Aandachtspunten voor plaatsen van cv-ketel

© PXimport

Aandachtspunten voor plaatsen van cv-ketel

Geplaatst: 29 september 2020 - 08:10

Aangepast: 23 april 2024 - 08:16

Redactie ID.nl

De ene cv-ketel is de andere niet. Zo bestaan er bescheiden modellen die met gemak in een wandkast passen, terwijl er ook uiterst omvangrijke verwarmingssystemen bestaan. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het plaatsen van een nieuwe cv-installatie?Allereerst is voldoende ruimte belangrijk voor het beoogde ketelformaat. Hierbij is het een vereiste dat er genoeg bewegingsvrijheid is om onderhoud aan de verwarmingsinstallatie te plegen. Wie weet dien je wat spullen te verplaatsen of misschien is het wel noodzakelijk om (een deel van) een wand weg te halen. Overigens bieden kleine verwarmingsketels tegenwoordig ook prima prestaties. Blijkt het oorspronkelijk gekozen ketelformaat te groot, probeer dan een kleine cv-ketel te vinden.

Vraag direct een vrijblijvende offerte op maat aan!

Goede plek kiezen

Bij nagenoeg alle huizen is er al een plek voor de cv-ketel gereserveerd. Biedt jouw woning hierin meer bewegingsvrijheid of ben je ontevreden over de huidige locatie? De zolder is de meest logische keuze. De bovenverdieping biedt meestal voldoende ruimte en het is relatief eenvoudig om het rookafvoerkanaal via het dak aan te leggen. Bedenk wel dat de afstand tussen de cv-ketel en de kranen beneden relatief groot is. Hierdoor duurt het even voordat je warm water uit de keukenkraan ontvangt. Heb je een andere plek voor de verwarming op het oog? Houd dan rekening met ingrijpende maatregelen en extra kosten om het leidingwerk om te leggen. Veel mensen hebben de cv-installatie het liefst uit het zicht en overwegen om die reden een ombouw. Zorg ervoor dat het verwarmingssysteem aan alle kanten moeiteloos toegankelijk is en maak de ombouw dus niet te krap. Verder is voldoende ventilatie voor alle verwarmingsapparatuur belangrijk.

Plaatsing door verwarmingsmonteur

Een cv-ketel laat je door een gerenommeerde verwarmingsinstallateur plaatsen. Je weet dan zeker dat de montage goed en veilig gebeurt. Werk dan ook zo goed mogelijk aan alle instructies van het gekozen installatiebedrijf mee. Maak foto’s van de huidige cv-ketel, het leidingwerk, de rookgasafvoer en de thermostaat en stuur die naar het installatiebedrijf. Zij kunnen dan een goede inschatting van de montagemogelijkheden maken en komen tijdens het eerste bezoek niet voor verrassingen te staan. Zorg tot slot dat de plek rondom de cv-ketel goed is opgeruimd. Op die manier heeft de verwarmingsmonteur genoeg ruimte om materiaal en gereedschap neer te stallen.

Meer artikelen over cv-ketels

Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten