ID.nl logo
10 techcadeaus tot 25 euro (en ze passen nog onder de boom ook!)
© Viktoria Faion
Huis

10 techcadeaus tot 25 euro (en ze passen nog onder de boom ook!)

Nederlanders geven gemiddeld 25 euro uit aan een kerstcadeau (of verjaardagscadeau trouwens). Mooi bedrag, waar je echt iets voor kunt kopen dat niet in de categorie ‘leuke, maar nutteloze rommel’ valt. Zoek je iets voor een techliefhebber (en wie is dat niet?)? Dit zijn de 10 leukste techcadeaus onder 25 euro.

🎄 Voor 25 euro heb je enorm veel keuze uit cadeautjes voor techies. 🎄 Ook voor mensen die niet zoveel met de nieuwste snufjes hebben, kun je met deze lijst uit de voeten. De meeste cadeaus vindt bijna iedereen leuk (of dat nou een hij, een zij of een hen is).

Lees ook: 23 cadeau-ideeën voor koffieliefhebbers

1: Nooit meer kabelgedoe met een draadloze oplader

Met een draadloze oplader maak je het opladen van je telefoon een stuk makkelijker. Gewoon je telefoon erop leggen het opladen begint. Je hoeft dus geen kabel tevoorschijn te halen. Handig voor op je bureau, nachtkastje of zelfs onderweg. Een perfect cadeau voor techliefhebbers die van gebruiksgemak houden. Een leuke optie is deze BASEUS 10W Digital LED Display Wireless Charger Pad, die al vanaf 19,99 euro te koop is. Hij schakelt automatisch uit als je telefoon vol is, dus je kunt ‘m gerust de hele nacht laten liggen.

2: Overal muziek met een bluetooth speaker

Het geluid uit je smartphone of tablet is vaak gewoon wat … blikkerig. Dat is gelukkig makkelijk opgelost met een bluetooth speaker. Altijd een goed cadeau, voor jong en oud. Zelfs mensen die iets minder tech savy zijn worden er blij van! Je hebt veel keuze, bijvoorbeeld leuke kleurtjes of vormen. Philips doet een knalrode (25 euro), of kies voor een schaapje (16,99 euro).

🚿 Extra tip: je hebt ook draadloze speakers voor onder de douche. Voor de onontdekte zangtalenten!

3: Altijd stroom met een powerbank

Ben je onderweg, is je batterij natuurlijk net leeg. Gebeurt ons allemaal (en juist dát maakt het een cadeau waar iedereen blij mee is!). Met een powerbank hoef je niet in de koffieshop te blijven hangen, naast het stopcontact. Je kunt je smartphone onderweg gewoon lekker bijladen. Of je tablet natuurlijk. Blijf je gewoon muziek luisteren, of de navigatie gebruiken.

Let wel op het vermogen. Een powerbank van bijvoorbeeld 10.000 mAh kan de meeste smartphones twee keer helemaal opladen, een tablet één keer en een beetje. Er zijn ook powerbanks die sterk genoeg zijn voor een laptop, maar dat red je meestal niet met een budget van 25 euro (ook al omdat er vaak een adapter nodig is om de powerbank en de laptop te verbinden).

Deze powerbank van Varta (24,99 euro) heeft in ieder geval 15.000 mAh aan vermogen. Kun je even mee vooruit.

4: Een fijne koptelefoon, daar heeft iedereen wel oren naar

Thuis of op het werk (zeker in een kantoortuin) kan het zo’n fijn hulpmiddel zijn: een goede koptelefoon. Helemaal als deze ook nog eens noise canceling heeft. Je hebt ze – zelfs binnen je budget – met een bluetooth verbinding, zoals deze van RYGHT (vanaf 20,99 euro). Dan werken ze draadloos. Bij een koptelefoon is de geluidskwaliteit vaak wel beter bij gerenommeerde merken.

Check voor de geluidskwaliteit onder andere het frequentiebereik. Ons gehoor ligt tussen de 20 hertz (Hz) en 20 kilohertz (20 kHz). Alles wat daarbuiten ligt hoor je niet echt, maar het geeft wel een mooiere kleur aan de klank.

Kijk ook naar de lengte van de kabel (tenzij je draadloos gaat). Let op het ontwerp, verstelbaarheid en materiaal van de hoofdband en oorschelpen. Het draagcomfort varieert bij on-ears (liggen ze op je oren, kleinere schelpen) en over-ears. Overweeg ook opvouwbare opties als degene aan wie je het cadeau geeft vaak onderweg is.

Deze draadloze over-ear van Kygo (22,95 euro) is comfortabel en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

5: Warme handen én een touchscreen bedienen!

Koude handen op de fiets warm je op met lekker warme handschoenen. Maar dan word je gebeld, of wil je snel even een Whatsappje sturen, moet je ze uittrekken. Vaak met je tanden, want je hebt ook al je stuur vast. Kan dat niet anders? Zeker wel: met speciale touchscreenhandschoenen, een cadeau dat je makkelijk redt binnen je budget. Deze zijn van leer en kosten 12,99 euro. Of deze (19,95 euro), extra warm en met rits zodat er geen gure wind naar binnen piept. Houd je nog euro's over voor een lekker doosje bonbons bijvoorbeeld.

6: Bril met blauwfilter, voor mensen met veel schermtijd

Dit is een cadeau dat interessant is voor brildragers, maar ook voor mensen die geen bril hebben, maar wél vaak naar een scherm kijken. Een computerscherm, maar ook telefoon of tablet. Die schermen stralen namelijk blauw licht uit. Dat kan zorgen voor vermoeide ogen, hoofdpijn en slaapproblemen. Daarvoor moet je overigens wel lang naar zo’n scherm kijken, maar als je bijvoorbeeld werkt met een computer (of graag gamet), loopt die schermtijd snel op. Dan kan zo’n computerbril best fijn zijn. Goed om te weten: er zijn gradaties in de blauwfilters. Als een bril tot 550 nanometer werkt, blokkeert eigenlijk al het blauwe licht.

Deze bril is unisex en lichtgewicht. En past met 16,95 euro prima in je budget. Er zijn trouwens ook modellen die je kunt opvouwen, zoals deze 👇.

7: Nooit meer iets kwijt dankzij een bluetooth tracker

De meest bekende is de Apple Airtag, maar ook voor andere besturingssystemen zijn er bluetooth trackers. Een bluetooth tracker is een handig apparaatje dat je helpt bij het vinden van dingen die je kwijt bent. Het maakt gebruik van bluetooth-technologie om verbinding te maken met je smartphone. Nadat je de tracker aan een object hebt bevestigd (zoals sleutels, portemonnee, of zelfs je tas) kun je via een bijbehorende app de locatie van het voorwerp volgen. Diereneigenaren gebruiken het zelf om in de gaten te houden wat hun hond of kat uitspookt. Als de tracker buiten het bereik van de bluetooth-verbinding komt, kun je de laatst bekende locatie op de app zien. Sommige trackers hebben ook extra functies, zoals het laten afgaan van een geluidssignaal op de tracker zelf om het voorwerp gemakkelijker terug te vinden. De Chipolo is in allerlei kittige kleuren te koop voor 24,99 euro.

🧳 Extra tip: als je hem aan je koffer hang, vind je hem sneller terug op de bagageband!

8: Voor de gamer: PowerA Enhanced Wired Controller

Zoek je iets voor een gameliefhebber? We got you. De PowerA Enhanced Wired Controller is voor de Switch en Xbox en is er in allerlei toffe kleurtjes. Hij ligt lekker in de hand en de knoppen zitten op precies de juiste plekken. Hierdoor presteer je dus enorm lekker in je favoriete game. De controller is niet draadloos. Dat is misschien een klein nadeel, maar daarmee past ‘ie dan weer wél net in je budget. Voor 24 euro is ‘ie van jou. Of nou ja, voor je secret santa.

9: Ouderwets maar altijd handig: een riante usb-stick

Een back-up maken van je bestanden (of ze nu op je laptop of smartphone staan) is altijd verstandig. Kan natuurlijk in de cloud, maar soms is het nog steeds fijn om je favoriete foto's of belangrijkste bestanden ook op een usb-stickje te hebben staan. Voor een budget van minder dan 25 euro kun je zelfs usb-sticks van gerenommeerde merken vinden met 256 GB opslagruimte, zoals dit model van SanDisk.

10: Lekker knutselen met precisiegereedschap

Moet er iets gerepareerd of aangepast? Een beetje techie (m/v) draait daar de hand niet voor om. Juist daarom is een setje gereedschap een ideaal cadeau. Deze precisie-schroevendraaierset van Meister bestaat uit 108 onderdelen, waaronder magnetische bitjes en allerlei hulpmiddelen speciaal voor reparaties van smartphones. Wie een beetje hanig is en wat aan de tablet, pc, console of camera moet tweaken, kan er ook mee uit de voeten. Papiertje erom, strik erom en klaar!

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten