Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?
Door stijgende gasprijzen, en aantrekkelijke aankoopvoorwaarden, zijn zonnepanelen een erg interessante investering en een prima alternatief voor stroom uit het net. Waar moet je aan denken, als je overweegt zonnepanelen voor je eigen dak aan te schaffen?
De meestgestelde vragen over zonnepanelen
Zonnepanelen worden door steeds meer Nederlanders op hun dak geplaatst om zelf zonne-energie op te wekken. De belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn een veel lagere stroomrekening en geen onzekerheid over toekomstige prijsstijgingen van energieleveranciers. Ook hoger stroomgebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische auto kan met zonnepanelen worden afgedekt. En zonne-energie is duurzame energie of groene energie!
Zonnepanelen worden vaak geleverd als totaalpakket, bestaande uit de zonnepanelen, een omvormer en de installatiekosten. De hoeveelheid elektriciteit die je opwekt, hangt af van het aantal panelen en de geschiktheid (zonnepotentie) van je eigen dak. Normaliter wordt geadviseerd tussen de 8 en 16 zonnepanelen te kopen, al is dit afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak en je verwachte elektriciteitsverbruik. In het overzicht van Kieskeurig.nl kun je eerst naar de geschiktheid van je dak kijken en vervolgens de kosten van zonnepanelen vergelijken van lokale installateurs.
Is mijn dak geschikt?
Voor zonnepanelen heb je ruimte op je dak nodig. Voor een systeem van tussen de 8 en 16 panelen heb je 15 tot 30 m2 aan dakruimte nodig. Dakramen en dakkapellen beperken de ruimte. Normale dakpannen en platte daken lenen zich prima voor de installatie van zonnepanelen, al moet bij oudere huizen (van voor 1930) en dakkapellen of aanbouwen ook goed naar de constructie onder het dak gekeken worden.
Een dak richting het zuiden geeft een optimaal rendement. Daken op het oosten en westen geven een goed resultaat van ongeveer 80 procent ten opzichte van een zuidelijk dak, maar noordelijke daken krijgen te weinig zon. Pijpjes, schoorstenen en bomen in je tuin werpen een schaduw die de opbrengst van zonnepanelen kan verminderen. Goed advies over de geschiktheid van je dak is belangrijk voor het schatten van de verwachte opbrengst en het verwachte rendement van zonnepanelen. Meer lezen over de eigenschappen van het ideale dak? Je leest er meer over in dit artikel.
Wat zijn de verwachte opbrengst en kosten van zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn vooral afhankelijk van de grootte van het systeem. Zonnepanelen variëren in prijs van 3000 euro voor acht panelen tot 5000 euro voor zestien panelen, compleet geïnstalleerd inclusief btw. Op jaarbasis levert zo’n systeem tussen de 500 en 1000 euro op, wat een terugverdientijd is van ongeveer vijf à zes jaar. Dat kan nog een jaar omlaag als je als particulier de btw terugvraagt. De opgewekte elektriciteit kun je zelf in je eigen huis gebruiken gedurende de dag, of het vloeit automatisch via je stroommeter terug naar het net.
Wat is de salderingsregeling zonnepanelen?
De salderingsregeling zou vanaf 2023 met 9 procent per jaar worden versoberd. Het kabinet heeft echter besloten de startdatum van de afbouw met twee jaar uit te stellen naar 1 januari 2025. Dat betekent dat het in de jaren 2023 en 2024 nog niet uitmaakt op welk moment je stroom opwekt en verbruikt.
Een direct gevolg daarvan is wel dat zonnepaneelbezitters per 1 januari 2025 direct 36 procent minder mogen salderen om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke wetsvoorstel in te lopen. In 2025 is de afbouw 36 procent en vanaf 2026 wordt er elk jaar met 9 procent afgebouwd.
Vanaf 2031 kan er uiteindelijk niet meer gesaldeerd worden. Het zal daarom vanaf 2031 interessant worden om de stroom die je overdag overproduceert op te slaan in een thuisaccu of elektrische auto. Vervolgens kun je deze eigen stroom ’s avonds weer gebruiken in je huis.
Wat is de beste koop?
De juiste keuze voor het kopen van zonnepanelen is niet eenvoudig. Het is een combinatie van een goede prijs en een schatting van de elektriciteitsopbrengsten de toekomstige 25 jaar. Panelen met een lange productgarantie van een grote fabrikant, een omvormer met een goede levensduur en een betrouwbare installateur geven meer zekerheid.
Via Kieskeurig.nl kun je tot drie gratis en vrijblijvende offertes van lokale installateurs aanvragen, zodat je op je gemak zonnepanelen kunt vergelijken en voor de beste koop kunt gaan.