Koffiebonen of gemalen koffie: wat is beter?
Ga je voor snelheid en gemak, dan is gemalen koffie voor jou de beste keuze. Maar gaat het je vooral om de smaak, dan ben jij team koffiebonen. In dit artikel lees je alles over de kunst van het malen én we onthullen het geheim achter het ultieme kopje koffie.
In dit artikel ontdek je wanneer je het beste kunt kiezen voor koffiebonen of gemalen koffie.
- Versgemalen koffiebonen zorgen voor de beste smaak en aroma’s, ideaal voor een heerlijk kopje koffie.
- Gemalen koffie is sneller en vaak voordeliger, en het scheelt je een extra apparaat op het aanrecht.
- Kwaliteit is cruciaal: kies daarom altijd voor goede bonen en maal ze vlak voordat je je koffie zet.
Wil je je eigen koffiesmaak nog een beetje ontdekken? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen: welke kies je?
Koffiebonen of gemalen koffie?
Eigenlijk hebben we het al verklapt. Maar dat komt omdat het antwoord op deze vraag zo duidelijk is:
• Ga je voor de beste smaak? Dan koop je goede koffiebonen en maal je ze zelf.
• Ga je voor snelheid en gemak? Dan is gemalen koffie een goede keuze.
Goede koffiebonen kunnen soms best prijzig zijn. Dat komt vooral omdat je – als het goed is – voor de betere bonen kiest. Want dat komt de smaak van je koffie zeker ten goede.
Om koffiebonen te malen heb je natuurlijk een koffiemolen nodig. Er zijn handmatige molens, waarmee je koffiezetten een echt rustmoment wordt – perfect voor ontspannen zondagochtenden. Voor doordeweekse dagen is een elektrische molen echter een stuk praktischer.
Waarom zou je zelf je bonen malen?
Versgemalen koffiebonen zorgen voor de maximale versheid, smaak en aroma's. Hele bonen blijven langer vers dan gemalen koffie, dat sneller smaak verliest door blootstelling aan zuurstof en vocht. Bovendien komen de smaakvolle oliën pas vrij wanneer je de bonen zelf maalt, wat je koffie nog lekkerder maakt. Een ander voordeel is dat je de maalgraad kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en de zetmethode die je gebruikt.
©Natsicha
Maal je bonen pas als je koffie gaat zetten
Wat vooral belangrijk is wanneer je zelf bonen gaat malen, is dat je het doet vlak voordat je de koffie zet. Binnen een minuut vervliegen al zo veel oliën dat je de helft van de smaak verliest. Vijftig procent. Binnen één minuut. Dat verklaart meteen waarom het vooruit malen voor de hele week geen zin heeft. dan kun je net zo goed kant-en-klaar gemalen koffie kopen!
De maalgraad
De maalgraad speelt een grote rol in de smaak en extractie van je koffie. Dit verwijst naar hoe fijn of grof de koffie is gemalen. Bij de juiste korrelgrootte stroomt het water gelijkmatig door de koffie, waardoor elk deeltje precies genoeg smaak afgeeft. Hoe fijner de maling, hoe groter het oppervlak dat in contact komt met het water, wat de smaakextractie beïnvloedt. De maling bepaalt dus de snelheid waarmee het water de smaken en aroma’s uit de koffiebonen haalt.
Natuurlijk heb je een persoonlijke voorkeur. Niet alleen voor koffiebonen, maar ook voor de maling. Toch passen bepaalde malingen beter bij sommige zetmethoden.
Espresso: voor espresso is een fijne maling nodig. Het lijkt op fijne suiker of zelfs bloem. Deze maling zorgt voor de juiste druk en doorlooptijd om een geconcentreerde shot espresso te maken.
Filterkoffie: bij filterkoffie past een gemiddelde maling, te vergelijken met tafelzout. Deze maling is grover dan espresso en fijner dan voor een French press. Dit zorgt ervoor dat de koffie niet bitter wordt. Het gekozen filter speelt overigens ook een rol.
French press: voor een French press, ook wel cafetière genoemd, gebruik je een grove maling. De korrels zijn vergelijkbaar met grof zeezout dat je met een molen maalt. Omdat bij deze zetmethode het water langer in contact blijft met de koffie, zorgt deze grove maling ervoor dat de koffie niet te sterk wordt.
Percolator: een percolator werkt goed met een maling die iets grover is dan die voor espresso, maar fijner dan voor een French press. Daarmee bereik je een goede balans tussen smaak en extractie in de percolator.
Lees ook: Van French press en filter tot slow drip en espressomachine: hoe zet jij je koffie?
©saiparn
Koffiebonen of gemalen koffie bewaren?
In een luchtdichte opbergbox blijven geur en smaak behouden!
5 tips voor het malen van koffiebonen
Nu wil je natuurlijk zelf aan de slag! Let op deze tips om jouw perfecte bakkie troost te zetten:
Tip 1: Kies de juiste maling
De maalgraad hangt af van je smaak en de zetmethode, zoals je hierboven kunt lezen.
Tip 2: Investeer in een goede molen
Er bestaan diverse soorten koffiemolens, maar over het algemeen vallen ze in twee categorieën: molens met messen en molens met maalschijven. De koffiemolen met messen is vaak de keuze voor mensen met een beperkt budget. Een maalschijf-koffiemolen heeft meer kwaliteit en maalt de koffiebonen beter. Deze machines gebruiken ze in de horeca ook. Een derde categorie zijn de apparaten om koffie met de hand te malen.
Tip 3: Experimenteer
Wees niet bang om met verschillende maalinstellingen te experimenteren tot je de juiste smaak vindt.
Tip 4: Maal alleen wat je nodig hebt
Versgemalen koffie smaakt het beste. Maal daarom alleen de hoeveelheid koffiebonen die je onmiddellijk gaat gebruiken om de versheid te behouden.
Tip 5: Houd de molen schoon
Reinig je koffiemolen regelmatig om ophoping van koffie-oliën en oude koffieresten te voorkomen, want dat kan de smaak beïnvloeden.
Toch gemalen koffie?
Niet iedereen heeft altijd de tijd om bonen vers te malen. Als je toch kiest voor gemalen koffie, let dan op of de verpakking een ventiel heeft. Koffie stoot namelijk CO2 uit, wat via het ventiel kan ontsnappen. Tegelijkertijd voorkomt het ventiel dat er zuurstof naar binnen komt, wat oxidatie en smaakverlies veroorzaakt. Zo blijft je gemalen koffie zo vers mogelijk.