Weekendkrabbels: 'We zijn allemaal lui'

Weekendkrabbels: 'We zijn allemaal lui'

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 juli 2015 - 04:53

Aangepast: 24 november 2022 - 11:29

Daan Doedens

Elke zaterdag pakt Daan een nieuwsitem en schrijft hij zijn frustratie, blijdschap of pure woede van zich af. Deze week: Wall-E, Moneypenny en de beste smartphonecamera. 'Nee, zegt Mark. Dan doen we dus even helemaal anders.'

Wat zijn we toch een stel luiwammesen met z'n allen. Alles wat we doen, moet snel, makkelijk en met zo weinig mogelijk moeite gebeuren. Opstaan om te bellen doen we niet meer, opstaan om de verwarming hoger te zetten ook niet. We zijn allemaal lui. Ontzettend lui. Lees ook: Internet of Things: alles connected.

Zo, dat is eruit. Vooropgesteld: ik doe er zelf net zo hard aan mee, waarschijnlijk zelfs bovengemiddeld. In WALL•E, een animatiefilm van Pixar uit 2008, werd al een klein toekomstbeeld geschetst: mensen die hun hele leven niet meer uit hun luie stoel komen.

Zo erg is het natuurlijk allemaal niet. De techniek doet ook goede dingen voor de menselijke gezondheid. Slimme fitnessapparaten, trackers om je pols, hartslagmeters in je horloge, om over de wetenschappelijke toepassingen nog maar te zwijgen. En toch. Als ik in de nabije toekomst met mijn tablet een oerdegelijke Hollandse schotel in de oven kan stoppen, waarom zou ik dan nog opstaan? Ik heb het antwoord niet.

Facebook Moneypenny

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van luiwammesheid komt uit de koker van Mark Zuckerberg. Facebook werkt naar verluidt aan een personal assistant, een tegenhanger van Apple's Siri, Google's Now en Microsoft's Cortana. Geen vergezochte unisex-naam of weinig tot de verbeelding sprekend drieletterwoord zoals de concurrentie, maar de welluidende klank van die altijd charmante James Bond-secretaresse: Moneypenny.

Microsoft heeft in elk geval het best nagedacht over het uiterlijk van zijn PA.

Maar Facebook gaat verder. Of minder ver, het is maar hoe je het bekijkt. Moneypenny is geen artificiële supercomputer die in je broekzak past, geen alwetende AI die als een Google-spin het internet afstruint op zoek naar het antwoord op je vraag, en dat met een nog altijd veel te blikkerige stem en quasi-grappig aan je geeft. Moneypenny is een levend persoon.

Dit is wat er gaat gebeuren. Stel: je hebt een vraag over, laten we zeggen, de beste smartphonecamera. Je kúnt natuurlijk Google, Bing, DuckDuckGo (Ilse, Altavista, Startpagina) of welke andere zoekmachine dan ook openen en de twee woorden intikken. Grote kans dat je dan op een website als Computer!Totaal terechtkomt, waar de perfecte review te vinden is.

Ik vertrouw het niet

'Nee', zegt Mark. 'Dat doen we dus even helemaal anders. Je gaat naar Facebook Messenger en stelt je vraag aan Moneypenny.' Moneypenny is in dat geval een willekeurig ander persoon die het antwoord op je vraag weet. Of Moneypenny een gedegen onderzoek heeft gedaan en de voors en tegens van alle camera's op een rijtje heeft, is natuurlijk de vraag. Als Moneypenny zegt dat de iPhone 2,5 de beste camera heeft, dan is dat zo. Geen twijfel over mogelijk.

Oh, de romantiek.

Moneypenny is een onbekende die je informatie en advies geeft over zaken waar je niks vanaf weet. Dat is tot op zekere hoogte nog te behappen, we doen immers hetzelfde op Wikipedia en andere bronnen. Maar waar de Grote Drie op gebied van personal assistants diep in de zoekmachines duiken en een zo goed mogelijk antwoord op je vraag proberen te vinden, kun je er niet van op aan dat jouw willekeurige Moneypenny van de Dag net zo veel zin heeft om het volledige internet af te speuren.

Ik ga het niet gebruiken, dat beloof ik nu alvast. Als ik een trivaal feitje wil weten en ik ben te lui om mijn laptop te pakken en Wikipedia te openen, vraag ik het wel gewoon aan Siri. Voor zaken die meer onderzoek vergen, vertrouw ik Siri, Cortana en Now ook voor geen cent. En Zuckerberg, met al zijn omweggetjes, achterdeurtjes en miljardenwinsten, vertrouw ik al helemaal niet. Zelfs niet vermomd als Miss Moneypenny.

Vorige Weekendkrabbel lezen? Hier vind je hem. Een overzicht van alle Weekendkrabbels kun je hier vinden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000