Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

© SimonSkafar

Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

Zonnepanelen

Geplaatst: 17 september 2022 - 06:00

Aangepast: 19 september 2022 - 05:51

Redactie

De beste zonnepanelen bestaan niet. Er zijn honderden fabrikanten die ieder tientallen verschillende modellen zonnepanelen maken. We geven je graag een aantal tips om de voor jou beste zonnepanelen te vinden.

Duitse of Chinese zonnepanelen

Iedere fabrikant probeert zich te onderscheiden door middel van bijvoorbeeld een betere technologie, speciale coating, langere garantie, minder opbrengstverlies etc. In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. 

Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie. Van de top 10 grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld komen er momenteel 8 uit China en geen uit Duitsland. De meeste Europese fabrikanten staan er financieel zwak voor door de sterke prijsconcurrentie uit China, en het is maar de vraag of deze Europese bedrijven over 5 of 10 jaar nog bestaan.

Garantie op zonnepanelen is geldig zolang de fabrikant bestaat. Voor een veilige keuze van zonnepanelen is de continuïteit van de fabrikant van belang, omdat de opbrengstgarantie op zonnepanelen vaak voor 25 jaar geldig is en de fabrieksgarantie vaak 12 jaar is, al zie je steeds vaker extra productgarantie tot 25-30 jaar. Grote paneelfabrikanten of elektronicagiganten kunnen dus een veiligere keuze zijn dan kleine en onbekende fabrikanten. LG, Solarwatt en SunPower geven bijvoorbeeld 25-30 jaar garantie. Kleinere fabrikanten zijn vaak een goedkope optie, maar bedenk wel dat je hiermee op langere termijn mogelijk een risico met de garantie loopt. De huidige top van grote zonnepanelenfabrikanten is als volgt:

Overzicht verschillende merken zonnepanelen

 • Trina (China)

 • LONGi (China)

 • Jinko (China)

 • JA Solar (China)

 • Canadian Solar (China)

 • QCells (Zuid-Korea)

 • First Solar (USA)

 • Talesun (China)

 • Suntech (China)

 • Astronergy (China)

 • BYD (China)

 • SunPower (USA)

 • LG (Zuid-Korea)

 • Phono Solar (China)

 • REC (Noorwegen)

Wat een zonnepaneel opbrengt is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het paneel zelf. De plaatsing speelt bijvoorbeeld ook een rol.

© zstockphotos

Aantal Wattpiek per paneel

De opbrengst van een zonnepaneel is vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zo heb je bijvoorbeeld 335, 375 en 400 Wp panelen. Maar meer Wattpiek per paneel is niet altijd beter. Er worden verschillende zonnecellen in de zonnepanelen gebruikt. Hoe efficiënter de zonnecel, hoe efficiënter het paneel. De efficiëntie is de Wattpiek per vierkante meter, maar panelen verschillen in afmetingen. Zo heeft een 20% efficiënt paneel van 1,00x1,65 meter dus 330Wp maar eenzelfde paneel van 1,10x1,75 meter heeft 385Wp, en is dus wel groter maar niet perse beter . Een systeem van 6 zonnepanelen van 385Wp heeft dezelfde output en neemt dezelfde dakruimte in als een systeem van 7 zonnepanelen van 330Wp, en soms passen die kleinere panelen net iets beter.

Normale of hoog-efficiënte panelen

Hoog-efficiënte panelen bevatten efficiëntere zonnecellen en nemen minder ruimte in, maar zijn ook duurder. Een normaal zonnepaneel heeft een efficiëntie van rond de 20%. Dit betekent dat het zonnepaneel 200Wp per m2 genereert. Een hoog-efficiënt paneel kan tot 24% efficiëntie gaan, wat dus 240Wp per m2 betekent. Wanneer je bijvoorbeeld 10 m2 aan hoog-efficiënte panelen hebt, dan levert dit 10 x 240Wp = 2.4kWp op. Met normale panelen heb je hiervoor geen 10 maar 12 m2 nodig, want 12 x 200Wp = 2.4kWp. Het is echter in beide gevallen een zonnepanelensysteem van 2.4kWp, en de verwachte elektriciteitsopbrengst van beide systemen is hetzelfde.

Hoog-efficiënte panelen zijn vaak een stuk (tot 50%) duurder. Wanneer je een klein dak hebt, kun je meer elektriciteit met hoog-efficiënte panelen genereren omdat er een grotere systeemgrootte op past, maar als je de ruimte hebt op je dak, dan hebben normalen panelen een veel betere prijs-kwaliteitverhouding.

Uiterlijk

Zonnepanelen hebben vaak een garantietermijn van 12 jaar met een vermogensgarantie van 25 jaar, en gaan in werkelijkheid tot wel 40 jaar mee. De traditionele panelen hadden vaak blauwe cellen en een aluminium rand, en dit vonden veel mensen niet mooi staan op het dak. Tegenwoordig worden er vooral volledig zwarte panelen verkocht, die een stuk rustiger staan op het dak omdat ze minder contrasteren. Er is een verschil tussen zwarte zonnepanelen en full-black zonnepanelen. Full black betekent een zwart frame, zwarte zonnecellen en een zwarte achterplaat, waardoor er één groot zwart vlak ontstaat. Een normaal zwart paneel kan nog wel een aluminium rand of witte achterplaat hebben, met zwarte zonnecellen. Een zonnepaneel met een witte achterplaat presteert 5% beter omdat het paneel koeler blijft en er intern meer licht wordt gereflecteerd op de zonnecellen.

Technologie

Zonnecellen in zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Er zijn verschillende typen zonnecellen: mono- en polykristallijn, dunne-film en all-black.

Mono- en polykristallijne zonnecellen

Traditionele panelen zijn mono- of polykristallijne zonnepanelen, herkenbaar aan blauwe zonnecellen op een grijs, aluminium frame. Monokristallijne panelen zijn te herkennen aan de losse zonnecellen op het aluminium frame met diamantvormige open ruimtes tussen de zonnecellen. Bij polykristallijne panelen is heel het paneel bedekt met zonnecellen en zie je een kristalachtige glinstering.

Mono- en polykristallijne zonnecellen.

© MoreISO

Dunne-film panelen

De dunne-film technologie van zonnepanelen was rond 2015 populair, maar wordt momenteel bijna niet meer verkocht. Solar Frontier was de marktleider en had mooie zwarte dunne zonnepanelen, maar deze konden de monokristallijne full-black panelen niet bijbenen qua rendement en prijs-kwaliteitverhouding.

Dunne-film panelen.

© alexandrumagurean

Full-black panelen

Full-black panelen zijn de volledig zwarte variant van normale monokristallijne panelen. Ze hebben als voordeel dat ze er beter uitzien op het dak omdat ze minder opvallen dan traditionele panelen.

Full-black panelen.

© JU

Nieuwe technologieën

Er is veel onderzoek gaande naar het gebruik van nieuwe technologieën om zonnepanelen verder te verbeteren. Beloftes over goedkopere, efficiëntere of flexibele zonnepanelen zijn er volop. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit de komende 5 tot 10 jaar tot een doorbraak gaat leiden die een beter alternatief biedt dan de huidige panelen. Schaalvoordelen door grote fabrieken leiden tot steeds verder dalende kosten van full-black mono panelen, en dit maakt het voor deze nieuwe technieken moeilijker. Technieken waar we wel wat van verwachten zijn zonnedakpannen, die nu nog te duur zijn maar qua uiterlijk het mooiste ogen, en Perovskiet zonnepanelen met een efficiëntie tot 28-30% in het laboratorium.

Half-cut en shingled zonnecellen

Paneelfabrikanten proberen de zonnecellen steeds efficiënter in de zonnepanelen te plaatsen. Zo is het mogelijk om de zonnecellen doormidden te snijden, waardoor de cellen efficiënter naast elkaar geplaatst kunnen worden en de stroom minder weerstand ondervindt. Ook is het mogelijk om de zonnecellen te laten overlappen, waardoor het totale rendement van de panelen omhoog gaat omdat je alle ruimte bedekt met zonnecellen.

Efficiëntie en afmetingen

De afmetingen van de meest gebruikte panelen voor particulieren zijn ongeveer 1 x 1.65 meter en 1,10 bij 1,75 meter. De efficiëntie van zonnepanelen laat zien hoeveel elektriciteit er per m2 geproduceerd wordt. Normale panelen hebben een efficiëntie van ongeveer 20% en genereren dus 200Wp per m2.

Afwijkende afmetingen

Er zijn panelen met andere afmetingen, en fabrikanten gaan steeds meer richting de iets grotere standaardmaten. Voor zonneparken en veldopstellingen worden ook steeds grotere zonnepanelen gebruikt. Een nieuwe standaardmaat is ruim 2 bij 1 meter, waarbij de Wp-waarde de 450 Wp kan overschrijden.

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen is naar verwachting meer dan 25 jaar. De meeste fabrikanten garanderen nog 85% van de oorspronkelijke opbrengst na 25 jaar, tegenover 98% in het eerste jaar. Er zijn uitzonderingen: zo garandeert SunPower 92% na 25 jaar en Solarwatt 87% na 30 jaar.


De werkelijke levensduur van zonnepanelen is lastig te bepalen omdat de technologie nog jong is. Oude panelen uit de jaren ˈ70 produceren echter na 40 jaar nog steeds elektriciteit en hebben een hogere opbrengst dan origineel verwacht. De verwachting is dat na 25 jaar de panelen langzaam verder degraderen, maar dat ze in totaal wel 30-40 jaar meegaan. De meeste mensen vervangen hun panelen echter na ongeveer 20 jaar, omdat de techniek ook vooruitgaat.

Voor de financiële beslissing over de beste zonnepanelen is het dus aan te raden om niet verder te kijken dan de gegarandeerde levensduur van 25 jaar, wat al een zeer lange termijn is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000