ID.nl logo
8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding
Huis

8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Gemiddeld wassen mensen hun kleren zo'n elf keer per maand. Gevalletje 'kind kan de was doen' zou je zeggen. Toch zijn er een paar veelgemaakte fouten bij het wassen die niet zo bekend zijn. Ken jij ze?

⏱ Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn de 8 fouten die je moet vermijden: ❌ Fout 1: De wasmachine te vol doen … ❌ Fout 2: … of juist te leeg laten ❌ Fout 3: Te veel wasmiddel gebruiken ❌ Fout 4: De wasmachine niet goed rechtgezet hebben ❌ Fout 5: Het waslabel niet (goed) lezen ❌ Fout 6: Kledingstukken niet dichtritsen (of knopen juist open laten) ❌ Fout 7: Niet het juiste wasprogramma kiezen ❌ Fout 8: De wasmachine niet vaak genoeg schoonmaken

Lees ook: De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen

De meeste mensen wassen al jaren op dezelfde manier. Misschien moet je heel af en toe een nieuwe wasmachine aanschaffen, waardoor het net even anders gaat. Nieuwe wasprogramma's kunnen tenslotte wat veranderingen met zich meebrengen, maar over het algemeen gaat dat zonder problemen. Toch gaat er weleens iets mis. Van deze veelgemaakte wasfouten was je misschien niet eens op de hoogte. Nu wel – en dat betekent dat je ze voortaan kunt vermijden!

Fout 1: De wasmachine is te vol

Als je te veel wasgoed in de wasmachine propt, worden je kledingstukken te strak tegen elkaar gedrukt. Het wasgoed draait in één grote massa rond, waardoor het wasmiddel niet voldoende kan circuleren en oplossen, met als gevolg dat de was niet goed schoon wordt. Je was wordt dus niet gelijkmatig schoon: vlekken en vuil blijven achter, wat betekent dat je de boel opnieuw moet wassen.

De Consumentenbond heeft onderzocht dat de meeste wasmachines niet maximaal worden geladen als het gaat om gewicht. Maar ook met minder gewicht kan het volume groot zijn. Er is dan te weinig ruimte in de trommel. Een handbreedte bovenin overhouden is een goede maatstaf.

Fout 2 - Of is de wastrommel juist te leeg...?

Een andere veelgemaakte fout is om halve wasjes te draaien, zelfs als je wasmachine een waterbesparende instelling heeft. Het lijkt misschien efficiënter, maar dat is het niet. Een gedeeltelijke lading met minder water zal namelijk bijna net zo veel elektriciteit verbruiken als een volle lading. Daarom is het beter om alleen te wassen als je een volle lading hebt. Houd de handbreedte of vuisthoogte (zie bij Fout 1) daarom zo veel mogelijk aan, zowel bij minimale als maximale belasting.


💡 Sommige wasmachines hebben een sensor voor beladingsherkenning. Hierdoor weet je precies hoeveel speelruimte je nog hebt aan kilo's. Handig!


Fout 3: Te veel wasmiddel gebruiken

Meer wasmiddel maakt je kleding niet schoner. Sterker nog, te veel wasmiddel zorgt alleen maar voor narigheid, zoals verstopte leidingen omdat de zeep niet goed oplost. Ook blijven er restjes achter in de machine, en die kunnen gaan stinken en zorgen voor vetluis. Bovendien gebruikt een wasmachine waar te veel wasmiddel in zit meer energie. Dat komt omdat de machine meer water moet gebruiken om al het zeep en schuim te verwerken. Vaak is er ook een extra spoelronde nodig – waarmee je dus letterlijk geld en water wegspoelt!

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid wasgoed en de vuilgraaf. Ook de waterhardheid speelt een rol. Op het etiket van wasmiddel staat meestal een doseringsadvies, maar dat is voor een standaard hoeveelheid was. Vaak ligt de aanbeveling al behoorlijk hoog. Kijk dus kritisch naar wat je bij de was doet: zit de trommel wel vol en is de was ook echt vuil?

Je kunt ook (deels) natuurlijke huismiddeltjes zoals azijn, soda of citroensap aan je was toevoegen. Die zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar werken vaak net zo goed als sommige commerciële wasmiddelen.

Lees ook: Vetluis in je wasmachine? Zo kom je er vanaf!

©StockPhotoPro

Fout 4: De wasmachine staat niet recht

Een wasmachine die enorme herrie maakt tijdens het centrifugeren of zelfs gaat ‘dansen’ is natuurlijk niet leuk. Dat gebeurt als je wasmachine niet recht staat. Dat rondstuiteren is niet alleen behoorlijk vervelend, maar kan ook schade aan de vloer veroorzaken. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de dragers en schokdempers van de machine kapotgaan. Dat kan leiden tot dure reparaties.

Ook lezen: Maakt je wasmachine lawaai? Dit kun je eraan doen!

Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen. De meeste wasmachines hebben verstelbare pootjes waarmee je de hoogte van elk hoekje kunt aanpassen, zodat je de machine mooi waterpas kunt krijgen. Als je twijfelt of de wasmachine recht staat, neem dan rustig de tijd om hem opnieuw te stellen. Het kost je misschien even wat tijd en moeite, maar het kan je uiteindelijk een hoop ellende besparen.

Nieuwe wasmachine nodig?

Kijk, vergelijk en vind de laagste prijs

Fout 5: Niet (goed) lezen van het waslabel

Het lezen van de waslabels op kleding en ander linnengoed is belangrijk om te weten te komen of een kledingstuk in de wasmachine mag en op welke temperatuur je kunt wassen. Begin met het sorteren van de was op kleur: lichte kleuren, donkere kleuren en sterk vervuilde kledingstukken. Sorteer vervolgens elke stapel nog een keer op basis van het soort stof om verschillende watertemperaturen te kunnen gebruiken.


💡 Was geen stoffen die pluizen produceren samen met stoffen die pluisjes aantrekken.


Als er niet genoeg kleding is voor een volle lading van elk type stof, kunnen in principe alle stukken van dezelfde kleur samen worden gewassen. Kies dan wel het wasprogramma dat het meest geschikt is voor de kwetsbaarste kledingstukken in de lading.

Lees ook: Wasgoed sorteren: zo maak je het niet te bont

Op het waslabel staan verschillende tekentjes die allemaal een eigen betekenis hebben. De wastobbe betekent dat je kleding op een gewoon programma kunt wassen. Een wastobbe met één streepje eronder betekent dat je het best een anti-kreukprogramma kunt kiezen. Een wastobbe met een onderbroken streepje is het symbool voor het wolwasprogramma (maximaal 30 of 40 graden). De wastobbe met een handje staat voor de snelle handwas, zonder het kledingstuk te laten weken. Een driehoeksymbool zonder vulling betekent dat kleding bleken mogelijk is met elk bleekmiddel. Meer weten over wassymbolen? Lees dan dit artikel!

©Monkey Business Images

Fout 6: Kledingstukken niet dichtgeritst (of knopen juist open)

Ga je kleding met ritsen wassen, doe de ritsen dan dicht. Zo voorkom je dat de metalen tanden van de rits vast komen te zitten aan andere kledingstukken en stoffen beschadigen. Het dichtdoen van de ritsen voorkomt ook dat de tanden vast komen te zitten aan de trommel van de wasmachine.

Knoopjes, bijvoorbeeld van overhemden, doe je juist níet dicht. Doe je dat wel, dan kan dat leiden tot schade aan de knopen en knoopsgaten tijdens het wassen en drogen. Tijdens het ronddraaien in de wasmachine en droger kan er druk op de knoopjes komen te staan, waardoor de draad losser komt te zitten en de knopen eraf kunnen vallen. Lekker openlaten dus.

Fout 7: Niet het juiste wasprogramma

Als je net een nieuwe wasmachine hebt gekocht, is het verleidelijk om meteen aan de slag te gaan en je wasgoed er in te gooien zonder eerst de handleiding te lezen. Maar in die gebruiksaanwijzing staat soms best handige info. Daarin staan bijvoorbeeld tips over het onderhoud van je wasmachine. En misschien leer je functies kennen die je nog niet eerder hebt gebruikt. Ook staat er meestal informatie over de specifieke wasprogramma’s van jouw machine.


💡 Koud water werkt in de meeste gevallen prima en is beter voor de stof. Het is bovendien goedkoper, omdat het verwarmen van water tot wel 90 procent van het energieverbruik van een wasmachine bepaalt. Over het algemeen kun je dus vaak best minder warm water gebruiken voor je wasbeurten, tenzij je kledingstukken wast die meestal meer bacteriën bevatten, zoals handdoeken, ondergoed en bezwete kleding.


Fout 8: De wasmachine wordt niet vaak genoeg schoongemaakt

Het is belangrijk om je wasmachine regelmatig goed schoon te maken. Tijdens het wassen van je kleding en beddengoed kan er namelijk schimmelopbouw ontstaan, ook wel wasluis of vetluis genoemd. Dat kan leiden tot een vieze geur in je machine. Het kan vooral een probleem zijn als je een oudere wasmachine hebt of veel met koud water wast, omdat bacteriën dan gemakkelijker kunnen groeien.

Je kunt de wasmachine eenvoudig schoonmaken door een maandelijkse schoonmaakronde uit te voeren. Dat doe je door de machine zonder kleding te draaien met heet water en bleekmiddel (of een alternatief dat bacteriën doodt). Hierdoor worden alle bacteriën en ophopingen van vuil en wasmiddelresten verwijderd.

©Aleksej

Ook kun je je wasmachine zo schoonhouden:

  • Ontstop het filter door het te verwijderen en grondig te reinigen met water en allesreiniger. Lees de handleiding van je wasmachine om te zien hoe je het filter kunt verwijderen. Schoonhouden voorkomt dat vuil, stof en kledingvezels zich opstapelen en de afvoer blokkeren, wat kan leiden tot een stinkende wasmachine.

  • Maak de rubbers rondom de deur van de wastrommel regelmatig schoon met heet water en schoonmaakmiddel. Laat bijvoorbeeld allesreiniger 10 minuten intrekken en veeg het vervolgens schoon met een droge doek. Draai vervolgens een lege was om ervoor te zorgen dat de allesreiniger goed wordt weggespoeld.

  • Reinig het zeepbakje door de wasmiddellade uit de wasmachine te halen en zeepresten met heet water en een vochtige doek te verwijderen. Vergeet niet om ook de ruimte waar het zeepbakje in gaat te poetsen. Gebruik eventueel een tandenborstel voor de moeilijk bereikbare hoekjes.

Daarnaast is het geen slecht idee om na elke wasbeurt de deur en het zeepbakje van de machine even open te laten staan, zodat de binnenkant goed kan drogen. Zo voorkom je dat er opnieuw voedingsbodems voor bacteriën en schimmels ontstaan. Ook kun je proberen om eens per maand een kookwas te draaien. Dat verwijdert wasmiddelresten uit de machine, vooral wanneer je voornamelijk vloeibaar wasmiddel gebruikt. Waspoeder laat normaal gesproken minder resten achter. Je kunt ook een speciale wasmachinereiniger gebruiken.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).