ID.nl logo
Geen wasdroger? Met deze 6 tips worden je handdoeken toch superzacht!
© Vladimir Vdovin
Huis

Geen wasdroger? Met deze 6 tips worden je handdoeken toch superzacht!

Geef toe, er zijn maar weinig dingen lekkerder dan een superzachte handdoek na het douchen. Handdoeken uit de wasdroger zijn altijd lekker fluffy, maar heb je geen wasdroger, dan kunnen ze soms aanvoelen als schuurpapier. Maar dat hóéft niet: dankzij deze zes tips voor zachte handdoeken.

🧺 Handdoeken die uit de wasdroger komen, zijn altijd heerlijk zacht. Heb je geen wasdroger? In dit artikel leggen we 6 manieren uit waarop je toch zachte handdoeken krijgt: Buiten drogen als het waait Azijn Minder wasmiddel Baking soda Wassen en (niet) strijken Direct uit de wasmachine halen

Lees ook: 9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was


Tip 1: Droog je was buiten als het waait

Vaak worden handdoeken hard als je ze buiten droogt. Waarschijnlijk hang je ze dan vooral op bij mooi weer, wanneer het lekker windstil is. Maar je kunt ze juist beter buiten ophangen als het waait (en dat is in Nederland gelukkig best vaak): een handdoek die wapperend in de wind droogt, wordt zachter dan eentje die stil aan het wasrek hangt. De vezels komen dan namelijk los van elkaar. Plaats je waslijn of droogrek daarom op een plek waar het wind vangt. Extra fijn: je was droogt er ook nog eens sneller van. Schud de handdoeken af en toe uit om de vezels extra los te maken.

©Liliia

Tip 2: Azijn in plaats van wasverzachter

Azijn is een natuurlijke wasverzachter. Maar dan gaan mijn handdoeken zuur ruiken, denk je misschien. Over de geur hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Sowieso vervliegt de zure azijnlucht heel snel én het neutraliseert ook nog eens nare geurtjes.

Je kunt azijn op twee manieren gebruiken: je kunt de handdoeken vooraf laten weken in een teiltje met warm water en azijn. Laat de handdoeken erin zitten totdat het water koud is. Dan was je de handdoeken in de machine, net zoals anders. Je kunt ook azijn in de machine gebruiken. Je kunt het direct in de trommel doen, of in het bakje. Het kan bij het wasmiddel, maar het heeft het meeste effect in het wasverzachterbakje. Als je dat doet, kun je wel azijn ruiken wanneer je de trommel opent. Maar zoals gezegd: dit vervliegt bij het drogen. Bonus: azijn beschermt kleuren en is een ontkalker, dus het is goed voor je wasgoed én wasmachine.

In principe kun je alle soorten azijn gebruiken, maar natuurazijn heeft een streepje voor. Schoonmaakazijn heeft een hogere concentratie azijnzuur en is chemisch gemaakt. Het is heel goed voor ontkalken, maar niet zo zacht voor je wasgoed. Meestal kan het geen kwaad, maar met natuurazijn zit je sowieso goed.

Wasverzachter: wel doen of niet? Wasverzachter is de meest voor de hand liggende methode om handdoeken zacht te maken zonder wasdroger. Het legt een dun laagje op de vezels van de handdoeken, waardoor ze zacht aanvoelen. Maar hoewel wasverzachter aan aantal voordelen heeft (overal verkrijgbaar, betaalbaar, makkelijk te doseren, het vermindert statische elektriciteit in handdoeken en het laat je was lekker ruiken) zitten er ook nadelen aan. Zo kan wasverzachter ervoor zorgen dat je handdoeken minder vocht opnemen, doordat het laagje op de vezels ervoor zorgt dat het water minder goed wordt geabsorbeerd. Ook komen allergieën voor de ingrediënten in wasverzachter regelmatig voor, wat kan leiden tot huidirritaties of andere allergische reacties.


Tip 3: Gebruik minder wasmiddel

Veel mensen denken dat het gebruik van meer wasmiddel ervoor zorgt dat hun handdoeken schoner worden en frisser ruiken. Dat is niet zo. Integendeel: als je te veel wasmiddel gebruikt, kan er een opeenhoping van zeep-residu (zeepresten) ontstaan op je handdoeken, wat ze stijf en minder zacht maakt. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: gebruik de helft van de hoeveelheid wasmiddel die je normaal gesproken zou gebruiken bij het wassen van handdoeken. Hierdoor zorg je ervoor dat er niet te veel zeepresten op je handdoeken achterblijven en blijven ze lekker zacht en pluizig.

©Anna Puzatykh

Tip 4: Gebruik baking soda

Baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat) werkt vooral voor het verzachten van hard water. Het is een basisch ingrediënt, wat betekent dat het de zuurgraad van het water in de wasmachine kan neutraliseren. Hierdoor kunnen de mineralen niet meer aan de vezels van de handdoeken hechten, waardoor ze zachter worden. Ook lost het eventuele zeepresten op. Hierdoor worden je handdoeken uiteindelijk zachter. Je kunt een half kopje baking soda bij het wasmiddel doen.

Nieuwe handdoeken nodig?

(die je voortaan heerlijk fluffy ☁ houdt met onze tips natuurlijk)

Tip 5: Wassen en (niet) strijken

Was niet altijd op hoge temperaturen, want dan kunnen de vezels van de handdoeken samentrekken, waardoor ze minder zacht aanvoelen. Je hoeft je handdoeken ook niet iedere keer op hoge temperaturen te wassen, tenzij ze erg vies zijn. Hiermee bespaar je ook meteen op je energierekening. Was handdoeken bij voorkeur apart van ander wasgoed en doe de trommel niet te vol. Zo bewegen de handdoeken meer, wat de vezels ruimte geeft. Dat houdt ze zacht.

Laat ook het strijkijzer links liggen. Strijken drukt de vezels plat, terwijl we er juist lucht in proberen te krijgen. Daarnaast zorgt het strijken van handdoeken ook voor slijtage van de vezels. Dit komt doordat het strijkijzer een hoge temperatuur heeft, waardoor de vezels kunnen beschadigen en dunner worden. Ze voelen dan ruwer aan en je handdoeken blijven ook nog eens minder lang mooi.

Handdoeken kun je het beste alleen met andere handdoeken wassen. Je doet de trommel niet ramvol. Dan is een wasmachine met een halve beladingsfunctie handig. Je bespaart er water en energie mee. Wil je daar meer over weten, lees dan: Zo bespaar je energie, water, wasmiddel en tijd bij het wassen.

Tip 6: Haal handdoeken direct uit de wasmachine

Als het wasprogramma klaar is, help je de zachtheid van de handdoeken door ze direct uit de machine te halen. Als handdoeken te lang vochtig blijven, kunnen er namelijk bacteriën en schimmels ontstaan die de vezels kunnen aantasten. Handdoeken gaan muf ruiken en voelen minder zacht. Door ze direct op te hangen, voorkom je schade en dus ruwheid. Vergeet ze niet eerst even te schudden.


⏩ Dit is waarom handdoeken zacht uit de droger komen

In de wasdroger worden handdoeken constant in beweging gehouden. Hierdoor ontstaat wrijving, waardoor de vezels van de stof worden losgemaakt en pluizig worden. Dit betekent dat de handdoeken minder stijf en ruw aanvoelen dan wanneer ze aan de lucht drogen.

Daarnaast speelt de warmte van de wasdroger mee. Door de warmte worden de vezels van de stof namelijk een beetje uitgerekt, waardoor ze zachter aanvoelen en meer volume krijgen. Dit zorgt er ook voor dat de handdoeken lekker donzig en dik aanvoelen.

Zonder droger moet je iets creatiever zijn, maar zachte handdoeken is zeker voor iedereen haalbaar. Kind kan de was doen!




▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv