HandBrake - Videobewerking op formaat

© PXimport

HandBrake - Videobewerking op formaat

Software

Geplaatst: 19 juni 2018 - 05:04

Aangepast: 24 november 2022 - 13:10

Maikel Dijkhuizen

Als je regelmatig filmpjes naar een smartphone, tablet, gameconsole of smart-tv overzet, krijg je vroeg of laat te maken met een niet-afspeelbaar of veel te groot bestand. Apparaten ondersteunen namelijk allemaal verschillende containers en codecs. Lastig, maar dankzij HandBrake zet je filmpjes om naar een videoformaat dat wél werkt.

HandBrake is een kleinschalig programma waarmee je eenvoudig de eigenschappen van filmpjes aanpast. Naast de audio- en videocodec is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de framesnelheid en resolutie te wijzigen. Handig voor het geval je video’s een kopje kleiner wilt maken zodat het opslaggeheugen van een smartphone of tablet niet zo snel volloopt. Na het opstarten van dit tooltje voeg je een los videobestand of complete map toe. Laatstgenoemde optie is bijvoorbeeld nuttig wanneer je een dvd of blu-ray met mappenstructuur wilt omzetten.

Uitvoerinstellingen kiezen

Nadat je eenmaal een videobestand hebt toegevoegd, zet je de uitvoerinstellingen helemaal naar je hand. Opvallend is dat je slechts keuze hebt uit twee containers, namelijk mkv en mp4. Gelukkig zijn dat wel twee gangbare formaten waarmee veruit de meeste afspeelapparatuur uit de voeten kan. Voor het inpakken van filmmateriaal staan er diverse codecs voor je klaar, zoals h.264, h.265 en vp9. Weliswaar importeert HandBrake moeiteloos ultra-hd-video’s, maar de uitvoer is beperkt tot full hd. Vreemd, want in eerdere versies was er nog wel een hogere resolutie mogelijk. Verder selecteer je zo nodig een framesnelheid die past bij het betreffende afspeelapparaat. In de rechterkolom kies je eventueel uit diverse standaard uitvoerinstellingen, waardoor je niets handmatig hoeft in te stellen. Zo maak je de video bijvoorbeeld geschikt voor het web, een Android-toestel of iPhone.

© PXimport

Converteren

Zodra je de gewenste instellingen hebt gekozen, klik je bovenaan op Start Encode om de conversie te starten. Zeker bij omvangrijke videobestanden duurt dit klusje nogal lang. Gelukkig sluit HandBrake zichzelf of het complete systeem na de conversie op jouw verzoek automatisch af. Onderaan volg je de voortgang en zie je de resterende tijd. Via Preview bekijk je alvast een voorproefje in VLC media player. De freeware voert de conversie netjes uit, want de beelden zijn vloeiend en lopen synchroon met het geluid.

© PXimport

Conclusie

HandBrake is een prima programma voor wie een videobestand naar een ander formaat wil omzetten. Ook zonder kennis van containers en codecs is de freeware dankzij de standaard uitvoerinstellingen prima bruikbaar. Wel is het aantal uitvoerformaten beperkt en ontbreekt er ondersteuning voor ultra hd.

8,0

ONS OORDEEL

HandBrake

Pluspunten

Standaard uitvoerinstellingen

Voorbeeldweergave

Prima conversie

Minpunten

Geen uitvoer in ultra hd

Beperkt aantal uitvoerformaten

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 7/8/10; macOS; Linux **Website** [www.handbrake.fr](https://handbrake.fr/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000