De koude kant: geniet van koude koffie met deze speciale zetmethodes
Koffie die koud is geworden gooien we meestal direct weg. Toch is koude koffie (die daarvoor speciaal gezet is) in opkomst! Wel koffie die gezet is om koud op te drinken. Dat is heel lekker op een warme dag of na het sporten, bijvoorbeeld. Of gewoon eens wat anders.
- Koude koffiedranken worden speciaal bereid om koud gedronken te worden.
- Sommige soorten, zoals cold brew en cold drip, worden met koud water gezet. Er komt nooit warmte bij het proces kijken.
- Koude koffie heeft minder aroma’s. Er komt ook geen damp van de drank af om ze te verspreiden. De smaak van de koffie zelf blijft daarentegen juist heel goed overeind.
- Interesse in het kiezen van de ‘juiste’ koffiebonen? Lees: Verschillende soorten koffiebonen. Welke kies je? Want wat je lekker vindt in warme koffie, is in de koude variant vast ook een succes.
Koude koffie: zetmethoden
Koude koffie is een hit. Het is niet alleen dorstlessend, het smaakt ook echt anders dan warme koffie. Er zijn verschillende manieren om koude koffie lekker te bereiden: cold brew, cold drip. shock brew (die kennen we vooral als ijskoffie) en ijskoffie. De zetmethode beïnvloedt de smaak. Ook zitten er wat ‘slow’ methodes bij.
©Vasiliy - stock.adobe.com
Cold brew koude koffie
Cold brew is een speciale manier om koffie te maken. Het is sinds een poosje enorm hip. Grote ketens bieden het ook aan.
Het is anders dan gewone koffie omdat het langzaam brouwt. De koffie ligt open en bloot in het water. Dat trekt minstens 12 uur. Bovendien wordt het met koud water gezet. Hierdoor komen de smaken van de koffiebonen goed naar voren.
Om cold brew te maken, is een andere verhouding tussen koffie en water nodig. Filterkoffie bestaat ongeveer uit 1 deel koffie op 16 tot 20 delen water. Cold brew is vaak 1 op 4 tot 1 op 8. Hierdoor zit er meer cafeïne in. Cold brew wordt bovendien meestal gemaakt met grover gemalen koffie. Deze grovere maling heeft een groter oppervlak, wat meer cafeïne afgeeft tijdens het zetproces.
Daarnaast wordt cold brew langzaam en gedurende een langere periode gezet. Het drankje staat wel 12 tot 24 uur te trekken. Dit geeft de koffie meer tijd om de cafeïne en andere smaakstoffen vrij te geven. Overigens wordt cold brew koffie vaak verdund gedronken, bijvoorbeeld gemengd met koud water, melk of ijsblokjes.
Als je deze koude koffie drinkt, kun je de smaak van milde chocolade en zachte fruittonen proeven. Dit is anders dan gewone koffie, die vergeleken met cold brew meer naar bitter neigt.
Zo maak je een lekkere cold brew
Benodigdheden: 150 gram grof gemalen koffie (bij voorkeur versgemalen), 1 liter koud water, grote glazen pot of kan, koffiefilter
Zo gaat het:
Maal de koffiebonen grof. Dit zorgt voor een betere extractie bij het maken van cold brew.
Plaats de grof gemalen koffie in de glazen pot of kan.
Giet het koude (kamertemperatuur of gekoeld) water gelijkmatig over de gemalen koffie. Zorg ervoor dat alle koffie nat is.
Roer de koffie en het water voorzichtig door elkaar, zodat de koffie gelijkmatig wordt verdeeld.
Dek de pot of kan af met plasticfolie of een deksel en laat het mengsel gedurende 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak zal zijn.
Na de gewenste trektijd, haal je de koffie door een koffiefilter of fijnmazige zeef om de gemalen koffie te verwijderen. Je kunt dit meerdere keren doen.
Giet de geconcentreerde cold brew koffie in een glas en voeg (plantaardige) melk toe naar smaak. Je kunt ook ijsblokjes toevoegen voor een ijskoude variant.
Serveer de cold brew koffie eventueel verdund. Ook kun je melk of suiker naar smaak toevoegen.
Cold drip
Cold drip is een manier om koffie te maken waarbij koud water langzaam door gemalen koffie loopt. Het verschil met filterkoffie zit ‘m dus in het koude water bij cold drip. Bij filterkoffie is dit heet water. Je hebt hier een speciale koffietoren voor nodig. Je ziet deze vaak in specialistische koffiezaakjes.
In zo’n koffie druiptoren zit een reservoir met water dat langzaam druppelsgewijs over de gemalen koffie loopt. Het water doorloopt de koffie en een filter en wordt opgevangen in een aparte container als gebrouwen koffie. Hetzelfde idee als een ouderwets koffiezetapparaat, maar dan langzamer en met koud water. Er is geen elektriciteit nodig om op deze manier koffie te zetten.
©bong - stock.adobe.com
Cold drip koffie wordt sneller gebrouwen dan cold brew, meestal binnen 3 tot 12 uur. Dit is afhankelijk van factoren zoals de maalgrootte en de drupsnelheid van de apparatuur. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die sneller van hun koude koffie willen genieten.
Zo maak je cold drip koude koffie
Benodigdheden: 85-90 gram gemalen koffie, koud water, een cold drip koffiemaker (drip tower)
Zo gaat het:
Plaats de gemalen koffie in het reservoir van de cold drip koffiemaker.
Vul het bovenste waterreservoir van de koffiemaker met koud water.
Pas de druppelsnelheid aan, meestal kun je dit instellen. Een trage druppelsnelheid geeft een langere brouwtijd en een mildere smaak, terwijl een snellere druppelsnelheid een kortere brouwtijd en een intensere smaak oplevert.
Laat het water druppelsgewijs door de gemalen koffie lopen. Dit kan 3 tot 12 uur duren, afhankelijk van je voorkeur en de druppelsnelheid.
Vang de koude druppelkoffie op in een aparte container terwijl het druppelt.
Serveer de cold drip koffie over ijsblokjes als je dat wilt. Het is niet nodig om deze koffie nog verder te verdunnen.
©Hanoi Photography
Shock brew
Shock brew, ook wel bekend als ‘flash brew’, is een snelle methode om koude koffie te maken. Deze koude koffie maak je in eerste instantie wel met warm water. Bij flash brew giet je het hete water op de gemalen koffie. De hoeveelheid koffie gebruik je in een verhouding van 1 op 1 of 1 op 2 met ijsblokjes, gemengd met de koffie. Het ijs helpt om het hete water af te koelen en vertraagt het brouwproces, wat leidt tot een minder zuur en zachter kopje koffie. Het idee is om hete koffie zo snel mogelijk af te koelen, wat leidt tot het shock brew-effect.
Je kunt hiervoor verschillende zetmethoden gebruiken, zoals de Chemex, Kalita Wave, handopschenk filter, maar het kan ook met een espressomachine of een filterapparaat.
De smaak is lekker en de koffie is direct drinkbaar. Dat is vooral een groot verschil met de cold brew- en cold drip-methode.
Bij flash brew krijg je over het algemeen een koffie met frisse en heldere smaken. De snelle afkoeling van de hete koffie door het ijsblokje behoudt de natuurlijke zuren en aroma's van de koffiebonen. Hierdoor krijg je een verkwikkend en levendig smaakprofiel dat meer lijkt op traditionele warme koffie. Over het algemeen zitten er minder zuren in de smaak van deze koude koffie.
Je kunt de shock brew coffee 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, waardoor je altijd een verfrissende kop koffie bij de hand hebt.
Zo maak je shock brew koude koffie
Benodigdheden: heet water, ijsblokjes, een pour-over koffiezetter, koffiefilter, gemalen koffie (zoals voor pour-over)
Zo gaat het:
Kook water en laat het vervolgens afkoelen tot een geschikte drinktemperatuur. Het moet wel heet zijn.
Vul de pour-over karaf met ijsblokjes. Zorg ervoor dat de ijsblokjes goed zijn verdeeld over de bodem van de karaf.
Plaats een koffiefilter over de bovenkant van de ijsblokjes in de karaf. Zorg ervoor dat het filter goed aansluit.
Voeg gemalen koffie toe aan het filter, net zoals je zou doen bij het zetten van hete koffie. De hoeveelheid koffie kan naar smaak variëren, maar een gangbare verhouding is ongeveer 1 tot 2 eetlepels gemalen koffie per kopje.
Giet heet water over de gemalen koffie in het filter. Begin met een kleine hoeveelheid water om de koffie gelijkmatig te bevochtigen en laat het 30-45 seconden ‘bloeien’. Dit betekent dat de koffie begint uit te zetten en aroma's vrijgeeft.
Schenk vervolgens het resterende hete water in een cirkelvormige beweging over de gemalen koffie totdat het filter ongeveer halfvol is.
Laat de koffie volledig doorsijpelen en trekken. Dit zou relatief snel moeten gaan, gezien de hitte van het water.
Verwijder het koffiefilter en roer de karaf voorzichtig om ervoor te zorgen dat de koffie gelijkmatig wordt gekoeld door de ijsblokjes.
Je kunt de koffie direct drinken of eventueel wat ijsblokjes toevoegen om het nog kouder te maken.
IJskoffie
De smaak van ijskoffie is anders dan bij andere koude koffiezetmethoden. Het heeft vaak een mildere en minder intense koffiesmaak dan cold brew of cold drip koffie. De ijsblokjes zorgen voor verdunning en koeling, waardoor de koffie zachter en minder geconcentreerd wordt. Daarom worden er vaak smaken toegevoegd aan ijskoffie, in de vorm van melk, suiker of siropen met smaakjes.
Je maakt een ‘gewone’ ijskoffie op dezelfde manier als je koffie zet. Dat kan met een espressomachine, koffiezetapparaat of french press. Wat jouw voorkeur heeft. De warme koffie giet je over ijsblokjes heen en je hebt ijskoffie. Door de toevoeging van ijs wordt de koffie wel wat wateriger en dat proef je.
Koude koffie met goede bonen Ook voor koude koffie geldt: kies bonen die je lekker vindt. Die bepalen namelijk grotendeels de smaak. Meer dan de zetmethode. Dat is ook zo bij koude koffie. Elk type koffieboon heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, variërend van mild en nootachtig tot rijk en pittig. De smaken komen in koude koffie goed tot hun recht, dus kies een goede kwaliteit bonen. En kies ook vooral wat jij lekker vindt!
Lees ook: Lekker verfrissend: zelf thuis ijskoffie maken
Zelf aan de slag met koude koffie?
Pour over-machines zijn er voor ieders budget
Koude koffie is lekker en gezond
Koude koffie is goed voor je hart vanwege antioxidanten zoals polyfenolen en cafeïne. Daarnaast kan cafeïne in koude koffie de doorbloeding verbeteren, je bloeddruk verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ook kan de cafeïne in koude koffie je stofwisseling versnellen, zelfs in rust. Dit geldt allemaal overigens alleen als je koffie met mate drinkt. Anders werkt het juist andersom.
Bovendien kan koude koffie de spijsvertering verbeteren. De cafeïne in koude koffie stimuleert de productie van spijsverteringszuren, wat de beweging van voedsel in je systeem aanzwengelt. De zuurgraad van koude koffie kan ook helpen bij het verminderen van brandend maagzuur en indigestie. Natuurlijk is een lekker koud koffietje ook enorm hydraterend.
We zagen al dat koude koffie flink wat cafeïne bevat. Dat verhoogt de alertheid en focus. Maar we zeggen het nog maar eens: alles met mate.
Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.
De Kieskeurig.nl Koffiewijzer
16 koffiemachines getest door consumenten