ID.nl logo
Een groene revolutie: wordt wassen met ozon de toekomst?
© Sandra Cunningham - stock.adobe.com
Huis

Een groene revolutie: wordt wassen met ozon de toekomst?

Ozon ken je waarschijnlijk vooral van de ozonlaag. Die van dat gat. Ozon is een gas dat op de wereld veel aanwezig is. Die ozonlaag beschermt de aarde bijvoorbeeld tegen uv-stralen. Je komt het ook tegen in medische toepassingen (de tandarts gebruikt het bijvoorbeeld) en kopieermachines. Maar je kunt ook kleding wassen met ozon. Lees er alles over in dit artikel.

In dit artikel lees je over het volgende:

  • Ozon is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor (chemische) wasmiddelen.
  • Het is een instabiele stof en verdwijnt dus vanzelf. Zo blijft het niet achter in het milieu.
  • Helaas kun je thuis nog niet wassen met ozon. Voorlopig kan dit alleen bij schoonmaakbedrijven.

Ben je op zoek naar manieren om duurzamer te wassen? Lees: Wat is beter voor het milieu: wassen met de hand of met de wasmachine?

Wassen met ozon: wat is ozon eigenlijk?

Het is dezelfde stof als ‘die van de ozonlaag’, maar het gebruik is anders. Ozon kan namelijk ook door mensen gemaakt worden. Dan kan er ook mee gewassen worden.

Ozon wordt gemaakt van zuurstof en elektriciteit. Het bestaat dan uit drie zuurstofatomen (O3). Je kunt het soms ruiken, heel kort. Bijvoorbeeld na een onweersbui, maar ook na het maken van een kopie met de kopieermachine. Moet je wel een goed ontwikkelde neus hebben.

Ozon is niet stabiel. Dat betekent dat het als molecuul niet lang in dezelfde vorm blijft. Je moet hem dus ter plekke ‘maken’ en/of goed bewaren.

Hoe werkt wassen met ozon

Ozon is enorm goed in het opnemen van geuren. Daarom wordt het veel gebruikt na rookschade bijvoorbeeld. Maar ook voor het wassen van kleding wordt het gebruikt, al is dat op dit moment alleen nog voor industrieel gebruik.

Ozon is, zoals we zagen, van nature aanwezig in de lucht en ontstaat onder hoogspanning. Het heeft een extra zuurstofatoom dat zich hecht aan bacteriën, schimmels en virussen. Bij het wassen met ozon bindt dit derde zuurstofatoom zich aan viezigheid in kleding. Het maakt het daarmee kapot, doordat het oxideert. Er blijven alleen wat geoxideerde resten over.

In de praktijk begint het proces met het opwekken van ozon met behulp van elektriciteit en zuurstof. Dit instabiele ozon wordt in water opgelost. Bij wassen met ozon worden heel kleine concentraties gebruikt, variërend van 0,0000001 tot 0,0002 procent. De ozon verdwijnt daarna. Dat is het voordeel van zo’n instabiel molecuul.

Na het wasproces blijven dan alleen weer zuurstof (O2) en water over. De kleding is schoon en fris zonder het gebruik van traditionele (chemische) wasmiddelen.

In de spaceshuttle wordt bijvoorbeeld ook water met ozon gebruikt voor het wassen van astronautenkleding. Het water kan dan telkens opnieuw kan worden gebruikt.

Wel goed om even op te merken: in feite is ozon een gevaarlijke stof. Daarom wordt het nu alleen nog in industriële wasserijen gebruikt.

©CYB3RUSS - stock.adobe.com

Over ozon(laag) De ozonlaag, hoog in de atmosfeer, bestaat uit ozonmoleculen (O3) die ultraviolette straling van de zon absorberen en zo de aarde beschermen tegen schadelijke straling. Deze laag is belangrijk voor het behoud van het leven op aarde. Maar ozon kan ook lastig zijn. Zo zit er vaak ozon in smog, wat veel grote steden vervuilt en zorgt voor problemen.

In toepassingen zoals wassen met ozon, ozon kunstmatig geproduceerd voor gebruik in een gecontroleerde omgeving. Hier wordt ozon gegenereerd om zijn krachtige oxidatieve eigenschappen te benutten, waardoor het een effectieve methode is om kleding en textiel te reinigen zonder de schadelijke bijwerkingen van bepaalde chemische reinigingsmiddelen.

Voordelen van wassen met ozon

Wassen met ozon is vooral duurzamer:

  • Je hebt geen andere (chemische) wasmiddelen nodig. Dit vermindert niet alleen de blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen, maar zorgt ook voor milieuvriendelijkere wasbeurten.

  • Dit heeft onder andere te maken met de pH-waarde van ozon, die lager is dan de meeste wasmiddelen. Die moet geneutraliseerd worden, waar weer extra chemische toevoegingen voor zijn. Met ozon is dat niet nodig.

  • Een opvallend voordeel is dat ozon het beste werkt in koud water. Hierdoor kan de wasmachine op lagere temperaturen draaien, wat zorgt voor een flinke energiebesparing. Dit niet alleen gunstig voor de energierekening, maar draagt ook bij aan een verminderde ecologische impact.

  • Bovendien tast heet water de vezels van je kleding op den duur aan. Uiteindelijk is het dus ook beter voor je kleren. Wel is het zo dat ozon vooral bacteriën doodt. Vetvlekken gaan minder goed weg. Hiervoor heb je toch warm water nodig.

  • Sowieso is er minder water nodig. Of, zoals in de spaceshuttle, hergebruik het.

  • Er is maar een klein beetje ozon nodig voor een wasbeurt. Dat scheelt kosten.

  • De ozon verdwijnt vanzelf. Het blijft dus niet in het spoelwater - en het milieu - achter.

De nadelen van ozonwasjes voor kleding

Ozon heeft ook nadelen. Daarom is het ook nog niet voor consumenten verkrijgbaar.

  • Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat is ook meteen het grootste nadeel. Het is vooral slecht voor je bij langdurig gebruik of bij hoge concentraties. Gezondheidsrisico's variëren van geïrriteerde ogen en luchtwegen tot astmaklachten. Zelfs bij lagere concentraties kan ozon op de lange termijn schadelijk zijn.

  • Ozon kan sommige materialen aantasten. Metalen kunnen bijvoorbeeld oxideren. Kunststoffen en metalen kunnen broos worden, wat kan leiden tot een verminderde levensduur van bijvoorbeeld kledingstukken en ritssluitingen. Krijg je een roestige rits.

©Сергей Шиманович - stock.adobe.com

Kun je thuis binnenkort ook wassen met ozon?

Dat is niet zo waarschijnlijk. Ozon kan namelijk gezondheidsproblemen geven. Zo kan het op je luchtwegen slaan, of een reactie geven met de huid. Het zal niet zo snel in de winkel verschijnen. Voorlopig is het alleen voor schoonmaakbedrijven. En astronauten, dus.

Watch on YouTube

Hoe kun je dan wel duurzamer wassen?

Of ozon de methode van de toekomst wordt, durven we niet te zeggen. Wil je nu alvast duurzamer wassen? Dan hebben we tips:

  • Gebruik lagere temperaturen. Moderne wasmiddelen zijn goed, zelfs bij kouder water. Meestal worden je kleren op 30 of 40 graden ook hartstikke schoon.

  • Draai volle wasjes. Wassen met volle ladingen is efficiënter en bespaart water en energie. Je hebt meer kleren schoon met dezelfde hoeveelheid water en stroom.

  • Kies voor milieuvriendelijke wasmiddelen. Ozon is dan nog even geen optie, maar je kunt wel kiezen voor andere natuurlijke of goed afbreekbare wasmiddelen. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld natuurazijn in plaats van wasverzachter. Of een guppy waszak, die een deel van de loslatende microvezels opvangt.

  • Laat je kleding aan de lucht drogen. Hiermee bespaar je enorm veel energie. Het is ook beter voor je kleding, die dus weer langer meegaat.

  • Investeer in duurzame kleding. Kies voor kleding van duurzame materialen en hoge kwaliteit en vermijd ‘fast fashion’. Je kunt zelfs eens kijken wat er tweedehands te krijgen is, als je je écht duurzaam wilt kleden.

  • Repareer en recycle. Repareer kleding in plaats van deze weg te gooien. Recycle oude kleding door het te doneren of naar speciale inzamelpunten te brengen.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.