Installateurs van zonnepanelen vergelijken

© zstockphotos

Installateurs van zonnepanelen vergelijken

Geplaatst: 18 september 2022 - 06:08

Aangepast: 25 juli 2023 - 08:58

Redactie ID.nl

Naast het kiezen van de juiste zonnepanelen, omvormer en andere materialen is de keuze voor de juiste installateur van groot belang. Volg deze tips voor het krijgen van een goed advies en een probleemloze installatie van je zonnepanelen.

Garantie is niet zeker tenzij verzekerd

De garantie op het werk van de installateur is vaak voor 5 of 10 jaar geldig en dekt de werking van het hele systeem en het dak. Installateurs kunnen echter hun bedrijf sluiten of failliet gaan, en daarom is een garantie van installateurs vooral nuttig als deze ook door een verzekering gedekt is. Vergelijk in ieder geval drie bedrijven.

Om een goede afweging te maken tussen de kwaliteit van installateurs is het zaak om in ieder geval drie bedrijven een offerte te laten uitbrengen. Hiermee kun je niet alleen de prijs van zonnepanelen vergelijken, maar ook de kwaliteit van het advies, het detail van de offerte en een algemene indruk van je vertrouwen in de installateur.

Weeg een goede prijs af tegen zekerheid van opbrengsten

Zonnepanelen worden in één dag geïnstalleerd en moeten daarna voor 25 jaar hun verwachte opbrengsten waarmaken. De beste prijs is dus niet altijd de beste keuze: het gaat vooral over de betrouwbaarheid van het systeem op de lange termijn. Deze zekerheid is een combinatie van een groter merk, een omvormer met een hoge efficiëntie en lange levensduur én een betrouwbare installateur met goed advies.

Vertrouwen opbouwen middels een huisbezoek

Sommige installateurs maken een offerte puur op basis van contact via de telefoon en/of internet. Het voordeel is dat ze hierdoor kosten besparen, het nadeel is dat het waarschijnlijk geen maatwerk-offerte is en dat het lastig is om de installateur te beoordelen. Een huisbezoek van een lokale installateur kan goed helpen om alle vragen over zonnepanelen beantwoord te krijgen en een volledig maatwerk-product te krijgen. Dit kan iets meer kosten, maar geeft mogelijk op de lange termijn een betere opbrengst en minder problemen.

Lokale installateurs geven lokale referenties

Lokale installateurs hebben vaak diverse lokale referenties waardoor het eenvoudig is om langs de huizen van bestaande klanten te rijden om te zien hoe de installatie er in werkelijkheid uitziet. Dit geeft niet alleen inzicht in de installatiekwaliteit van de installateur, maar kan je ook een beter idee geven over je eigen wensen met betrekking tot bijvoorbeeld het uiterlijk van het systeem of het gebruik van bijvoorbeeld zwarte panelen.

Installateurs van zonnepanelen vergelijken-22375649

© Alphaspirit

Vraag bij voorkeur meerdere offertes op voor zonnepanelen.

Vergelijk offertes

Offertes kunnen op meerdere manieren vergeleken worden. Ten eerste op basis van prijs, waarbij het zaak is om de prijs per Wattpiek te berekenen als er offertes voor verschillende systeemgroottes uitgebracht worden. Ten tweede op basis van materialen, zoals hierboven in detail is omschreven. En ten slotte op volledigheid van de offerte: bevat deze een opsplitsing van alle kosten, is er een lay-out tekening van het dak op schaal en de exacte plaatsing van panelen, hoeveel details hebben de verwachte opbrengstberekeningen en wat zijn de precieze garantievoorwaarden?

Installateurs van zonnepanelen vergelijken-22375654

© anatoliy_gleb

Vergelijk de aanbieders van zonnepanelen.

Vergelijk bedrijven

Installateurs zijn lastig te beoordelen op kwaliteit. Naast je eigen indruk kun je een idee krijgen uit bestaande klantreviews, het bezit van keurmerken, de aansluiting bij industrieverenigingen en door de installateur opgegeven referenties. Verder kan een bedrijf beoordeeld worden op basis van hoe lang ze bestaan, hoeveel mensen er werken, hoeveel installaties ze tot nu toe uitgevoerd hebben en of ze ervaring hebben met bijvoorbeeld complexe installaties of installaties op bedrijvendaken.

Installateurs van zonnepanelen vergelijken-22375059

© MoreISO

Vergelijk de garantie op je zonnepanelen.

Vergelijk garanties

Zoals hierboven besproken bestaat de garantie voor een systeem van zonnepanelen uit drie onderdelen: panelen, omvormer en installatie. Panelen hebben meestal een outputgarantie van 85% na 25 jaar en een productgarantie van minimaal 12 jaar, omvormers hebben meestal 5 of 10 jaar garantie en de installateur geeft vaak 5 of 10 jaar garantie op het geleverde werk. Deze laatste garantie is het belangrijkst, omdat het de werking van het hele systeem omvat. De meeste zekerheid is te krijgen middels een verzekering van deze garantie – installateurs kunnen immers failliet gaan. Als je garantie tot en met de terugverdientijd doorloopt, ben je in ieder geval zeker van een positief resultaat van je zonnepanelen.

Hoe te betalen?

Sommige installateurs vragen een deel van het bedrag vooraf of bij aflevering van de materialen of het begin van de installatie en het restant als de installatie voltooid is. Indien het om een kleine installateur gaat, zit er meer risico aan vooraf betalen omdat deze eerder failliet kan gaan of onbetrouwbaar kan zijn. Betaal nooit cash, maar altijd via een (internet) bankoverschrijving. Het initiële bedrag varieert van 10% tot wel 50%. Let op dat het offertebedrag een definitief bedrag is en dat er geen onvoorzien meerwerk bij opgeteld kan worden.

Dag van installatie zonnepanelen

Bespreek van tevoren met je installateur of je een deel van de installatie zelf wilt doen (bijvoorbeeld een loze leiding trekken of een extra groep in de meterkast maken). Normaliter wordt in één dag het hele systeem opgeleverd. Al het papierwerk, zoals aanmelding bij de netbeheerder en de energieleverancier, regelt de installateur voor je. En dan is het genieten van je nieuwe zonnepanelen en groene energie!

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten