© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zo word je niet verkouden van de airco

Geplaatst: 21 juli 2023 - 17:31

Aangepast: 26 juli 2023 - 08:56

Amy Schutte

Ook zo verkouden van de airco? De meeste bedrijven hebben ze op kantoor, maar inmiddels hebben drie op de tien huishouden thuis ook een airco* - en met de steeds stijgende temperaturen worden dat er steeds meer. Hoe voorkom je dat ook in de zomer de Kleenex niet aan te slepen is? Met deze tips is airco-verkoudheid verleden tijd!

(*volgens een peiling van Milieu Centraal in maart 2023)

Word je van airco verkouden?

In principe word je van airco zelf niet ziek, ondanks de spreekwoordelijke klap in je gezicht die je krijgt wanneer je uit je klimaatgecontroleerde kantoor of kamer stapt. Het verschil tussen warmte en kou maakt je namelijk niet verkouden. Een virus wel. Toch kun je wel sneller verkouden worden wanneer je in een ruimte met airco zit. Vooral wanneer je die ruimte deelt met anderen (hallo, vliegtuig). Een airco gebruikt namelijk steeds dezelfde lucht. Die circuleert, als het ware. In de airco zit een filter dat bacteriën en ziektekiemen eruit moet halen. Maar dat wordt niet altijd goed onderhouden.


Stel: je collega in de kantoortuin draagt een virusje met zich mee. Bij het ademen, niezen of hoesten komen de virusdeeltjes in de lucht terecht. Normaal kun je daar ook al ziek van worden. Maar nu wordt de lucht, met die gemene deeltjes, telkens weer het kantoor in geblazen. Lekker afgekoeld, dat wel. De kans dat je met het virus in contact komt, is groter.
En van die virusdeeltjes kun je dus ziek worden. Zelfs als je collega dat niet is, want wie weet heeft hij of zij net wat meer weerstand. Overigens kan dit best serieus zijn: zelfs veteranenziekte kan door kleine waterdeeltjes in de airco de lucht in gepompt worden (lees ook: 15 vragen over legionella).


Voor mensen met allergieën is een airco ook geen pretje. Pollen, stof en schimmels wordt namelijk ook net zo hard weer teruggeblazen. Tenzij het filter goed schoon is. Daarnaast kan een airco de lucht in een ruimte uitdrogen. Het trekt vocht uit de lucht, wat kan leiden tot uitdroging van je huid en slijmvliezen, zoals je neus en keel. Als je slijmvliezen uitdrogen, verzwakt je natuurlijke afweersysteem tegen ziektekiemen. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties zoals verkoudheid en griep. Bovendien gaat je lichaam als reactie waarschijnlijk meer slijm aanmaken. Dat kan een verstopte neus of loopneus opleveren.

Vrouw die met afstandsbediening airco bedient

© M-Production - stock.adobe.com

Man die afkoelt onder airco

© Antonio Diaz

Zo word jij niet verkouden van airco

Nu weten we hoe het komt, wat kunnen we eraan doen? Hoe voorkom je dat je verkouden wordt van airco? Natuurlijk hebben we tips!

Onderhoud de airco goed
De filters moeten op zijn minst elk jaar worden schoongemaakt. Doe dat (of laat dat doen) bij voorkeur tegen het einde van het voorjaar, dus voordat je de airconditioner weer volop laat loeien. In een kantoor is het absoluut een goed idee om dat vaker te doen. Schone filters halen veel meer bacteriën uit de lucht. Dit is dus ook de ultieme anti-verkoudheid-door-airco tip!
Zet de airco niet te hoog
Door de airco maar een paar graden koeler te zetten dan de buitenlucht, is het verschil niet zo groot. Je systeem kan het beter aan. Dus hoewel we vaak 20 graden aanhouden als kamertemperatuur, kun je de airco beter op een wat hogere temperatuur afstellen als het kwik buiten 30+ aangeeft. Zes graden verschil zou maximaal zijn. Dat maakt het ook makkelijker om je erop te kleden, trouwens.
Zorg voor een goed geventileerde ruimte
Een airco werkt het meest efficiënt als alle ramen en deuren potdicht zitten. Maar erg gezond is dat niet. Probeer op zijn minst een ventilatierooster open te zetten, om toch frisse lucht binnen te laten.
Drink veel water
Dit gaat de uitdroging die de airco veroorzaakt tegen. Is sowieso een goed idee, in de zomer.
Smeer vaseline onder je neus (en een beetje erin)
Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar tijdens een lange vlucht helpt het echt. Het hydrateert en bacteriën en pollen zouden er aan blijven plakken. Zo voorkom je aanraking met de slijmvliezen.
Gebruik een humidifier, een luchtbevochtiger
Die voegt letterlijk vocht toe aan de lucht. De lucht wordt minder droog, waardoor je keel en neus gespaard worden.
Doe wat je tijdens corona ook deed: was je handen extra vaak
Vooral als je vaak met je handen aan je gezicht zit is dit een goed idee: want zo worden de meeste ziektekiemen overgebracht. Goed wassen, dus.
Houd de ruimte waar de airco hangt goed schoon
Schimmels kunnen bijvoorbeeld in de lucht verspreid worden, net als huisstofmijt. Even stofzuigen ‘s ochtends is beter voor je gezondheid in airco-gekoelde ruimtes.

Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten!

Airco-installateur

© Jean-Philippe Wallet

Onderhoud voorkomt snottebellen

Het onderhoud aan de airco, waarbij de filter schoongemaakt wordt, gaat het meest helpen tegen het snotteren. Sterker nog, mensen met hooikoorts kunnen hier enorm veel baat bij hebben. Een goede, schone filter kan pollen namelijk zelfs uit de lucht halen.


Op kantoor hebben ze hier vast onderhoudscontracten voor. Thuis kun je dit ook overwegen. Je mag een airco namelijk niet zelf in werking nemen (wat je in feite doet nadat ‘ie schoongemaakt is). Dat komt door de koelstoffen die erin zitten. Die kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Daarom moet je er een monteur voor in de arm nemen.

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000