6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden
Of je nu een echte koffieliefhebber bent of gewoon graag geniet van een dagelijks kopje: smaak en verse koffiebonen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe zorg je ervoor dat die bonen hun versheid en aroma behouden? ID.nl geeft je handige tips om je koffiebonen zo goed mogelijk te bewaren, zodat elke kop blijft smaken zoals hij hoort.
☕ In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt wanneer koffiebonen in contact komen met licht en zuurstof. Spoiler alert: daar kunnen ze niet zo goed tegen. We geven je tips over hoe je koffiebonen het best kunt bewaren én gebruiken, zodat de smaak het beste blijft.
Lees ook: Koffiemolen kiezen: de beste tips om het ideale apparaat te vinden
Koffiebonen goed bewaren: daarom is het belangrijk
Koffiebonen ontwikkelen na het branden een scala aan aroma's en smaken. Maar ze 'ademen' ook. Direct na het roosteren zijn koffiebonen nog niet direct geschikt om in je koffiemachine te gebruiken. Net na het roosteren geven ze koolstofdioxide (CO₂) af. Dit proces helpt de bonen om hun versheid en karakteristieke smaken te behouden. Na verloop van tijd vervliegt die CO₂, en daarmee ook de smaak. Het is dus belangrijk om te weten hoe je de versheid kunt behouden.
©Jane Kelly
Tips voor het bewaren van koffiebonen
Je hebt de perfecte zak met vers gebrande koffiebonen gevonden. Die smaken moeten natuurlijk wel goed blijven. Hier zijn zes praktische tips om je koffiebonen zo vers mogelijk te houden.
Tip 1: Bewaar de bonen heel
Het lijkt misschien een goed idee om je bonen meteen allemaal te malen. Ben je maar klaar. Maar voor de smaak van je koffie is het geen goed idee.
Hele koffiebonen behouden hun oorspronkelijke smaak en aroma veel langer dan gemalen koffie. Zodra je de bonen maalt, begint het oxidatieproces, waarbij smaak verloren gaat. Tot wel de helft van de aroma's verdwijnt binnen een minuut na het malen. Daarom smaakt versgemalen koffie altijd beter dan voorgesneden koffie.
Tip 2: Bewaar de bonen luchtdicht
Zuurstof is funest voor de versheid van koffiebonen. Bewaar ze daarom in een luchtdichte container opbergdoos. Dit is de beste manier om de smaak en geur van je koffie te beschermen.
Wanneer zuurstof in contact komt met je koffiebonen, begint het oxidatieproces. Hoe dat werkt, lees je verderop. Maar door je bonen luchtdicht te bewaren voorkom je nog iets anders: geuroverdracht. Als je koffiebonen bijvoorbeeld gewoon naast de uien legt, dus niet in een luchtdichte pot, dan gaat je koffie naar ui smaken.
©Reema
Waarom je koffiebonen luchtdicht moet bewaren
Oxidatie is een chemisch proces waarbij stoffen reageren met zuurstof, zoals je bijvoorbeeld ziet bij roestvorming op metaal. Bij koffiebonen leidt oxidatie tot verlies van smaak en aroma. Wanneer koffiebonen in contact komen met zuurstof, begint dit proces: de chemische samenstelling verandert, en daarmee ook de smaak. Vooral de oliën in de bonen, waar het merendeel van de smaak in zit, zijn gevoelig voor oxidatie.
Ongeveer 7 tot 17 procent van het gewicht van een koffieboon bestaat uit lipiden, oftewel oliën. Hoewel tijdens het branden al een deel van die oliën verloren gaat, blijft er nog genoeg over om de smaak te dragen. Dark roasts bevatten doorgaans de meeste oliën, maar zijn daardoor ook vatbaarder voor snellere smaakverlies door oxidatie.
Tip 3: Bewaar koffiebonen op een donkere plek
Licht, vooral ultraviolet licht, kan de moleculen in koffiebonen afbreken en de smaak aantasten. Bewaar bonen daarom op een donkere, koele plek, zoals een kast of lade. Zo voorkom je dat belangrijke aroma's verloren gaan.
Als je bonen in een glazen pot of in de originele verpakking zitten, bewaar ze dan in een kast of lade. Koel en donker is hét perfect bewaaradvies voor koffiebonen.
Tip 4: Bewaar koffiebonen niet in de koelkast
Koffiebonen zijn hygroscopisch, wat betekent dat ze vocht en geuren opnemen. Een vochtige koelkast vol etenswaren is dus geen geschikte plek voor je koffiebonen. Binnen enkele dagen nemen ze de geur en smaak van andere producten over. Je proeft kaas in je koffie. Of spruitjes. Niet doen dus!
Tip 5: Vries bonen alleen in als het nodig is
De een zegt dat het echt niet kan, de ander vindt het dé oplossing om je koffiebonen langer te bewaren: invriezen. In principe doet invriezen niets met de smaak – tenminste, zolang het goed gebeurt.
Als je je bonen ongeopend in de vriezer bewaart, blijven ze drie tot vier maanden vers voordat ze smaak verliezen. Maar dan moeten ze wel echt luchtdicht verpakt zitten. Anders komt er lucht en vocht bij je bonen en worden ze alsnog minder lekker. Lang niet alle diepvriesbakjes zijn helemaal luchtdicht. Wil je bonen invriezen, controleer dit dan goed!
Heb je bonen ingevroren? Ontdooi dan steeds maar een kleine hoeveelheid bonen, precies zoveel als je nodig hebt. Zo voorkom je oxidatie. Ook goed om te weten: voordat je bonen gaat malen, moeten ze ontdooid zijn.
©White bear studio
Tip 6: Maal alleen wat je nodig hebt
Om de versheid te bewaren, maal je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt voor dat moment. Koop ook niet te veel bonen tegelijk, en open niet meerdere zakken tegelijkertijd. Zo blijft je koffie altijd zo vers mogelijk.
Zakken met een ventiel zijn ideaal: ze laten de CO₂ die de koffie uitstoot ontsnappen, maar houden lucht van buitenaf tegen. Heb je een zak koffiebonen geopend, dan komt er wel zuurstof bij. Gebruik de bonen dan zo snel mogelijk voor de beste smaak.