ID.nl logo
Je eerste espressomachine! Waar let je op bij de aanschaf?
© Avocado_studio
Huis

Je eerste espressomachine! Waar let je op bij de aanschaf?

Je bent eruit: je wilt eindelijk een espressomachine. Het aanbod is groot — maar misschien wel zó groot dat je niet weet waar je moet beginnen. Wil je een handmatige, halfautomatische of volautomatische espressomachine? Een pistonmachine? Met of zonder geïntegreerde koffiemolen? Moet het waterreservoir groot zijn of heb je dat niet nodig? En welk merk moet je kiezen? Lees hier alles wat je moet weten bij de aankoop van je eerste espressomachine!

⏱ Dit artikel in het kort:

  • Persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol bij de keuze van een espressomachine.
  • Verschillende types machines: handmatig, halfautomatisch, volautomatisch.
  • Handmatige machine biedt maximale controle en is geschikt voor koffieliefhebbers.
  • Halfautomatische machine biedt balans tussen controle en gemak.
  • Volautomatische machine is ideaal voor gebruikers die snel en eenvoudig koffie willen maken.
  • Belangrijke overwegingen: koffiemolen, waterreservoir, kopjeswarmer, opwarmtijd en prijs.
  • Kwaliteit van bonen en maling is essentieel voor goede koffie.
  • Bekende merken bieden betrouwbaarheid en gemak met automatische reinigingsopties.

Een kwestie van smaak – letterlijk

Bij het kiezen van je eerste espressomachine is je persoonlijke smaak een logisch vertrekpunt. Welke koffie je het liefst drinkt, bepaalt namelijk voor een groot deel welk type machine het beste bij je past.

Sommige modellen hebben een ingebouwde melkopschuimer waarmee je eenvoudig lattes en cappuccino's kunt maken, maar dat brengt extra kosten met zich mee. Geef je de voorkeur aan een pure espresso, dan heb je die functies niet nodig en kun je een simpeler model overwegen.

Het is belangrijk dat de machine die je kiest, de koffiespecialiteiten kan bereiden die jij lekker vindt. Als je bijvoorbeeld een liefhebber bent van cortado's, zul je merken dat niet alle volautomatische machines die mogelijkheid bieden.

©M.studio

Handmatig, halfautomatisch of volautomatisch?

Er zijn veel verschillende espressomachines met uiteenlopende functies en prijzen, dus er is genoeg om rekening mee te houden. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: wil je een machine waarbij je alleen op een knop drukt voor je koffie, of vind je het leuk om zelf te experimenteren en de bereiding in eigen hand te houden?

Handmatige espressomachine

Met een handmatige espressomachine heb je veel controle over het hele zetproces. Je regelt zelf de temperatuur en de druk waarmee het water doorloopt, meestal met een hendel of draaiknop. Heb je een model met een ingebouwde bonenmaler, dan kun je ook de maalgraad naar wens instellen.

Het vergt vaak wat oefening voordat je de perfecte kop koffie zet, maar het geeft wel een hoop voldoening. Je kunt alles naar jouw smaak aanpassen (dus ook wanneer je voorkeuren in de loop van de tijd veranderen). Bovendien zijn handmatige machines vaak betaalbaarder en gaan ze lang mee.

☕ Geschikt voor: echte koffieliefhebbers die de tijd nemen om hun ideale koffie te zetten

Halfautomatische espressomachine

De halfautomatische espressomachine biedt de perfecte balans tussen controle en gemak. De machine verwarmt het water tot de juiste temperatuur, zorgt voor de benodigde druk, en op jouw signaal perst het water door de koffie. Jij bepaalt de hoeveelheid water, koffie en de maalgraad van de bonen (bij sommige modellen kun je ook de temperatuur en druk aanpassen).

Dit type machine lijkt op wat je in cafés en restaurants ziet. Ze zijn verkrijgbaar met één of twee zetgroepen, zodat je één of twee kopjes tegelijk kunt bereiden. Hoewel de prijs van een halfautomatische machine doorgaans wat hoger ligt, bespaart het je veel tijd en gedoe. Veel instellingen kun je naar wens aanpassen, maar niet bij elke kop afzonderlijk, zoals bij een handmatige machine wel het geval is.

☕ Geschikt voor: koffiedrinkers die meerdere kopjes zetten per dag

©Puripat Khummungkhoon

Volautomatische espressomachine

Voor ultiem gemak is een volautomatische espressomachine de beste keuze. Met één druk op de knop heb je snel een heerlijke kop koffie (of twee). De machine bepaalt automatisch de juiste hoeveelheid koffie, water, temperatuur en druk. Bij modellen met een ingebouwde bonenmaler wordt ook de maalgraad automatisch ingesteld, al kun je dit vaak bij het eerste gebruik zelf afstellen. Sommige volautomaten kunnen zelfs melk opschuimen en/of verwarmen, waardoor je direct een perfecte cappuccino hebt. Al dit gemak komt wel met een hoger prijskaartje.

☕ Geschikt voor: mensen die graag veel verschillende variëteiten drinken, van espresso en cappuccino tot latte

Pistonmachine

Een pistonmachine, ook wel een handmatige of halfautomatische espressomachine, is geliefd bij veel koffieliefhebbers vanwege de authentieke ervaring die het biedt. De naam verwijst naar de piston, het handvat met een zeef waarin je de gemalen koffie plaatst..

De pistons (hendels) van deze machines bevatten een filtercup waarin je gemalen koffie plaatst en aanstampt met een tamper. Hierdoor heb je volledige controle over de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Je kunt dus zelf precies bepalen hoe je espresso moet smaken.

©Dmytro Vietrov

Waarom is het aanstampen van je koffie zo belangrijk?

De smaak en sterkte van je koffie worden deels bepaald door hoe stevig je de koffie aandrukt. Hiervoor heb je een tamper nodig. Bij goedkopere handmatige machines krijg je vaak een kunststof tamper, maar die werkt minder goed. Een zwaarder exemplaar van roestvrij staal is effectiever, maar inderdaad, ook wat duurder. Probeer een stevige tamper te vinden die goed in het filterbakje van je piston past. Nog beter is een tamperstation, waarin je de filterhouder kunt plaatsen tijdens het aanstampen. Zo kun je meer druk uitoefenen dan wanneer je de houder in je hand houdt. Zorg er altijd voor dat je de koffie gelijkmatig aandrukt, want doe je dat niet, dan kan dat zorgen voor een minder gebalanceerde extractie.

©Dmytro Vietrov

Waar let je verder nog op bij de aanschaf van je eerste espressomachine?

Je weet nu of je voor automatisch of handmatig kiest. Dan ben je er nog niet. Deze factoren spelen ook een rol bij je keuze:

OptieFunctie
Een grote (of dubbele) boilerEen dubbele boiler is handig als je tegelijkertijd espresso maakt en melk wilt stomen, zonder te hoeven wachten.
WaterreservoirEen espressomachine met een groot waterreservoir van ongeveer 1,5 liter is praktisch voor frequente koffiedrinkers of voor wie meerdere kopjes achter elkaar drinkt.
In hoogte verstelbare koffieuitloopDe mogelijkheid om de koffieuitloop in hoogte te verstellen is handig voor verschillende kopgroottes. Extra handig voor latte-drinkers (anders hangt de uitloop steeds in je melkschuim).
KopjeswarmerEen kopjeswarmer is een mooie toevoeging, want koffie smaakt het best wanneer die in een voorverwarmd kopje wordt geschonken. Je zet je koffiekopjes dan ondersteboven op de machine.
Geïntegreerde koffiemolenVerse maling verbetert de smaak van koffie aanzienlijk. In sommige espressomachines is de bonenmaler ingebouwd. Zoek naar modellen met meerdere maalstanden voor meer veelzijdigheid.
OpwarmtijdNiemand houdt van lang wachten. Vaak moet je bij goedkopere machines langer wachten totdat deze is opgewarmd.
Digitaal of analoogDigitale besturing is vaak preciezer. De meeste machines zijn ook heel makkelijk te bedienen. Maar analoge machines hebben ook hun charme. Bovendien gaan ze vaak minder snel stuk.

De prijs speelt ook mee bij je keuze

Er zijn espressomachines in allerlei prijsklassen beschikbaar. Over het algemeen geldt: je krijgt waar je voor betaalt. Dat is ook zo als het gaat om espressomachines.

Je eerste espressomachine kan in principe prima een voordelig model zijn. Je hebt al espresso-apparaten voor minder dan 100 euro. Met een dergelijke machine kun je prima een tijdje uit de voeten. Maar ben je echt een fervent koffiedrinker, dan is de kans groot dat je al snel meer wilt. En dan bedoelen we vooral meer invloed op de smaak, maling, temperatuur en druk. Misschien meer mogelijkheden voor koffievariaties als latte en cappuccino. Of gewoon een apparaat dat sneller opgewarmd is en klaar voor gebruik.

Een goede manier om je budget te bepalen is door te bedenken hoelang je wilt dat je eerste espressomachine meegaat. Dat heeft minder te maken met de betrouwbaarheid van goedkopere machines en meer met het feit dat je je machine wellicht ontgroeit als je voor de goedkopere opties gaat. Voor thuis is een semi-professionele machine misschien overdreven, maar misschien ook niet.

©WS Films

Het geheim achter goede koffie: de juiste bonen en maling

De meeste ervaren barista's zijn het erover eens: het is beter om te investeren in een goede koffiemolen dan in een dure espressomachine. Met een hoogwaardige molen bepaal je namelijk zelf de maalgraad van de bonen, wat essentieel is voor een goede kop koffie. Zelfs de beste espressomachine kan niet compenseren voor slecht gemalen of oude bonen – een lekkere koffie zetten wordt dan vrijwel onmogelijk. Andersom kun je met goed gemalen bonen vaak nog een prima resultaat halen, zelfs met een eenvoudigere machine. Natuurlijk spelen de bonen zelf ook een rol, maar dat is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Betrouwbaar merk

Bekende merken zoals Jura, Philips, Krups en Siemens hebben een uitstekende reputatie in de wereld van espressomachines. Ze hebben goede garantievoorwaarden en een prima klantenservice. Vaak hebben deze merken zowel instapmodellen, die wat voordeliger zijn, als luxe espressomachines.

Bij de keuze voor je eerste espressomachine is ook garantie een belangrijke factor. Daarnaast is het onderhoud iets om rekening mee te houden. Niet iedereen heeft zin om na elke kop koffie te moeten schoonmaken. Gelukkig zijn er merken die machines aanbieden met handige reinigingsfuncties, zoals automatische ontkalkingsprogramma's.

Over het algemeen is het een veilige keuze om voor een machine van een gerenommeerd merk te gaan. Hoewel grote merken hun betrouwbaarheid vaak al hebben bewezen, betekent dat niet dat minder bekende merken per definitie slechter zijn.. Voor de rest is het toch een beetje koffiedik kijken.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.