ID.nl logo
De koude kant: geniet van koude koffie met deze speciale zetmethodes
© Malchevska - stock.adobe.com
Huis

De koude kant: geniet van koude koffie met deze speciale zetmethodes

Koffie die koud is geworden gooien we meestal direct weg. Toch is koude koffie (die daarvoor speciaal gezet is) in opkomst! Wel koffie die gezet is om koud op te drinken. Dat is heel lekker op een warme dag of na het sporten, bijvoorbeeld. Of gewoon eens wat anders.

  • Koude koffiedranken worden speciaal bereid om koud gedronken te worden.
  • Sommige soorten, zoals cold brew en cold drip, worden met koud water gezet. Er komt nooit warmte bij het proces kijken.
  • Koude koffie heeft minder aroma’s. Er komt ook geen damp van de drank af om ze te verspreiden. De smaak van de koffie zelf blijft daarentegen juist heel goed overeind.
  • Interesse in het kiezen van de ‘juiste’ koffiebonen? Lees: Verschillende soorten koffiebonen. Welke kies je? Want wat je lekker vindt in warme koffie, is in de koude variant vast ook een succes.

Koude koffie: zetmethoden

Koude koffie is een hit. Het is niet alleen dorstlessend, het smaakt ook echt anders dan warme koffie. Er zijn verschillende manieren om koude koffie lekker te bereiden: cold brew, cold drip. shock brew (die kennen we vooral als ijskoffie) en ijskoffie. De zetmethode beïnvloedt de smaak. Ook zitten er wat ‘slow’ methodes bij.

©Vasiliy - stock.adobe.com

Cold brew koude koffie

Cold brew is een speciale manier om koffie te maken. Het is sinds een poosje enorm hip. Grote ketens bieden het ook aan.

Het is anders dan gewone koffie omdat het langzaam brouwt. De koffie ligt open en bloot in het water. Dat trekt minstens 12 uur. Bovendien wordt het met koud water gezet. Hierdoor komen de smaken van de koffiebonen goed naar voren.

Om cold brew te maken, is een andere verhouding tussen koffie en water nodig. Filterkoffie bestaat ongeveer uit 1 deel koffie op 16 tot 20 delen water. Cold brew is vaak 1 op 4 tot 1 op 8. Hierdoor zit er meer cafeïne in. Cold brew wordt bovendien meestal gemaakt met grover gemalen koffie. Deze grovere maling heeft een groter oppervlak, wat meer cafeïne afgeeft tijdens het zetproces.

Daarnaast wordt cold brew langzaam en gedurende een langere periode gezet. Het drankje staat wel 12 tot 24 uur te trekken. Dit geeft de koffie meer tijd om de cafeïne en andere smaakstoffen vrij te geven. Overigens wordt cold brew koffie vaak verdund gedronken, bijvoorbeeld gemengd met koud water, melk of ijsblokjes.

Als je deze koude koffie drinkt, kun je de smaak van milde chocolade en zachte fruittonen proeven. Dit is anders dan gewone koffie, die vergeleken met cold brew meer naar bitter neigt.

Zo maak je een lekkere cold brew

Benodigdheden: 150 gram grof gemalen koffie (bij voorkeur versgemalen), 1 liter koud water, grote glazen pot of kan, koffiefilter

Zo gaat het:

  • Maal de koffiebonen grof. Dit zorgt voor een betere extractie bij het maken van cold brew.

  • Plaats de grof gemalen koffie in de glazen pot of kan.

  • Giet het koude (kamertemperatuur of gekoeld) water gelijkmatig over de gemalen koffie. Zorg ervoor dat alle koffie nat is.

  • Roer de koffie en het water voorzichtig door elkaar, zodat de koffie gelijkmatig wordt verdeeld.

  • Dek de pot of kan af met plasticfolie of een deksel en laat het mengsel gedurende 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak zal zijn.

  • Na de gewenste trektijd, haal je de koffie door een koffiefilter of fijnmazige zeef om de gemalen koffie te verwijderen. Je kunt dit meerdere keren doen.

  • Giet de geconcentreerde cold brew koffie in een glas en voeg (plantaardige) melk toe naar smaak. Je kunt ook ijsblokjes toevoegen voor een ijskoude variant.

  • Serveer de cold brew koffie eventueel verdund. Ook kun je melk of suiker naar smaak toevoegen.

Cold drip

Cold drip is een manier om koffie te maken waarbij koud water langzaam door gemalen koffie loopt. Het verschil met filterkoffie zit ‘m dus in het koude water bij cold drip. Bij filterkoffie is dit heet water. Je hebt hier een speciale koffietoren voor nodig. Je ziet deze vaak in specialistische koffiezaakjes.

In zo’n koffie druiptoren zit een reservoir met water dat langzaam druppelsgewijs over de gemalen koffie loopt. Het water doorloopt de koffie en een filter en wordt opgevangen in een aparte container als gebrouwen koffie. Hetzelfde idee als een ouderwets koffiezetapparaat, maar dan langzamer en met koud water. Er is geen elektriciteit nodig om op deze manier koffie te zetten.

©bong - stock.adobe.com

Cold drip koffie wordt sneller gebrouwen dan cold brew, meestal binnen 3 tot 12 uur. Dit is afhankelijk van factoren zoals de maalgrootte en de drupsnelheid van de apparatuur. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die sneller van hun koude koffie willen genieten.

Zo maak je cold drip koude koffie

Benodigdheden: 85-90 gram gemalen koffie, koud water, een cold drip koffiemaker (drip tower)

Zo gaat het:

  • Plaats de gemalen koffie in het reservoir van de cold drip koffiemaker.

  • Vul het bovenste waterreservoir van de koffiemaker met koud water.

  • Pas de druppelsnelheid aan, meestal kun je dit instellen. Een trage druppelsnelheid geeft een langere brouwtijd en een mildere smaak, terwijl een snellere druppelsnelheid een kortere brouwtijd en een intensere smaak oplevert.

  • Laat het water druppelsgewijs door de gemalen koffie lopen. Dit kan 3 tot 12 uur duren, afhankelijk van je voorkeur en de druppelsnelheid.

  • Vang de koude druppelkoffie op in een aparte container terwijl het druppelt.

  • Serveer de cold drip koffie over ijsblokjes als je dat wilt. Het is niet nodig om deze koffie nog verder te verdunnen.

©Hanoi Photography

Shock brew

Shock brew, ook wel bekend als ‘flash brew’, is een snelle methode om koude koffie te maken. Deze koude koffie maak je in eerste instantie wel met warm water. Bij flash brew giet je het hete water op de gemalen koffie. De hoeveelheid koffie gebruik je in een verhouding van 1 op 1 of 1 op 2 met ijsblokjes, gemengd met de koffie. Het ijs helpt om het hete water af te koelen en vertraagt het brouwproces, wat leidt tot een minder zuur en zachter kopje koffie. Het idee is om hete koffie zo snel mogelijk af te koelen, wat leidt tot het shock brew-effect.

Je kunt hiervoor verschillende zetmethoden gebruiken, zoals de Chemex, Kalita Wave, handopschenk filter, maar het kan ook met een espressomachine of een filterapparaat.

De smaak is lekker en de koffie is direct drinkbaar. Dat is vooral een groot verschil met de cold brew- en cold drip-methode.

Bij flash brew krijg je over het algemeen een koffie met frisse en heldere smaken. De snelle afkoeling van de hete koffie door het ijsblokje behoudt de natuurlijke zuren en aroma's van de koffiebonen. Hierdoor krijg je een verkwikkend en levendig smaakprofiel dat meer lijkt op traditionele warme koffie. Over het algemeen zitten er minder zuren in de smaak van deze koude koffie.

Je kunt de shock brew coffee 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, waardoor je altijd een verfrissende kop koffie bij de hand hebt.

Zo maak je shock brew koude koffie

Benodigdheden: heet water, ijsblokjes, een pour-over koffiezetter, koffiefilter, gemalen koffie (zoals voor pour-over)

Zo gaat het:

  • Kook water en laat het vervolgens afkoelen tot een geschikte drinktemperatuur. Het moet wel heet zijn.

  • Vul de pour-over karaf met ijsblokjes. Zorg ervoor dat de ijsblokjes goed zijn verdeeld over de bodem van de karaf.

  • Plaats een koffiefilter over de bovenkant van de ijsblokjes in de karaf. Zorg ervoor dat het filter goed aansluit.

  • Voeg gemalen koffie toe aan het filter, net zoals je zou doen bij het zetten van hete koffie. De hoeveelheid koffie kan naar smaak variëren, maar een gangbare verhouding is ongeveer 1 tot 2 eetlepels gemalen koffie per kopje.

  • Giet heet water over de gemalen koffie in het filter. Begin met een kleine hoeveelheid water om de koffie gelijkmatig te bevochtigen en laat het 30-45 seconden ‘bloeien’. Dit betekent dat de koffie begint uit te zetten en aroma's vrijgeeft.

  • Schenk vervolgens het resterende hete water in een cirkelvormige beweging over de gemalen koffie totdat het filter ongeveer halfvol is.

  • Laat de koffie volledig doorsijpelen en trekken. Dit zou relatief snel moeten gaan, gezien de hitte van het water.

  • Verwijder het koffiefilter en roer de karaf voorzichtig om ervoor te zorgen dat de koffie gelijkmatig wordt gekoeld door de ijsblokjes.

  • Je kunt de koffie direct drinken of eventueel wat ijsblokjes toevoegen om het nog kouder te maken.

IJskoffie

De smaak van ijskoffie is anders dan bij andere koude koffiezetmethoden. Het heeft vaak een mildere en minder intense koffiesmaak dan cold brew of cold drip koffie. De ijsblokjes zorgen voor verdunning en koeling, waardoor de koffie zachter en minder geconcentreerd wordt. Daarom worden er vaak smaken toegevoegd aan ijskoffie, in de vorm van melk, suiker of siropen met smaakjes.

Je maakt een ‘gewone’ ijskoffie op dezelfde manier als je koffie zet. Dat kan met een espressomachine, koffiezetapparaat of french press. Wat jouw voorkeur heeft. De warme koffie giet je over ijsblokjes heen en je hebt ijskoffie. Door de toevoeging van ijs wordt de koffie wel wat wateriger en dat proef je.

Koude koffie met goede bonen Ook voor koude koffie geldt: kies bonen die je lekker vindt. Die bepalen namelijk grotendeels de smaak. Meer dan de zetmethode. Dat is ook zo bij koude koffie. Elk type koffieboon heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, variërend van mild en nootachtig tot rijk en pittig. De smaken komen in koude koffie goed tot hun recht, dus kies een goede kwaliteit bonen. En kies ook vooral wat jij lekker vindt!

Lees ook: Lekker verfrissend: zelf thuis ijskoffie maken

Zelf aan de slag met koude koffie?

Pour over-machines zijn er voor ieders budget

Koude koffie is lekker en gezond

Koude koffie is goed voor je hart vanwege antioxidanten zoals polyfenolen en cafeïne. Daarnaast kan cafeïne in koude koffie de doorbloeding verbeteren, je bloeddruk verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ook kan de cafeïne in koude koffie je stofwisseling versnellen, zelfs in rust. Dit geldt allemaal overigens alleen als je koffie met mate drinkt. Anders werkt het juist andersom.

Bovendien kan koude koffie de spijsvertering verbeteren. De cafeïne in koude koffie stimuleert de productie van spijsverteringszuren, wat de beweging van voedsel in je systeem aanzwengelt. De zuurgraad van koude koffie kan ook helpen bij het verminderen van brandend maagzuur en indigestie. Natuurlijk is een lekker koud koffietje ook enorm hydraterend.

We zagen al dat koude koffie flink wat cafeïne bevat. Dat verhoogt de alertheid en focus. Maar we zeggen het nog maar eens: alles met mate.

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
Audio-Technica introduceert vernieuwde AT33x-cartridges
Huis

Audio-Technica introduceert vernieuwde AT33x-cartridges

Audio-Technica heeft voor het eerst sinds 2014 een grote update van zijn phono-cartridgelijn uitgebracht. De nieuwe AT33x-serie bestaat uit vijf verschillende modellen, waaronder drie zogeheten stereo moving coil-cartridges en twee mono moving coil-cartridges.

De nieuwe serie introduceert verschillende technische vernieuwingen die de geluidskwaliteit moeten verbeteren. Een belangrijke innovatie is bijvoorbeeld het eerste gebruik van gegoten zink door Audio-Technica in cartridges. Dit materiaal heeft een hoge dichtheid en stijfheid, waardoor ongewenste trillingen worden geminimaliseerd en een rijkere en meer gearticuleerde weergave wordt bereikt, vooral in het midden- en lage frequentiebereik.

Audio-Technica heeft ook een nieuw ophangingsmechanisme ontwikkeld met een iets lagere dynamische compliantie dan conventionele cartridges. Deze aanpassing zorgt voor meer flexibiliteit bij het instellen en betere compatibiliteit met verschillende toonarmen, wat gebruikers meer vrijheid geeft bij het aanpassen van het geluid.

Alle cartridges uit de AT33x-serie worden volgens Audio-Technica in Japan vervaardigd en met de hand afgewerkt door ervaren vakmensen. De nauwkeurige bewerking en zorgvuldige afstelling zijn het resultaat van tientallen jaren ervaring, wat resulteert in een kwaliteits- en betrouwbaarheidsniveau dat volgens Audio-Technica niet mogelijk zou zijn met enkel geautomatiseerde processen. Dit weerspiegelt de Japanse ambachtelijke traditie waar Audio-Technica veel waarde aan hecht.

De verschillende modellen

De stereo-modellen in de serie hebben elk hun eigen kenmerken. De AT33xEN is uitgerust met een elliptische naald die een rijk geluidsveld combineert met stabiele controle, terwijl de AT33xMLD en AT33xMLB microlineaire naaldmodellen zijn die zorgen voor verfijnde expressiviteit en uitzonderlijke controle over een brede bandbreedte bieden.

De mono-cartridges in de serie zijn speciaal ontworpen voor liefhebbers van mono-vinyl. De AT33xMONO/I brengt volgens Audio-Technica de volledige aantrekkingskracht van mono vinyl over, terwijl de AT33xMONO/II zich onderscheidt met een warm, meeslepend geluid. Dit laatste model is het enige in de AT33x-serie dat gebruikmaakt van een samarium-kobaltmagneet en een zuiver ijzeren juk voor een soepele, stabiele en rijk gestructureerde weergave.

Technische innovaties

De AT33x-serie bevat technische innovaties, waaronder dubbele bewegende spoelen voor uitstekende kanaalscheiding en brede frequentierespons, een duraluminium cantilever die harder is dan standaard aluminium, en een hybride behuizing die drie materialen combineert om resonantie over de hele cartridge te verspreiden voor een gebalanceerd, natuurlijk geluid.

De cartridges zijn verder voorzien van PCOCC-spoelleiders zonder kristalkorrelgrenzen voor verminderde signaalverstoring, goudgeplateerde geluidsterminalpennen met een dikkere goudlaag dan conventionele producten, en schroefdraadgaten voor eenvoudigere directe montage op geïntegreerde toonarmen en de meeste standaard headshells.

Beschikbaarheid en prijzen

De Audio-Technica AT33x-serie is vanaf 23 oktober 2025 verkrijgbaar. De stereo-modellen hebben een adviesprijs vanaf 599 euro, terwijl de mono-modellen een adviesprijs hebben vanaf 399 euro.

Platenspelers van Audio-Technica op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Review Dreame Matrix 10 Ultra – Veel meer opties, veel minder werk
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame Matrix 10 Ultra – Veel meer opties, veel minder werk

Dreame timmert hard aan de weg met verschillende robotstofzuigers en presenteert met de Dreame Matrix 10 Ultra een nieuw model. In de basis is dit een soort opgevoerde X50, maar dan met een veel uitgebreider station én meerdere dweilpads.

Fantastisch
Conclusie

De Dreame Matrix 10 Ultra neemt flink wat werk uit handen en presenteert allerlei extra mogelijkheden. De zuig- en dweilprestaties zijn beter dan ooit en het is erg prettig dat je nu drie soorten schoonmaakmiddelen in de zeepbak kunt gebruiken. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is af en toe het water bijvullen en het vieze water weggooien. Voor de rest heb je hier eigenlijk geen omkijken meer naar.

Plus- en minpunten
  • Klimt over drempels
  • Inschuifbare sensortoren
  • 30.000 Pa aan zuigkracht
  • Stiller dan ooit
  • Uitschuifbare dweilpad en zijborstel
  • Drie soorten dweilpads
  • Drie verschillende soorten zeep
  • Min of meer vol-automatisch
  • Ontzettend duur
  • Zuigprestaties op vloerkleed

Dreame blijft stevig aan de weg timmeren, en dat zie je terug in de nieuwe Matrix 10 Ultra. Zoals we van het merk gewend zijn, bouwt het voort op eerdere modellen met slimme verbeteringen in plaats van een compleet nieuw ontwerp. Denk aan de H15 Pro en de H15 Mix of de H15 FoamWash – allemaal varianten die het topmodel van hun tijd nét iets praktischer of completer maakten. De Matrix 10 Ultra zet die lijn voort waar de X50 Ultra destijds ophield.

Met een adviesprijs van 1599 euro(!) is de Matrix 10 Ultra fors duurder dan de X50 Ultra, die nu rond de 1200 euro kost. Maar daar krijg je ook heel wat voor terug. Alles wat de X50 kon, kan deze robot ook, én meer. Zo heeft hij een uitschuifbare dweil en borstel, wielen die moeiteloos drempels trotseren en een intrekbare cameramodule, zodat de robot ook onder meubels kan schoonmaken.

©Wesley Akkerman

Dreame Matrix 10 Ultra

Om niet te veel in herhaling te vallen, concentreren we ons vanaf hier op de belangrijkste verschillen en toevoegingen. Zo beschikt de Dreame Matrix 10 Ultra nu over 30.000 Pa aan zuigkracht (tegenover 20.000 Pa op de X50) en gaat hij langer mee op een volle batterij (die overigens even groot is), waardoor je er 60 minuten meer uit perst. Verder vallen de iets grotere waterbakken en de kleinere stofbak in de stofzuiger op, maar daar blijft het bij.

Wat zorgt dan voor dat grote prijsverschil? Om te beginnen is het station veel groter en uitgebreider. Dat komt door de ondersteuning voor drie soorten dweilpads: één voor reguliere vloeren en schoonmaak, één voor badkamervloeren en één voor de vettere vlekken in huis (zoals in de keuken). Alle drie de soorten bewaar je netjes in het deurtje van het oplaad- en schoonmaakstation en hoef je bovendien niet handmatig om te wisselen.

©Wesley Akkerman

De uitgebreidere basis

Voordat je een schoonmaaktaak start en je de Dreame Matrix 10 Ultra de opdracht geeft te dweilen, pakt het systeem zelf de pads die het nodig heeft. Dat gebeurt via een intern systeem in de vorm van een soort robotarm zoals je die ook in frisdrankautomaten kunt tegenkomen. Die beweegt op en neer en plaatst de dweilpads direct onder de stofzuiger, waar de dweilen dankzij krachtige magneten op hun plaats klikken. Dat proces kost wat meer tijd, maar dan heb je ook wat.

Het is bovendien zo dat je drie verschillende soorten schoonmaakmiddelen in dezelfde basis kunt inzetten. In de doos zitten drie flesjes met reguliere zeep, zeep voor houten vloeren en een middel waarmee je nare geurtjes verwijdert die huisdieren achterlaten. Zoals altijd raadt Dreame aan alléén de door het bedrijf verkochte middelen te gebruiken, maar in principe staat het je vrij om ook je eigen schoonmaakmiddel te gebruiken dat specifiek bij jouw vloer past.

©Wesley Akkerman

Meer dan genoeg

De Dreame Matrix 10 Ultra is waarschijnlijk te geavanceerd voor het gemiddelde huishouden, dat vaak ook prima uit de voeten kan met een Dreame L40 Ultra AE of Eufy Omni E25. Maar die laten nog weleens steken vallen of laten qua dweilprestaties iets te wensen. De Matrix 10 Ultra komt echter steeds dichter bij 'de ultieme dweilrobot', en dat is vooral te danken aan zijn veelzijdigheid. Niettemin moet je wel erg veeleisend zijn wil je dit systeem überhaupt overwegen.

Qua navigatie en schoonmaakprestaties doet de Dreame Matrix 10 Ultra het ook gewoon goed. De robot gaat secuur langs muren, plinten (die hij ook gewoon meeneemt) en kasten, waardoor er weinig plekjes overblijven die niet gestofzuigd of gedweild worden. Het enige waar je dan nog een beetje rekening mee moet houden, is dat het basisstation veel ruimte in de breedte inneemt en dat kan onhandig zijn. Ook de zuigprestaties op een kleed kunnen nog altijd beter.

©Wesley Akkerman

Via de app kun je instellen wat je van de Dreame Matrix 10 Ultra verlangt. Je beheert het watergebruik, de zuigkracht en de draaicirkels. Hoe kleiner die zijn, des te groter het oppervlak wordt dat hij schoonmaakt. De app biedt ook een onderhoudsscherm waarin je kunt zien wanneer een bepaald onderdeel aan vervanging of een stofdoek toe is. Ook krijg je daar allerlei tips en updates van de digitale schoonmaakhulp, net zoals bij andere Dreame-producten.

Dreame Matrix 10 Ultra kopen?

Laten we wel wezen: bijna 1600 euro (zonder kortingen) voor een robotstofzuiger is enorm veel geld. Maar de Dreame Matrix 10 Ultra neemt je dan ook flink wat werk uit handen en presenteert allerlei extra mogelijkheden, zonder de gebruiker daarbij op te zadelen met meer werk. De zuig- en dweilprestaties zijn beter dan ooit en het is erg prettig dat je nu drie soorten schoonmaakmiddelen in de zeepbak kunt gebruiken. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is af en toe het water bijvullen en het vieze water weggooien. Voor de rest heb je hier eigenlijk geen omkijken meer naar.