Op zoek naar een zuinige woning? In deze gemeenten ben je het best af

© Fokke Baarssen

Op zoek naar een zuinige woning? In deze gemeenten ben je het best af

Geplaatst: 25 april 2024 - 10:24

Aangepast: 6 mei 2024 - 08:50

Mark Gamble

Als je op zoek bent naar een nieuwe, maar vooral duurzame woning, dan moet je verhuizen naar Zeewolde. Die plaats in de provincie Flevoland heeft namelijk de meest energiezuinige woningen, blijkt uit recent onderzoek. In welke gemeente kun je nog meer terecht voor huizen met een A++++ energielabel?

Huizen hebben een energielabel, waardoor je kunt zien hoe energiezuinig het huis is. Is het bijvoorbeeld extra geïsoleerd en heeft de woning dubbel- of driedubbel glas? Bij de verkoop van een woning is de verkopende partij verplicht een energiecontrole te laten uitvoeren door een instantie die daartoe bevoegd is. Dat energielabel zie je dus terug bij alle woningen die te koop, maar ook te huur staan.

Op zoek naar een zuinige woning? In deze gemeenten ben je het best af-IsU41fSXQDaBqhn2fxsQqQ

Hoe blauwer, hoe meer woningen er energiezuinig zijn, hoe roder, des te onzuiniger de woningen zijn.

Meeste woningen in Flevoland

In Zeewolde zijn maar liefst 99,6 procent van de woningen voorzien van een energielabel C en hoger, waarvan de bijna de helft van die woningen het label A++++ hebben: het hoogst haalbare energielabel van dit moment.

Nog meer woningen in de provincie Flevoland blijken erg zuinig te zijn. Zo vind je zuinige woningen vooral ook in Almere, Dronten en Lelystad. Grotendeels komt dit door de relatief nieuwe woningen die in deze provincie zijn gebouwd. Daarnaast kennen Lelystad en voornamelijk Almere veel uitbreidingswijken die de afgelopen 20 jaar zijn gebouwd.

Woningen in Brabant blijken over het algemeen ook goed geïsoleerd te zijn. Zo heeft Zaltbommel bijna 80 procent aan woningen die een groen energielabel vanaf C hebben gekregen.

Minst zuinige woningen

Huizen die minder zuinig zijn - label D of hoger - vinden we vooral in noord-oost Nederland, aan de westkust en in de provincie Limburg. Ook in Zeeland en de provincies Groningen en Friesland zijn minder woningen zuinig, gemiddeld tussen de 25 en 30 procent van de woningen hebben daar een A++++-label.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten