ID.nl logo
Hoera! 23 cadeau-ideeën in allerlei prijsklassen voor koffieliefhebbers
© TITOVA ILONA
Huis

Hoera! 23 cadeau-ideeën in allerlei prijsklassen voor koffieliefhebbers

Een verjaardag, jubileum, huwelijk, feestdagen of zomaar omdat je het leuk vindt: van cadeaus krijgen én ze weggeven worden we allemaal blij. Het is natuurlijk wel leuk als de ontvanger van je geschenk ook daadwerkelijk iets aan je cadeau heeft. Je geeft er toch je zuurverdiende centen aan uit. Zoek je een topcadeau voor een koffieliefhebber? Lees dat de tips: van kleine prijsjes tot grote cadeaus.

  • Nederlanders geven gemiddeld 25 euro uit per cadeau. Het verschilt wel voor wie het is, familie kan rekenen op een groter cadeau dan een collega.
  • Om een cadeau te vinden voor iemand die van koffie houdt, vind je hier sowieso inspiratie.
  • Maar liefst 23 cadeau-ideeën van 5 tot heel veel euro.

Wil je eerste iets meer leren over zetmethoden voordat je een cadeau kiest? Lees dan: Van French press en filter tot slow drip en espressomachine: hoe zet jij je koffie?

Cadeau-ideeën voor koffieliefhebbers (5 tot 10 euro)

  • Mokken: een klassieker onder de koffieliefhebbers. Mokken zijn er in allerlei stijlen, van eenvoudig tot opvallend. Het leuke is: er wordt dan elke dag aan je gedacht, als de ontvanger zijn of haar dag begint met een kop koffie. Kies er eentje met een leuk ontwerp of citaat dat past bij de persoonlijkheid van de ontvanger. Of personaliseer. Met zo’n presentje is er geen koffiedrinker die nog loopt te mokken.

  • Latte glas met naam: personalisatie voegt dus zogezegd een persoonlijk tintje toe aan de koffie-ervaring. Geef een latte glas met de naam van de ontvanger erop gegraveerd. Zo kunnen ze hun favoriete koffiedranken in stijl serveren en genieten van een vleugje luxe.

  • Handmatige melkopschuimer: voor liefhebbers van cappuccino is een kleine melkopschuimer een leuk cadeau. Hiermee kunnen ze thuis hun melk opschuimen voor cappuccino's en lattes zonder een espressomachine te gebruiken. Ook handig om op kantoor neer te leggen, om te kunnen ontsnappen aan zoete poedermelk. Bleh.

  • Cacaostrooier: voeg een vleugje chocolade- of kaneelpoeder toe aan de koffie met een cacaostrooier. Een leuk extraatje voor liefhebbers van latte of cappuccino.

  • Koffiebus: een koffiebus helpt om koffiebonen vers te houden door licht en lucht buiten te houden. Ideaal voor degenen die genieten van het malen van hun eigen koffiebonen voor een verse kop koffie. Er kan natuurlijk ook gemalen koffie in.

  • Koffiestencils: met koffiestencils kunnen koffieliefhebbers een klein creatief of persoonlijk tintje toevoegen aan hun koffie. Strooi cacao of kaneel over de stencil om leuke vormen of patronen op de melkschuimlaag van hun latte of cappuccino te creëren. Het maakt de koffie extra speciaal.

©happy_lark - stock.adobe.com

Hoeveel geven Nederlanders uit aan cadeaus? Vorig jaar deed Your Surprise, fabrikant van gepersonaliseerde spulletjes, onderzoek onder klanten naar het budget dat staat voor cadeaus. Het onderzoek werd voor kerst uitgevoerd.

Volgens de 4500 mensen die aan de tand werden gevoeld, geeft de meerderheid de volgende bedragen uit aan cadeaus:

  • Verjaardagscadeaus in het algemeen: meestal tussen 15 en 25 euro
  • Voor de eigen kinderen: meestal tussen 26 en 50 euro
  • Overige familie: meestal tussen 25 en 50 euro
  • Schoonfamilieleden: meestal tussen 15 en 25 euro
  • Voor goede vrienden: meestal tussen 15 en 25 euro
  • Kennissen en collega’s: meestal tot 15 euro
  • Kerstcadeau: gemiddeld 25 euro

Koffiecadeaus van 10 tot 25 euro

  • Percolator: een percolator is een klassieke manier om koffie te zetten. Het is ideaal voor liefhebbers van sterke, aromatische koffie. Het kleine Italiaanse koffiepotje gaat op het fornuis (of inductie: dan heb je een speciale nodig) en staat ook nog eens gezellig.

  • French press: de French press, of cafetière, is een populaire methode voor het zetten van koffie. Het is eenvoudig te gebruiken en is volgens koffiekenners een goede manier om de aroma’s van koffie helemaal tot hun recht te laten komen. Je doet gemalen koffie met kokend water bij elkaar en laat dat staan. Vervolgens ‘pers’ je dat langzaam naar beneden. Ook prima te doen op reis.

  • Keep Cup herbruikbare koffiebeker: natuurlijk is het goed voor het milieu. Het wordt ook steeds normaler om je eigen beker mee te nemen als je koffie-to-go haalt. Zeker nu er een toeslag zit op plastic dat eenmalig gebruikt wordt. De Keep Cup (of een vergelijkbare soort) is leuk, duurzaam en ideaal voor onderweg of op kantoor. Een lekker en duurzaam bakje koffie.

  • Koffiemokwarmer: met een koffiemokwarmer blijft je koffie langer warm. Ideaal voor die vriend of collega die de neiging heeft om afgeleid te raken en zijn/haar bakje koffie te vergeten.

  • Digitale weegschaal: voor precisie in koffiezetten is een digitale weegschaal een handig hulpmiddel. Hiermee kun je de exacte hoeveelheden koffie en water meten voor de perfecte verhouding. Voor de echte koffie fijnproever.

  • Koffieaccessoire-set: een set met verschillende accessoires, zoals een koffiestamper, cacaostrooier en melkkan, wordt vast gewaardeerd door thuisbarista's. Het stelt hen in staat om de kunst van het koffiezetten te perfectioneren. Bonus: je kunt zelf af en toe komen proeven of er al vooruitgang is.

©Ulv Andreasson

Koffiegeschenken van 25 tot 50 euro

  • Koffieworkshop: verras de koffieliefhebber met een inspirerende koffieworkshop. Tijdens deze workshop kunnen ze alles leren en vragen over koffiezetten, experimenteren met verschillende zetmethoden en genieten van proeverijen. Er zijn zelfs speciale cursussen die leren hoe je een hartje in je cappuccino maakt.

  • Chemex: een Chemex koffiemaker is mooi en hip. Hij staat leuk én maakt een heel lekkere bak koffie. Wel voor de koffieliefhebber die er graag de tijd voor neemt.

  • Thuisproeverij van verschillende koffiebonen: geef een thuisproeverijset met een selectie van hoogwaardige koffiebonen. Hiermee kan de ontvanger verschillende koffiesmaken ontdekken en zijn smaak verder ontdekken.

  • Bonenmaler: wist je dat bijna de helft van de smaak van koffie vervliegt binnen een minuut nadat de bonen gemaald zijn? Vers malen per koffiezetbeurt zorgt dus voor veel meer smaak aan je koffie. Daar is een bonenmaler voor nodig. Elektrische zijn íets duurder, maar handmatig malen is een hoop werk (zeker voor elk bakje koffie. Voor de hele familie).

  • Thermos-koffiemok: Met een thermos-koffiebeker blijft koffie onderweg ook lekker warm. Het is ideaal voor drukke ochtenden en lange reizen. Koffie blijft lang op de juiste temperatuur en smaakt vers.

  • Aeropress: de Aeropress is een compacte en draagbare koffiemaker. Het staat bekend om zijn vermogen om snel een smaakvolle kop koffie te zetten. Het is een favoriet bij reislustige koffieliefhebbers.

Cadeau-ideeën van meer dan 50 euro

  • Waterkoker voor opschenken: voor liefhebbers van slow coffee en opschenkkoffie is een speciale waterkoker een must. Het maakt het schenken van water met de juiste precisie mogelijk. Ze zijn ook nog eens heel leuk om te zien!

  • Koffieabonnement voor specialty koffie: trakteer de koffieliefhebber op een abonnement voor specialty koffie. Elke maand ontvangen ze zorgvuldig geselecteerde koffiebonen van over de hele wereld. Proeven en ontdekken!

  • Espressomachine: je moet er een beetje voor in de buidel tasten, maar misschien wil je iemand echt verwennen. Met een espressomachine, bijvoorbeeld. Thuis de lekkerste verse espresso en cappuccino. Bij voorkeur met ingebouwde bonenmaler, voor de rijkste smaak. Heb je zelf ook nog wat aan.

  • Moccamaster: de Moccamaster is in feite een moderne variant op een ouderwets koffiezetapparaat. Normaal drupt de koffie in de kan, van boven af. De Moccamaster heeft een pijpje waarmee de verse koffie onder in de kan terechtkomt. Hiermee worden de smaken beter gemengd, wat zorgt voor enorm lekkere filterkoffie (aldus koffie-experts). Bonus: hij is er in allerlei kekke kleurtjes.

  • Barista-opleiding: pak het groots aan voor de serieuze koffieliefhebber. Leer wat er te leren valt over koffie in een barista opleiding. Ze leren over branden, malen, zetmethoden en smaakprofielen. Waarschijnlijk moet er ook geoefend worden. Dus …

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.

▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.