Zo kies je de juiste zonnepanelen voor op jouw huis
Er bestaat niet zoiets als 'de beste zonnepanelen'. Er zijn honderden fabrikanten die allemaal tientallen verschillende soorten zonnepanelen ontwikkelen en fabriceren. Om je enigszins wegwijs te maken in deze jungle, geven we je in dit artikel een aantal tips om de juiste zonnepanelen te vinden voor op jouw huis!
Dit artikel in 30 seconden:
-
Welke factoren beïnvloeden de keuze voor zonnepanelen? Het land van herkomst, betrouwbaarheid en garanties?
-
Een lijst met fabrikanten uit diverse landen
-
Het aantal wattpiek per paneel: hoe dat de opbrengst en ruimtebehoefte op je dak kan beïnvloeden
-
Het verschil tussen normale en hoog-efficiënte zonnepanelen
-
Keuzes tussen traditionele en full-black-panelen, en hoe dat esthetisch én functioneel een rol speelt
-
De technologie achter mono- en polykristallijne, dunne-film en all-black zonnepanelen
-
Toekomstperspectief: nieuwe technologieën zoals zonnedakpannen en Perovskiet-zonnepanelen
Duitse of Chinese zonnepanelen
Verschillende fabrikanten doen hun best om op te vallen met unieke technologieën, speciale coatings, langere garantieperiodes of minder opbrengstverlies. Toch blijken de verwachte opbrengsten over het algemeen dicht bij elkaar te liggen. Kijk daarom vooral naar een scherpe prijs en de reputatie van de fabrikant.
Dat een zonnepaneel uit Duitsland komt, zegt niets over de kwaliteit. Sterker nog, acht van de tien grootste zonnepaneelfabrikanten zijn Chinees, terwijl geen enkele Duitse fabrikant in de top 10 staat. Europese fabrikanten hebben vaak financiële moeilijkheden vanwege de stevige concurrentie uit China, en het is onzeker of ze op de lange termijn zullen overleven.
De garantie op je zonnepanelen blijft geldig zo lang de fabrikant actief is. Omdat opbrengstgaranties meestal 25 jaar gelden en productgaranties vaak 12 jaar, is het belangrijk te kiezen voor een fabrikant met een stabiele marktpositie. Steeds vaker zie je zelfs productgaranties die 25 tot 30 jaar bestrijken. Fabrikanten als LG, Solarwatt en SunPower bieden dergelijke lange garantieperiodes. Kleinere, goedkopere fabrikanten kunnen op de korte termijn voordelig lijken, maar brengen wellicht garantierisico's met zich mee voor de lange termijn. De huidige top van grote zonnepanelenfabrikanten is als volgt:
Overzicht verschillende merken zonnepanelen
Trina (China)
LONGi (China)
DMEGC (China)
Jinko (China)
JA Solar (China)
Canadian Solar (China)
QCells (Zuid-Korea)
First Solar (USA)
Talesun (China)
Suntech (China)
Astronergy (China)
BYD (China)
SunPower (USA)
LG (Zuid-Korea)
Phono Solar (China)
REC (Noorwegen)
©zstockphotos
Aantal wattpiek per paneel
De opbrengst van een zonnepaneel is vaak uitgedrukt in wattpiek (Wp). Zo heb je bijvoorbeeld 335-, 375- en 400Wp-panelen. Maar meer wattpiek per paneel is niet altijd beter. Er worden verschillende zonnecellen in de zonnepanelen gebruikt, en hoe efficiënter de zonnecel, hoe efficiënter het paneel. De efficiëntie is de wattpiek per vierkante meter, maar panelen verschillen in afmetingen.
Zo heeft een 20%-efficiënt paneel van 1,00 x 1,65 meter dus 330 Wp, maar eenzelfde paneel van 1,10 x 1,75 meter heeft 385 Wp. Die is dus weliswaar groter, maar niet per se beter. Een systeem van zes zonnepanelen van 385 Wp heeft dezelfde output en neemt dezelfde dakruimte in als een systeem van zeven zonnepanelen van 330 Wp, en soms passen die kleinere panelen net iets beter.
Normale of hoog-efficiënte panelen
Hoog-efficiënte panelen bevatten efficiëntere zonnecellen en nemen minder ruimte in, maar zijn ook duurder. Een normaal zonnepaneel heeft een efficiëntie van rond de 20 procent. Dat betekent dat het zonnepaneel 200 Wp per m2 genereert. Een hoog-efficiënt paneel kan tot 24 procent efficiëntie gaan, wat neerkomt op 240 Wp per m2.
Wanneer je bijvoorbeeld 10 m2 aan hoog-efficiënte panelen hebt, dan levert dat 10 x 240Wp = 2,4 kWp op. Met normale panelen heb je hiervoor geen 10 maar 12 m2 nodig, want 12 x 200 Wp = 2,4 kWp. Het is echter in beide gevallen een zonnepanelensysteem van 2,4 kWp, en de verwachte elektriciteitsopbrengst van beide systemen is hetzelfde.
Hoog-efficiënte panelen zijn vaak een stuk duurder (tot wel 50 procent). Wanneer je een klein dak hebt, kun je meer elektriciteit met hoog-efficiënte panelen genereren, omdat er een grotere systeemgrootte op past. Maar als je de ruimte hebt op je dak, dan hebben normalen panelen een veel betere prijs-kwaliteitverhouding.
Uiterlijk
Zonnepanelen komen vaak met een productgarantie van 12 jaar en een opbrengstgarantie die 25 jaar dekt, maar in de praktijk kunnen ze tot wel 40 jaar meegaan. Vroeger waren panelen vaak uitgerust met blauwe cellen en een aluminium frame, wat niet iedereen even mooi vond. Nu is de trend vooral gericht op volledig zwarte panelen, die minder opvallen op het dak. Daarbij is er een onderscheid tussen zwarte en full-black panelen.
Een full-black paneel heeft een zwart frame, zwarte cellen én een zwarte achterkant, wat resulteert in een uniform zwart oppervlak. Een standaard zwart paneel kan nog steeds een aluminium rand of een witte achterkant hebben. Het is interessant om te weten dat panelen met een witte achterplaat ongeveer 5 procent efficiënter zijn, doordat ze koeler blijven en meer intern licht op de cellen reflecteren.
Technologie
Zonnecellen in zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Er zijn verschillende typen zonnecellen: mono- en polykristallijn, dunne-film en all-black. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen uit.
Mono- en polykristallijne zonnecellen
Traditionele panelen zijn mono- of polykristallijne zonnepanelen, herkenbaar aan blauwe zonnecellen op een grijs, aluminium frame. Monokristallijne panelen zijn te herkennen aan de losse zonnecellen op het aluminium frame met diamantvormige open ruimtes tussen de zonnecellen. Bij polykristallijne panelen is heel het paneel bedekt met zonnecellen en zie je een kristalachtige glinstering.
©MoreISO
Dunne-filmpanelen
De dunne-film technologie van zonnepanelen was rond 2015 populair, maar wordt momenteel bijna niet meer verkocht. Solar Frontier was de marktleider en had mooie zwarte dunne zonnepanelen, maar deze konden de monokristallijne full-black panelen niet bijbenen qua rendement en prijs-kwaliteitverhouding.
©alexandrumagurean
Full-black-panelen
Full-black panelen zijn de volledig zwarte variant van normale monokristallijne panelen. Ze hebben als voordeel dat ze er beter uitzien op het dak omdat ze minder opvallen dan traditionele panelen.
©JU
Nieuwe technologieën
Er is veel onderzoek gaande naar het gebruik van nieuwe technologieën om zonnepanelen verder te verbeteren. Beloftes over goedkopere, efficiëntere of flexibele zonnepanelen zijn er volop. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit de komende 5 tot 10 jaar tot een doorbraak gaat leiden die een beter alternatief biedt dan de huidige panelen. Schaalvoordelen door grote fabrieken leiden tot steeds verder dalende kosten van full-black mono-panelen, en dit maakt het voor deze nieuwe technieken moeilijker. Technieken waar we wel wat van verwachten zijn zonnedakpannen, die nu nog te duur zijn maar qua uiterlijk het mooiste ogen, en Perovskiet-zonnepanelen met een efficiëntie tot 28-30% in het laboratorium.
Half-cut en shingled zonnecellen
Paneelfabrikanten proberen de zonnecellen steeds efficiënter in de zonnepanelen te plaatsen. Zo is het mogelijk om de zonnecellen doormidden te snijden, waardoor de cellen efficiënter naast elkaar geplaatst kunnen worden en de stroom minder weerstand ondervindt. Ook is het mogelijk om de zonnecellen te laten overlappen, waardoor het totale rendement van de panelen omhoog gaat omdat je alle ruimte bedekt met zonnecellen.
Efficiëntie en afmetingen
De afmetingen van de meest gebruikte panelen voor particulieren zijn ongeveer 1 x 1,65 meter en 1,10 bij 1,75 meter. De efficiëntie van zonnepanelen laat zien hoeveel elektriciteit er per vierkante meter wordt geproduceerd. Normale panelen hebben een efficiëntie van ongeveer 20 procent en genereren dus 200 Wp per m2.
Afwijkende afmetingen
Er zijn panelen met andere afmetingen, en fabrikanten gaan steeds meer richting de iets grotere standaardmaten. Voor zonneparken en veldopstellingen worden ook steeds grotere zonnepanelen gebruikt. Een nieuwe standaardmaat is ruim 2 bij 1 meter, waarbij de Wp-waarde de 450 Wp kan overschrijden.
Levensduur van zonnepanelen
Zonnepanelen hebben doorgaans een verwachte levensduur van meer dan 25 jaar. Veel fabrikanten beloven na deze periode nog een opbrengst van 85 procent van het oorspronkelijke vermogen, in vergelijking met 98 procent in het eerste jaar. Er zijn ook fabrikanten die er uit springen, zoals SunPower met 92 procent na 25 jaar en Solarwatt met 87 procent na 30 jaar. Omdat de technologie relatief nieuw is, is het moeilijk om met zekerheid te zeggen hoelang zonnepanelen exact meegaan.
Toch wijzen panelen uit de jaren zeventig, die na vier decennia nog steeds stroom genereren, op een langere levensduur dan oorspronkelijk aangenomen. Na de eerste 25 jaar neemt de opbrengst wellicht langzaam af, maar de panelen zouden in totaal 30 tot 40 jaar kunnen functioneren. Toch kiezen veel mensen ervoor om hun panelen na ongeveer 20 jaar te vervangen vanwege technologische vooruitgang.
Bij het financieel plannen van je zonnepaneelinstallatie is het verstandig om uit te gaan van de gegarandeerde levensduur van 25 jaar, wat al een lange periode is.