Kinderwagens: soorten en uitvoeringen

© PXimport

Kinderwagens: soorten en uitvoeringen

Uitzetlijst

Geplaatst: 10 december 2019 - 18:32

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Remmelt Mastebroek

Verwacht je een kleintje? Dan moet je natuurlijk veel producten aanschaffen. Denk aan kleertjes, een box, aankleedkussen en natuurlijk spulletjes voor de babykamer. Voor wandelingen heb je een kinderwagen nodig. Maar wat is nu de beste kinderwagen voor jou? Bedenk sowieso dat de wagen een aantal jaar mee moet. Kijk ook naar welke accessoires jij belangrijk vindt. Weet je (ongeveer) wat je wilt? Ga dan prijzen vergelijken. Het maakt niet uit of je kiest voor een dure of goedkope kinderwagen, zolang jij maar weet dat je er zeker mee op pad gaat. Wij zetten verschillende soorten kinderwagens voor je op een rij.

De combiwagen

De bekendste en meest aangeschafte kinderwagen is de combi kinderwagen. Deze gebruik je het langst: vanaf de geboorte totdat je kindje een jaar of 4 is. Na de geboorte ligt je baby in de wagenbak. Als hij dan kan zitten, bouw je de kinderwagen om tot wandelwagen. Bovendien plaats je op het onderstel eenvoudig een autostoeltje. Let er wel op dat je hiervoor de juiste adapters aanschaft. Doordat de combiwagen 3 functies heeft, wordt hij ook wel een 3-in-1 kinderwagen genoemd.

De wandelwagen

In tegenstelling tot de combiwagen heeft een ‘gewone’ kinderwagen alleen een reiswieg, oftewel een wagenbak. Schaf je deze aan, zorg na een tijdje dan wel voor een wandelwagen. Baby’s groeien immers snel, dus voor je het weet kunnen ze al zitten.

Wandelwagens bestaan uit een wandelwagenzitje en zijn geschikt voor baby’s vanaf een half jaar. Natuurlijk kun je ook bij de geboorte al een wandelwagen aanschaffen. Maar voor de beginmaanden heb je dan wel een reiswieg nodig. Deze zijn vaak los verkrijgbaar.

De buggy

Een buggy lijkt op een wandelwagen, maar is veel lichter en klap je makkelijker in. Ook zijn de wieltjes kleiner bij een buggy. Kinderwagens hebben een stuk grotere wielen en zijn veel zwaarder. Net zoals een wandelwagen gebruik je een buggy pas als je kindje kan zitten, maar check wel de standen van de buggy. Kan je kindje pas net zitten? Wacht dan nog een aantal weken: het is belangrijk dat hij echt goed kan zitten.

Ga je een buggy kopen, dan heb je ook hier keuze uit verschillende soorten. Wil je de buggy bijvoorbeeld snel in- en uitklappen, kies dan voor een paraplubuggy. Ook een lichtgewicht buggy neem je eenvoudig mee, maar deze is wel wat duurder dan de standaard buggy.

Als je 2 kindjes tegelijk wilt vervoeren, dan biedt de duobuggy of tweelingbuggy uitkomst. Kijk bij je keuze voor een goedkope buggy of een wat duurdere (zoals een lichtgewicht of design buggy) altijd naar de voor- en nadelen en kom zo tot een weloverwogen keuze.

© PXimport

De duowagen

Met een tweeling in het vooruitzicht heb je zeker een duowagen nodig. Met zo’n dubbele kinderwagen vervoer je 2 baby’s tegelijk. Er zijn modellen waarbij ze naast elkaar zitten, maar ook modellen waarin ze boven of achter elkaar zitten. Een kinderwagen waarin je kindjes achter elkaar zitten, wordt ook wel een tandem kinderwagen genoemd.

Ga je je oriënteren op duowagens, bedenk dan waar je deze het meeste voor nodig hebt. Heb je veel ruimte in huis en de omgeving, dan is een dubbele kinderwagen met de zitjes naast elkaar geschikt voor jou. Heb je een wat kleiner huis, kijk dan voor een tweeling kinderwagen waarbij jouw kleintjes boven of achter elkaar zitten.

De standaard kinderwagen

We noemden het hierboven al even: een ‘gewone’ kinderwagen beschikt, in tegenstelling tot de combiwagen, alleen over een platte wagenbak, oftewel reiswieg. Dat maakt deze uitvoering wel relatief goedkoop – deze babywagen hoeft immers alleen maar je baby te vervoeren en gebruik je alleen in de beginperiode. Schaf als je kindje bijna kan zitten wél op tijd los een wandelwagenzitje aan voor je kinderwagen!

De hardloop-kinderwagen

Voor de hardlopende sportievelingen onder ons bestaan er speciale hardloop-kinderwagens. Een hardloop kinderwagen bestaat uit grote wielen met veel lucht, waardoor je jouw kindje comfortabel meeneemt tijdens het rennen. De ingebouwde vering vangt bovendien schokken op. Ideaal als je gaat hardlopen met de kinderwagen. Ook kun je de duwbeugel van de hardloop kinderwagen verstellen, zodat je altijd de gewenste hoogte hebt tijdens het hardlopen.

De ouderwetse kinderwagen

Naast de vele soorten hippe en moderne kinderwagens en buggy’s is de ouderwetse kinderwagen ook nog steeds op de markt. Een ouderwetse kinderwagen herken je aan de sierlijke vorm, goud- of zilvergekleurde wielen en stijlvolle kap. Soms beschikt een antieke kinderwagen ook over porseleinen handvatten. De eerste kinderwagens werden zo rond 1880 geproduceerd. Door hun opvallende kleine formaat deden deze kinderwagens van toen bijna denken aan een poppenwagen. Dit formaat paste dan ook goed bij de opvatting dat de afstand tussen ouders en kind groot moest zijn.

Naar een antieke of ouderwetse kinderwagen moet je tegenwoordig goed zoeken. Vooral verzamelaars beschikken over een antieke kinderwagen. Tweedehands zijn ze nog wel te koop; ook zijn er websites die zich specialiseren in ouderwetse kinderwagens.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000