8 veelgemaakte fouten bij het wassen

© Miljan Zivkovic

8 veelgemaakte fouten bij het wassen

Wonen

Geplaatst: 1 maart 2023 - 08:57

Aangepast: 12 maart 2023 - 07:58

Amy Schutte

Mensen wassen hun kleding gemiddeld zo'n elf keer per maand – ondergoed en sokken uitgezonderd. Een volwassene heeft dus al flink kunnen oefenen en heeft het wassen van kleding ongetwijfeld goed onder de knie. En hoe moeilijk is het nu helemaal? De wasmachine doet immers het meeste werk en we hebben niet voor niets het gezegde ‘een kind kan de was doen’. Toch zijn er een paar veelgemaakte fouten bij het wassen die niet zo bekend zijn. Ken jij ze?

De meeste mensen wassen al jaren op dezelfde manier. Misschien moet je af en toe een nieuwe wasmachine aanschaffen, waardoor het net even anders gaat. Nieuwe wasprogramma's kunnen tenslotte wat veranderingen met zich meebrengen, maar over het algemeen gaat dat zonder problemen. Toch gaat er weleens iets mis. Van deze veelgemaakte wasfouten was je misschien niet eens op de hoogte. Nou ja, nu wel!

0

Powered by

logo

1 - De wasmachine is te vol

Als je te veel wasgoed in de wasmachine propt, worden je kledingstukken te strak tegen elkaar gedrukt. Hierdoor hebben ze niet de ruimte om gelijkmatig te worden schoongemaakt. Het wasgoed draait in één grote massa rond, waardoor het wasmiddel niet voldoende kan circuleren en oplossen, met als gevolg dat de was niet goed schoon wordt. Vlekken en vuil blijven achter, wat betekent dat je de boel opnieuw moet wassen.

De Consumentenbond heeft onderzocht dat de meeste wasmachines niet maximaal worden geladen als het gaat om gewicht. Maar ook met minder gewicht kan het volume groot zijn. Er is dan te weinig ruimte in de trommel. Een handbreedte bovenin overhouden is een goede maatstaf.

© Monkey Business Images

2 - Of is de wastrommel juist te leeg...?

Een andere veelgemaakte fout is om halve wasjes te draaien, zelfs als je wasmachine een waterbesparende instelling heeft. Het lijkt misschien efficiënter, maar dat is het niet. Een gedeeltelijke lading met minder water zal bijna net zo veel elektriciteit verbruiken als een volle lading. Daarom is het beter om alleen te wassen als je een volle lading hebt. Houd de handbreedte of vuisthoogte daarom zo veel mogelijk aan, zowel bij minimale als maximale belasting.

🔴 TIP! Sommige wasmachines zijn voorzien van een sensor voor beladingsherkenning. Hierdoor weet je precies hoeveel speelruimte je nog hebt aan kilo's. Handig!

3 - Te veel wasmiddel gebruiken

Meer wasmiddel maakt je kleding niet schoner. Sterker nog, te veel wasmiddel zorgt alleen maar voor narigheid, zoals verstopte leidingen omdat de zeep niet goed oplost. Ook blijven er restjes achter in de machine, en die kunnen gaan stinken en zorgen voor vetluis. Bovendien gebruikt een wasmachine waar te veel wasmiddel in zit meer energie. Dat komt omdat de machine meer water moet gebruiken om al het zeep en schuim te verwerken.

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid wasgoed en hoe vuil het is. Ook de waterhardheid speelt een rol. Op het etiket van wasmiddel staat meestal een doseringsadvies, maar dat is voor een standaard hoeveelheid was. Vaak ligt de aanbeveling al behoorlijk hoog. Kijk dus kritisch naar wat je bij de was doet: zit de trommel wel vol en is de was ook echt vuil?

Je kunt ook (deels) natuurlijke huismiddeltjes zoals azijn, soda of citroensap aan je was toevoegen. Die zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar werken vaak net zo goed als sommige commerciële wasmiddelen.

4 - De wasmachine staat niet recht

Een wasmachine die enorme herrie maakt tijdens het centrifugeren of zelfs gaat ‘dansen’ is natuurlijk niet leuk. Dat gebeurt als je wasmachine niet recht staat. Dat rondstuiteren is niet alleen behoorlijk vervelend, maar kan ook schade aan de vloer veroorzaken. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de dragers en schokdempers van de machine kapotgaan. Dat kan leiden tot dure reparaties.

Ook lezen: Maakt je wasmachine lawaai? Dit kun je eraan doen!

Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen. De meeste wasmachines hebben verstelbare pootjes waarmee je de hoogte van elk hoekje kunt aanpassen, zodat je de machine mooi waterpas kunt krijgen. Als je twijfelt of de wasmachine recht staat, neem dan rustig de tijd om hem opnieuw te stellen. Het kan misschien even wat tijd en moeite kosten, maar het kan je uiteindelijk een hoop ellende besparen.

5 - Niet (goed) lezen van het waslabel

Het lezen van de waslabels op kleding en ander linnengoed is belangrijk om te weten te komen of een kledingstuk in de wasmachine mag en op welke temperatuur je kunt wassen. Begin met het sorteren van de was op kleur: lichte kleuren, donkere kleuren en sterk vervuilde kledingstukken. Sorteer vervolgens elke stapel nog een keer op basis van het soort stof om verschillende watertemperaturen te kunnen gebruiken.

🔴 TIP! Was geen stoffen die pluizen produceren samen met stoffen die pluisjes aantrekken.

Als er niet genoeg kleding is voor een volle lading van elk type stof, kunnen in principe alle stukken van dezelfde kleur samen worden gewassen. Kies dan wel het wasprogramma dat het meest geschikt is voor de kwetsbaarste kledingstukken in de lading.

6 - Kledingstukken niet dichtgeritst (of knopen juist open)

Ga je kleding met ritsen wassen, doe de ritsen dan dicht. Als je dat doet, voorkom je dat de metalen tanden van de rits vast komen te zitten aan andere kledingstukken en stoffen beschadigen. Zo krijg je kleine gaatjes in bijvoorbeeld T-shirts. Het dichtdoen van de ritsen voorkomt ook dat de tanden vast komen te zitten aan de trommel van de wasmachine.

Knoopjes, bijvoorbeeld van overhemden, doe je juist niet dicht. Dat kan leiden tot schade aan de knopen en knoopsgaten tijdens het wassen en drogen. Tijdens het ronddraaien in de wasmachine en droger kan er druk op de knoopjes komen te staan, waardoor de draad losser komt te zitten en de knopen eraf kunnen vallen. Lekker openlaten dus.

7 - Niet het juiste wasprogramma

Als je net een nieuwe wasmachine en droger hebt gekocht, is het verleidelijk om meteen aan de slag te gaan en je wasgoed er in te gooien zonder eerst de handleiding te lezen. Maar in die gebruiksaanwijzing staat soms best handige info. Daarin staan bijvoorbeeld tips over het onderhoud van je wasmachine en droger. En misschien leer je functies kennen die je nog niet eerder hebt gebruikt. Ook staat er meestal informatie over de specifieke wasprogramma’s van jouw machine.

Over het algemeen kun je vaak best minder warm water gebruiken voor je wasbeurten, tenzij je kledingstukken wast die meestal meer bacteriën bevatten, zoals handdoeken, ondergoed en bezwete kleding.

🔴 TIP! Koud water werkt in de meeste gevallen prima en is beter voor de stof. Het is bovendien goedkoper, omdat het verwarmen van water tot wel 90 procent van het energieverbruik van een wasmachine bepaalt.

8 - De wasmachine wordt niet vaak genoeg schoongemaakt

Het is belangrijk om je wasmachine regelmatig goed schoon te maken. Tijdens het wassen van je kleding en beddengoed kan er namelijk schimmelopbouw ontstaan, ook wel wasluis of vetluis genoemd. Dat kan leiden tot een vieze geur in je machine. Het kan vooral een probleem zijn als je een oudere wasmachine hebt of veel met koud water wast, omdat bacteriën dan gemakkelijker kunnen groeien.

Je kunt de wasmachine eenvoudig schoonmaken door een maandelijkse schoonmaakronde uit te voeren. Dat doe je door de machine zonder kleding te draaien met heet water en bleekmiddel (of een alternatief dat bacteriën doodt). Hierdoor worden alle bacteriën en ophopingen van vuil en wasmiddelresten verwijderd.

Ook kun je je wasmachine zo schoonhouden:

  • Ontstop het filter door het te verwijderen en grondig te reinigen met water en allesreiniger. Lees de handleiding van je wasmachine om te zien hoe je het filter kunt verwijderen. Schoonhouden voorkomt dat vuil, stof en kledingvezels zich opstapelen en de afvoer blokkeren, wat kan leiden tot een stinkende wasmachine.

  • Maak de rubbers rondom de deur van de wastrommel regelmatig schoon met heet water en schoonmaakmiddel. Laat bijvoorbeeld allesreiniger 10 minuten intrekken en veeg het vervolgens schoon met een droge doek. Draai vervolgens een lege was om ervoor te zorgen dat de allesreiniger goed wordt weggespoeld.

  • Reinig het zeepbakje door de wasmiddellade uit de wasmachine te halen en zeepresten met heet water en een vochtige doek te verwijderen. Vergeet niet om ook de ruimte waar het zeepbakje in gaat te poetsen. Gebruik eventueel een tandenborstel voor de moeilijk bereikbare hoekjes.

Daarnaast is het geen slecht idee om na elke wasbeurt de deur en het zeepbakje van de machine even open te laten staan, zodat de binnenkant goed kan drogen. Zo voorkom je dat er opnieuw voedingsbodems voor bacteriën en schimmels ontstaan. Ook kun je proberen om eens per maand een kookwas te draaien. Dat verwijdert wasmiddelresten uit de machine, vooral wanneer je voornamelijk vloeibaar wasmiddel gebruikt. Waspoeder laat normaal gesproken minder resten achter.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000