Nationale Energiemonitor: driekwart van de Nederlanders zet de thermostaat lager
Geplaatst: 29 februari 2024 - 10:10
Redactie ID.nl
Energie besparen, we doen het intussen allemaal. Uit cijfers van de Nationale Energiemonitor, een onderzoek onder bijna 8000 Nederlanders, blijkt dat maar liefst 92,4 procent van de mensen in de afgelopen twee jaar iets heeft gedaan om energie te besparen. De kachel lager zetten is daarbij de populairste bespaarmaatregel.
Ruim 75 procent van de ondervraagden heeft de temperatuur in huis verlaagd. Van die groep heeft ruim 31 procent gekozen voor 1 graad lager. Ongeveer 25 procent heeft de temperatuur in huis verlaagd met 2 graden, terwijl net iets meer dan 5 procent de temperatuur met 1,5 graad naar beneden heeft bijgesteld. Iets minder dan 7 procent is helemaal rigoureus bezig geweest en heeft de thermostaat zelfs 5 graden lager gezet! Gemiddeld staat de thermostaat in een Nederlands huishouden nu op 20 °C.
Korter douchen, wassen op lagere temperatuur
Andere populaire maatregelen zijn het vervangen van gloeilampen door ledverlichting (68 procent), korter douchen (65,8 procent), een waterbesparende douchekop monteren (46 procent), apparaten uitschakelen in plaats van op stand-by (34 procent) en korter of op lagere temperaturen wassen (34 procent). Daarnaast heeft 66,9 procent van de Nederlanders isolatiemaatregelen genomen, waarbij het plaatsen van HR++-glas (42 procent) en het isoleren van spouwmuren (31,5 procent), daken (31 procent) en vloeren (29,7 procent) de voorkeur hebben.
Lees ook: Deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
Slimmer huis, zuiniger huis
Slimme producten winnen ook aan populariteit als middel om energie (en dus geld) te besparen. Maar liefst 77,3 procent van de respondenten met slimme producten in huis heeft een slimme thermostaat, terwijl bijna 40 procent slimme verlichting in huis heeft. Het hoge percentage slimme thermostaten sluit naadloos aan op de wens om meer inzicht in het energieverbruik te krijgen: 92,8 procent geeft aan te weten wat hun actuele energieverbruik. Dat gebeurt voornamelijk via een app of papieren overzicht van hun energieleverancier, waarbij 30,8 procent van de ondervraagden dagelijks en 30,6 procent wekelijks het verbruik controleert. Slecht 3 procent kijkt helemaal nooit.
Hoeveel hebben we dan bespaard?
De meeste mensen hebben door energiebesparende maatregelen tussen de 100 en 250 euro per jaar bespaard, maar er is ook een groep van 8,5 procent die zelfs meer dan 1000 euro heeft bespaard!
Lees ook: Geld nodig voor energiebesparende maatregelen? Zo vind je subsidies en leningen
Verschil huiseigenaren en huurders
Ruim driekwart van de ondervraagden heeft een koopwoning; 22 procent woont in een huurhuis. Daardoor is inzichtelijk gemaakt wat er qua energie besparen voor verschillen zitten tussen deze twee groepen. Zo weet bijvoorbeeld meer dan de helft van de huurders niet wat het energielabel van hun huis is (tegen 32 procent van de huiseigenaren). Verder is van alle respondenten die zonnepanelen op het dak hebben, het merendeel huiseigenaar: slechts in 9 procent van de gevallen zijn de zonnepanelen aangeschaft door de verhuurder van een woning.
Over het onderzoek
Voor de Nationale Energiemonitor hebben bijna 8.000 Nederlanders een uitgebreide vragenlijst ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 45+. Het onderzoek is uitgevoerd door Kieskeurig.nl en ID.nl.