© PXimport

Windows 10 weer-app instellen

Geplaatst: 15 mei 2020 - 02:16

Aangepast: 25 november 2022 - 10:23

Ronald Smit

Windows 10 beschikt over een aardige weer-app die standaard wordt ‘meegeleverd’ met dit besturingssysteem. Met name de bijbehorende tegel komt mooi van pas!

Tegels. Er is al zoveel over gezegd en schreven dat wij ons wijselijk verre van die discussie houden. Tegenwoordig zijn ze nog maar op één plek in Windows 10 te vinden en dat is in het startmenu. En daar komen ze nog wel van pas. Vooral als handige en echt snelle snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s. En een heel enkele keer is een live tegel ook praktisch. En dan doelen we niet op die irritante steeds weer verspringende exemplaren, maar iets rustgevenders met een statusmelding of iets dergelijks. Of eentje die het actuele weer toont. Precies dat valt heel simpel met de weer-app van Windows 10 te regelen.

Als het goed is (en je hebt hem niet direct na installatie van Windows uit het startmenu gemikt) staat daar een tegel met de naam Weer. Mogelijk zie je er al een plaatsnaam in staan - veelal Amsterdam – en een actuele temperatuur en weerstatus. Alvast handig voor als je inderdaad in Amsterdam woont, maar minder als je elders je onderdak hebt gevonden.

Om de inhoud van de tegel aan je verblijfplaats aan te passen klik je op de tegel. De achterliggende app Weer opent nu. Kies onder Temperatuur weergeven in voor de optie Celsius. Vervolgens is het voor gebruikers van een Windows laptop of tablet handig om de optie Mijn locatie detecteren aan te zetten. Op die manier hoef je bij inschakelen van je systeem op een nieuwe plek die locatie niet weer aan te passen.

De weer-app is een van de weinige écht bruikbare standaard-apps van Windows 10

© PXimport

Tegelformaat

Of je laat die optie uit, als je vooral geïnteresseerd bent in het weer op je thuisplek. Onder het motto ‘gaan we vanavond wel of niet barbecueën?’. Verder laat eenieder die wat meer om z’n privacy geeft de automatische locatie-detectie ook uit. En bovendien heeft het op een stationaire desktop-pc ook weinig zin om ‘m aan te zetten. In dat geval tik je simpelweg de plaatsnaam in het veld onder Zoeken. Selecteer de juiste plek tussen de zoekresultaten en klik op Starten. Een mooie weergave van het huidige weer en een voorspelling voor een paar dagen vooruit verschijnt in beeld.

Sluit de app en klik op de Startknop. Is de weertegel daarin (aan de rechterkant) nog niet aanwezig, zoek dan in de lijst links naar de appWeer. Klik hier met de rechtermuisknop op en dan aan Aan start vastmaken. De tegel is nu in het muurtje rechts in het menu te zien. Met daarop het huidige weer in de gekozen plaats.

Wil je ook een kleine voorspelling, dan maak je de tegel wat groter. Dubbele lengte is bijvoorbeeld een mooi en bruikbaar maatje. Klik met de rechtermuisknop op de tegel en dan in het geopende contextmenu onder Formaat wijzigen op Breed. Als je gaat voor Groot krijg je het meest uitgebreide weertegeltje, maar dan wel een die de plek inneemt van vier reguliere tegels. An sich geen drama, je kunt de tegels uiteindelijk net zo ordenen als je wilt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000