Budget Energie komt terug op maandelijks salderen

Budget Energie komt terug op maandelijks salderen

Energiezuinigheid

Geplaatst: 8 november 2022 - 15:22

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Mark Gamble

Energiemaatschappij Budget Energie komt terug op het maandelijks salderen van de opbrengst van zonnepanelen. Bovendien komt het bedrijf met een compensatieregeling voor gedupeerde klanten.

In de uitzending van Radar van maandag 7 november was de directeur van Budget Energie Caroline Princen te gast. Na klachten die binnenkwamen bij het consumentenprogramma over de maandelijkse saldering is het bedrijf overstag gegaan. Budget Energie maakt de plannen ongedaan en zal nu weer tot jaarlijks salderen overgaan. Door de opbrengst van zonnepanelen op maandelijkse basis te salderen liepen consumenten gedurende de periode dat deze vorm van salderen bij Budget Energie was ingegaan, honderden euro's mis.

Compensatie

Daarnaast gaat Budget Energie gedupeerde klanten 'met terugwerkende kracht' compenseren, aldus Princen in de uitzending. Klanten die de dupe zijn geworden van het maandelijks salderen van de opbrengst van zonnepanelen, worden voor 5 maanden gecompenseerd, terugggaand tot het moment dat de regeling van kracht was voor Budget Energie-klanten, namelijk 1 juli 2022. De compensatieregeling is voor iedereen die bij Budget Energie een variabel contract heeft. Voor klanten met een vast contract werd al jaarlijks gesaldeerd.

Nadeel maandelijks salderen

Het maandelijks salderen van de opbrengst van zonnepanelen heeft als grootste nadeel dat je in feite geld misloopt. Meer daarover lees je in dit artikel. In de zonnige maanden wek je namelijk meestal veel meer stroom op dan je verbruikt. In de winter is dat andersom, en verbruik je juist meer dan je opwekt. Bij saldering op jaarbasis kun je het hogere verbruik in de winter in feite wegstrepen tegen het overvloed aan stroom in de zomer. Het energienet zou je als een soort buffer kunnen zien, waar het teveel aan stroom in zonnige periodes wordt opgeslagen, zodat je dat in de donkere maanden ‘gratis’ kunt opmaken. Bij saldering op maandbasis kan dat niet meer. Het is nu nog niet wettelijk geregeld dat energiemaatschappijen niet zelf mogen bepalen of ze maandelijks of jaarlijks salderen. Wel is het zo dat de huidige salderingsregeling over een paar jaar wordt afgebouwd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000