Windows 11 krijgt privacytool: welke apps kijken mee?

Windows 11 krijgt privacytool: welke apps kijken mee?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 20 juni 2022 - 07:20

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Wesley Akkerman

Microsoft test vaker opties voor Windows 11 binnen de previewringen van het bedrijf. Maar soms springt er een functie tussenuit die extra aandacht verdient. In dit geval gaat het om een handige tool die meer transparantie biedt op het gebied van privacy.

Microsoft noemt de gloednieuwe tool Privacy Auditing. David Weston, bij Microsoft verantwoordelijk voor enterprise en os-beveiliging, toont het onderdeel via zijn eigen Twitter-profiel. Weston laat weten dat Microsoft de optie nu test binnen het Dev-kanaal van Windows 11, waar functies nog wel eens sneuvelen of hevig aangepast worden na de initiële introductie. Het Dev-kanaal is de plek waar het bedrijf experimentele onderdelen test met testers buiten de softwaremaker.

Privacytool voor Windows 11

Testers vinden de nieuwe mogelijkheid binnen de privacyopties van Windows 11. Daar tref je een lijst van recente activiteiten op je systeem aan. Op die lijst staat wanneer bepaalde apps bijvoorbeeld je microfoon of webcam geraadpleegd hebben. 

Waarschijnlijk tref je hier normaliter apps aan die dat met de juiste toestemmingen doen, zoals Microsoft Teams, maar wellicht ontdek je hier apps waarvan je niet zeker weet of je die wel toestemming gegeven hebt. Met de nieuwe privacytool moet je dus snel verdacht gedrag kunnen achterhalen en oplossen.

Binnen die omgeving zie je tevens wanneer apps toegang hebben tot zaken als je lijst met contactpersonen, locatiegegevens, telefoongesprekken en meer. Je ziet precies hoe laat en op welke dag apps de onderdelen en gegevens gebruikt hebben. Dat is dus heel transparant.

Het is nu nog even afwachten op het moment dat Microsoft de tool uitrolt naar elke Windows 11-gebruiker. Omdat de functie nu nog in het Dev-kanaal zit, kan het nog maanden duren voordat het zover is. 

Desondanks is het goed om te zien dat Microsoft aan dit soort functies werkt, omdat het als gebruiker van een digitaal systeem altijd goed is om te zien wanneer apps of systemen toegang hebben tot gevoelige onderdelen of gegevens.

Microsoft heeft in het verleden best wat problemen gehad aangaande privacy op Windows 10. Dat concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens in zowel 2017 als 2019. Destijds verbeterde Microsoft de privacy van gebruikers, maar die verbeteringen gingen gepaard met nieuwe manieren van dataverwerking die weer onder de loep genomen moesten worden. 

Kortom: het bedrijf uit Redmond had flinke ruimte voor verbetering op die vlak, en het lijkt die ruimte eindelijk beter te benutten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000