Dakgoot schoonmaken? Zo klaar je deze klus!

© Photographee.eu - stock.adobe.com

Dakgoot schoonmaken? Zo klaar je deze klus!

Geplaatst: 3 juni 2023 - 07:49

Amy Schutte

Een lekker klusje is het nooit: de dakgoot schoonmaken. Bladeren en ander vuil hopen zich op en gaan composteren, doordat het de ideale natte omgeving is voor het rottingsproces. Al die troep verstopt de boel en als het water stilstaat, kun je ook nog last krijgen van beestjes en muggen. Daarom is het belangrijk dat je de dakgoten regelmatig schoonmaakt. Waar moet je op letten en hoe doe je dit het beste?

Dakgoten schoonmaken: zorg voor het juiste gereedschap

Voor bijna elke klus zijn er hulpmiddelen te krijgen. Dus laten we dat vooral slim inzetten! Bij het schoonmaken van de dakgoot kun je goed gereedschap gebruiken. Het maakt de klus makkelijker, schoner, sneller en het gebeurt beter.

Om je dakgoten uit te spoelen heb je een tuinslang nodig. Hiervoor heb je een dakgootreiniger: een speciaal opzetstuk, met een borstel en een soort harkje. Hiermee haal je de troep uit de goot en borstel je de goot goed schoon. Je kunt hier vaak een telescoopsteel bij aanschaffen. Zo kun je vanaf de grond je dakgoot schoonmaken. Handig! In de herfst, als er veel blad valt, is een telescoopsteel met opzetstuk zeker handig. Zo kun je snel een schoonmaakslag maken, zonder dat je zelf nat en vuil wordt.

Overigens is het wel een goed idee om zo nu en dan toch de ladder op te gaan. Zo zie je wat je doet en weet je zeker dat er geen randjes of hoekjes zijn waar vuil zich ophoopt.

Voor de grote beurt is het handig als je handschoenen aandoet (bijvoorbeeld huishoudhandschoenen, die zijn gemaakt om nat te worden) en oude kleding met lange mouwen aantrekt. Het water kan opspatten en is meestal niet fris.

Dakgoot schoonmaken

© Tomasz Zajda - stock.adobe.com

0

Powered by

logo

Hoe vaak en wanneer moet je de dakgoot schoonmaken?

Je kunt de dakgoot het beste één keer per jaar schoonmaken. Woon je in een boomrijke omgeving? Dan is twee keer per jaar beter. Er valt meer blad in je goten en ook vogels, die in de bomen zitten, geven meer troep. Een goed moment voor de jaarlijkse grote beurt is tegen het einde van de herfst. Kies een moment dat het niet vriest en er ook niet al te veel blad meer valt. Als het net geregend heeft, is het makkelijker om het vuil uit de goot te scheppen. Je kunt het natuurlijk ook zelf een beetje natmaken, met de tuinslang.

Hoe ga je te werk bij het schoonmaken van de dakgoot?

Veiligheid staat sowieso voorop, dus zorg ervoor dat je een stevige en stabiele ladder gebruikt, die je op een vlakke ondergrond plaatst. Draag geschikte kleding die vuil mag worden, zoals een lang shirt met lange mouwen, een stevige broek en (rubberen) handschoenen, om jezelf te beschermen tegen vuil en scherpe randen.

Verwijder grof vuil

Neem een plastic schep, een gootschep of zelfs een oude plastic spatel om het grove vuil, zoals bladeren, takken en ander afval, uit de dakgoten te scheppen. Verzamel het vuil in een emmer, vuilniszak of leg een zeiltje neer op de grond om het netjes te houden. Voor het verwijderen van de viezigheid kun je ook een dakgootreiniger inzetten. Is het vooral blad wat in de dakgoot ligt en is het al een paar dagen droog weer? Dan kun je de bladblazer gebruiken. Sommige exemplaren hebben hiervoor zelfs speciale opzetstukken.

Spoel de dakgoten door

Spoel de dakgoten en regenpijpen goed door met een tuinslang. Begin bij een uiteinde en werk naar het andere uiteinde toe, zodat eventuele resterende vuildeeltjes weggespoeld worden. Dit helpt ook om mogelijke verstoppingen op te sporen en de doorstroming van water te controleren. Zit er vuil dat niet wegspoelt? Gebruik dan een schuurspons of staalborstel.

Controleer op verstoppingen en schade

Tijdens het schoonmaken van de dakgoten kijk je meteen of er geen verstoppingen zijn. Controleer of er geen bladeren, takken of ander afval vastzit in de afvoerpijpen. Gebruik indien nodig een ontstoppingsveer om dat te verwijderen. Daarnaast is het een goed moment om de dakgoten te inspecteren op eventuele schade, zoals scheuren of losse verbindingen en soldeernaden. Check ook de gootbeugels: deze kunnen flink roesten. Repareer of vervang beschadigde onderdelen om problemen te voorkomen.

Regelmatig onderhoud aan de dakgoot

Om verstoppingen en problemen in de toekomst te voorkomen, is het raadzaam om regelmatig onderhoud te doen aan je dakgoten. Plan zoals gezegd minstens één keer per jaar een grondige reiniging. Door de dakgoot regelmatig schoon te maken blijft de dakgoot zijn werk goed doen en voorkom je waterschade aan je huis. Verstoppingen kunnen namelijk zelfs binnen wateroverlast geven, of bijvoorbeeld nare schimmels. Verstopte of vuile dakgoten trekken muggen en vliegen aan, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Winterklaar maken

Doe ook altijd nog een schoonmaakronde vóór de winter. In de winter kunnen verstopte dakgoten leiden tot ijsdammen en andere problemen, dus zorg ervoor dat ze vrij zijn van obstructies.

Man die dakgoot schoonmaakt

© ronstik


Dakgoot schoonmaken? Zo doe je het veilig

Omdat je de hoogte in gaat staat je veiligheid voorop. Zorg ervoor dat je een stevige ladder gebruikt die goed op de grond staat. Draag stevige schoenen met profiel op de zool en overweeg het gebruik van een veiligheidsharnas als je op een hoger dak werkt. Als de ladder drijfnat is, ga er dan liever niet op naar boven. Zorg dat er ook altijd iemand in de buurt is om je te helpen, voor het geval er iets misgaat.


3x Handig om te weten

  • Als je bladvangers gebruikt op je dakgoten moet je nog steeds je dakgoten zo nu en dan schoonmaken. Bladvangers zijn immers niet helemaal dicht, dus kleine bladeren (of deeltjes) kunnen er nog steeds in vallen. Schimmels kunnen dan bijvoorbeeld groeien, net als mos en onkruid.

  • Handige tip: maak je vuilniszak of emmer (om het vuil in op te vangen) vast aan de bovenkant van de ladder. Zo heb je je handen vrij. Je kunt het blad natuurlijk ook op de grond laten vallen, maar dan moet je het later opharken. Dat wordt al snel een bende.

  • Je kunt een hogedrukreiniger gebruiken voor het schoonmaken van je dakgoot, maar zet deze dan niet op de hoogste stand. Hiermee kun je de goten beschadigen. In feite is een gewone tuinslang, eventueel met een goede sproeikop, net zo effectief.


0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten