97 procent is tevreden: dit is waarom Nederlanders dol zijn op hun airco
Uit de Nationale Energiemonitor 2023-2024, een groot onderzoek onder bijna 8000 Nederlanders, blijkt dat 21 procent van de ondervraagden een vaste airco in huis heeft – om te koelen in de zomer en/of te verwarmen in de winter. 1 op de 5 dus: en bijna allemaal zijn ze tevreden. Twijfel je nog over vaste airconditioning? Lees dan verder om te zien wat gebruikers er over te zeggen hebben.
Zoals gezegd: bijna iedereen die een vaste airco heeft, is daar tevreden over. Slechts 3 procent is dat niet – wat betekent dat 97 procent dus wél tevreden is. Als pluspunten worden vooral genoemd dat je een airco kunt gebruiken om te verwarmen én om te koelen, dat het een effectief apparaat is om je klimaat in huis te beheersen én dat een airco energiezuinig is.
Lees ook: Feiten en fabels over airco’s: wat is waar en wat is niet waar?
Het energiegebruik valt mee, zeggen de meeste gebruikers
Slechts 10,7 procent van de airco-bezitters vindt de stroomkosten van hun airco hoog. De meerderheid van de respondenten (57,1 procent) vindt het stroomverbruik meevallen. Iets meer dan 20 procent vindt het stroomverbruik zelfs laag. Een aantal respondenten heeft geen antwoord gegeven op de vraag: “Wat vind je van het stroomverbruik van je airco?” Opvallend in dit verband is overigens wel dat slechts 59 procent van de gebruikers weet wat het exacte stroomverbruik van hun airco is. Een voor de hand liggende conclusie zou dan ook kunnen zijn dat het verbruik in ieder geval niet zó hoog is dat de energierekening ineens omhoog geschoten is – anders zou veel meer dan 10,7 procent het verbruik te hoog vinden.
Dat het leeuwendeel het stroomverbruik mee vindt vallen of het zelfs laag noemt, is belangrijk: energieverbruik wordt immers vaak als een grote zorg gezien bij de aanschaf van een airco. Deze zorg lijkt dus onnodig.
Lees ook: Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten
Koud kunstje: de juiste airco vinden
Doe de scan en vind het ideale modelZijn er geen minpunten?
Ja, die zijn er. Genoemd worden onder meer geluidsoverlast, het feit dat je vaak maar één ruimte tegelijk kunt koelen of verwarmen en de aanschafkosten. Ook het energieverbruik wordt door een deel van de respondenten toch gezien als een minpunt. Dat strookt met de 10,7 procent die aangegeven hebben de stroomkosten van hun airco te hoog te vinden.
Zelf kiezen
De keuze voor de airco blijkt vaak een bewuste persoonlijke beslissing te zijn. Uit de data blijkt dat 78 procent van de bezitters zelf het merk en de uitvoering van de airco heeft uitgekozen. Omdat een airco geen impulsaankoop is, mag je hieruit concluderen dat mensen zich vooraf goed (laten) informeren. Bij de resterende 22 procent werd de keuze gemaakt door de installateur, de verhuurder van de woning of de vorige eigenaar van het huis.
Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten
Redenen voor het niet hebben van een airco Voor de respondenten zonder airco zijn er verschillende redenen waarom zij geen vaste airco-unit hebben. Daarbij wordt vooral aangegeven dat zij thuis geen airco nodig hebben. Maar ook aanschaf- en installatiekosten wordt regelmatig genoemd, net als energieverbruik. Tot slot is er een groep respondenten die in een huurwoning woont en zegt daarom niet aan een airco te beginnen. Dat is niet zo onlogisch. Heb je een huurhuis met daarin centrale verwarming, dan kun je wel een vaste airco laten installeren, maar daar heb je meestal wel expliciet toestemming voor nodig van je verhuurder. Een eventuele centrale verwarming in huis moet je dan wel laten zitten: zeg je de huur op, dan moet de woning in oorspronkelijke staat opgeleverd worden. De airco zul je dan ook weer moeten (laten) verwijderen.
Nog even samengevat ...
Over het onderzoek
Voor de Nationale Energiemonitor hebben bijna 8.000 Nederlanders een uitgebreide vragenlijst ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 45+. Het onderzoek is uitgevoerd door Kieskeurig.nl en ID.nl.