Koelen zonder vochtproblemen: alles over de condensafvoer van je airco
Tijdens een warme zomer laten veel mensen een airco installeren. Zo'n airconditioner koelt de lucht, verlaagt de luchtvochtigheid en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Condenswater is daarbij onvermijdelijk, dus een goede condensafvoer is net zo belangrijk als de andere functies van de airco.
Iedere airo produceert condens en er zijn verschillende manieren om die condensatie op te vangen en af te voeren. Soms moet er zelfs een klein pompje geplaatst worden.In dit artikel vertellen we je meer over deze condenspomp. Dit komt aan bod: • Hoe ontstaat condens? • Waarom je regelmatig de condensafvoer moet controleren • Condensafvoer bij vaste en mobiele airco's • Zelf een condensafvoer installeren of laten doen? • Wanneer gebruik je een condenspomp? • Zo kies je de juiste condenspomp • Zo onderhoud je een condenspomp
Lees ook: Feiten en fabels over airco's: wat is waar en wat is niet waar?
Zo ontstaat condensatie
Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met de koude lucht van de airco. Dat gebeurt wanneer de lucht door de koude verdampspiraal gaat. Het vocht dat zich op de spoel verzamelt, druppelt in de lekbak die onder deze spoelen is geplaatst en dat moet worden afgevoerd. Daar zijn twee redenen voor: het kan schade veroorzaken (aan je airco, maar als het niet goed wordt afgevoerd kan het bijvoorbeeld ook voor vochtproblemen in je huis zorgen) én stilstaand water kan na verloop van tijd ziektekiemen bevatten.
Hierom moet je regelmatig de afvoer checken
De meeste airconditioners hebben een verzamelbak, een reservoir, waaraan een systeem van pvc-leidingen is gekoppeld om het condenswater af te voeren. Soms is er zelfs een extra pomp nodig voor installaties in de hoogte. Het is belangrijk, vooral in periodes waar de airco stevig draait, om regelmatig te controleren of er geen verstoppingen in de afvoerleidingen zijn. Tijdens het controleren maak je het reservoir leeg en als er een condenspomp is dan kun je die meteen ontkalken. Check ook de sifon en de leidingen op verstopping. De sifon zorgt door het waterslot dat er geen onaangename geur uit de riolering via de afvoer in de kamer kan komen. Merk je een probleem, neem dan contact op met een vakman.
❗ Condenswater is niet drinkbaar Condenswater is nauwelijks bruikbaar omdat het gedemineraliseerd is en ziektekiemen kan bevatten. Je kunt het nog wel inzetten voor niet-drinkbare toepassingen, zoals een stoomstrijkijzer of het schoonmaken van de vloer. Vanwege mogelijke verontreinigingen is het echter niet geschikt om planten binnen of buiten water te geven.
Koud kunstje: de juiste airco vinden
Doe de scan en vind het ideale modelCondensafvoer bij vaste en mobiele airco's
Afhankelijk van de installatie kan de condensafvoer op een regenpijp of op de riolering aangesloten worden. Een splitsysteem (dat is een airco met een binnen- en buitenunit) van LG, Daikin of Mitsubishi heeft zeker een condensafvoer nodig. Hetzelfde geldt voor een muurairco. Zelfs mobiele toestellen hebben een condensafvoer naar een ingebouwde tank. Die moet je regelmatig leegmaken of via een afvoerslang naar buiten leiden.
Afvoer via verdamping Er bestaan ook systemen met een ingebouwde condensafvoer die het verzamelde condenswater automatisch verdampen en via de lucht afvoeren. Deze toepassing kan alleen bij airco's zonder buitenunit.
Installatie: zelf doen of laten doen?
Kun je zelf een condensafvoer installeren? Zeker, als je een beetje handig bent en over het juiste gereedschap beschikt. Toch raden we dit niet aan. Bij een onzorgvuldige installatie van de condensafvoer kan het condenswater lekken en dat kan schade aan de woning veroorzaken.
Wanneer gebruik je een condenspomp?
De eenvoudigste manier is om het condenswater via een afvoerslang van 16 of 18 mm met behulp van zwaartekracht naar beneden te laten lopen. Wanneer het water een langere afstand moet overbruggen of wanneer het water naar boven moet worden gepompt, dan is een condenspomp nodig. De condenspomp of condensaatpomp is een speciaal pompje dat het condenswater wegpompt. Het gaat om een compacte pomp die vaak in een kabelgoot past en die wordt aangesloten op de condenswaterafvoer van de binnenunit. Via een slang of buis voert de pomp het water af naar een regenpijp of riolering. Door dit systeem is het mogelijk om een airconditioningsunit te installeren zonder de onmiddellijke nabijheid van een afvoer. Deze pompen zijn ontworpen om heel discreet te werken. Ze hebben een maximaal geluidsniveau van 23 dB op maximaal 1 meter afstand. De gemiddelde kosten voor een condenspomp schommelen tussen 130 en 420 euro.
Zo kies je de juiste condenspomp
De keuze voor de juiste condenspomp voor een airco kan lastig zijn. Er zijn immers verschillende soorten pompen op de markt met diverse installatieopties. De keuze is afhankelijk van de behoefte en de locatie waar hij moet komen. Houd rekening met deze tips bij het selecteren van de juiste pomp.
Afgestemd op de binnenunit
Er zijn verschillende pompmodellen beschikbaar voor verschillende airco-typen, zoals split, kanaalgemonteerd, cassettes enzovoort… Je moet dus uitgaanvan het juiste type koelsysteem. Het is belangrijk dat je de mogelijkheden kent die bij jouw systeem passen. De pomp kan bijvoorbeeld naast de unit, in de unit, onder of boven de unit worden geplaatst. Bovendien moet je rekening houden met de maximale aanzuig- en opvoerhoogte van de pomp. De pomp mag niet hoger dan de maximale aanzuighoogte geplaatst worden. Langere horizontale afstanden zijn meestal geen probleem. Condenspompen met een langere aanzuigafstand kun je dus verder van de binnenunit plaatsen, bijvoorbeeld op zolder.
Koelcapaciteit
Er bestaat geen universele pomp voor alle airco's. De koelcapaciteit van de airco wordt meestal weergegeven in kWh. Deze capaciteit heb je nodig om de hoeveelheid condens in te schatten die per uur moet worden afgevoerd. Airco's met een grotere koelcapaciteit produceren doorgaans meer condens dan gewone airco's.
Klimaat
Ook de locatie en het klimaat spelen een grote rol bij het voorspellen van de hoeveelheid condens die moet worden afgevoerd. De hoeveelheid condens in een vochtig klimaat kan het dubbele zijn van die in een droog klimaat. In een vochtig klimaat heb je dus een krachtigere pomp nodig.
Het merk
Uiteraard zijn er kwaliteitsmerken en merken die goedkoper zijn, maar die geen certificering, energiebesparende mogelijkheden en duurzaamheid garanderen. Ga dus niet allen af op de prijs.
Enkele voorbeelden
Voor hoge wandmodellen maak je gebruik van een vlotterpomp zoals de Sanicondens Clim Mini S, de Mini Aqua Silent Plus, de Mini Orange Silent Plus , de BlueDiamonde MicroBlue of de mini Siccom FlowWatch. Er bestaan ook condenspompen met een leidinggoot zoals de Sauermann Delta Pack, of de Aspen S+Mini Lime. De cassette-unit heeft zijn eigen interne pomp die vanuit het lekreservoir in één keer het condenswater naar de bovenzijde van de unit pompt. Het volume is te groot voor een condenspomp zonder opvangbak, waardoor dus een tankpomp moet worden gebruikt.
Zo onderhoud je een condenspomp
Alle airco's hebben regelmatig onderhoud nodig en dat geldt ook voor de condenspomp. Houd dus rekening met hoe je de pomp moet onderhouden en reinigen, want niet alle condenspompen laten zich eenvoudig loskoppelen en reinigen. Het is altijd een goed idee om even na te gaan of de condenspomp goed werkt. Zo'n pomp heeft vaak een vlotterschakelaar die de pomp van energie voorziet. Wanneer het water het ingestelde niveau bereikt, schakelt de vlotterschakelaar de pomp aan totdat het water uit het reservoir is afgevoerd. Wanneer dat klaar is, schakelt de schakelaar de pomp opnieuw uit.