ID.nl logo
Kinderwagen kopen: waar moet je op letten?
© PXimport
Gezond leven

Kinderwagen kopen: waar moet je op letten?

Als er een kindje op komst is, dan heb je veel te doen. Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen is een kinderwagen. Je wilt immers op pad en naar buiten met je kroost. Maar waar moet je nu precies op letten bij een kinderwagen kopen? Zoek uit welke kinderwagens en buggy’s er zijn, wat voor kinderwagen-accessoires er zijn en vergelijk daarna modellen. Zo vind je snel de kinderwagen die het beste bij jou en je kindje past!

Soorten kinderwagens

Kinderwagens zijn er in alle soorten en maten. Zorg sowieso voor een compacte kinderwagen. Deze kan overal mee naartoe en past altijd in je auto. Wij maken onderscheid tussen de combiwagen, de duowagen en de (duo) buggy.

Combiwagen

Zoek je een kinderwagen die je niet alleen kunt gebruiken wanneer je kindje een baby is, maar ook wanneer hij of zij een peuter is? Dan is een combiwagen – die ook wel de ‘kinderwagen 3 in 1’ genoemd wordt – heel geschikt. Tegenwoordig zijn bijna alle kinderwagens combiwagens. De eerste 6 maanden ligt je baby in de wagenbak. Daarna gaat je kindje in het zitje van de wandelwagen. Baby’s worden snel groot, dus voor je het weet is het al zover! Naast de wagenbak en het zitje kun je op een combiwagen ook een Maxi-Cosi vastklikken. Zo hoeft de wagenbak niet altijd mee en til je je zoon of dochter zo uit de auto je compacte kinderwagen op. Er zijn dus mogelijkheden bij een kinderwagen. 3 in 1 is ideaal, zo koop je voor een vast bedrag alles in één keer. Je kunt dit soort kinderwagens gebruiken tot je kindje ongeveer 3 jaar oud is.

Duowagen

Verwacht je een tweeling? Dan is een dubbele kinderwagen of duobuggy noodzakelijk. Je moet immers 2 kleintjes tegelijk vervoeren. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een tweeling-kinderwagen. Zo zijn er kinderwagens voor tweelingen waarbij je je baby’s naast elkaar vervoert, achter of tegenover elkaar zet of juist boven elkaar plaatst. Als je vaak door smalle straatjes of door het stadscentrum loopt, kies dan voor een duowagen waarbij de zitjes achter elkaar zijn geplaatst. Woon je in een ruimere omgeving, dan is een dubbele kinderwagen met 2 zitjes naast elkaar een prima optie.

Duo buggy

Kan je tweeling nog geen lange stukken lopen, maar zijn je kleintjes te groot voor de kinderwagen? Je kunt ze ook vervoeren met een dubbele buggy. Een duobuggy is compact; ook kun je hem wat makkelijker opvouwen dan een dubbele kinderwagen. Schaf je een wat luxere duo buggy aan, dan zit hier vaak een reisnestje bij. Zo kun je de duobuggy ook al vanaf de geboorte voor je tweeling gebruiken.

©PXimport

Wat is belangrijk voor alle kinderwagens?

Behalve je oriënteren op de standaard modellen (zoals de combiwagen, duo kinderwagen en de buggy) zijn er nog een aantal andere zaken waar je bij het kopen van een kinderwagen voor baby en peuter zeker op moet letten.

Onderstel

Bedenk bijvoorbeeld hoe je de kinderwagen moet vervoeren. Reis je vaak met de auto? Kijk dan naar de lichte modellen die je kunt inklappen. Informeer in de winkel goed hoe klein het onderstel is als je het inklapt, dit kan namelijk nogal eens verschillen. Het ene model heb je binnen een paar seconden in elkaar gevouwen, bij het andere model sta je misschien tien minuten te zwoegen. Heb je een kleine achterbak, dan is een kinderwagen met onderstel waar je de wielen af kunt halen een goed idee. Ben je niet vaak met de auto onderweg maar wel met het openbaar vervoer? Ook dan raden wij een lichte en makkelijk inklapbare kinderwagen aan.

Wielen

Denk daarnaast goed na over hoe en waar je met kindje wilt gaan wandelen, zodat je een model met de juiste soort wielen aanschaft. Wil je je baby bijvoorbeeld meenemen op strandwandelingen, neem dan een kinderwagen met grote wielen. Hoe groter de banden, hoe geschikter deze zijn voor een ruige ondergrond. De meeste kinderwagens hebben overigens luchtbanden en schuim- of foambanden.

Luchtbanden zijn geschikt voor bijna elk soort ondergrond en lopen soepel. Ook hardloopkinderwagens – waarin je tijdens het hardlopen je kleintje kan meenemen – hebben met lucht gevulde wielen. Ze hebben daarnaast trouwens ook een ingebouwde vering en een verstelbare duwbeugel, wat deze wagens ook geschikt maakt als kinderwagen voor lange mensen

Schuim- of foambanden zijn gemaakt van een speciaal schuim dat vaak wordt gecombineerd met rubber. Met deze banden onder je kinderwagen hoef je je geen zorgen te maken als je over glas of spijkers rijdt. In veel babyzaken kun je kinderwagens op verschillende ondergronden testen.

Veiligheid

Waar je zeker naar moet kijken, is de veiligheidsvoorzieningen van de kinderwagen die je op het oog hebt. Een veilige kinderwagen heeft onder andere een:

● Veiligheidsgordel en kruisband

● Afneembare veiligheidsbeugel

● Goede vering

● Onderstel van aluminium of metaal

● Stevige rem op minimaal 2 wielen

● Dubbele beveiliging tegen inklappen

● Voldoende ventilatie

Er is een Europese norm opgesteld voor kinderwagens: EN 1888. Heb je een kinderwagen op het oog, kijk dan of de wagen aan deze norm voldoet.

Accessoires voor je kinderwagen

Ben je eruit welk model kinderwagen of buggy je gaat kopen? Accessoires hierbij zijn onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan kinderwagen-accessoires zoals een voetenzak. Kinderwagens die je hiermee uitrust zorgen ervoor dat je baby lekker warm ligt. Maar schaf ook andere accessoires aan zoals speelgoed, overkapping en een dekentje. Met passende kinderwagenaccessoires ligt of zit je kindje comfortabel en kun jij rustig wandelen. Let er als je accessoires koopt wel op dat je items aanschaft die speciaal voor kinderwagens gemaakt zijn.

Voetenzak voor kinderwagen, Maxi-Cosi en buggy

Ga je wandelen in de winter of is je baby gewoon nog heel klein, houd je kindje dan warm met een voetenzak. Kinderwagens en buggy’s zijn hier meestal standaard mee uitgerust en zijn ook te gebruiken als slaapzakje voor in de wagenbak of buggy. Wil je je kindje in de auto warm houden met een voetenzak? Maxi Cosi autostoeltjes hebben voetenzakken die speciaal hiervoor zijn ontworpen. Ook als je kindje wat ouder is, kan hij of zij baat hebben bij een voetenzak. Buggy’s zijn hier vaak standaard van voorzien, maar je kunt een buggy-voetenzak ook los aanschaffen. De voetenzak maak je aan de achterkant vast met klittenband (door de openingen) en aan de voorkant met drukkers.

Speelgoed

Voor vermaak in de kinderwagen is speelgoed een goed idee. Natuurlijk kan je kleintje in de kinderwagen om zich heen kijken, maar uitdagen met speelgoed is ook leuk. Kies bijvoorbeeld voor zacht kinderwagenspeelgoed zoals een knuffeldoekje dat je vastmaakt aan de speen of speelgoed waarbij je kind uitgedaagd wordt om iets vast te houden, bijvoorbeeld speelgoed met een knisper of spiegeltje. Of plaats een kinderwagen-spanner op je wagen. Een kinderwagenspanner is een soort mobile die je kinderwagen niet alleen opfleurt, maar bovendien helpt bij de ontwikkeling van je kleintje. Door de diverse kleuren en vormen van dit soort spanners leert je baby goed kijken en onderscheiden.

©PXimport

Overkapping

Je kinderwagen heeft ook overkapping nodig. Denk hierbij aan een regenhoes. Kinderwagen-regenhoezen zijn er in verschillende maten en modellen. Zo blijft jouw kindje lekker droog als het regent.

In de zomer bescherm je je baby tegen de zon met een zonnescherm of parasol. Kinderwagen-parasols kun je door de flexibiliteit in verschillende richtingen bewegen; ze zorgen ervoor dat je kindje altijd voldoende in de schaduw zit.

Heb je geen zin om constant aan een parasol te draaien, kies dan voor een zonnescherm. Kinderwagens zijn hier vaak standaard mee uitgerust, vooral de wat luxere versies. Een zonnescherm op je kinderwagen beschermt je baby tegen de zon, wind en lichte regen.

Nog meer accessoires voor de kinderwagen

©PXimport

Natuurlijk zijn er nog veel meer accessoires voor je kinderwagen te bedenken. Als je op pad gaat met je wandelwagen, dan moet er van alles mee. Zorg dus voor een luiertas met voeding, luiers en billendoekjes. Ook is het belangrijk dat je kindje comfortabel zit en het niet te koud heeft. Naast een voetenzak kan een kinderwagendeken verstandig zijn. Hiermee dek je je baby toe tot net onder het kinnetje. Zo kan hij lekker slapen in de wagen.

Heb je al een kindje en zit er weinig leeftijdsverschil tussen hem (of haar natuurlijk) en de toekomstige baby? Denk dan over de aanschaf van een meerijdplankje. Kinderwagens zijn hier niet standaard mee uitgerust, dus deze moet je los aanschaffen. Een meerijdplankje bevestig je aan de kinderwagen; kindjes vanaf een jaar of 2 kunnen hierop staan en meerijden. Is je peutertje te moe of kan hij nog niet zelfstandig staan? Neem dan een meerijdplankje met een stoeltje, zodat hij onderweg kan uitrusten.

Prijzen van kinderwagens en buggy’s vergelijken

Je kunt natuurlijk meteen de eerste de beste kinderwagen kopen, maar het is echt verstandiger om vooraf kinderwagens te vergelijken. Bedenk welke opties jouw kinderwagen moet hebben; zo kun je makkelijk een selectie maken van modellen die aan je wensen voldoen. Kijk daarbij ook naar de prijs. Een goedkope kinderwagen of goedkope buggy kan aantrekkelijk zijn, maar heeft niet altijd de kwaliteit die jij wenst. Aan de andere kant is het ook weer zo dat de allerduurste kinderwagen of buggy niet automatisch de beste is. Uiteraard kun je kijken naar een goedkope buggy of goedkope kinderwagen, maar doe ook altijd een kinderwagentest in de winkel. Zo zie je welke wagen of buggy het beste bij jullie past.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips AIS6020 alles-in-één kledingstomer
Huis

Consumenten testen: de Philips AIS6020 alles-in-één kledingstomer

Strijken is iedereens favoriete bezigheid. Extra hulp kan dan goed van pas komen en deze compacte strijkoplossing van Philips belooft deze klus makkelijker te maken. Maar hoe ervaren gebruikers dit apparaat in de praktijk? Twaalf testers van Review.nl gingen ermee aan de slag en deelden hun bevindingen over de Philips AIS6020 veelzijdige stoomgenerator met geïntegreerde strijkplank. Wat is hun oordeel?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips All-in-One 6000-serie - de door het testpanel geteste AIS6020 - is een slimme oplossing die ervoor zorgt dat je altijd goed gekleed gat. Met de 3-in-1 combinatie van strijkijzer, stomer en plank verwijder je snel kreuken uit kledingstukken in elke verticale, horizontale of gekantelde positie. De OptimalTEMP-functie zorgt ervoor dat er gegarandeerd geen schroeivlekken op alle strijkbare stoffen komen. De krachtige continue stoom (45g/min) verwijdert 99,9% van alle bacteriën om op te frissen en luchtjes te verwijderen. Twaalf testers van Review.nl hebben deze combinatie aan een grondige test onderworpen.

Combinatie: compact en veelzijdig

Het apparaat combineert een stoomgenerator met een flexibele strijkplank in één compact systeem. De snelle opwarmtijd van 80 seconden en het gebruiksgemak worden door vrijwel alle testers geprezen. "Het stoomstrijkijzer warmt heel snel op, water gaat makkelijk in een fles en je kunt handig mouwen op de schuine plank strijken", aldus P. Brussee, die het apparaat een 8,0 geeft.

©Philips

Het design van de AIS6020 is doordacht vormgegeven. De strijkplank is in hoogte verstelbaar en kan ook schuin worden gezet voor het strijken van mouwen. Ilse P. is enthousiast: "Doordat je recht blijft staan en geen kracht hoeft te zetten is het ook minder belastend." Het lichte gewicht van het strijkijzer wordt door meerdere testers als pluspunt genoemd. Mark waardeert de verschillende instelmogelijkheden: "Je kunt de plank gebruiken als strijkplank maar ook verticaal om even snel iets te stomen." 

Stoomkracht en gebruiksgemak

 De stoomproductie van de AIS6020 krijgt veel lof. "De stoomstoot is krachtig en kan worden aangepast met de drukknop op het ijzer", merkt Richy op. Het waterreservoir is eenvoudig te vullen met een grote fles die op de voet wordt geplaatst. Tester J. is zeer te spreken over de prestaties: "Het krachtige stoomsysteem zorgt echt voor een glad resultaat in veel minder tijd dan met een traditionele strijkplank."

"Het krachtige stoomsysteem zorgt echt voor een glad resultaat in veel minder tijd dan met een traditionele strijkplank."

- Tester J.

 

©Philips

De strijkplank is in verschillende standen te zetten.

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de meeste testers. De opbouw is eenvoudig en het systeem is intuïtief te bedienen. "Het is zeker een handig apparaat als je er ruimte voor hebt", noteert een tester die een 7,0 geeft. Hartman benadrukt: "Het installeren en verstellen spreekt voor zich." 

Formaat kent beperkingen

De compacte afmetingen van de strijkplank worden door verschillende testers als beperking gezien. "Voor broeken moet je vaker opschuiven", merkt een reviewer op. Tester H. is wat kritischer op de AIS6020, omdat deze tester een groot gezin van vijf personen heeft: "Strijkplank te klein, gammel, oogt goedkoop." Ook tester Mark wijst op een praktische beperking: "Als de plank verticaal staat en volledig uitgeschoven is heeft het ijzer niet meer heel veel bewegingsvrijheid."

✅ Pluspunten

  • Snel op temperatuur
  • Krachtige en regelbare stoomproductie
  • Compact en ruimtebesparend
  • Gebruiksvriendelijk

❌ Minpunten

  • Strijkplank aan de kleine kant
  • Constructie voelt wat fragiel aan
  • Prijzig

Conclusie 

De Philips AIS6020 is een innovatieve strijkoplossing die vooral uitblinkt in gebruiksgemak en snelheid. Met een gemiddelde score van 7,8 wordt hij meer dan ruim voldoende beoordeeld, maar zijn de testers het er vooral over eens dat de strijkplank eigenlijk net wat aan de korte kant is om alle soorten kledingstukken aan te kunnen. Het compacte formaat is hierdoor zowel een voor- als nadeel: ideaal voor kleine ruimtes, maar minder geschikt voor grote stukken wasgoed.

▼ Volgende artikel
Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai
© Simon Lehmann
Huis

Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai

Met Canva kun je eenvoudig professioneel ogende presentaties, socialmediaposts en zelfs websiteontwerpen maken – en dat zonder voorkennis. Dankzij de beschikbare sjablonen ga je snel en moeiteloos aan de slag. Bovendien biedt Canva krachtige AI-functies die je stap voor stap ondersteunen bij het creëren van jouw ontwerp. Klaar om je creativiteit te ontdekken?

In dit artikel laten we zien hoe je Canva gebruikt om professioneel ogende ontwerpen te maken:

  • Gebruik sjablonen om snel een aantrekkelijk ontwerp te maken
  • Pas teksten, afbeeldingen en vormen aan
  • Ontdek AI-functies
  • Deel je ontwerp of download het in verschillende formaten

Een vergelijkbaar programma is: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Tip 1 Aanmelden bij Canva

Canva is gratis te gebruiken. Het enige wat je moet doen, is je aanmelden voor de dienst. Ga naar www.canva.com en klik op Registreren. Je kiest hier om in te loggen met je Google- of Facebook-account of je klikt op Doorgaan met e-mailadres. Kies je voor de laatste optie, dan kun je in het volgende scherm je naam aangeven. Je krijgt een code in je inbox en vult deze vervolgens in op de website van Canva.

Als eerste vraagt Canva waar je de dienst voor wilt gebruiken. In de meeste gevallen is Persoonlijk de beste optie, maar als je Canva bijvoorbeeld wilt gebruiken in je klas, dan kies je hier beter voor Leraar. Zoals gezegd is Canva gratis te gebruiken, maar bij aanmelding kun je ervoor kiezen om een gratis proefperiode voor Canva Pro uit te proberen. Je moet dan wel alvast betaalgegevens aangeven, dus wij kiezen hier nu maar even voor Misschien later. Als je geen e-mails van Canva wilt krijgen, selecteer je in het volgende scherm Niet nu. Als je wilt weten wat je allemaal met Canva kunt doen, dan vind je onder Aan de slag met Canva een aantal lessen die je kunt volgen.

Bij het aanmelden voor Canva kies je hoe je Canva wilt gebruiken. Dit heeft geen invloed op de functies die Canva biedt.

Gratis of betaald

Met de gratis versie van Canva kun je prima documenten ontwerpen of gebruikmaken van de miljoenen sjablonen, lettertypen, stockfoto’s en -video’s. Gebruik je Canva voor je werk en wil je bestanden kunnen exporteren voor professionele druk of posts plannen op sociale media, dan is Canva Pro een betere keuze. Voor 110 euro per jaar heb je bovendien toegang tot meer AI-functies.

Canva is gratis te gebruiken, een Pro-versie kost 110 euro per jaar.

Tip 2 Ontwerp maken

Wij duiken meteen in het diepe door op + Een ontwerp maken te drukken. Het grote voordeel van Canva ten opzichte van bijvoorbeeld Photoshop of een ander ontwerpprogramma is dat je de beschikking hebt over ongelooflijk veel sjablonen. En deze sjablonen heb je in alle soorten en maten en voor alle mogelijke doeleinden. Kies bijvoorbeeld links voor Sociale media, klik bovenin op Instagram en je vindt duizenden goeduitziende sjablonen die je kunt openen, bewerken en naar je eigen hand zet. Uiteraard kun je ook met een leeg document beginnen, maar vanwege de vele sjablonen raden we je dit niet aan.

Laten we eerst een gewoon document maken. Klik op Docs en vervolgens op Alles bekijken. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 2100 sjablonen. Boven de resultaten vind je een aantal filters, klik op Alle filters en links verschijnt een menu waar je nog veel meer opties hebt. Zoek je een specifiek sjabloon, dan kun je ook boven een zoekterm aangeven, zoals bruiloft of uitnodiging. De meeste resultaten bevatten Engelse teksten, maar die kun je later wijzigen. Klik op een sjabloon om meer informatie te zien. De meeste sjablonen zijn door professionele ontwerpers gemaakt en je kunt deze gebruikers volgen of op de naam klikken om meer designs van ze te zien. Onder de naam van het sjabloon zie je ook de grootte van het document.

Zie wie een sjabloon heeft gemaakt en open het sjabloon om het te bewerken.

Tip 3 Teksten wijzigen

Klik op Pas deze sjabloon aan om het voorbeeld te openen. Laten we eerst de sjabloonteksten aanpassen. Zodra je met je muis over een tekst gaat, zie je het tekstvak oplichten met een paarse rand. Dubbelklik op de tekst en gebruik je toetsenbord om de tekst in dit tekstvak te wijzigen. Wil je de eigenschappen van de tekst wijzigen, dan doe je dit boven in het menu. Verander bijvoorbeeld het lettertype, de tekengrootte, kleur of uitlijning van de tekst in het tekstvak. Als je op Effecten klikt, dan wordt er een menu aan de linkerkant geopend waar je verschillende soorten schaduwen of andere teksteffecten kunt selecteren. Ook de vorm of een eventuele achtergrond van de tekst is hier te wijzigen. Denk er wel aan dat je het design van het sjabloon hier wel mee kunt verstoren, ga dus spaarzaam om met teksteffecten. Zelf een tekstvak toevoegen kan uiteraard ook. Klik op Tekst en kies voor Voeg een tekstvak toe. Klik links op één van de tekststijlen of pas alle instellingen aan door bovenin het lettertype, de kleur of stijl te wijzigen. Links kun je onder Lettertypecombinaties ook een vooringestelde letter- en vormgevingscombinatie kiezen.

Canva biedt talloze effecten voor je teksten.

Tip 4 Afbeeldingen bewerken

Wil je een tekstvak verplaatsen, dan ga je met de cursor eroverheen totdat de rand paars wordt. Sleep het vak nu naar een andere positie. Je kunt een tekstvak vergrendelen, zodat je het niet per ongeluk kunt wijzigen of verplaatsen door op het slotje boven het element te klikken. Hier vind je ook de optie om een tekstvak (of ander element) te dupliceren of iets te verwijderen. Alle wijzigingen worden overigens meteen opgeslagen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je bewerkingen verliest. Je moet uiteraard wel een actieve internetverbinding hebben.

Als je design-elementen van een sjabloon wilt veranderen, dan werkt dit in principe op dezelfde manier als een tekstvak; je hebt alleen een paar andere menu-onderdelen tot je beschikking. Elk element is te selecteren zodra je er met je cursor overheen beweegt, tenzij een element is vergrendeld. Sommige ontwerpen maken gebruik van afbeeldingen of vormen die meerdere keren zijn gekopieerd, maar met een verschillende mate van doorzichtigheid. Klik op een element en druk vervolgens op het transparantie-pictogram. Met de schuif eronder bepaal je de mate van doorzichtigheid. Met de knop ernaast spiegel je een element horizontaal of verticaal. Wil je een element draaien, dan selecteer je het en kies je voor de draaiknop die naast het element verschijnt.

Je kunt een element uitrekken door aan één van de bolletjes te trekken. De lengte en breedte van een afbeelding worden altijd evenveel vergroot of verkleind. Als je aan één van de zijdes trekt, dan wordt de afbeelding in het element vergroot of verkleind, maar het element zelf blijft even groot. Dit kan er dus voor zorgen dat een afbeelding in een element wordt afgesneden.

Tekstvakken zijn op dezelfde manier te vergroten en te verkleinen. Je kunt elementen ook naar de voor- of achtergrond verplaatsen door op Positie te klikken. Onder Ordenen vind je eveneens opties voor uitlijning van een element.

Pas de transparantie van een afbeelding aan of draai het element.

Tip 5 Vormen en plaatjes

Als je zelf een visueel onderdeel wilt toevoegen, klik dan links op Elementen. Hier heb je de keuze uit geometrische vormen, illustraties, foto’s, diagrammen, tabellen en zelfs bewegende stickers, audio en video voor presentaties. Al deze elementen zijn gratis te gebruiken, tenzij er een kroontje in de rechterbenedenhoek staat. Dit betekent dat ze alleen toegankelijk zijn voor pro-gebruikers. Sleep een onderdeel naar een pagina en er wordt automatisch een element aangemaakt met het onderdeel erin. Wil je de afbeelding als achtergrond gebruiken voor een pagina, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies voor Afbeelding als achtergrond instellen.

Is het onderdeel een foto, dan kun je erop klikken en bovenin voor Bewerken kiezen. Links wordt de bewerkstudio geopend. Hier voeg je effecten toe, pas je filters toe of gebruik je apps die een foto kunnen bewerken. Helemaal bovenin zie je ook Magic Studio. Dit is een op AI-gebaseerde bewerkoptie waarmee je achtergronden kunt verwijderen uit foto’s of objecten kunt weghalen. Met de gratis versie van Canva kun je deze opties een paar keer uitproberen, maar heb je geen volledige toegang.

Canva levert heel veel afbeeldingen gratis mee en je kunt ze op allerlei manieren aanpassen.

Teksten laten schrijven door AI

Eén van de handigste AI-opties in Canva is Magic Write. Zodra je een tekstvak toevoegt, en op de Magic Write-knop drukt, wordt de optie geactiveerd. Je geeft een korte omschrijving van de tekst die je wilt hebben en middels AI wordt er een tekst geschreven. Controleer wel altijd of de tekst geen fouten bevat. In de gratis versie kun je Magic Write vijftig keer gratis gebruiken.

Met de gratis versie kun je vijftig teksten gratis laten genereren.

Tip 6 AI-opties

Er zitten nog veel meer AI-opties in Canva. Zo is het mogelijk om afbeeldingen te genereren op basis van tekstomschrijvingen, iets wat je wellicht al kent van andere AI-afbeeldingsgeneratoren zoals Dall-E. Klik op Elementen en kies voor Genereer je eigen plaatje onder AI-afbeeldinggenerator. Voeg een zo duidelijk mogelijke ‘prompt’ in en kies één van de stijlen eronder. Onder Beeldverhouding kies je de vorm van het te genereren plaatje. Kies vervolgens voor Afbeelding genereren. Onderaan zie je hoeveel credits je nog over hebt. Met de gratis versie heb je vijftig credits om de dienst uit te proberen, daarna moet je een betaald abonnement nemen. Naast afbeeldingen kun je dezelfde AI-optie ook voor illustraties gebruiken. Hiervoor klik je bovenin op Illustraties. Nog interessanter wordt het als je weet dat je ook video’s kunt genereren op deze manier. Deze optie zie je als je op Video’s klikt. Voor video’s heb je overigens maar vijf credits en deze optie is nog in de bètafase.

Met Magic Media genereer je zelf afbeeldingen.

Tip 7 Meerdere pagina’s

Een document hoeft natuurlijk niet maar één pagina te bevatten. Door onderaan op + Pagina toevoegen te klikken, wordt er een pagina aan je document toegevoegd. Dit is dan een lege pagina zonder opmaak. Bovenin heb je de mogelijkheid om de achtergrond van je pagina aan te passen. Klik hiervoor op het kleuren-pictogram. Naast standaardkleuren kun je onder Fotokleuren kleuren kiezen die Canva uit elementen van je eerste pagina haalt.

Wil je de complete vormgeving van de eerste pagina gebruiken, dan is het slimmer om bovenaan de eerste pagina op het Pagina dupliceren-pictogram te klikken. Welke optie je ook kiest, bovenaan een pagina wijzig je de titel als je op Paginatitel toevoegen klikt. Je kunt in dit menu ook een complete pagina vergrendelen, verwijderen of verbergen. Als je een pagina verbergt, kun jij het nog wel zien, maar als je het document downloadt, dan is deze pagina niet zichtbaar.

De optie om kleuren te kiezen op basis van je sjabloon is handig.

Tip 8 Notities en reacties

Naast onderdelen van je document te wijzigen, is het met Canva ook mogelijk om notities en reacties aan je document toe te voegen. Klik onderin op Notities en voeg een commentaar aan de huidige pagina toe. Naast notities kun je ook reacties toevoegen; dit is bedoeld voor specifieke elementen. Handig als je nog niet helemaal tevreden bent over een lettertype, een afbeelding of de positie van een element en je dit nog wilt aanpassen in het uiteindelijke ontwerp. Klik op een element en kies voor het reactie-pictogram. Voeg een reactie in en druk op de verzenden-knop. Je kunt een emoji of sticker toevoegen of iemand taggen, als je samen werkt aan een document.

Reacties voeg je per element toe.

Tip 9 Delen en downloaden

In Canva is het heel makkelijk om samen aan documenten te werken, de andere persoon moet wel een Canva-account hebben. Klik op Delen en voeg onder Mensen met toegang het e-mailadres toe van diegene die aan het document mag werken. Als je een adres hebt aangegeven, kun je erachter kiezen of diegene alleen Mag bekijken of ook Mag bewerken. Een andere optie is dat een persoon alleen reacties mag achterlaten. In dit geval kies je voor Kan reactie achterlaten. Deze laatste optie is handig als je iemand wel om zijn mening wilt vragen, maar deze persoon het design of de inhoud niet kan veranderen.

Wil je in plaats van samenwerken gewoon een koppeling sturen naar mensen, dan doe je dit ook via het menu Delen. Je kiest nu onder Samenwerkingslink voor Iedereen met de koppeling. Kies nu bijvoorbeeld voor Mag bekijken en er wordt een koppeling gemaakt zodra je op Koppeling kopiëren klikt. Met Ctrl+V kun je nu overal deze koppeling plakken.

Wil je je gemaakte document downloaden, dan klik je onderin het deel-menu op Downloaden. Onder Bestandstype kies je bijvoorbeeld voor PDF – Standaard als je het document als digitaal pdf-bestand aan een mail wilt toevoegen. Wil je dat notities zichtbaar zijn in het bestand, dan vink je Gebruik notities aan. Klik op Downloaden en het bestand wordt naar je pc gedownload.

Je kunt makkelijk samenwerken aan documenten in Canva.

Tip 10 Apps ontdekken

Het is onmogelijk om alle functies in Canva te behandelen, maar één optie willen we je niet onthouden en dat is de mogelijkheid om apps binnen Canva te draaien. Klik links op Apps en je ziet tientallen apps weergegeven. Klik op een app om meer informatie te ontdekken over een app en kies voor Openen om de app binnen Canva te gebruiken. Zo zijn er apps om je te helpen bij het vinden van goede kleurcombinaties, kun je verscheidene fotobewerkings-apps binnen Canva draaien en zijn er apps om logo’s mee te creëren.

Heb je niet genoeg aan de standaard Canva-functies? Neem dan een kijkje in de talloze apps die er beschikbaar zijn.

Watch on YouTube