Zo kies je de beste stofzuiger voor jouw situatie
Als je er over nadenkt, is het natuurlijk enorm luxe: een apparaat dat stof en kruimels naar binnen zuigt. Je hoeft het ding alleen maar over de vloer (of ander vuil oppervlak) heen-en-weer te bewegen. De stofzuiger is wat dat betreft een top-uitvinding. Mogen we best eens bij stilstaan. Bovendien is de keuze uit stofzuigers reuze. Welke past het best bij jouw woonsituatie, vloer en gezin?
Wat je zoal leert van dit artikel:
- Bekijk welke stofzuiger geschikt is voor parket, tapijt of dierenharen.
- Als iemand in het huis allergieën heeft, zijn er stofzuigers waarbij de stofuitstoot laag of extra gefilterd is.
- Lees ook: Gebruikerstest: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?
Even kort: verschillende soorten stofzuigers
Er is een enorm aanbod aan stofzuigers. Naast verschillende merken heb je de keuze uit:
Traditionele stofzuigers (ook wel sledestofzuigers) met of zonder zak
Steelstofzuigers, al dan niet draadloos
Speciale stofzuigers voor allergieën of dierenharen
Welke stofzuiger past bij jouw vloer?
Over het algemeen wordt de stofzuiger grotendeels ingezet om de vloer te stofzuigen. Het soort vloerbedekking bij jou thuis is dan ook van invloed op de juiste keuze voor een stofzuiger. Het is al met al een goed idee om dat in je keuze mee te nemen.
Een goede stofzuiger voor harde vloeren
Heb je plavuizen, een gietvloer, laminaat of een houten vloer? Dan is het goed om voor een stofzuiger te kiezen die op het label tenminste een A scoort voor ‘Stofopname harde vloer’. De classificering gaat tot A+++, en hoger is in dit geval beter. Het laagste label (D) moet wettelijk gezien nog steeds een stofopname van 98 procent hebben op harde vloeren.
Voor parketvloeren is een parketborstel een fijn hulpmiddel. Die geven geen krassen op de vloer en dankzij de zachte borstel glijdt de stofzuiger soepel door de kamer. Een parketborstel is trouwens niet alleen voor parketvloeren, want alle kwetsbare vloeren zijn hiermee beschermd. Je kunt in principe elke gladde vloer goed stofzuigen met de borstel.
Een parketborstel zit niet altijd standaard bij een stofzuiger. Hier kun je dus naar kijken als je een harde, gladde vloer hebt. Koop je 'm los, let er dan op dat de aansluitmond de juiste maat heeft.
©Ljupco Smokovski
Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Een goede stofzuiger voor tapijt
Tapijt kun je niet aanvegen en kruimels en stof zijn bijna niet zichtbaar. Een goede stofzuiger is dus onmisbaar, vooral voor hoogpolig tapijt. Ook tapijt wordt genoemd op het label. Bij het laagste label (D) moet de stofopname minimaal 75 procent zijn. Dat is minder dan bij harde vloeren, dus een label A of hoger loont.
Ook kun je een turboborstel bij de stofzuiger bestellen. Dat is een opzetstuk met ronddraaiende borstel. Die verwijderen extra vuil uit (hoogpolig) tapijt en zijn ook heel fijn bij huisdierenharen. Voor laagpolig tapijt is een stofzuiger met combiborstel eveneens geschikt. Dat is het meest standaard opzetstuk, met een stand voor harde vloeren en een stand voor (laagpolig) tapijt.
Een robotstofzuiger op tapijt Goed nieuws: de meeste robotstofzuigers zijn ook geschikt voor tapijt. Dat staat ook vermeld op het label. Ze werken het best op vloerkleden en laagpolig tapijt, maar de ingebouwde borstel zijn sterk genoeg om vuil op te zuigen. De robotstofzuigers die geschikt zijn voor tapijt hebben een ingebouwde turbomotor of de mogelijkheid om de zuigkracht aan te passen. Sommige hebben beide mogelijkheden.
Welke stofzuiger kies je als je huisdieren hebt?
Huisdieren: ze zijn zo gezellig, maar die haren overal! Als jouw gezin ook bestaat uit vierpotige huisgenoten, dan moet je dat meenemen in je keuze voor de juiste stofzuiger. Als je huisdieren hebt, is een turboborstel echt een aanrader. Soms wordt een turboborstel standaard meegeleverd, anders bestel je 'm los. Er zijn ook turboborstels voor steelstofzuigers te koop. Die zijn meestal draadloos, dus makkelijk in te zetten om even snel de bank of het kleed van haren te ontdoen.
Heb je een parketvloer? Dan kun je om je vloer te beschermen toch het best kiezen voor een parketborstel. Veel vermogen helpt natuurlijk ook, net als vaker stofzuigen. Uiteraard is een flinke zuigkracht aan te raden, zeker bij langharige huisdieren. Denk aan een vermogen van minstens 800 watt. Een stofzuiger met zak is niet per se nodig, maar wel praktisch. Het handmatig legen van de stofzuiger is met al die haren niet heel prettig.
Ook belangrijk: op het energielabel staat het geluidsniveau van de stofzuiger vermeld. Fijn voor de beestjes die dat harde geluid niet prettig vinden. Minder dan 60 dB is fijn: dat is een geluidsniveau waarbij je de televisie nog zou horen tijdens het stofzuigen.
Robotstofzuigers voor dierenharen Goed nieuws voor honden- en kattenbaasjes: er bestaan ook robotstofzuigers met ronddraaiende middenborstel, speciaal voor huisdierenhaar. Kun je elke dag even de vloer zuigen zonder dat je zelf in actie hoeft te komen. In de meeste gevallen zijn het de robotstofzuigers die ook geschikt zijn voor tapijt. Hoogpolig tapijt én huisdieren wordt overigens wel een flinke kluif voor de meeste robotstofzuigers.
Stofzuigers voor allergieën
Als je een stofallergie hebt, is het een goed idee om het energielabel goed te bestuderen: daar staat namelijk ook de stofuitstoot van de stofzuiger op. Ook hier gaat de classificering van A+++ tot D, waarbij D de ‘meeste’ stofdeeltjes uitblaast. Wettelijk gezien is dat maximaal 1 procent.
Je kunt ook een stofzuiger met HEPA-filter kiezen. HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air en zo'n filter zuivert de lucht van fijnstof. Het gevolg is dat de stof die wordt uitgeblazen schoner is. Dat is vooral fijn wanneer je erg gevoelig bent voor die stofdeeltjes, bijvoorbeeld in het geval van een allergie, maar ook hooikoorts of astma.
Een stofzuiger met ingebouwd HEPA-filter is fijn voor bewoners met allergieën. Stofdeeltjes in de woning kunnen een allergie aanwakkeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling om ze juist te verspreiden.
Klein leed: de kruimeldief
In de meeste huishoudens is er nog een kleine stofzuigervriend: de kruimeldief. Handig voor een snel rondje door de keuken, voor stoelen en banken en zelfs om haren van kleding te verwijderen. En wat denk je van de hoekjes waar je met de gewone stofzuiger net niet bij komt?
Een kruimeldief werkt meestal met een accu. Bij de keuze voor een kruimeldief is dat een belangrijke factor: hoelang werkt de stofzuiger voordat je weer moet opladen?
Andere factoren die belangrijk zijn:
Het soort accu (bijvoorbeeld Li-ion, Ni-cad of Ni-MH).
Zuigkracht (losse hagelslag zuigt makkelijker weg dan kattenharen op een fluwelen bank).
Geluid: sommige kruimeldieven maken veel herrie. Je gebruikt dit apparaat vrij regelmatig, dus dat kan snel gaan irriteren.
De stofzuigerzak: soms is deze uitwasbaar.
Zitten er accessoires bij? Er zijn kruimeldieven met een steel om bijvoorbeeld ook achter de kast te kunnen zuigen.
Nat-droog kruimelzuigers kunnen ook vochtig materiaal opzuigen, zoals gemorste groente.
De ideale stofzuiger?
Grote kans dat je 'm hier gaat vinden!
Waar kun je verder nog op letten?
Als je een oplaadbare stofzuiger kiest, is het belangrijk dat een volle accu het apparaat lang genoeg aanzwengelt om je hele huis te doen. Niets zo vervelend als halverwege moeten stoppen om het ding aan de lader te leggen.
Robotstofzuigers zijn enorm handig, want je hoeft er niets voor te doen. Je kunt ze zelfs combineren met een dweilfunctie. Maar ze werken maar op één verdieping en ook de bank en moeilijke hoekjes worden niet meegenomen. Een kruimeldief erbij is het overwegen waard.