Slim stroom gebruiken? Kijk op de eKlok!
We kennen allemaal de verhalen over zonnepanelen die niet kunnen terugleveren omdat er file is op het stroomnet. Of van dynamische energieprijzen die omhoog gaan omdat het niet waait en er dus minder groene energie geproduceerd wordt. Netbeheerder Stedin heeft nu een hulpmiddel ontwikkeld waarop je kunt zien wanneer je het beste stroom kunt gebruiken.
Het stroomnet. Hadden we een paar jaar geleden ooit kunnen denken dat dat overbelast zou kunnen raken? Tegenwoordig is netwerkcongestie een serieus probleem aan het worden. We moeten dus bewuster met ons energieverbruik gaan omgaan – en dat is precies waarom Stedin de eKlok heeft geïntroduceerd. Met deze digitale energieklok wil Stedin mensen inzicht geven in de drukte op het net en hen stimuleren om de piekuren op het net zoveel mogelijk te vermijden.
Nederlanders willen namelijk best het stroomnet ontlasten. Maar hoe? Uit onderzoek van Stedin blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders niet precies weet wat ze daarvoor zelf kunnen. Maar wanneer mensen weten dat tussen 16.00 uur en 21.00 uur de drukte op het stroomnet het grootst is, blijkt 80 procent wel bereid te zijn om zijn stroomgebruik tijdens deze piekuren aan te passen. De eKlok wil mensen helpen om hun stroomgebruik bewuster te plannen en te spreiden over de dag.
Groen wat de klok slaat
De eKlok laat aan de hand van de kleuren rood, oranje en groen zien of het wel of niet druk is op het stroomnet. Een groene eKlok betekent dat er veel stroom beschikbaar is. Dit is dus een goed moment om bijvoorbeeld je auto op te laden of de wasmachine aan te zetten. Een rode eKlok betekent dat het juist erg druk is op het stroomnet. Laad je auto dan bijvoorbeeld ’s avonds na 21.00 uur op, of juist overdag als de eKlok weer groen is. De gekleurde rand van de eKlok geeft een indicatie van de drukte op het net in de komende uren en wordt per uur bijgewerkt. Dat maakt het makkelijker om activiteiten waar stroom voor nodig is, te plannen voor een geschikter moment.
Nu nog digitaal, straks misschien ook fysiek
De eKlok is er op dit moment alleen nog digitaal en is te vinden op www.eklok.nl. Stedin is inmiddels echter ook al met een aantal gemeentes in gesprek over het plaatsen van fysieke eKlokken in het straatbeeld.