ID.nl logo
6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden
Huis

6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden

Het zwarte goud dat ons 's ochtends op gang brengt en ons door de dag sleept. Koffie. Gemaakt van lekkere verse koffiebonen. Maar hoe houd je die boontjes eigenlijk vers? In dit artikel delen we enkele praktische tips waarmee je koffiebonen fris en vol van smaak blijven.

☕ In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt wanneer koffiebonen in contact komen met licht en zuurstof. Spoiler alert: daar kunnen ze niet zo goed tegen. We geven je tips over hoe je koffiebonen het best kunt bewaren én gebruiken, zodat de smaak het beste blijft.

P.S. Het is eigenlijk gek dat we het hebben over koffiebonen. Het zijn zaden van de vrucht van de koffieplant.

Lees ook: Koffiemolen kiezen: de beste tips om het ideale apparaat te vinden

Waarom is het belangrijk om je koffiebonen op de juiste manier te bewaren?

Het bewaren van koffiebonen is belangrijk wanneer je een lekker kopje koffie wilt zetten dat je smaakpapillen verwent. Na het roosterproces ontwikkelen koffiebonen uiteenlopende smaken en aroma's. En koffiebonen ‘ademen’.

Direct na het roosteren zijn koffiebonen nog niet helemaal klaar om in je koffiemachine te belanden. Gedurende een periode na het roosteren geven ze koolstofdioxide (CO₂) af. Dit proces helpt de bonen om hun versheid en karakteristieke smaken te behouden.

Na een poosje begint die CO₂ langzaam te vervliegen. Daarmee verdwijnt ook wat van de smaak. Als je wilt dat je koffie zijn smaak behoudt, moet je dus weten hoe je deze versheid kunt behouden.

©Olexandr Taranukhin

Tips voor het bewaren van koffiebonen

Je hebt de perfecte zak met vers gebrande koffiebonen gevonden. Die smaken moeten natuurlijk wel goed blijven. Hier zijn zes praktische tips om je koffiebonen zo vers mogelijk te houden.

Tip 1: Bewaar de bonen heel

Het lijkt misschien een goed idee om je bonen meteen allemaal te malen. Ben je maar klaar. Maar voor de smaak van je koffie is het geen goed idee.

Hele koffiebonen behouden hun oorspronkelijke smaak en aroma veel langer dan gemalen koffie. Zodra je bonen maalt, zet het oxidatieproces in. Dat zorgt voor een afname van de smaak. De oliën vervliegen: maar liefst de helft van de smaak gaat verloren binnen een minuut na de maling. Zelfs als je koffie in vacuümverpakte zakken koopt, smaakt eerder gemalen koffie uit de supermarkt nooit zo vers als vers gemalen koffie.

Tip 2: Gebruik een luchtdichte opbergplek

Zuurstof is de aartsvijand van je koffiebonen als het op versheid aankomt. Bewaar ze daarom in een luchtdichte container. Dit is de beste manier om de kostbare smaak en geur van je koffie te beschermen.

Wanneer zuurstof in contact komt met je koffiebonen, begint het oxidatieproces. Hoe dat werkt, leggen we verderop uit. Maar zo'n container doet nog iets anders dan zorgen dat de bonen zo min mogelijk in aanraking komen met zuurstof: het houdt ook andere geuren buiten. Als je koffiebonen bijvoorbeeld gewoon naast de uien legt, dus niet in een luchtdichte pot, dan gaat je koffie naar ui smaken.

Door zuurstof én andere vervuilers buiten te houden, blijven je koffiebonen vers en op smaak.

©Reema

Dit is waarom je koffie luchtdicht moet bewaren Oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof reageert met zuurstof. Een bekend voorbeeld is roesten, waarbij metalen reageren met zuurstof. In het geval van koffiebonen en gemalen koffie leidt oxidatie tot het verlies van smaak en aroma. Wanneer koffiebonen in contact komen met zuurstof, bijvoorbeeld wanneer ze worden blootgesteld aan lucht, begint het oxidatieproces. Chemische verbindingen veranderen en daarmee verandert ook de smaak. Het zijn vooral de oliën in de bonen die oxideren. Daar alleen zit ook de smaak in. Maar liefst 7 tot 17 procent van het gewicht van een koffieboon bestaat uit lipiden, oliën. Daarvan gaat al veel verloren tijdens het branden. Maar niet alles. Dark roasts bevatten overigens de meeste vetten. Die kunnen dus ook eerder oxideren en verliezen snel smaak.

Tip 3: Bewaar koffiebonen in het donker

Licht kan de smaak van je koffie aantasten. Ultraviolet licht kan ervoor zorgen dat de moleculen in koffiebonen afbreken of van structuur veranderen. Het kan ook verdamping veroorzaken. Waardevolle bestanddelen die ze aroma en smaak geven, gaan zo verloren. Dit noem je ook wel fotodegradatie.

Als je bonen in een glazen pot of in de originele verpakking zitten, bewaar ze dan in een kast of lade. Koel en donker is hét perfect bewaaradvies voor koffiebonen.

Tip 4: Vermijd de koelkast

Koffiebonen nemen vocht op. Ze zijn namelijk hygroscopisch, ofwel vochtdoorlatend. De koelkast is een vochtige omgeving. Bovendien nemen bonen ook geuren en smaken op (zie tip 2). De koelkast gevuld met allerlei voedingsmiddelen is dus niet de ideale plek. De smaak van je koffie is binnen een paar dagen in de koelkast al verpest. Je proeft kaas in je koffie. Of spruitjes. Ugh.

Tip 5: Vries bonen alleen in als het nodig is

De een zegt dat het echt niet kan, de ander vindt het dé oplossing om je koffiebonen langer te bewaren: invriezen. In principe doet invriezen niets met de smaak. Als het goed gebeurt.

Als je je bonen ongeopend in de vriezer bewaart, blijven ze drie tot vier maanden vers voordat ze smaak verliezen. Maar dan moeten ze wel echt luchtdicht verpakt zitten. Anders komt er lucht en vocht bij je bonen en worden ze alsnog minder lekker. Lang niet alle diepvriesbakjes zijn helemaal luchtdicht. Wil je bonen invriezen, controleer dit dan goed!

Heb je bonen ingevroren? Ontdooi dan steeds maar een kleine hoeveelheid bonen, precies zoveel als je nodig hebt. Daarom kun je beter een aantal kleine bakjes met bonen in je vriezer hebben dan één grote. Wanneer van de grote bak elke keer het deksel open moet omdat je een handje bonen nodig hebt, komt er alsnog lucht bij.

💡 Voordat je bonen gaat malen, moet je ze overigens wel ontdooien.

©Tatarinov Andrey

Tip 6: Maal alleen wat je nodig hebt

Koffiebonen blijven langer vers dan gemalen koffie. We zagen al dat veel van de aroma’s vervliegen na het malen (tip 1). Maal dus per koffieronde de hoeveelheid die je nodig hebt om de kopjes te vullen. Niet meer en niet minder.

Koop koffie ook in hoeveelheden die past bij jouw gebruik. Een grote zak aanschaffen terwijl je in totaal twee bakjes op een dag zet, is zonde. De kwaliteit, en daarmee de smaak, gaat op den duur achteruit. Altijd.

Verder zijn zakken met een ventieltje fijn. Die laten de CO₂ die koffie uitstoot wel uit de zak, maar geen lucht in de zak. Zodra je een pak koffiebonen hebt aangebroken ,komt er wel zuurstof in. Maak de zak dan zo snel mogelijk op. Bij voorkeur heb je dus niet meerdere zakken koffie tegelijk openstaan. En geen grote voorraad.

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Mazda’s nieuwe koers: de luxueuze, zevenzits CX-80
Mobiliteit

Mazda’s nieuwe koers: de luxueuze, zevenzits CX-80

Er was best wat kritiek op de Mazda CX-60. Met inachtneming van de verschillende punten pakken de Japanners nu door met een luxe, zevenzits SUV. Het nieuwe topmodel biedt onder meer 2,5 ton trekgewicht en tot 63 kilometer volledig elektrisch rijden. Irwin van InstaAutoVlog bespreekt de Mazda CX-80 PHEV.

Dit artikel in het kort:

  • Mazda heeft de CX-80 ontwikkeld als luxe zevenzits SUV, met een verbeterde focus op rijcomfort.
  • De auto is 25 centimeter langer dan de CX-60 en biedt meer binnenruimte.
  • Het interieur is van hoge kwaliteit en biedt nieuwe technologieën zoals Chat GPT en een Alexa-spraakassistent.
  • De CX-80 combineert een uitgebalanceerde rijervaring met comfort en wendbaarheid.

Lees ook: Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Ze hebben zich bij Mazda eens flink achter de oren gekrabd. De huidige generatie CX-60 is gewoon niet goed genoeg. De plug-in hybride aandrijflijn ten spijt: er is bij de ontwikkeling van de zo'n twee ton zware wagen te veel op dynamische rijeigenschappen gericht. Het resultaat was een op alle fronten onrustige auto die de aantrekkelijkheid drastisch reduceerde.

25 centimeter langer

De Mazda CX-80 is een net geen vijf meter lange SUV. Een auto in de klasse van de Kia EV9 en de Volvo XC90. Met een breedte van 1,89 meter is hij net zo breed als de '60', maar door de langere en hogere daklijn is hij met 1,75 meter zo'n tweeënhalve centimeter hoger. Bijzonder is de wielbasis. Zo is de CX-80 25 centimeter langer dan de '60' en die kwart meter vind je compleet tussen de voor- en achteras. Met een totaal van 3,12 meter overklast de wagen daarmee zowel de Koreaan als de Zweed en dit alles belooft veel goeds voor de binnenruimte. 

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Artisan Red

De instap is op heuphoogte en opvallend is het compleet andere gevoel. Ik lijk iets hoger te zitten waardoor het sportievere karakter van de '60' op een lager pitje is gezet. Voor de rest is het interieur - op een aantal details na – identiek. We zien dezelfde hoge mate van afwerkingskwaliteit in combinatie met een uitmuntende bouwkwaliteit en aandacht voor details.

De testauto was een Takumi Plus-uitvoering, voorzien van een ivoorwit lederen interieur. De combinatie met het Artisan Red-jasje van de testauto en de zogeheten Melting Copper zorgt voor een chic, doch opvallend kleurenpalet. 

Lees ook: De nieuwe Mitsubishi Outlander PHEV: zwaarlijvig, maar nog altijd uniek

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Alexa en ChatGPT 

Wat opvalt, is een vernieuwd infotainment- en navigatiesysteem met ChatGPT en een Alexa-spraakassistent. Ook de nieuwe doorkijkfunctie voor de 360graden-camera is handig, evenals de speciale trekhaakmodus.

Jammer is dat Mazda vooralsnog vasthoudt aan de controller op de middentunnel. Een groter touchscreen werkt overzichtelijker. Een ander detail is de climate control-functie voor de achterste passagiers die je voorin in of uit kunt schakelen. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Propere 7-zitter

Die tweede zitrij is een sterk punt. De instap is riant en ook de ruimte en het zitcomfort zijn prima. Het enige smetje is de fikse cardantunnel. De achterbank is in de lengte verschuifbaar en dat is nodig als er extra personen op de derde zitrij plaatsnemen. Klap je in één beweging de rugleuning naar voren, dan ontgrendelt ook de zitting.

Mazda communiceert een comfortabele zitting voor personen tot 1,70 meter, maar zelf blijk ik met mijn 1,84 meter prima te kunnen zitten. Sterker nog, in vergelijking met de Volvo EX90 beschik ik over meer been- en hoofdruimte. Zijn zeven zitplaatsen net iets te veel, dan is er ook een zeszitter beschikbaar. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Hoog vermogen en trekgewicht

Aandrijftechnisch leunt de CX-80 op eenzelfde basis als de '60'. Dat betekent een 175 pk sterke elektromotor die via een 8-traps automaat met een 2,5 viercilinder Skyactiv benzinemotor samenwerkt. Het gecombineerde vermogen bedraagt 327 pk en mede daardoor mag hij maar liefst 2500 kilogram trekken.

Dankzij een 17,8kWh-batterij kun je maximaal 63 kilometer volledig elektrisch rijden. Een 60liter-benzinetank neemt het vervolgens over. Reken dan op zo'n 700 kilometer gecombineerd rijbereik.

Qua prestaties voelt de '80' krachtig en diverse aanpassingen aan de software maken de aandrijflijn iets prettiger dan die in de '60'. Toch blijft het geheel vrij onrustig. Zeker in vergelijking met de volledig elektrische concurrentie of een plug-in hybride Santa Fe. Die voelt net even verfijnder. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Fijne rijdynamiek

Qua rijcomfort blijkt de CX-80 een echte Mazda, en nee, dan niet zoals de '60'. De '80' voelt uitgebalanceerd, comfortabel en rustig, maar dan wel met een 'betrokken randje'. Het hoeft niet, maar de vierwielaangedreven CX-80 is dankzij zijn achterwielaangedreven basis verrassend wendbaar en ook de stuurinstallatie voelt prettig.

 Meer weten over de nieuwe Mazda CX-80 PHEV? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube


▼ Volgende artikel
Koffiebonen of gemalen koffie: wat is beter?
Huis

Koffiebonen of gemalen koffie: wat is beter?

Ga je voor snelheid en gemak, dan is gemalen koffie voor jou de beste keuze. Maar gaat het je vooral om de smaak, dan ben jij team koffiebonen. In dit artikel lees je alles over de kunst van het malen én we onthullen het geheim achter het ultieme kopje koffie.

In dit artikel ontdek je wanneer je het beste kunt kiezen voor koffiebonen of gemalen koffie.

  • Versgemalen koffiebonen zorgen voor de beste smaak en aroma’s, ideaal voor een heerlijk kopje koffie.
  • Gemalen koffie is sneller en vaak voordeliger, en het scheelt je een extra apparaat op het aanrecht.
  • Kwaliteit is cruciaal: kies daarom altijd voor goede bonen en maal ze vlak voordat je je koffie zet.

Wil je je eigen koffiesmaak nog een beetje ontdekken? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen: welke kies je?

Koffiebonen of gemalen koffie?

Eigenlijk hebben we het al verklapt. Maar dat komt omdat het antwoord op deze vraag zo duidelijk is:

• Ga je voor de beste smaak? Dan koop je goede koffiebonen en maal je ze zelf.
• Ga je voor snelheid en gemak? Dan is gemalen koffie een goede keuze.

Goede koffiebonen kunnen soms best prijzig zijn. Dat komt vooral omdat je – als het goed is – voor de betere bonen kiest. Want dat komt de smaak van je koffie zeker ten goede.

Om koffiebonen te malen heb je natuurlijk een koffiemolen nodig. Er zijn handmatige molens, waarmee je koffiezetten een echt rustmoment wordt – perfect voor ontspannen zondagochtenden. Voor doordeweekse dagen is een elektrische molen echter een stuk praktischer.

Waarom zou je zelf je bonen malen?
Versgemalen koffiebonen zorgen voor de maximale versheid, smaak en aroma's. Hele bonen blijven langer vers dan gemalen koffie, dat sneller smaak verliest door blootstelling aan zuurstof en vocht. Bovendien komen de smaakvolle oliën pas vrij wanneer je de bonen zelf maalt, wat je koffie nog lekkerder maakt. Een ander voordeel is dat je de maalgraad kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en de zetmethode die je gebruikt.

©Natsicha

Maal je bonen pas als je koffie gaat zetten

Wat vooral belangrijk is wanneer je zelf bonen gaat malen, is dat je het doet vlak voordat je de koffie zet. Binnen een minuut vervliegen al zo veel oliën dat je de helft van de smaak verliest. Vijftig procent. Binnen één minuut. Dat verklaart meteen waarom het vooruit malen voor de hele week geen zin heeft. dan kun je net zo goed kant-en-klaar gemalen koffie kopen!

De maalgraad

De maalgraad speelt een grote rol in de smaak en extractie van je koffie. Dit verwijst naar hoe fijn of grof de koffie is gemalen. Bij de juiste korrelgrootte stroomt het water gelijkmatig door de koffie, waardoor elk deeltje precies genoeg smaak afgeeft. Hoe fijner de maling, hoe groter het oppervlak dat in contact komt met het water, wat de smaakextractie beïnvloedt. De maling bepaalt dus de snelheid waarmee het water de smaken en aroma’s uit de koffiebonen haalt.

Natuurlijk heb je een persoonlijke voorkeur. Niet alleen voor koffiebonen, maar ook voor de maling. Toch passen bepaalde malingen beter bij sommige zetmethoden.

  • Espresso: voor espresso is een fijne maling nodig. Het lijkt op fijne suiker of zelfs bloem. Deze maling zorgt voor de juiste druk en doorlooptijd om een geconcentreerde shot espresso te maken.

  • Filterkoffie: bij filterkoffie past een gemiddelde maling, te vergelijken met tafelzout. Deze maling is grover dan espresso en fijner dan voor een French press. Dit zorgt ervoor dat de koffie niet bitter wordt. Het gekozen filter speelt overigens ook een rol.

  • French press: voor een French press, ook wel cafetière genoemd, gebruik je een grove maling. De korrels zijn vergelijkbaar met grof zeezout dat je met een molen maalt. Omdat bij deze zetmethode het water langer in contact blijft met de koffie, zorgt deze grove maling ervoor dat de koffie niet te sterk wordt.

  • Percolator: een percolator werkt goed met een maling die iets grover is dan die voor espresso, maar fijner dan voor een French press. Daarmee bereik je een goede balans tussen smaak en extractie in de percolator.

Lees ook: Van French press en filter tot slow drip en espressomachine: hoe zet jij je koffie?

©saiparn

Koffiebonen of gemalen koffie bewaren?

In een luchtdichte opbergbox blijven geur en smaak behouden!

5 tips voor het malen van koffiebonen

Nu wil je natuurlijk zelf aan de slag! Let op deze tips om jouw perfecte bakkie troost te zetten:

Tip 1: Kies de juiste maling

De maalgraad hangt af van je smaak en de zetmethode, zoals je hierboven kunt lezen.

Tip 2: Investeer in een goede molen

Er bestaan diverse soorten koffiemolens, maar over het algemeen vallen ze in twee categorieën: molens met messen en molens met maalschijven. De koffiemolen met messen is vaak de keuze voor mensen met een beperkt budget. Een maalschijf-koffiemolen heeft meer kwaliteit en maalt de koffiebonen beter. Deze machines gebruiken ze in de horeca ook. Een derde categorie zijn de apparaten om koffie met de hand te malen.

Tip 3: Experimenteer

Wees niet bang om met verschillende maalinstellingen te experimenteren tot je de juiste smaak vindt.

Tip 4: Maal alleen wat je nodig hebt

Versgemalen koffie smaakt het beste. Maal daarom alleen de hoeveelheid koffiebonen die je onmiddellijk gaat gebruiken om de versheid te behouden.

Tip 5: Houd de molen schoon

Reinig je koffiemolen regelmatig om ophoping van koffie-oliën en oude koffieresten te voorkomen, want dat kan de smaak beïnvloeden.

Toch gemalen koffie?

Niet iedereen heeft altijd de tijd om bonen vers te malen. Als je toch kiest voor gemalen koffie, let dan op of de verpakking een ventiel heeft. Koffie stoot namelijk CO2 uit, wat via het ventiel kan ontsnappen. Tegelijkertijd voorkomt het ventiel dat er zuurstof naar binnen komt, wat oxidatie en smaakverlies veroorzaakt. Zo blijft je gemalen koffie zo vers mogelijk.