Energiekosten omlaag? Zet (zelf!) de temperatuur van je cv-ketel lager
Door je gasverbruik te verminderen, kun je met de huidige energieprijzen behoorlijk besparen. Een effectieve manier is het verlagen van de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater in je cv-ketel. Je energierekening wordt lager, zonder dat je inlevert op comfort. Ingewikkeld? Absoluut niet: iedereen kan het! ID.nl laat zien hoe je in slechts een minuutje je ketel zo instelt dat je aanzienlijk bespaart op de kosten.
🔥 In dit artikel lees je:
• Waarom het zinvol is om de temperatuur van de cv-ketel te verlagen. • Wat hiervan de gevolgen zijn. • Hoe je dit klusje gemakkelijk zelf kunt doen. • Misschien is het artikel Zo check je de druk van je cv-ketel - en stel je hem goed af ook interessant voor jou.
Veel mensen gebruiken hun cv-ketel nog op de standaard fabrieksinstellingen. Dit is een gemiste kans, aangezien de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater meestal op 70 tot 80 graden Celsius staat, en bij oudere installaties soms zelfs op 90 graden. Zo’n hoge temperatuur is in de meeste woningen helemaal niet nodig om te verwarmen. Door je cv-ketel in te stellen op 50 of 60 graden, kun je de energierekening verlagen. Bovendien help je het milieu doordat de CO₂-uitstoot te verminderen.
Geen verlies van wooncomfort
Het is heel simpel: het verlagen van de cv-ketel temperatuur vermindert je gasverbruik. Het is zeker de moeite waard om hiermee te experimenteren. Sommigen maken zich zorgen over een koel huis of koude douches, maar dat is vaak niet nodig. De meeste moderne cv-ketels kunnen je huis prima verwarmen met een lagere temperatuur. Alleen in oudere, slecht of niet geïsoleerde huizen kan het verwarmen langer duren. Bovendien staat de temperatuur van het verwarmingswater los van het tapwater, dus een warme douche of bad blijft mogelijk. Waarom probeer je het niet eens uit?
Ruim 80 euro besparen Het verlagen van het verwarmingswater is goed voor je portemonnee. Volgens het duurzaamheidscollectief Stichting Urgenda besparen huishoudens al gauw zo’n 80 euro per jaar. Deze schatting is gebaseerd op een gasprijs van 1,38 euro per kubieke meter (de gemiddelde gasprijs in december 2023) en een verlaging van 80 naar 60 graden Celsius.
Zelf de instellingen van de cv-ketel wijzigen
Veel mensen aarzelen om zelf aan de instellingen van hun cv-ketel te sleutelen. Dat is te begrijpen, want het is een complex apparaat dat normaal gesproken om de één of twee jaar door een monteur wordt onderhouden. Echter, het aanpassen van de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater is vrij eenvoudig. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je ketel na deze kleine aanpassing niet goed meer werkt. Het gaat namelijk alleen om een lichte wijziging, waarbij er minder heet water naar de leidingen en radiatoren stroomt. Dit betekent dat de warmte in kamers iets langzamer verspreid wordt, maar in de meeste huizen heeft dit weinig impact. Het is geen grote verandering in het systeem van de cv-ketel. Als je liever niet zelf de aanpassing doet, vraag dan iemand in je omgeving of roep de hulp in van een verwarmingsmonteur.
Temperatuur weer verhogen Als een lagere temperatuur van het verwarmingswater toch niet bevalt, kun je weer teruggaan naar de oorspronkelijke instellingen. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarbij het buiten vriest. Woon je in een matig geïsoleerd huis, dan duurt het mogelijk te lang voordat de woonkamer een aangename temperatuur bereikt. Verhoog de temperatuur van de cv-ketel in dat geval (tijdelijk) naar 70 of 80 graden.
©Remeha
Aan de slag!
Om de temperatuur van het verwarmingswater te verlagen, gebruik je de bedieningstoetsen en het display van je cv-ketel. De werkwijze verschilt per model. Om bewoners een handje te helpen, startte Stichting Urgenda de campagne Zet ‘m op 60. Op deze website vind je gedetailleerde instructies voor vrijwel elk cv-ketelmodel. Het enige wat je nodig hebt, zijn het merk en model van je verwarmingsinstallatie, die je meestal ergens op de ketel kunt vinden, zoals aan de onderkant. Zoek daarmee jouw model op. Dan kun je een instructiefilmpje bekijken of een stappenplan lezen en de instructies volgen. De website biedt heldere handleidingen voor producten van merken als Remeha, Intergas, ATAG, Vaillant en Nefit.
Handleiding Staan er op Zet ‘m op 60 voor jouw cv-ketel geen aanwijzingen? Zoek de juiste instellingen dan op in de handleiding van het apparaat. Ben je de handleiding kwijt, dan kun je op de website van de fabrikant meestal wel een pdf-document downloaden.
Bekijk thermostaten
Op Bol.comBekijk ook onze andere video's over het verwarmen van je huis.