© PXimport

Zo werkt Vivino

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 juni 2021 - 05:07

Aangepast: 25 november 2022 - 10:59

Gertjan Groen

Ben je op zoek naar een lekkere wijn tussen het grote aanbod op internet of de rijk gevulde schappen van supermarkt en slijterij? Vivino helpt je op weg, met zeer gedetailleerde wijninformatie en een grote groep medegebruikers. De app weet op termijn je smaak wellicht nog beter dan je eigen partner.

Zachte afdronk, fruitige neus, medium vol in de mond: wijnliefhebbers houden er een eigen jargon op na. Dat is wel lastig als je gewoon wilt weten of een wijn bij een bepaald gerecht of je smaak past. Schort het nog een beetje aan je wijnkennis, dan is Vivino een goede hulp. Miljoenen gebruikers delen hun bevindingen via dit platform. De uitgebreide informatie helpt je om nieuwe smaken, landen en regio’s te ontdekken, terwijl je tegelijk veel andere gepassioneerde wijnliefhebbers tegenkomt. Het past in een bredere trend. Zo delen bierliefhebbers bijvoorbeeld massaal hun ervaringen op Untappd, waar het verdienen van zogenoemde badges voor velen een sport is geworden. Waar Vivino verder in gaat, is dat je de wijnen die er voor je uitspringen ook direct kunt bestellen.

1 Installatie

Het van oorsprong Deense Vivino is de afgelopen jaren uitgegroeid tot ‘s werelds grootste wijnplatform. Toegang krijg je via de website op www.vivino.com of de app die we hier toelichten, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Vivino begon ooit als grote database vol met foto’s en bijbehorende informatie, bedoeld om wijndrinkers te helpen bij het maken van een keuze. Dat blijft een doel, maar de mogelijkheden zijn de laatste tijd flink gegroeid. Dat geldt ook voor het aanbod: er zijn al meer dan 13 miljoen wijnen opgenomen, zo’n 50 miljoen gebruikers, en het aantal beoordelingen nadert de 200 miljoen. Om de app ten volle te kunnen benutten, is het verstandig om een gratis account te maken. Dat kan direct bij het starten van de app. Je kunt dan bijvoorbeeld je favoriete wijnen opslaan in je account en eenvoudiger bestellen.

© PXimport

2 Uitgebreide wijninformatie

Selecteer een wijn op Vivino, en je krijgt vermoedelijk meer informatie dan je elders zou kunnen achterhalen, en ook nog eens heel overzichtelijk gepresenteerd. Dat begint met informatie over wijn en streek, belangrijke smaakkenmerken en uiteraard beoordelingen en cijfers van andere gebruikers, met een toelichting van een van de sommeliers onder die gebruikers. Je krijgt ook meteen tips voor gerechten die er goed bij passen. Zo zou de Savignon Blanc 2020 uit Marlborough (Nieuw-Zeeland) goed passen bij schelpdier, vegetarische gerechten en geitenkaas, maar het ook goed doen als aperitief. Door wijnen te beoordelen leert Vivino steeds beter wat je smaak is. De aanbevelingen die je krijgt worden hier op afgestemd. Persoonlijke aanbevelingen krijg je op het eerste tabblad van de app, waar ook de toplijsten met de beste wijnen per prijscategorie worden gepresenteerd.

3 Uitgebreide zoekfunctie

© PXimport

De zoekfunctie is een krachtig onderdeel. Vaak zul je beginnen met een soort wijn, zoals rood, wit, rosé of dessert. Vervolgens zoek je bijvoorbeeld op een bepaalde combinatie, zoals met rundvlees of lam, of een smaak zoals droog of zoet. Er zijn ook nog filters voor bijvoorbeeld een bepaald land, druivenras, oogstjaar of wijnstreek. Zo kom je al klikkend tot een lijstje met geschikte wijnen. Je hoeft wijnen niet per se op deze manier op te zoeken; je kunt ook gewoon een etiket scannen. Dat komt natuurlijk uitstekend van pas als je voor het schap in de supermarkt staat en geen idee hebt welke wijn je moet kiezen. Door de camera van je smartphone voor het etiket te houden, ontdek je à la minute alle kenmerken van de wijn. Sta je in een restaurant voor de keuze, maar is er geen sommelier te bekennen, dan kun je ook de wijnkaart scannen.

4 Bestellen

Uiteraard moet ergens wat worden verdiend. Vivino heeft een handelsplatform waarop het wijnen verkoopt, deels uit eigen voorraad maar ook via diverse aangesloten webwinkels. Het heeft op deze manier naar eigen zeggen het grootste aanbod ter wereld. Bestellen kan behalve via de website ook gewoon met de app. Rechtsboven in de app zie je winkelwagentje, waar je wijnen aan toe kunt voegen. Bij een minimum aankoop van 75 euro wordt de bestelling gratis thuisbezorgd. Het is een wat andere benadering dan Untappd, dat overeenkomsten met brouwerijen sluit om (geanonimiseerd) tot in de kleinste details informatie uit te wisselen over bierdrinkers. Bedenk dat er, ondanks het enorme aanbod, natuurlijk altijd een mogelijkheid is dat een mooie wijn of bijzonder wijnhuis niet in Vivino is opgenomen omdat die eenvoudigweg niet via de app te koop is. Maar als de supermarkt of gemiddelde slijterij je referentie is, zal dit zelden als een beperking worden ervaren. Bovendien weet de app op termijn heel goed of een bepaalde wijn u, op basis van je smaakprofiel, aan zal spreken. Daar zit wel een valkuil: je partner houdt er misschien een andere smaak op na, of de persoon aan wie je de wijn cadeau doet. Er bestaat natuurlijk niet zoiets als de ‘beste’ wijn.

5 Persoonlijk archief

Het scannen van wijnen is natuurlijk niet alleen handig om wijnen op te zoeken, maar ook om te zorgen dat je de geweldige wijnen die je drinkt niet vergeet. Je kunt wijnen na het scannen aan je favorieten toevoegen en persoonlijke notities toevoegen. Via het laatste tabje van de app kom je bij alle bewaarde wijnen. Ook je eventuele bestelgeschiedenis vind je hier terug. Je kunt wijnen toevoegen aan Mijn wijnen maar, als je een heuse wijnkelder hebt, ook aan je ‘virtuele’ wijnkelder. Dat is bedoeld als hulpje om te zien welke wijnen je in de voorraadkast hebt staan. Wil je weten welke wijnen je vrienden drinken, dan is een koppeling met sociale media mogelijk, zoals Facebook of Twitter. Die optie vind je via de instellingen van de app. Hier kun je ook kiezen welke meldingen ofwel pushnotificaties je graag ontvangt. Dat gaat van bijvoorbeeld nieuwe reacties of volgers tot wijnaanbiedingen of updates over bestellingen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000