ID.nl logo
Dit is de vuilste plek in jouw huis (en nee: het is niet je wc!)
© SEDOV M
Huis

Dit is de vuilste plek in jouw huis (en nee: het is niet je wc!)

Je huis zit vol met bacteriën. Ieder huis, ook als je superschoon en netjes bent. Dat is niet erg, blootstelling aan bacteriën en allergenen zorgt ervoor dat we weerstand hebben. Het wordt pas een probleem als het er te veel worden. Ook zijn er bepaalde bacteriën die je sneller ziek maken, bijvoorbeeld die uit rauw vlees. Welk plekje is huis is dan het viest? Spoiler: het zal je verbazen!

In dit artikel:

  • Bacteriën zijn niet altijd slecht, ze maken je niet altijd ziek. Sterker nog, zonder bacteriën zou je geen weerstand hebben tegen ziektes.
  • Ook als je regelmatig schoonmaakt, heb je microscopisch vuil in huis. In deze lijst vind je vast dingen die je regelmatig vergeet.
  • Ook heeft bijna ieder huis poepbacteriën. Niet alleen in de wc, maar ook in de keuken. Grootste verzamelplaats: de snijplank.

Tijd om de vaatdoek te vervangen? Lees dan: Schoonmaakdoekjes: welke gebruik je waarvoor?

Wat is het viest in jouw huis?

Vuil kun je voor een deel zien. Als iemand met moddervoeten over je net gedweilde vloer stapt, is dat zichtbaar. Maar niet alle viezigheid is te zien. Bacteriën en virussen zijn microscopisch klein en niet met het blote oog te zien. En ze zitten óveral. Maar waar het meest?

©ridvanarda - stock.adobe.com

Poep in de keuken

Als het goed is doe je je grote boodschap op de wc, waarna je grondig je handen wast. Die bacteriën komen het kleinste kamertje dus mooi niet uit. Zou je denken. Je voelt ‘m al aankomen: poepbacteriën kom je ook in je keuken tegen. In best groten getale, ook nog.

Hoe dan? Verschillende manieren:

  1. De grootste boosdoener is een kattenbak in je keuken. Helemaal als Minoes ook op het aanrecht komt. Honden die tegen je aanrecht opspringen zijn dezelfde verspreiders. Die kakresten zitten aan de poten.

  2. Uit onderzoek blijkt dat we gewoon helemaal niet goed zijn in handen wassen. Het gevolg is dat je de kraan, deurkruk en handdoek in de wc aanraakt. De volgende doet dat ook, en hoppa, verspreiding.

  3. Vlees (en vis) bevatten ook poepbacteriën. Dat komt deels doordat de darminhoud van het geslachte dier in dezelfde ruimte wordt behandeld als het vlees. Dat gaat heus voorzichtig, maar die bacteriën zijn snelle jongens.

  4. Je boodschappentas staat overal op de grond. Maar ook op je aanrecht. Daarmee komen een hoop stofjes in je keuken terecht. Ook poep.

Begin in elk geval met je handen wassen. Vaak en goed. Onthoud de corona-lessen. Je handen zijn misschien niet direct de plek met het meeste vuil in huis, ze zijn waarschijnlijk wel de grootste verspreiders.

Ook je boodschappentas kan een wasbeurt gebruiken. Of anders gewoon niet op het aanrecht zetten.

Wat zijn dat precies, bacteriën? Bacteriën behoren tot de micro-organismen. Dat betekent dat ze alleen zichtbaar zijn onder een microscoop. Ze bestaan slechts uit één cel. Je vindt ze overal: in de lucht, de bodem, het water, op onze huid en zelfs in ons lichaam. Dat is niet erg, de meeste zijn niet schadelijk. Sommigen dragen zelfs bij aan onze gezondheid. Bacteriën op de huid of in onze darmen bijvoorbeeld. Sterker nog: het zijn bacteriën die ervoor zorgen dat we weerstand hebben tegen ziekten en virussen, Helaas kunnen bepaalde bacteriën ook ziektes veroorzaken, namelijk infectieziekten.

Bacteriën kunnen voedingsstoffen uit hun omgeving halen om te overleven. Ook hebben ze meestal zuurstof nodig.

Het verspreiden van bacteriën gebeurt op diverse manieren, bijvoorbeeld door direct contact met geïnfecteerde personen, het inademen van lucht na hoesten of niezen, aanraken van besmette oppervlakken, en zelfs van moeder op baby tijdens de zwangerschap en/of bevalling.

Ziektekiemen en bacteriën zijn trouwens niet hetzelfde. "Kiem" is een overkoepelende categorie waar bacteriën onder vallen. Er zijn vier grote soorten kiemen: bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

©Jason Busa - stock.adobe.com

Wat is de plek in huis met het meeste vuil: de top 8

Wat is dan de vieste plek in een huis? Dat ligt natuurlijk ook een klein beetje aan je schoonmaakgewoonten. Laat je de wc lang in zijn vuil sudderen, dan is dat echt een hoogvlieger. Maar over het algemeen maken de meesten van ons die regelmatig schoon. Er zijn wel veel bacteriebronnen waar je niet zo snel bij stilstaat.

8. Toetsenbord (en je hele thuiskantoor)

In principe wordt het nauwelijks vies, tenzij je tijdens het werk regelmatig een geglaceerde donut oppeuzelt. Je toetsenbord, muis en bureau maak je dan ook meestal niet vaak schoon. Maar stiekem zijn dit juist enorme nesten van vuil. Je raakt de hele tijd dingen aan. Tussendoor ga je naar de wc, maak je lunch, neem je een pakketje aan, doe je de was en neem je de telefoon op. Allemaal dingen waar die kleine moleculen zich door verplaatsen.

Vaker met een natte lap (met desinfecterend schoonmaakmiddel) over je werkplek dus. Let op met druipende vaatdoekjes, daar kan elektronica niet goed tegen.

7. Je mobiele telefoon

Nu we toch in de elektronicahoek zitten. Neem jij je mobiel mee naar het toilet? Maar liefst 64% van de mensen doet dit. Veel telefoons sterven de verdrinkingsdood in de pot, trouwens. Natuurlijk is het niet fris. Je wast misschien netjes je handen na afloop, je telefoon pak je vervolgens gewoon weer op. Hoe vaak krijgt die eigenlijk een schoonmaakbeurt? Op elke vierkante centimeter van je telefoon zitten 254,9 besmettingshaarden (bacteriën, gisten en schimmels). Dat is meer dan de gemiddelde toiletbril. Vooral ‘gewone’ huidbacteriën, maar ook spuug, zweet en jawel, kak.

6. De muren rondom je toilet

Ken je van die blacklight-achtige lampen die ze in CSI-programma’s altijd gebruiken, om lichaamsvloeistoffen als kerstlampjes op te laten lichten? Het schijnt dat de muren van je toilet er een soort glow in the dark muur van worden, mocht je dat spul daar gebruiken. Want de wc, bril en het knopje of klep om door te trekken poetsen we natuurlijk hartstikke goed schoon. De vloer ook, want druppels en zwaartekracht. Maar die druppels schijnen nogal te deinen. En dus ook op de muur terecht te komen. Met z’n allen. Je kunt ze het beste weghalen met schoonmaakmiddel dat enzymen afbreekt. Maar iets ontsmettends klinkt ook wel prettig, nu.

5. Boven op je keukenkastjes

Leg jij ook kranten op je keukenkastjes, omdat het zo makkelijk schoonmaken is? Hoe vaak vervang jij ze? De meesten van ons alleen bij het verhuizen. Misschien heel af en toe bij een grote voorjaarsschoonmaak. Terwijl er wel van alles terechtkomt. Stof, vet, soms pakken voedingsmiddelen die we vergeten zijn. Insecten poepen er en bouwen er een nest en als je pech hebt knaagdieren, zoals muizen, ook.

©Antonio Diaz

4. De afstandsbediening

We zagen al dat onze eigen handen de meeste bacteriën verspreiden. Dat maakt alles wat je vaak aanraakt een potentiële haard. Dus ook de afstandsbediening. Die valt ook nog weleens tussen de kussens van de bank, daar waar haar en koekkruimels liggen te fermenteren. En hoe vaak denk je eraan om de afstandsbediening schoon te maken? (Spoiler alert: de meesten van ons bijna nooit). Met een desinfecterend doekje, zo één die je ook voor je handen gebruikt, kom je al een heel eind.

3. Tandenborstelhouder

Eigenlijk gek: iets wat je gebruikt voor persoonlijke hygiëne wordt in veel huishoudens bewaard op een enorm smerige plek. Heb jij een bakje of beker voor je tandenborstel? Of als je een elektrische tandenborstel hebt, een oplader (met plaatje aan de onderkant). Na het tandenpoetsen druipt het water naar de bodem van het bakje of de oplader. Dat water is niet schoon, want op je borstel leven wat bacteriën uit je mond. Water wordt trouwens ook vies, want als het blijft staan groeien er schimmels op. Het is vaak een enorm smerig plekje. Zo dicht bij je tandenborstel, die je dagelijks in je mond stopt.

Geen nood, je tandenborstelbeker kan gewoon in de vaatwasser. De oplader kun je met water en zeep schoonmaken. Haal wel eerst de stekker uit het stopcontact.

©Budimir Jevtic

2. Vaatdoekjes

We komen hoger in de rankings. Een vaatdoekje moet je elke dag wassen. Vooral als je ‘m nat en opgepropt laat liggen, wordt het een metropool van bacillen. Gebruik je het doekje daarna, dan verspreid je ze alleen. Je maakt dus niet daadwerkelijk iets schoon! Dit geldt trouwens ook voor de dweil. Uitspoelen, uithangen en bij voorkeur direct in de was.

1. De spons

Min of meer in dezelfde categorie als het vaatdoekje, is de keukenspons. Een onderzoek toonde aan dat er op 75% van de keukensponsjes zowel salmonella als E. Coli (poep) zat. Trouwens ook op 45% van gootstenen, 32% van aanrechtbladen en 18% van de snijplanken. Eeeiiw. Sponsjes kun je prima een geurtest geven. Ruiken ze, dan zitten er te veel bacteriën in. Tijd voor een nieuwe dan. Je kunt ze eventueel schoonmaken met chloor. Er wordt wel gezegd dat je een spons in de magnetron kunt doen om deze te desinfecteren. Daar konden we geen bewijs voor vinden. Vervangen is de veiligste optie.

Stoom werkt goed tegen bacteriën 👇🏻

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.