Zonnepanelen en de salderingsregeling: nu en straks

© Alphaspirit

Zonnepanelen en de salderingsregeling: nu en straks

Zonnepanelen

Geplaatst: 28 september 2022 - 08:11

Aangepast: 25 november 2022 - 11:49

Gertjan Groen

Stroom van je zonnepanelen die je niet direct gebruikt lever je aan het elektriciteitsnet. Op de jaarafrekening wordt het weggestreept tegen de stroom die je hebt afgenomen. Dat noemen we salderen. Leveren de zonnepanelen meer op dan je verbruikt? Dan krijg je over het deel dat je teruglevert een vergoeding. De salderingsregeling wordt over enkele jaren afgebouwd. We leggen uit wat dit voor jou betekent, nu en straks.

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen gebruik je deels direct zelf. Wat je niet gebruikt, lever je terug aan het openbare net. We noemen dat terugleveren. Na elk contractjaar trekt de leverancier de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen. Dit heet salderen. Als je meer hebt teruggeleverd dan verbruikt kom je op een negatief verbruik en krijg je zelfs geld terug per kilowattuur, de zogeheten terugleververgoeding.

De salderingsregeling maakt het heel gunstig om terug te leveren als je zonnepanelen bezit. Je mag de geleverde stroom immers wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf, en dan ook nog tegen hetzelfde tarief inclusief alle belastingen.

Hoe regel je het salderen?

Het salderen gaat automatisch. Als je zonnepanelen hebt gekocht en ze zijn geinstalleerd, moet je deze registreren op energieleveren.nl. Dan weten de energieleverancier en je netbeheerder dat je elektriciteit zult gaan terugleveren en ook (ongeveer) hoeveel.

Het kan ook dat de installateur dit voor jou doet. Na elk contractjaar zal de energieleverancier de teruggeleverde stroom verrekenen. De energieleverancier zal de gegevens in veel gevallen ook vooraf gebruiken om je termijnbedrag te bepalen. We raden je aan hierop toe te zien zodat je niet te veel of te weinig betaalt, waardoor je naderhand veel moet bijbetalen of terugkrijgt.

Verbruiksmoment onbelangrijk

Een groot voordeel van de huidige regels is dat het niet uitmaakt op welk moment je elektriciteit precies verbruikt. De teruggeleverde stroom is immers net zo veel waard als de kilowattuurprijs (inclusief belastingen) die je voor de op een ander moment afgenomen stroom betaalt. Dat je vooral wasjes zou moeten draaien als de zon schijnt klopt dus (nog) niet.

Al biedt het wel enkele voordelen om je eigen stroom toch direct te gebruiken. Het maakt je bijvoorbeeld minder afhankelijk van het moment dat je energieleverancier gaat salderen. Dat doen leveranciers ze in de regel pas na je contractjaar. Ook helpt het direct gebruiken van je eigen stroom om de belasting van het net te verminderen. De regels voor salderen en de terugleververgoeding zullen de komende jaren veranderen. We leggen uit wat er op dit moment bekend is en wat dat voor jou betekent.

Bij een aangepaste salderingsregeling wordt niet alle teruggeleverde stroom weggestreept.

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Wat verandert er straks bij salderen?

De salderingsregeling zal op termijn worden aangepast. Oorspronkelijk zou dit al in 2022 gebeuren, nu is 2025 als begindatum bepaald. Vanaf dat moment mag je nog maar een percentage van de teruggeleverde elektriciteit van je verbruik aftrekken. En dat percentage daalt elk jaar. De eerste stap in 2025 is meteen een grote stap. Nog maar 64 procent van de stroom die je hebt teruggeleverd mag je dan salderen. Daarna gaat dit in stappen terug naar nul (zie tabel). Voor de teruggeleverde stroom die je niet mag salderen, krijg je overigens wel een relatief hoge terugleververgoeding. Wettelijk zal dit tarief waarschijnlijk op ten minste 80 procent van het leveringstarief exclusief belastingen worden gesteld. Dit is overigens nog een voorstel dat in eind september/begin oktober in de Tweede Kamer moet worden besproken; er kan dus nog wat wijzigen.

Het percentage dat je mag salderen wordt elk jaar verminderd. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Zonnestroom zelf gebruiken

Uiteindelijk mag je zoals je in de tabel kunt zien per 2031 helemaal niets meer salderen. Met andere woorden: je betaalt dan voor elke kilowattuur die je afneemt van het elektriciteitsnet de volle kilowattuurprijs. De zonnestroom die je zelf meteen gebruikt blijft gratis. Het teveel aan zonnestroom wordt teruggeleverd en hier krijg je een vergoeding voor, die waarschijnlijk wordt vastgesteld op minimaal 80 procent van het leveringstarief. Het wordt met het in werking treden van de nieuwe regels dus ook steeds gunstiger om zo veel mogelijk van je opgewekte stroom direct zelf te gebruiken of indien mogelijk op te slaan. In het artikel Zonnestroom optimaal benutten lees je daar meer over.

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor zonnepanelen komt volgens de overheid gemiddeld op zeven jaar uit. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de terugverdientijd door de aanpassing van de salderingsregels iets zal oplopen tot gemiddeld negen jaar. De voorbeeldberekeningen gaan echter uit van een kilowattuurprijs rond 0,20 euro. Met de huidige hoge elektriciteitsprijzen is de jaarlijkse besparing veel hoger. En daardoor is de terugverdientijd ook veel lager. Maar reken je niet meteen rijk: het is natuurlijk onzeker hoelang de stroomprijs op dit hoge niveau blijft.

Investering blijft gunstig

Het mag duidelijk zijn dat het nog steeds heel gunstig is om zonnepanelen te kopen. Je profiteert van de huidige hoge elektriciteitsprijzen, waardoor de terugverdientijd relatief kort is, en je kunt bovendien nog een paar jaar profiteren van de huidige regels rondom saldering. Als je niet meer kunt salderen, krijg je in ieder geval een eerlijkere prijs voor de teruggeleverde stroom.

Daarnaast mag je nu ook nog steeds de btw op de aankoop én installatie van zonnepanelen terugvragen. Dit scheelt bijna 21 procent op de kosten. Ook hier kan een installateur je soms bij helpen tegen een kleine vergoeding.

Bedenk ten slotte ook dat de zonnepanelen een verwachte levensduur van gemiddeld 25 jaar hebben. De enige kink in de kabel is mogelijk de beperkte beschikbaarheid van zonnepanelen en installateurs, want er is heel veel vraag.

Investeren in zonnepanelen blijft ook zonder salderingsregeling heel gunstig.

© Anna Czapnik

Op zoek naar zonnepanelen? Op Kieskeurig.nl kun je de mogelijkheden bekijken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000