ID.nl logo
Airco in huis? Zo word je niet verkouden
Energie

Airco in huis? Zo word je niet verkouden

Loop je te snotteren en geef je de airco de schuld? Veel bedrijven hebben ze op kantoor en inmiddels heeft ruim drie op de tien huishoudens thuis ook een airco. Met de steeds stijgende temperaturen worden dat er steeds meer. Hoe zorg je ervoor dat de zakdoekjes deze zomer in de kast kunnen blijven? ID.nl helpt je om verkoudheid buiten de deur te houden.

Dit artikel in het kort: 🤧 In principe word je van een airco zelf niet verkouden. Wel zorgt de droge lucht voor bijvoorbeeld een verstopte neus of loopneus. 🤧 Zet de airco niet te hoog. Maximaal 6 graden verschil met de buitentemperatuur is het best. 🤧 Laat de filters in de airco regelmatig schoonmaken. Dan vangen ze ziektekiemen en bacteriën op, in plaats van ze te verspreiden.

Liever geen airco? Lees dan: Laat maar draaien: houd het koel met een ventilator

Koud kunstje: de juiste airco vinden

Doe de scan en vind het ideale model

Word je van airco verkouden?

In principe word je van airco zelf niet ziek, ondanks de spreekwoordelijke klap in je gezicht die je krijgt wanneer je uit je lekker koele kantoor of kamer stapt. Het verschil tussen warmte en kou maakt je namelijk niet verkouden. Een virus wel. Toch kun je wel sneller verkouden worden wanneer je in een ruimte met airco zit. Vooral wanneer je die ruimte deelt met anderen (hallo, vliegtuig). Een airco gebruikt namelijk steeds dezelfde lucht. Die circuleert als het ware. In de airco zit een filter dat bacteriën en ziektekiemen eruit moet halen. Maar dat wordt niet altijd goed onderhouden.

Stel: je collega in de kantoortuin draagt een virusje met zich mee. Bij het ademen, niezen of hoesten komen de virusdeeltjes in de lucht terecht. Normaal kun je daar ook al ziek van worden. Maar nu wordt de lucht, met die gemene deeltjes, telkens weer het kantoor in geblazen. Lekker afgekoeld, dat wel. De kans dat je met het virus in contact komt, is groter.
En van die virusdeeltjes kun je dus ziek worden. Zelfs als je collega dat niet is, want wie weet heeft hij of zij net wat meer weerstand. Overigens kan dit best serieus zijn: zelfs veteranenziekte kan door kleine waterdeeltjes in de airco de lucht in gepompt worden (lees ook: 15 vragen over legionella).

Airco en allergie

Voor mensen met allergieën is een airco ook geen pretje. Pollen, stof en schimmels worden namelijk ook net zo hard weer teruggeblazen, tenzij het filter goed schoon is. Daarnaast kan een airco de lucht in een ruimte uitdrogen. Het trekt vocht uit de lucht, wat kan leiden tot uitdroging van je huid en slijmvliezen, zoals je neus en keel. Als je slijmvliezen uitdrogen, verzwakt je natuurlijke afweersysteem tegen ziektekiemen. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties zoals verkoudheid en griep. Bovendien gaat je lichaam als reactie waarschijnlijk meer slijm aanmaken. Dat kan een verstopte neus of loopneus opleveren.

ZO WERKT EEN AIRCO ❄️ Een airconditioner maakt gebruik van een slim proces dat gebaseerd is op het principe van verdamping. In het systeem zit een speciale koelvloeistof, ook wel koudemiddel genoemd. Dit koudemiddel heeft de eigenschap dat het bij lage temperaturen verdampt en bij hogere temperaturen condenseert. ❄️ Wanneer de airco aanstaat, stroomt het koudemiddel door de koelbuizen. Hier neemt het warmte op uit de omgeving (ook de warme lucht die de airco naar binnen zuigt). Hierdoor verdampt het koudemiddel, waarbij het koelmiddel de warmte uit de lucht haalt. ❄️ Terwijl het koudemiddel verdampt en warmte opneemt, gaat de ventilator in de binnenunit aan het werk. Deze ventilator blaast de gekoelde lucht de ruimte in, waardoor de temperatuur in de kamer daalt. ❄️ Het proces stopt daar niet. Het verdampte koudemiddel, dat nu een gas is, wordt naar de buitenunit geleid. Daar komt het in contact met de buitenlucht en condenseert het weer tot vloeistof. Bij dit proces geeft het de opgenomen warmte af aan de buitenlucht. Nu kan het weer afkoelen. ❄️ Dit herhaalt zich telkens weer. Het koudemiddel circuleert door het systeem, waarbij het telkens warmte opneemt en afgeeft, waardoor de lucht in de kamer gekoeld wordt.

Zo word jij niet verkouden van airco

Nu weten we hoe het komt, wat kunnen we eraan doen? Hoe voorkom je dat je verkouden wordt van airco? Natuurlijk hebben we tips!

✅Onderhoud de airco goed
De filters moeten op zijn minst elk jaar worden schoongemaakt. Doe dat (of laat dat doen) bij voorkeur tegen het einde van het voorjaar, dus voordat je de airconditioner weer volop laat loeien. In een kantoor is het absoluut een goed idee om dat vaker te doen. Schone filters halen veel meer bacteriën uit de lucht. Dit is dus ook de ultieme anti-verkoudheid-door-airco tip!

✅Zet de airco niet te hoog
Door de airco maar een paar graden koeler te zetten dan de buitenlucht, is het verschil niet zo groot. Je systeem kan het beter aan. Dus hoewel we vaak 20 graden aanhouden als kamertemperatuur, kun je de airco beter op een wat hogere temperatuur afstellen als het kwik buiten 30+ aangeeft. Zes graden verschil zou maximaal zijn.

✅Zorg voor een goed geventileerde ruimte
Een airco werkt het meest efficiënt als alle ramen en deuren potdicht zitten. Maar erg gezond is dat niet. Probeer op zijn minst een ventilatierooster open te zetten, om toch frisse lucht binnen te laten.

✅Drink veel water
Dit gaat de uitdroging die de airco veroorzaakt tegen. Is sowieso een goed idee, in de zomer.

✅Smeer vaseline onder je neus (en een beetje erin)
Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar tijdens een lange vlucht helpt het echt. Het hydrateert en bacteriën en pollen zouden eraan blijven plakken. Zo voorkom je contact met de slijmvliezen.

✅Gebruik een humidifier, een luchtbevochtiger
Die voegt letterlijk vocht toe aan de lucht. De lucht wordt minder droog, waardoor je keel en neus gespaard worden.

Droge lucht door je airconditioner?

Zet een luchtbevochtiger neer: je lijf is je dankbaar!

✅Doe wat je tijdens corona ook deed: was je handen extra vaak
Vooral als je vaak met je handen aan je gezicht zit is dit een goed idee: want zo worden de meeste ziektekiemen overgebracht. Goed wassen, dus.

✅Houd de ruimte waarin de airco hangt goed schoon
Schimmels kunnen bijvoorbeeld in de lucht verspreid worden, net als huisstofmijt. Even stofzuigen ‘s ochtends is beter voor je gezondheid in airco-gekoelde ruimtes.

Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten!

Onderhoud voorkomt snottebellen

Het onderhoud aan de airco, waarbij de filter schoongemaakt wordt, gaat het meest helpen tegen het snotteren. Sterker nog, mensen met hooikoorts kunnen hier enorm veel baat bij hebben. Een goede, schone filter kan pollen namelijk zelfs uit de lucht halen.

Op kantoor hebben ze hier vast onderhoudscontracten voor. Thuis kun je dit ook overwegen. Je mag een airco namelijk niet zelf in werking nemen (wat je in feite doet nadat ‘ie schoongemaakt is). Dat komt door de koelstoffen die erin zitten. Die kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Daarom moet je er een monteur voor in de arm nemen.

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte