Workshop: Telegram installeren op je pc

Berichtendiensten als WhatsApp zijn handig voor op je smartphone, maar als je die software ook op andere apparaten wil gebruiken, loop je al snel tegen beperkingen aan. De software moet namelijk met je mobiele nummer geactiveerd worden. Telegram werkt anders en kun je zonder gedoe op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken.

Lees ook: 'WhatsApp op pc komt eraan'


WhatsApp kan in principe gewoon geïnstalleerd worden op een tweede apparaat, bijvoorbeeld een tablet en zelfs een computer met een Android-emulator als Bluestacks. Het grootste probleem van WhatsApp is echter dat je de software maar op één apparaat tegelijk actief kunt hebben. Wil je bijvoorbeeld de software op je tablet activeren en je vult je mobiele nummer in, dan ontvang je een sms-bericht ter verificatie op je smartphone. Als je tablet geen internetverbinding heeft, dan kun je ook kiezen om een gesproken bericht te ontvangen. Je wordt in dat geval dan gebeld op je mobiele nummer, en wordt een cijferreeks opgenoemd, die je dan moet invoeren op je tablet. Op dat moment is WhatsApp dan op je tablet geactiveerd, maar niet meer op je smartphone. Kortom: dat is niet handig.

 

© PXimport

 

Telegram

Telegram is volgens velen het beste alternatief voor WhatsApp: het is helemaal gratis (bij WhatsApp is alleen het eerste jaar gratis, daarna betaal je zo’n € 0,80 per jaar), beter beveiligd en heeft sowieso meer versies beschikbaar. Naast iOS, Android en Windows Phone is er namelijk ook een versie voor Windows, OSX en zelfs Linux. Ook bestaat er een browseronafhankelijke webversie.

Genoeg redenen dus om over te stappen naar Telegram, zeker omdat het open source is en er verder geen commerciële belangen mee gemoeid zijn. Dat in tegenstelling tot WhatsApp, dat afgelopen jaar door Facebook is overgenomen. Overstappen naar Telegram heeft natuurlijk vooral ook zin als het merendeel van je vrienden en familie hetzelfde doet. Telegram is niet compatibel met WhatsApp; uitwisselen van berichten tussen deze twee diensten is dan ook niet mogelijk. Toch wordt Telegram meer en meer gebruikt: installeer de software maar eens en zie wie van je WhatsApp-contacten ook Telegram gebruikt.

De desktopversie van Telegram kun je downloaden voor Windows, Mac OSX en Linux via desktop.telegram.org. Wij kiezen in deze workshop voor de Windows-versie. Het installatiebestand is 11 MB groot. Standaard wil Telegram zich installeren in de map C:\[gebruiker]\AppData\Roaming, maar voor de overzichtelijkheid doe je er verstandig aan om dat te wijzigen in C:\Program Files\Telegram of C:\Program Files (x86)\Telegram. Op die manier heb je immers al je programma’s op dezelfde locatie geïnstalleerd.

© PXimport


 

Na de installatie begint de software met een knop genaamd Start Messaging. Enig klein minpuntje: Telegram is niet beschikbaar in het Nederlands in de desktopversie. De mobiele app is wel Nederlandstalig. Na een druk op de genoemde knop voer je je mobiele nummer in. Aan de hand van dat nummer kan de software je identificeren en je gebruikersnaam achterhalen. Let op: je moet dus al een actieve Telegram-app op je smartphone hebben geïnstalleerd en geactiveerd om de Windows-versie te kunnen gebruiken. Vul je telefoonnummer in, op je smartphone ontvang je een code die je straks moet invullen in Telegram.

 

© PXimport

 

Je hebt twee minuten om de code in te vullen. Doe je dat niet binnen die tijd, dan belt Telegram je op je smartphone, waarna er door een computer een cijferreeks wordt opgenoemd, die je dan moet invullen in de desktopsoftware. Nadat je de code hebt ingevuld, ontvang je op je smartphone een bevestiging van de activatie van de software onder Windows.

 

© PXimport


Bericht

Zodra je op de pc Telegram hebt geactiveerd, ontvang je op je smartphone een Telegram-bericht, waarin je wordt geattendeerd op het feit dat de software op een ander systeem is geregistreerd.

© PXimport


Extra functies

De functies in de desktopversie van Telegram zijn anders dan die in de app op je smartphone. Zo missen er bijvoorbeeld tal van privacy-functies, zijn er geen opties voor meldingen van berichten en kun je geen instellingen wijzigen omtrent het automatisch downloaden van media. Ook kun je op de desktop-app geen gebruikers blokkeren of de ‘laatst gezien’-functie aan- of uitzetten. Niet getreurd, want alle opties die je in de app op je smartphone aanpast, worden automatisch doorgevoerd in de desktopversie van Telegram.


Media

Telegram is net als WhatsApp uitstekend geschikt om foto’s, video’s en audio te versturen en ontvangen. In de desktopversie van Telegram is dat natuurlijk ook mogelijk, en met als grootste voordeel dat je alle media gewoon direct kunt opslaan op de harde schijf. Klik een foto, video of audiobestand aan met de rechter muisknop en klik op Save As..., waarna je het bestand gewoon op een locatie op je eigen computer kunt opslaan.


Tot slot

Het grootste voordeel van Telegram – naast dat het natuurlijk gratis en open source, en niet van Facebook is – is dat je de berichtendienst op elk platform kunt gebruiken. Handig als je niet altijd zin hebt om je smartphone erbij te pakken; op de desktop kun je gewoon verder chatten met je vrienden. Alhoewel de desktopversie misschien niet zo heel uitgebreid is, kun je de belangrijkste instellingen gewoon instellen in de app op je telefoon, je gebruikt immers dezelfde contactlijst op beide platformen, dus ook geblokkeerde personen, groepen en geheime contactpersonen vind je zowel op je smartphone als de desktopversie terug.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000