Amy Schutte
Amy is huisje, boompje en inderdaad, ook beestje. Dat is tof, want we hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: iedereen 'woont'. Ze gaat dan ook graag op zoek naar tips die ons allemaal helpen.
6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden
Of je nu een echte koffieliefhebber bent of gewoon graag geniet van een dagelijks kopje: smaak en verse koffiebonen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe zorg je ervoor dat die bonen hun versheid en aroma behouden? ID.nl geeft je handige tips om je koffiebonen zo goed mogelijk te bewaren, zodat elke kop blijft smaken zoals hij hoort.
Je eerste espressomachine! Waar let je op bij de aanschaf?
Je bent eruit: je wilt eindelijk een espressomachine. Het aanbod is groot — maar misschien wel zó groot dat je niet weet waar je moet beginnen. Wil je een handmatige, halfautomatische of volautomatische espressomachine? Een pistonmachine? Met of zonder geïntegreerde koffiemolen? Moet het waterreservoir groot zijn of heb je dat niet nodig? En welk merk moet je kiezen? Lees hier alles wat je moet weten bij de aankoop van je eerste espressomachine!
Koffiebonen of gemalen koffie: wat is beter?
Ga je voor snelheid en gemak, dan is gemalen koffie voor jou de beste keuze. Maar gaat het je vooral om de smaak, dan ben jij team koffiebonen. In dit artikel lees je alles over de kunst van het malen én we onthullen het geheim achter het ultieme kopje koffie.
Koffie proeven: zo vind je de smaak die bij je past
Je hebt koffie en je hebt koffie. En die smaken lang niet allemaal hetzelfde – integendeel. Want er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op de smaak, van de bonensoort tot de zetmethode. In dit artikel lees je hoe je erachter komt welke smaak het best bij jou past!
Een echte herfstklus: je dakgoot schoonmaken doe je zo
Het is herfst en dat betekent: vallende blaadjes die in je dakgoot kunnen belanden. Daardoor – en door ander vuil dat zich in je dakgoot ophoopt – kan de afvoer blokkeren, vooral bij regenachtig weer. Om problemen zoals verstoppingen en lekkages te voorkomen, is het belangrijk om je dakgoot schoon te maken. Maar hoe doe je dat precies?
Muggen? Deze planten houden ze op afstand!
Zeg zomeravond en je zegt (helaas): muggen. Zorgen die zoemende prikkers ervoor dat je niet meer lekker buiten kunt zitten? Door de juiste planten neer te zetten, wordt de overlast een stuk minder. In dit artikel lees je van welke planten muggen (en veel andere) insecten níet houden. En jij dus wel!
Airco in huis? Zo word je niet verkouden
Loop je te snotteren en geef je de airco de schuld? Veel bedrijven hebben ze op kantoor en inmiddels heeft ruim drie op de tien huishoudens thuis ook een airco. Met de steeds stijgende temperaturen worden dat er steeds meer. Hoe zorg je ervoor dat de zakdoekjes deze zomer in de kast kunnen blijven? ID.nl helpt je om verkoudheid buiten de deur te houden.
Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten
In de serie niet-onze-favoriete-hobby: stofzuigen. Dus wil je het waarschijnlijk zo snel mogelijk doen. Jij ook? Let dan wel op dat je niet een van deze zeven fouten maakt!
Geen wasdroger? Met deze 6 tips worden je handdoeken toch superzacht!
Geef toe, er zijn maar weinig dingen lekkerder dan een superzachte handdoek na het douchen. Handdoeken uit de wasdroger zijn altijd lekker fluffy, maar heb je geen wasdroger, dan kunnen ze soms aanvoelen als schuurpapier. Maar dat hóéft niet: dankzij deze zes tips voor zachte handdoeken.
8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding
Gemiddeld wassen mensen hun kleren zo'n elf keer per maand. Gevalletje 'kind kan de was doen' zou je zeggen. Toch zijn er een paar veelgemaakte fouten bij het wassen die niet zo bekend zijn. Ken jij ze?
Dit is de vuilste plek in jouw huis (en nee: het is niet je wc!)
Je huis zit vol met bacteriën. Ieder huis, ook als je superschoon en netjes bent. Dat is niet erg, blootstelling aan bacteriën en allergenen zorgt ervoor dat we weerstand hebben. Het wordt pas een probleem als het er te veel worden. Ook zijn er bepaalde bacteriën die je sneller ziek maken, bijvoorbeeld die uit rauw vlees. Welk plekje is huis is dan het viest? Spoiler: het zal je verbazen!
10 techcadeaus tot 25 euro (en ze passen nog onder de boom ook!)
Nederlanders geven gemiddeld 25 euro uit aan een kerstcadeau (of verjaardagscadeau trouwens). Mooi bedrag, waar je echt iets voor kunt kopen dat niet in de categorie ‘leuke, maar nutteloze rommel’ valt. Zoek je iets voor een techliefhebber (en wie is dat niet?)? Dit zijn de 10 leukste techcadeaus onder 25 euro.
Een groene revolutie: wordt wassen met ozon de toekomst?
Ozon ken je waarschijnlijk vooral van de ozonlaag. Die van dat gat. Ozon is een gas dat op de wereld veel aanwezig is. Die ozonlaag beschermt de aarde bijvoorbeeld tegen uv-stralen. Je komt het ook tegen in medische toepassingen (de tandarts gebruikt het bijvoorbeeld) en kopieermachines. Maar je kunt ook kleding wassen met ozon. Lees er alles over in dit artikel.
Weg met microplastics in de zee: afbreekbaar textiel heeft de toekomst!
Een T-shirt van zeewier. Een onesie van inktvis. Zijn biologisch afbreekbare organische stoffen de toekomst? Synthetische stoffen laten microplastics los bij het wassen. Dat is een enorm probleem. Daarom wordt gezocht naar alternatieven. Hoe zit het en kun je al inktviskleding bestellen?
Hoera! 23 cadeau-ideeën in allerlei prijsklassen voor koffieliefhebbers
Een verjaardag, jubileum, huwelijk, feestdagen of zomaar omdat je het leuk vindt: van cadeaus krijgen én ze weggeven worden we allemaal blij. Het is natuurlijk wel leuk als de ontvanger van je geschenk ook daadwerkelijk iets aan je cadeau heeft. Je geeft er toch je zuurverdiende centen aan uit. Zoek je een topcadeau voor een koffieliefhebber? Lees dat de tips: van kleine prijsjes tot grote cadeaus.
Een wereldreis langs koffiegewoonten: koffiecultuur wereldwijd
Koffie is de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld. Naar schatting worden er elke dag ongeveer 2,25 miljard kopjes koffie gedronken. Hoewel globalisering ook in de koffiecultuur gaande is - denk maar aan de grote koffieketens die je overal ter wereld tegenkomt - zijn de tradities vaak heel anders dan bij ons.
Wat is beter voor het milieu: wassen met de hand of met de wasmachine?
ID.nl-redacteur Amy Schutte: "Ooit ging ik drie maanden op een studenten-uitwisselingsprogramma. De wasmachine van het complex was stuk. De hele periode heb ik mijn kleding met de hand gewassen. Ik deed het zoals ik mijn oma vroeger weleens zag doen: schrobben tot de blaren op mijn vingers stonden. Sindsdien voelt een was in de machine doen nog steeds als luxe. Maar handwassen vond ik eigenlijk best te doen. En het is beter voor het milieu. Of toch niet?"
Onderhoud aan je koffiemachine: wat is backflushen (of blindfilteren)?
Backflushen heeft niets met koffie proeven te maken. Het is het schoonmaken van je espressomachine met een blindfilter. Dat is vooral relevant voor pistonmachines. Het is zo gepiept en zorgt ervoor dat je koffie weer heerlijk smaakt!
De koude kant: geniet van koude koffie met deze speciale zetmethodes
Koffie die koud is geworden gooien we meestal direct weg. Toch is koude koffie (die daarvoor speciaal gezet is) in opkomst! Wel koffie die gezet is om koud op te drinken. Dat is heel lekker op een warme dag of na het sporten, bijvoorbeeld. Of gewoon eens wat anders.
Een duurzame bak: dit betekent het keurmerk op je koffie
Als je Googelt op ‘koffie kopen’ krijg je ruim 24 miljoen resultaten. Hoe kies je dan koffie? Smaak is zeker belangrijk. Maar je wilt misschien ook naar duurzame koffie kijken. Hebben de boeren een eerlijke prijs gekregen? Is er geen regenwoud gekapt voor je bak troost? Daarvoor zijn keurmerken in het leven geroepen. Hoe het met die keurmerken voor koffie zit, lees je in dit artikel.