Zo kies je het juiste internetabonnement voor thuis

© CIDimport

Zo kies je het juiste internetabonnement voor thuis

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 juli 2017 - 07:22

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:08

Redactie

Heb je het idee dat je internetverbinding langzamer is geworden? Waarschijnlijk komt dat omdat er steeds meer apparaten gebruik van maken. We geven je 5 tips om een abonnement te kiezen dat wel aansluit op je behoeften.

© CIDimport

1. Analyseer je huidige gebruik

Meten is weten en waarschijnlijk heb je geen idee wat de snelheden van je huidige abonnement zijn en in hoeverre dit nog toereikend is. Je kunt je internet snelheid gemakkelijk testen door bijvoorbeeld de online speedtest van KPN.

Daarnaast is het ook verstandig om eens een kijkje te nemen in je router. Veel moderne routers zijn in staat om een live overzicht te geven van alle apparaten die in huis gebruik maken van je internetverbinding plus de hoeveelheid bandbreedte die hierbij totaal wordt opgeslokt. Als dit getal vrijwel constant overeenkomt met de beschikbare bandbreedte, zou dat erop kunnen duiden dat je internetabonnement aan een upgrade toe is.

2. Onderzoek je kijk- en gamegedrag

De meeste videocontent wordt bij diensten als YouTube of Netflix inmiddels uitgezonden in HD-kwaliteit. Bij nieuwe series en films is dat zelfs al in 4K. Daar dien je bij het kiezen van je internetabonnement zeker rekening mee te houden. Voor het bekijken van FullHD is 10 Mbit echt het minimale dat je aan bandbreedte beschikbaar moet hebben. Bij UHD/4K is dat tenminste 20 Mbit. Wil je op meerdere apparaten tegelijkertijd online tv kijken, dan is dit een veelvoud hiervan. Zo voorkom je dat je favoriete speelfilms en series met horten en stoten worden vertoond.

Speel je online games? Hou er dan rekening mee dat je hiervoor – per gamesessie - een bandbreedte nodig hebt van zo’n 24 Mbit. Daarnaast is ook de latency / ping belangrijk, oftewel de reactiesnelheid van je internetverbinding. Hier wint glasvezel het vaak van adsl of kabel.

3. Geef je thuisserver en NAS de ruimte

Heb je een thuisserver of NAS die van buitenaf is te bereiken, bijvoorbeeld omdat je hier ownCloud of Nextcloud op hebt draaien? Dan kan dit een behoorlijke hap uit je beschikbare bandbreedte nemen, zeker als er meerdere gezinsleden gebruik van maken die ook nog eens regelmatig grote bestanden up- of downloaden.

4. Hou rekening met clouddiensten

Ben je – net als ons – een groot liefhebber van Dropbox, OneDrive, Google Drive of een andere onlineopslagdienst? Kijk dan bij het kiezen van je nieuwe internetabonnement niet alleen naar de downloadsnelheid. Juist de uploadsnelheid is van groot belang omdat deze direct bepaald hoelang het duurt voordat nieuwe bestanden online zijn opgeslagen. Niets is vervelender dan thuis je notebook dichtklappen en onderweg op je smartphone ontdekken dat je bestanden nog niet waren geüpload. Tip: met een glasvezelabonnement zijn je upload- en downloadsnelheid gelijk en gaat het online parkeren van je bestanden razendsnel.

5. Kijk naar de toekomst

Een nieuw internetabonnement kiezen is ook een kwestie van vooruitkijken. Het aantal apparaten in huis dat gebruik gaat maken van je internetverbinding zal de door slimme toepassingen de komende jaren alleen maar groeien. Individueel gebruiken de meeste niet veel bandbreedte maar opgeteld loopt het aardig op. Neem een ruime marge om congestie te vermijden of kies een abonnement dat – net als bij glasvezel - de mogelijkheid biedt om eventueel de snelheden te verhogen.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000