Kinderwagen kopen: waar moet je op letten?

© PXimport

Kinderwagen kopen: waar moet je op letten?

Uitzetlijst

Geplaatst: 13 november 2019 - 04:57

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Remmelt Mastebroek

Als er een kindje op komst is, dan heb je veel te doen. Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen is een kinderwagen. Je wilt immers op pad en naar buiten met je kroost. Maar waar moet je nu precies op letten bij een kinderwagen kopen? Zoek uit welke kinderwagens en buggy’s er zijn, wat voor kinderwagen-accessoires er zijn en vergelijk daarna modellen. Zo vind je snel de kinderwagen die het beste bij jou en je kindje past!

Soorten kinderwagens

Kinderwagens zijn er in alle soorten en maten. Zorg sowieso voor een compacte kinderwagen. Deze kan overal mee naartoe en past altijd in je auto. Wij maken onderscheid tussen de combiwagen, de duowagen en de (duo) buggy.

Combiwagen

Zoek je een kinderwagen die je niet alleen kunt gebruiken wanneer je kindje een baby is, maar ook wanneer hij of zij een peuter is? Dan is een combiwagen – die ook wel de ‘kinderwagen 3 in 1’ genoemd wordt – heel geschikt. Tegenwoordig zijn bijna alle kinderwagens combiwagens. De eerste 6 maanden ligt je baby in de wagenbak. Daarna gaat je kindje in het zitje van de wandelwagen. Baby’s worden snel groot, dus voor je het weet is het al zover! Naast de wagenbak en het zitje kun je op een combiwagen ook een Maxi-Cosi vastklikken. Zo hoeft de wagenbak niet altijd mee en til je je zoon of dochter zo uit de auto je compacte kinderwagen op. Er zijn dus mogelijkheden bij een kinderwagen. 3 in 1 is ideaal, zo koop je voor een vast bedrag alles in één keer. Je kunt dit soort kinderwagens gebruiken tot je kindje ongeveer 3 jaar oud is.

Duowagen

Verwacht je een tweeling? Dan is een dubbele kinderwagen of duobuggy noodzakelijk. Je moet immers 2 kleintjes tegelijk vervoeren. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een tweeling-kinderwagen. Zo zijn er kinderwagens voor tweelingen waarbij je je baby’s naast elkaar vervoert, achter of tegenover elkaar zet of juist boven elkaar plaatst. Als je vaak door smalle straatjes of door het stadscentrum loopt, kies dan voor een duowagen waarbij de zitjes achter elkaar zijn geplaatst. Woon je in een ruimere omgeving, dan is een dubbele kinderwagen met 2 zitjes naast elkaar een prima optie.

Duo buggy

Kan je tweeling nog geen lange stukken lopen, maar zijn je kleintjes te groot voor de kinderwagen? Je kunt ze ook vervoeren met een dubbele buggy. Een duobuggy is compact; ook kun je hem wat makkelijker opvouwen dan een dubbele kinderwagen. Schaf je een wat luxere duo buggy aan, dan zit hier vaak een reisnestje bij. Zo kun je de duobuggy ook al vanaf de geboorte voor je tweeling gebruiken.

© PXimport

Wat is belangrijk voor alle kinderwagens?

Behalve je oriënteren op de standaard modellen (zoals de combiwagen, duo kinderwagen en de buggy) zijn er nog een aantal andere zaken waar je bij het kopen van een kinderwagen voor baby en peuter zeker op moet letten.

Onderstel

Bedenk bijvoorbeeld hoe je de kinderwagen moet vervoeren. Reis je vaak met de auto? Kijk dan naar de lichte modellen die je kunt inklappen. Informeer in de winkel goed hoe klein het onderstel is als je het inklapt, dit kan namelijk nogal eens verschillen. Het ene model heb je binnen een paar seconden in elkaar gevouwen, bij het andere model sta je misschien tien minuten te zwoegen. Heb je een kleine achterbak, dan is een kinderwagen met onderstel waar je de wielen af kunt halen een goed idee. Ben je niet vaak met de auto onderweg maar wel met het openbaar vervoer? Ook dan raden wij een lichte en makkelijk inklapbare kinderwagen aan.

Wielen

Denk daarnaast goed na over hoe en waar je met kindje wilt gaan wandelen, zodat je een model met de juiste soort wielen aanschaft. Wil je je baby bijvoorbeeld meenemen op strandwandelingen, neem dan een kinderwagen met grote wielen. Hoe groter de banden, hoe geschikter deze zijn voor een ruige ondergrond. De meeste kinderwagens hebben overigens luchtbanden en schuim- of foambanden.

Luchtbanden zijn geschikt voor bijna elk soort ondergrond en lopen soepel. Ook hardloopkinderwagens – waarin je tijdens het hardlopen je kleintje kan meenemen – hebben met lucht gevulde wielen. Ze hebben daarnaast trouwens ook een ingebouwde vering en een verstelbare duwbeugel, wat deze wagens ook geschikt maakt als kinderwagen voor lange mensen

Schuim- of foambanden zijn gemaakt van een speciaal schuim dat vaak wordt gecombineerd met rubber. Met deze banden onder je kinderwagen hoef je je geen zorgen te maken als je over glas of spijkers rijdt. In veel babyzaken kun je kinderwagens op verschillende ondergronden testen.

Veiligheid

Waar je zeker naar moet kijken, is de veiligheidsvoorzieningen van de kinderwagen die je op het oog hebt. Een veilige kinderwagen heeft onder andere een:

● Veiligheidsgordel en kruisband

● Afneembare veiligheidsbeugel

● Goede vering

● Onderstel van aluminium of metaal

● Stevige rem op minimaal 2 wielen

● Dubbele beveiliging tegen inklappen

● Voldoende ventilatie

Er is een Europese norm opgesteld voor kinderwagens: EN 1888. Heb je een kinderwagen op het oog, kijk dan of de wagen aan deze norm voldoet.

Accessoires voor je kinderwagen

Ben je eruit welk model kinderwagen of buggy je gaat kopen? Accessoires hierbij zijn onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan kinderwagen-accessoires zoals een voetenzak. Kinderwagens die je hiermee uitrust zorgen ervoor dat je baby lekker warm ligt. Maar schaf ook andere accessoires aan zoals speelgoed, overkapping en een dekentje. Met passende kinderwagenaccessoires ligt of zit je kindje comfortabel en kun jij rustig wandelen. Let er als je accessoires koopt wel op dat je items aanschaft die speciaal voor kinderwagens gemaakt zijn.

Voetenzak voor kinderwagen, Maxi-Cosi en buggy

Speelgoed

Voor vermaak in de kinderwagen is speelgoed een goed idee. Natuurlijk kan je kleintje in de kinderwagen om zich heen kijken, maar uitdagen met speelgoed is ook leuk. Kies bijvoorbeeld voor zacht kinderwagenspeelgoed zoals een knuffeldoekje dat je vastmaakt aan de speen of speelgoed waarbij je kind uitgedaagd wordt om iets vast te houden, bijvoorbeeld speelgoed met een knisper of spiegeltje. Of plaats een kinderwagen-spanner op je wagen. Een kinderwagenspanner is een soort mobile die je kinderwagen niet alleen opfleurt, maar bovendien helpt bij de ontwikkeling van je kleintje. Door de diverse kleuren en vormen van dit soort spanners leert je baby goed kijken en onderscheiden.

© PXimport

Overkapping

Je kinderwagen heeft ook overkapping nodig. Denk hierbij aan een regenhoes. Kinderwagen-regenhoezen zijn er in verschillende maten en modellen. Zo blijft jouw kindje lekker droog als het regent.

In de zomer bescherm je je baby tegen de zon met een zonnescherm of parasol. Kinderwagen-parasols kun je door de flexibiliteit in verschillende richtingen bewegen; ze zorgen ervoor dat je kindje altijd voldoende in de schaduw zit.

Heb je geen zin om constant aan een parasol te draaien, kies dan voor een zonnescherm. Kinderwagens zijn hier vaak standaard mee uitgerust, vooral de wat luxere versies. Een zonnescherm op je kinderwagen beschermt je baby tegen de zon, wind en lichte regen.

Nog meer accessoires voor de kinderwagen

© PXimport

Natuurlijk zijn er nog veel meer accessoires voor je kinderwagen te bedenken. Als je op pad gaat met je wandelwagen, dan moet er van alles mee. Zorg dus voor een luiertas met voeding, luiers en billendoekjes. Ook is het belangrijk dat je kindje comfortabel zit en het niet te koud heeft. Naast een voetenzak kan een kinderwagendeken verstandig zijn. Hiermee dek je je baby toe tot net onder het kinnetje. Zo kan hij lekker slapen in de wagen.

Heb je al een kindje en zit er weinig leeftijdsverschil tussen hem (of haar natuurlijk) en de toekomstige baby? Denk dan over de aanschaf van een meerijdplankje. Kinderwagens zijn hier niet standaard mee uitgerust, dus deze moet je los aanschaffen. Een meerijdplankje bevestig je aan de kinderwagen; kindjes vanaf een jaar of 2 kunnen hierop staan en meerijden. Is je peutertje te moe of kan hij nog niet zelfstandig staan? Neem dan een meerijdplankje met een stoeltje, zodat hij onderweg kan uitrusten.

Prijzen van kinderwagens en buggy’s vergelijken

Je kunt natuurlijk meteen de eerste de beste kinderwagen kopen, maar het is echt verstandiger om vooraf kinderwagens te vergelijken. Bedenk welke opties jouw kinderwagen moet hebben; zo kun je makkelijk een selectie maken van modellen die aan je wensen voldoen. Kijk daarbij ook naar de prijs. Een goedkope kinderwagen of goedkope buggy kan aantrekkelijk zijn, maar heeft niet altijd de kwaliteit die jij wenst. Aan de andere kant is het ook weer zo dat de allerduurste kinderwagen of buggy niet automatisch de beste is. Uiteraard kun je kijken naar een goedkope buggy of goedkope kinderwagen, maar doe ook altijd een kinderwagentest in de winkel. Zo zie je welke wagen of buggy het beste bij jullie past.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000