Je wilt immers dat je kleintje niet alleen comfortabel, maar ook veilig zit. Tegenwoordig worden er in Europa strenge veiligheidseisen gesteld aan baby- en kinderartikelen. Zo moet een veilige kinderwagen onder andere beschikken over meerdere ventilatiemogelijkheden, een drie-of vijfpuntstuigje per zitje en een stevige rem. Kijk als je kinderwagens vergelijkt altijd of de wagen van jouw keuze voldoet aan de Europese norm NEN-EN 1888. In dit artikel geven wij jou tips en uitleg over deze Europese norm, zodat je zeker weet dat je een veilige kinderwagen aanschaft.

Europese veiligheidsnorm bij kinderwagens

Als je een kinderwagen koopt, dan moet deze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm NEN-EN 1888. Deze is in 2012 geheel herzien. In de NEN-EN 1888 staan de veiligheidseisen voor kinder-en wandelwagens voor één of meer kinderen en voor kinder- en wandelwagens waar eventueel een loopplankje voor een extra kind aan is bevestigd.

De veiligheidseisen zijn streng. Een kinderwagen is bedoeld om je kindje veilig te vervoeren. Daarom gaan de producteisen van de NEN-EN 1888 vooral over de hoogte van de bak, kwaliteit van de rem en stabiliteit van de kinderwagen.

Zo zijn er onder andere eisen vastgelegd voor de rugleuning. Natuurlijk is de comfort van je kind belangrijk, maar de veiligheid ook. Er wordt bijvoorbeeld gelet op de zithouding. De wervelkolom van je kindje moet maximaal worden ontlast als hij in de kinderwagen zit. Daarom wordt er gekeken naar de juiste hellingshoek van de rugleuning. 

© PXimport

Belangrijke eigenschappen van een veilige kinderwagen

Als je je oriënteert op een kinderwagen, is denken aan de Europese veiligheidseisen wellicht wat abstract. Daarom lichten wij een aantal belangrijke eigenschappen van een veilige kinderwagen uit, zodat je beter weet waar je op moet letten.

Zonbescherming

Als de dagen warmer worden en we gaan richting de zomer, stijgen de temperaturen soms tot tropische hoogte. En met dat mooie weer wil je waarschijnlijk lekker naar buiten. Ga je in het zomerweer wandelen met de kinderwagen, zorg dan wel dat je je kindje goed bescherming biedt tegen zon. Kinderwagens zijn vaak standaard voorzien van een parasol of zonnekap die schaduw creëert voor je kindje. Zorg er wel voor dat, als je een zonnekap gebruikt, er nog voldoende frisse lucht in de kinderwagen komt. Een hydrofiele doek gebruiken om de zon tegen te houden is minder veilig: de temperatuur in de wagen stijgt dan veel harder en zo’n doek beschermt ook niet tegen schadelijke UV-straling.

Bescherming in het vliegtuig

Als je kindje jonger is dan 6 maanden, dan zul je een kinderwagen mee moeten nemen in het vliegtuig. De ruggenwervel is nog niet helemaal volgroeid, waardoor je kleintje nog niet in een buggy mag. Een kinderwagen gaat op het vliegveld altijd mee als ruimbagage.

Natuurlijk wil je bescherming van je kinderwagen in het vliegtuig, zodat je deze onbeschadigd en veilig terugvindt op de plek van bestemming. Pak je kinderwagen daarom stevig in. Er zijn vele transporttassen voor kinderwagens te verkrijgen die goedgekeurd zijn door luchtvaartmaatschappijen. Zo is je kinderwagen altijd goed verpakt en beschermd tegen beschadigingen. In een transport of reistas passen meestal het onderstel, de reiswieg en zitgedeelte van de kinderwagen. Dit hangt wel af van welk soort transporttas je koopt.

Nog meer veilige eigenschappen van een kinderwagen

In het kort zijn dit nog meer belangrijke eigenschappen van een veilige kinderwagen:

Goede vering
Zo rijd je op elke ondergrond soepel en stabiel.

Stevige rem
Op minimaal 2 wielen, om stabiel te remmen.

Dubbele beveiliging op inklappen
Zo klapt de wagen niet ‘zomaar’ in en komen er geen ledematen tussen.

Ventilatiemogelijkheden
Voldoende ventilatie zodat je kindje goed kan ademen en genoeg frisse lucht heeft.

Tuigje in het zitoppervlak
Drie- of vijfpuntstuigje zodat je kindje niet kan vallen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000