HomeWizard P1 Meter: meet zelf je verbruik

HomeWizard P1 Meter: meet zelf je verbruik

Energiezuinigheid

Geplaatst: 22 september 2022 - 09:15

Aangepast: 22 september 2022 - 14:28

Wil je zonder al te veel rompslomp zicht krijgen op je actuele en historische energieverbruik? De Wi-Fi P1 Meter van HomeWizard, die samenwerkt met je slimme meter, is een van de meest gebruiksvriendelijke opties. We leggen uit hoe je deze installeert en gebruikt, maar kijken ook naar enkele interessante uitbreidingen.

Voor het bijhouden van je actuele en historische energieverbruik zijn er talloze opties voorhanden. Een van de meest gebruiksvriendelijke opties is de Wi-Fi P1 Meter (29,95 euro) van HomeWizard. Dat is een soort slimmemeter-dongel die je rechtstreeks in de P1-poort van je slimme meter kunt prikken. De dongel is geschikt voor alle gangbare slimme meters.

Na de installatie kun je met een app min of meer realtime je actuele verbruik voor gas en elektriciteit bekijken, evenals het historische verbruik, met totalen per dag, week, maand of langer. Voor enkele functies is het abonnement Energy+ nodig (0,99 euro per maand). Bovendien zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar die allemaal deze app benutten. We leggen uit hoe je het product installeert en gebruikt, kijken naar de mogelijkheden en uitbreidingen en de toegevoegde waarde van Energy+.

Dit kleine maar o zo slimme apparaatje hang je aan de poort van je slimme meter.

Installatie

De installatie van de Wi-Fi P1 Meter is erg eenvoudig. Je steekt de meetstekker in de P1-poort van je slimme meter. Een meerkleurig lampje geeft de status aan. Als de meetstekker zijn stroom via die P1-poort krijgt, zie je direct een wit pulserend lampje. Bij wat oudere slimme meters is het nodig om een aparte netadapter (met micro-usb) aan te sluiten om de P1 Meter van stroom te voorzien. Deze kun je er eventueel bij bestellen (à 8,95 euro). Dit geldt alleen voor slimme meters met een SMR-versie lager dan 5.0. Voor de verdere installatie gebruik je de app, beschikbaar voor zowel iOS als Android. 

Als eerste stap moet je – als nieuwe gebruiker – een account aanmaken via de app. Daarna geef je onder meer je locatie aan, zodat de app kan worden ingesteld op de juiste tijdzone en zomer/wintertijd. Vervolgens voeg je de P1 Meter toe als apparaat. Hierna druk je desgevraagd de knop op de meetstekker in om een koppeling te maken. Je selecteert vervolgens je wifi-netwerk en geeft het bijbehorende wachtwoord op. Daarna kan de meetstekker zelf verbinding met internet maken. Hierna wordt (indien nodig) de software van de dongel bijgewerkt en begint deze zelf gegevens te verzamelen over je verbruik. Die gegevens kun je korte tijd later via de app raadplegen. Het statuslampje meldt eventuele problemen, zoals het wegvallen van de verbinding.

Koop de HomeWizard Wi-Fi P1 Meter via Bol.com

Voeg vanuit de app de P1 Meter toe als apparaat.

Druk tijdens het koppelen de knop op de meetstekker in ter bevestiging.

Uitbreidingen

Als je de app opent, zie je het actuele verbruik en de totalen per dag, week, maand of jaar. Als je via de instellingen je tarieven instelt, zie je ook meteen de gemaakte kosten over een bepaalde periode. Heb je zonnepanelen, dan kun je (zoals bij de meeste energieverbruiksmanagers) zien wat het netto verbruik is, maar niet wat je precies verbruikt en opwekt aan het net. Wil je dat weten, dan kun je een Wi-Fi kWh-meter van HomeWizard (laten) installeren. De gegevens zie je dan in de app erbij. 

Je kunt deze meter overigens ook voor andere toepassingen inzetten. Zo zou je hem kunnen gebruiken om de kosten voor het opladen van je elektrische auto bij te houden, of het verbruik van een warmtepomp om je huis te verwarmen. Wil je voor kleinere verbruikers het verbruik bijhouden, dan heeft HomeWizard daarvoor de Energy Socket, een slimme stekker waarmee je apparaten ook kunt in- of uitschakelen. Ten slotte heeft het bedrijf een watermeter die je waterverbruik kan registreren door de (analoge) meter uit te lezen.

Koop de HomeWIzard Wi-Fi Energy Socket via Bol.com

Via de app kun je het actuele en historische gebruik volgen.

Met de Energy Socket kun je apparaten meten en besturen.

Energy+

Met het abonnement Energy+ kun je de mogelijkheden verder uitbreiden. Normaal gesproken bewaart de app alleen de gegevens over de laatste twaalf maanden. Met Energy+ worden gegevens langere tijd opgeslagen, zodat je verschillende jaren in energieverbruik kunt vergelijken. Ook analyseert de app het stand-byverbruik en op basis daarvan toont de app het gemiddelde stand-byverbruik.

Verder kun je bij afwijkend stroom- of gasverbruik een notificatie ontvangen. Hiervoor wordt je verbruik vergeleken met je normale gebruikspatronen. Dat kan een indicatie zijn dat er iets mis is. Dan kan iets onschuldigs zijn, maar ook bijvoorbeeld een defecte omvormer van je zonnepanelen, waardoor de elektriciteitsproductie is stilgevallen.

Nog een voordeel van Energy+ is dat je, in combinatie met een Energy Socket, een zogenoemde zonnetaak kunt instellen. De stekker wordt dan ingeschakeld bij een bepaalde (zelf te kiezen) teruglevering. Je kunt kiezen bij welk wattage aan teruglevering de stekker moet worden ingeschakeld en ook hoelang deze minimaal aan moet blijven.

Met een zonnetaak schakel je apparaten aan bij een bepaalde teruglevering.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000