De grote verdwijntruc: zo werk je de airco mooi weg

© Dariusz Jarzabek - stock.adobe.com

De grote verdwijntruc: zo werk je de airco mooi weg

Geplaatst: 16 juni 2023 - 10:27

Aangepast: 25 juni 2024 - 11:12

Monique van Beekhoven

Verhuis je in de zomer het liefst naar een koelcel omdat het thuis niet meer uit te houden is? Dan wordt het misschien toch tijd om naar airconditioning uit te kijken. Airco's hebben hun looks misschien niet altijd mee, maar er zijn gelukkig steeds meer manieren om de apparaten subtiel weg te werken en toch een veel aangenamer binnenklimaat te hebben.

Ventileren is goed voor het binnenklimaat, maar op arme dagen wordt het er geen graad koeler door in je huis. In dit artikel lees je meer over: De inbouwairco | Welke opties er zijn om de binnen- en buitenunit een andere look te geven | Wat de voor- en nadelen van een mobiele airco zijn.

Hulp nodig bij de aanschaf? Lees dan ook Airco kopen? Lees hier waar je op moet letten tijdens de aanschaf.

Meer dan koelen alleen

Misschien is het jou ook al opgevallen: je ziet steeds meer buitenunits voor airconditioning tegen de buitengevels van huizen. Het klimaat verandert, de Nederlandse zomers worden steeds warmer en nu we de afgelopen jaren vaker tijd doorbrengen in huis, is de behoefte aan verkoeling tijdens het thuiswerken en in onze slaapkamers alleen maar toegenomen. Bovendien filteren de nieuwste airco’s ook de lucht, waardoor pollen, bacteriën en allergenen sterk verminderd worden. Een airco is dus ideaal als je last hebt van allergieën of gevoelige longen hebt.

Andere voor-, maar ook nadelen van airco vind je in Houd je huis koel: de voor- en nadelen van airco in huis.

Split unit airco met remote

© dragana991

Waarom de airco wegwerken?

Laten we eerlijk zijn: een airco verdient niet de schoonheidsprijs: buiten staat of hangt er een behoorlijke unit tegen de muur en binnen springt hij zo prominent op de muur al helemaal in het oog, vooral als je geen strakke, witte muren hebt.

De meeste airco’s zijn wit, glanzend en vooral groot en dat past vaak niet in je met zorg bij elkaar gezochte interieur. Ze hebben het meeste effect als ze hoog op de muur hangen omdat de koude lucht vanuit die positie het best de ruimte kan verkoelen en dat valt nu eenmaal behoorlijk op. Lees hierover meer in Welke soorten airco’s zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Toch is er een aantal manieren om een aangename temperatuur in huis te hebben en toch goed te moeten zoeken naar waar dat heerlijke briesje vandaan komt.

Welke airco heb jíj nodig?

Doe de scan en vind de ideale airco

Inbouwairco

Heb je plannen voor een grootscheepse verbouwing of staat jouw nieuwbouwhuis nog in de steigers? Dan is dit hét moment om voor een inbouwairco te kiezen. De airconditioning wordt dan achter een valse muur, een verlaagd plafond of in een kast geplaatst. Het vergt wat installatiewerk, maar staan er toch al verbouwplannen op stapel dan zou je dit meteen kunnen meenemen. Subtieler dan een inbouwairco ga je het namelijk niet krijgen.

Airco in elke ral-kleur

Een vaste airco aan de wand of het plafond heeft het grootste koelvermogen en dat is vaak bij de aanschaf van airconditioning doorslaggevend. Laat je niet afschrikken door de bekende grote witte apparaten aan de muur, veel producenten snappen inmiddels dat dat niet in iedere huis- en slaapkamer even mooi staat. Ook als je eerst toestemming aan de VvE moet vragen voor plaatsing van een airco, kan een andere kleur een belangrijke factor zijn.

Vrouw op bank onder airco

© Lightfield Studios - stock.adobe.com

Niet verhullen, maar opvallen: wat dacht je van een zwarte airco?

Tegenwoordig kunnen de buiten- en binnenunits van de airconditioning in iedere ral-kleur worden gespoten, zelfs de kabelgootjes die ook vaak een doorn in het oog zijn. De meerprijs voor het spuiten van een buitenunit ligt rond de 350 euro, voor de binnenunit betaal je zo’n 250 euro extra. Vraag bij de leverancier van de airco naar de mogelijkheden, precieze prijzen en eventuele wachttijd.

Als een airco echt geen optie is ...

... zorgt een ventilator ook voor wat verkoeling

Stoffen kap voor de airco

In hun zoektocht naar een stijlvolle manier om airco te verwerken in het interieur heeft Toshiba een stoffen kap bedacht. De Haori wordt standaard met twee hoezen geleverd, maar je kunt extra hoezen in verschillende kleuren bijbestellen. Het is zelfs mogelijk om een eigen stof aan te leveren. Zo kun je de airco laten verdwijnen op de muur of er juist een opvallend object van maken.

De grote verdwijntruc: zo werk je de airco mooi weg -48407128

© Toshiba

Ombouw voor buitenunit

Misschien doet de airco aan de binnenzijde niet zozeer pijn aan de ogen, maar is het de buitenunit die je verre van mooi vindt. Een bestaande airco kun je dan laten verdwijnen in een stijlvolle ombouw van hout of metaal. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren en het maakt niet uit of de airco tegen de muur hangt of staat of dat hij vrijstaand is. Door het gebruikte materiaal is hij goed bestand tegen verschillende weersinvloeden

Wil je liever helemaal geen buitenunit voor de airconditioning tegen je gevel? Kies dan voor een monoblock airco met alleen een binnenunit.

Airco's hebben ook onderhoud nodig. Meer erover lees je in dit artikel: Airco's en onderhoud: wat komt er allemaal bij kijken?

De grote verdwijntruc: zo werk je de airco mooi weg -48407139

© Sentimo

Mobiele airco

Een airco die je alleen tevoorschijn tovert als het echt te warm in huis wordt en daardoor niet altijd in je blikveld zit, is de mobiele airco. Hij is bovendien voordeliger in aanschaf en verplaatsbaar van kamer naar kamer. En ook een dikke plus: de mobiele airco ziet er net even aantrekkelijker uit: ze zijn er in verschillende maten, vormen en zelfs kleuren. Wat dacht je van een roze of blauwe mobiele airco?

Een mobiele airco is meestal een flink aan de maat, dus bedenk je voor aanschaf wel of je een goede opbergplek hebt in de maanden dat je ‘m niet gebruikt. Het koelvermogen is bovendien lager dan van een vaste airco en hij maakt soms iets meer lawaai. Maar vind je het feit dat hij niet permanent aan de muur hangt een dikke plus, dan is het zeker een goede optie.

Eindelijk een airco aanschaffen? Dit zijn de populairste👇🏻


0

Powered by

logo

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten