ID.nl logo
Geen wasdroger? Met deze 6 tips worden je handdoeken toch superzacht!
© vdovin - stock.adobe.com
Huis

Geen wasdroger? Met deze 6 tips worden je handdoeken toch superzacht!

Geef toe, er zijn maar weinig dingen lekkerder dan een superzachte handdoek na het douchen. Handdoeken uit de wasdroger zijn altijd lekker fluffy, maar heb je geen wasdroger, dan kunnen ze soms aanvoelen als schuurpapier. Maar dat hóéft niet: dankzij deze zes tips voor zachte handdoeken.

🧺 Handdoeken die uit de wasdroger komen, zijn altijd heerlijk zacht. Heb je geen wasdroger? In dit artikel leggen we 6 manieren uit waarop je toch zachte handdoeken krijgt: Buiten drogen als het waait Azijn Minder wasmiddel Baking soda Wassen en (niet) strijken Direct uit de wasmachine halen

Lees ook: 9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was


Tip 1: Droog je was buiten als het waait

Vaak worden handdoeken hard als je ze buiten droogt. Waarschijnlijk hang je ze dan vooral op bij mooi weer, wanneer het lekker windstil is. Maar je kunt ze juist beter buiten ophangen als het waait (en dat is in Nederland gelukkig best vaak): een handdoek die wapperend in de wind droogt, wordt zachter dan eentje die stil aan het wasrek hangt. De vezels komen dan namelijk los van elkaar. Plaats je waslijn of droogrek daarom op een plek waar het wind vangt. Extra fijn: je was droogt er ook nog eens sneller van. Schud de handdoeken af en toe uit om de vezels extra los te maken.

©Liliia

Tip 2: Azijn in plaats van wasverzachter

Azijn is een natuurlijke wasverzachter. Maar dan gaan mijn handdoeken zuur ruiken, denk je misschien. Over de geur hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Sowieso vervliegt de zure azijnlucht heel snel én het neutraliseert ook nog eens nare geurtjes.

Je kunt azijn op twee manieren gebruiken: je kunt de handdoeken vooraf laten weken in een teiltje met warm water en azijn. Laat de handdoeken erin zitten totdat het water koud is. Dan was je de handdoeken in de machine, net zoals anders. Je kunt ook azijn in de machine gebruiken. Je kunt het direct in de trommel doen, of in het bakje. Het kan bij het wasmiddel, maar het heeft het meeste effect in het wasverzachterbakje. Als je dat doet, kun je wel azijn ruiken wanneer je de trommel opent. Maar zoals gezegd: dit vervliegt bij het drogen. Bonus: azijn beschermt kleuren en is een ontkalker, dus het is goed voor je wasgoed én wasmachine.

In principe kun je alle soorten azijn gebruiken, maar natuurazijn heeft een streepje voor. Schoonmaakazijn heeft een hogere concentratie azijnzuur en is chemisch gemaakt. Het is heel goed voor ontkalken, maar niet zo zacht voor je wasgoed. Meestal kan het geen kwaad, maar met natuurazijn zit je sowieso goed.

Wasverzachter: wel doen of niet? Wasverzachter is de meest voor de hand liggende methode om handdoeken zacht te maken zonder wasdroger. Het legt een dun laagje op de vezels van de handdoeken, waardoor ze zacht aanvoelen. Maar hoewel wasverzachter aan aantal voordelen heeft (overal verkrijgbaar, betaalbaar, makkelijk te doseren, het vermindert statische elektriciteit in handdoeken en het laat je was lekker ruiken) zitten er ook nadelen aan. Zo kan wasverzachter ervoor zorgen dat je handdoeken minder vocht opnemen, doordat het laagje op de vezels ervoor zorgt dat het water minder goed wordt geabsorbeerd. Ook komen allergieën voor de ingrediënten in wasverzachter regelmatig voor, wat kan leiden tot huidirritaties of andere allergische reacties.


Tip 3: Gebruik minder wasmiddel

Veel mensen denken dat het gebruik van meer wasmiddel ervoor zorgt dat hun handdoeken schoner worden en frisser ruiken. Dat is niet zo. Integendeel: als je te veel wasmiddel gebruikt, kan er een opeenhoping van zeep-residu (zeepresten) ontstaan op je handdoeken, wat ze stijf en minder zacht maakt. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: gebruik de helft van de hoeveelheid wasmiddel die je normaal gesproken zou gebruiken bij het wassen van handdoeken. Hierdoor zorg je ervoor dat er niet te veel zeepresten op je handdoeken achterblijven en blijven ze lekker zacht en pluizig.

©Anna Puzatykh

Tip 4: Gebruik baking soda

Baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat) werkt vooral voor het verzachten van hard water. Het is een basisch ingrediënt, wat betekent dat het de zuurgraad van het water in de wasmachine kan neutraliseren. Hierdoor kunnen de mineralen niet meer aan de vezels van de handdoeken hechten, waardoor ze zachter worden. Ook lost het eventuele zeepresten op. Hierdoor worden je handdoeken uiteindelijk zachter. Je kunt een half kopje baking soda bij het wasmiddel doen.

Nieuwe handdoeken nodig?

(die je voortaan heerlijk fluffy ☁ houdt met onze tips natuurlijk)

Tip 5: Wassen en (niet) strijken

Was niet altijd op hoge temperaturen, want dan kunnen de vezels van de handdoeken samentrekken, waardoor ze minder zacht aanvoelen. Je hoeft je handdoeken ook niet iedere keer op hoge temperaturen te wassen, tenzij ze erg vies zijn. Hiermee bespaar je ook meteen op je energierekening. Was handdoeken bij voorkeur apart van ander wasgoed en doe de trommel niet te vol. Zo bewegen de handdoeken meer, wat de vezels ruimte geeft. Dat houdt ze zacht.

Laat ook het strijkijzer links liggen. Strijken drukt de vezels plat, terwijl we er juist lucht in proberen te krijgen. Daarnaast zorgt het strijken van handdoeken ook voor slijtage van de vezels. Dit komt doordat het strijkijzer een hoge temperatuur heeft, waardoor de vezels kunnen beschadigen en dunner worden. Ze voelen dan ruwer aan en je handdoeken blijven ook nog eens minder lang mooi.

Handdoeken kun je het beste alleen met andere handdoeken wassen. Je doet de trommel niet ramvol. Dan is een wasmachine met een halve beladingsfunctie handig. Je bespaart er water en energie mee. Wil je daar meer over weten, lees dan: Zo bespaar je energie, water, wasmiddel en tijd bij het wassen.

Tip 6: Haal handdoeken direct uit de wasmachine

Als het wasprogramma klaar is, help je de zachtheid van de handdoeken door ze direct uit de machine te halen. Als handdoeken te lang vochtig blijven, kunnen er namelijk bacteriën en schimmels ontstaan die de vezels kunnen aantasten. Handdoeken gaan muf ruiken en voelen minder zacht. Door ze direct op te hangen, voorkom je schade en dus ruwheid. Vergeet ze niet eerst even te schudden.


⏩ Dit is waarom handdoeken zacht uit de droger komen

In de wasdroger worden handdoeken constant in beweging gehouden. Hierdoor ontstaat wrijving, waardoor de vezels van de stof worden losgemaakt en pluizig worden. Dit betekent dat de handdoeken minder stijf en ruw aanvoelen dan wanneer ze aan de lucht drogen.

Daarnaast speelt de warmte van de wasdroger mee. Door de warmte worden de vezels van de stof namelijk een beetje uitgerekt, waardoor ze zachter aanvoelen en meer volume krijgen. Dit zorgt er ook voor dat de handdoeken lekker donzig en dik aanvoelen.

Zonder droger moet je iets creatiever zijn, maar zachte handdoeken is zeker voor iedereen haalbaar. Kind kan de was doen!


▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.