Zo converteer je elk bestandstype naar het gewenste bestandstype

© PXimport

Zo converteer je elk bestandstype naar het gewenste bestandstype

Geplaatst: 9 december 2020 - 04:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:41

Stefanie Katzenbauer

Een bestandstype bepaalt met welk programma je dit bestand kunt openen, wat je ermee kunt en hoe je het eventueel kunt bewerken. Soms komt het voor dat het bestandstype en jouw gewenste actie niet met elkaar matchen. Gelukkig kun je de bestanden converteren naar het juiste bestandstype. Daar zijn meerdere manieren voor en wij leggen er een paar voor je uit.

Wanneer kom je het tegen?

Als een collega met een Macbook jou bijvoorbeeld een tekstbestand stuurt, dan is dit vaak een pages-bestand. Dit zul je op jouw Windows 10 computer niet kunnen openen en dus zul je het moeten converteren naar een Word-document. Soms vragen websites ook om specifieke bestandstypes wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding wil uploaden. Of misschien wil je heel specifieke dingen aan een foto bewerken. Ook dan zul je met een jpeg-bestand niet toekomen. Daarnaast zijn er veel bestandstypes die niet direct door jouw standaard videospeler of fotoviewer worden ondersteund.

Anders opslaan

Het bestand waarin je het document gemaakt hebt, geeft je vaak de mogelijkheid om het als een andere bestandsindeling op te slaan. In Word kun je bijvoorbeeld onder ‘opslaan als’ de bestandsindeling wijzigen naar bijvoorbeeld een PDF-document of een txt-bestand. Dit wordt gedaan zodat het bestand in een andere programma, of een oudere versie van een programma, te openen is. Dit zorgt er wel voor dat een aantal functies niet meer werken. Dit kan bijvoorbeeld het automatisch opslaan zijn van Word-documenten.

Als je bijvoorbeeld foto’s wil maken in RAW-formaat, dan zul je dit moeten aanvinken in de instellingen van jouw camera (of camera-app). Je kunt een bestand dus altijd openen met het programma waarin je het gemaakt hebt, en voor een ander bestandsindeling kiezen onder ‘opslaan als’.

 

© PXimport

Conversiesites

Om de meeste bestandstypes naar een gewenst type te converteren, hoef je vaak simpelweg maar een zoekopdracht in Google in te voeren. Zie zoekopdracht is zo simpel als: bestandstype X converteren naar bestandstype Y. Vaak kom je gratis sites tegen die binnen enkele minuten het klusje voor je geklaard hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sites zoals Zamzar, die zeer geschikt is voor het converteren van afbeeldingen en audiobestanden. Zoek je een hands-on site die specifiek audiobestanden converteert? Probeer dan eens de Free Audio Converter. Je hoeft simpelweg maar je bestand in de converter te slepen en het gewenste bestandstype te selecteren.

Vaak is hieraan wel een uploadlimiet aan verbonden, waardoor je bijvoorbeeld grote videobestanden niet zo makkelijk converteert.

Video converteren

Er zijn verschillende gratis programma’s beschikbaar waar je videobestanden mee kunt converteren. Handbrake is zo’n programma. Het werkt behoorlijk rechttoe rechtaan en laat je de meeste videobestandstypes converteren. Vaak wil je iets omzetten naar een .mkv- , .avi- , .mpg- of .mov-bestand, Apple Zo maak je de video's afspeelbaar op andere apparaten zoals je mp3-speler of iPod/iPad. Daarnaast kun je met dit programma ook videobestanden optimaliseren voor een bepaald apparaat. Met Handbrake kun je daarnaast ook videobeelden rippen van DVD’s, zelfs als hier ondertiteling bij zit.

Lees hier een uitgebreide handleiding over het converteren van audio- en videobestanden

 

© PXimport

En als je gewoon op zoek bent naar een mediaspeler die een grote verscheidenheid aan bestandstypes ondersteunt en afspeelt, dan ben je bij VLC mediaplayer aan het juiste adres. Dit betekent echter ook dat je vanuit VLC mediaplayer bestanden op een andere manier kan opslaan en converteren. Open het gewenste videobestand, klik vervolgens op ‘media’ linksboven in het scherm en kies dan voor ‘converteren/opslaan’. Je kunt nu een bestand vanaf je harde schijf uploaden en converteren. VLC maakt hier vervolgens een kopie van.

Zo converteer je elk bestandstype naar het gewenste bestandstype-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000