Verlaag de temperatuur van de cv-ketel en bespaar energie

© Oleksandr - stock.adobe.com

Verlaag de temperatuur van de cv-ketel en bespaar energie

Klimaatbeheersing

Geplaatst: 21 december 2022 - 08:28

Aangepast: 28 december 2022 - 14:35

Maikel Dijkhuizen

Als je je gasverbruik vermindert, ga je er met de huidige energietarieven financieel flink op vooruit. Een doeltreffende methode is het permanent verlagen van de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater in de cv-ketel. Zo wordt je energierekening lager zonder dat je aan wooncomfort verliest. Moeilijk? Nee, iedereen kan het! ID.nl legt uit hoe je in amper een minuut de ketel zo instelt dat je serieus geld bespaart!

Veel mensen gebruiken hun cv-ketel met de fabrieksinstellingen. Een gemiste kans, want standaard staat de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater vaak ingesteld op 70 of 80 graden Celsius. Bij oude verwarmingsinstallaties is dat mogelijk zelfs 90 graden. Zo’n hoge temperatuur is in de meeste woningen helemaal niet nodig om te verwarmen. Zet de cv-ketel daarom op 50 of 60 graden en verlaag de energierekening. Vanwege een lagere CO2-uitstoot draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.

Geen verlies van wooncomfort

Hoe lager de temperatuur van de cv-ketel, hoe minder het gasverbruik. Zo simpel is het. Het loont dan ook de moeite om daarmee te ‘spelen’. Veel mensen vrezen voor een koeler binnenklimaat of koude douche. Ten onrechte, want in de praktijk kunnen capabele cv-ketels je woning prima op een lagere aanvoertemperatuur verwarmen. Alleen bij tamelijk oude huizen met matige of helemaal geen isolatie duurt het verwarmen mogelijk (te) lang. Verder heeft verlaging van het verwarmingswater geen invloed op het tapwater. Dat is namelijk een andere instelling. Kortom, geniet als vanouds van een warm bad of aangename douche. Probeer het daarom gewoon eens uit.

0

Powered by

logo

Wijzig zelf de instellingen van de cv-ketel

Veel bewoners rommelen liever niet in de instellingen van hun cv-ketel. Begrijpelijk, want het is een geavanceerd apparaat dat normaliter (twee)jaarlijks wordt onderhouden door een verwarmingsmonteur. Toch is het verlagen van de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater niet bijster ingewikkeld. Wees bovendien niet bang dat de verwarmingsketel na de aanpassing niet meer goed functioneert. Het betreft namelijk slechts een kleine wijziging in de instellingen. Hierbij stroomt er in het vervolg minder heet cv-water naar de leidingen en radiatoren. De warmteafgifte in kamers verloopt weliswaar trager, maar deze tijd is in de meeste huizen verwaarloosbaar. Het is dus geen ingrijpende verandering in het cv-ketelsysteem. Doe je de aanpassing liever niet zelf? Vraag dan iemand in je omgeving of een verwarmingsmonteur.

Met de minknop onder het display kunnen bezitters van de Remeha Avanta de temperatuur eenvoudig verlagen.

Aan de slag!

Je gebruikt de bedieningstoetsen en het display van de cv-ketel om de temperatuur van het verwarmingswater te verlagen. Dat werkt bij elk model weer anders. Om bewoners een handje te helpen, startte Stichting Urgenda de campagne Zet ‘m op 60. Je treft op de bijbehorende website voor nagenoeg alle modellen cv-ketels exacte instructies. Hiervoor heb je alleen het merk en de modelnaam van jouw verwarmingsinstallatie nodig. Deze gegevens staan doorgaans ergens op de behuizing van het apparaat vermeld, bijvoorbeeld aan de onderzijde. Zoek daarmee de juiste cv-ketel op. Je bekijkt vervolgens een filmpje of leest het stappenplan, waarna je de handelingen uitvoert. De website bevat duidelijke instructies voor producten van onder meer Remeha, Intergas, ATAG, Vaillant en Nefit.

Selecteer op de website van de campagne Zet ‘m op 60 het merk en de modelnaam van jouw cv-ketel.

Bekijk thermostaten

Op Bol.com

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000