ID.nl logo
Siri-spraakopdrachten combineren doe je zo
© PXimport
Huis

Siri-spraakopdrachten combineren doe je zo

Je zegt tegen Siri simpelweg ‘Naar huis gaan’ en je Apple-apparaat toont de route, start je favoriete podcast en stuurt tegelijk je partner een bericht waarin staat hoe laat je zult thuiskomen. Of je kunt je iPad, iPhone of Apple Watch zodanig instellen zodat deze acties automatisch gebeuren iedere keer als je naar huis rijdt. Siri-spraakopdrachten combineren doe je zo.

De term snelkoppeling betekent in dit verhaal iets anders dan in Windows. Het gaat niet om een pictogram op het bureaublad waarmee je toegang krijgt tot een programma of een document. In de wereld van Apple is een snelkoppeling de snelle manier om één of meerdere taken uit te voeren met het besturingssysteem of met apps. 

Apple gebruikt de termen snelkoppelingen en opdrachten allebei. Je kunt in Siri korte opdrachten inspreken of typen, zoals ‘Zet mijn wekker om halfacht’. Om het ons gemakkelijk te maken, zit er al een omvangrijke bibliotheek aan kant-en-klare snelkoppelingen in de app Opdrachten. Sommige routines bestaan uit één of twee opeenvolgende acties, bij andere gaat het om een domino-effect van elf of meer taken. 

In de app Opdrachten kun je met een tikje de gewenste snelkoppeling activeren, maar de meeste luisteren naar Siri. Daarnaast zijn er ook snelkoppelingen die automatisch worden uitgevoerd op een bepaald tijdstip (zoals iedere ochtend om 8 uur), op een bepaalde locatie (bijvoorbeeld als je thuiskomt) of bij een bepaalde gebeurtenis (als je de koptelefoon inplugt).

©PXimport

Uitvoeren met Siri

Met Siri-snelkoppelingen kun je apps allerlei dingen laten doen door stembesturing. Zeg je bijvoorbeeld: Hé Siri, ik ga naar bed, dan zal de digitale assistent je telefoon automatisch op Niet storen instellen. Het centrum van de snelkoppelingen is de app Opdrachten, die gebaseerd is op de automatiseringstool Workflow die Apple in 2017 overnam. 

Sinds iOS 13 is deze toepassing op iOS beschikbaar onder de naam Opdrachten. Je vindt deze app op de iPhone, de iPad, de Apple Watch en op de Mac als die draait op het laatste besturingssysteem Monterey. 

De app bevat al een selectie starteropdrachten voor nieuwkomers, zoals Neem een pauze, Stuur laatste afbeelding en Muziekquiz. Dat laatste is een spel waarbij je in vijf ronden titels moet herkennen uit je muziekbibliotheek. Om Siri een snelkoppeling te laten uitvoeren, moet je Siri eerst oproepen. Zeg dus ‘Hé Siri’ tegen je iPad, iPhone of Apple Watch en wanneer de animatie verschijnt die aangeeft dat Siri luistert, zeg je de naam van de snelkoppeling.

Belangrijk is het tabblad Galerie, daar kom je bij een brede collectie aan opdrachten die thematisch zijn gerangschikt. Wanneer een snelkoppeling je bevalt, kun je die toevoegen aan de groep Mijn opdrachten.

©PXimport

Slimme suggesties

Siri is meer dan een spraakassistent. De app werkt ook proactief en zal zelf suggesties aanreiken om bepaalde snelkoppelingen te maken. Die suggesties verschijnen op het scherm zonder dat je een woord hoeft te zeggen. Daarvoor analyseert Siri hoe je het toestel en de apps gebruikt. 

Siri kijkt in de browsergeschiedenis van Safari, in e-mails, in berichten en gegevens in apps. Om deze suggesties te ontvangen, is het nodig dat je de optie Siri Suggesties hebt ingeschakeld. Dat doe je in de Instellingen bij Siri en zoeken

Je kunt daar vier soorten suggesties in- en uitschakelen: suggesties bij zoekopdrachten, suggesties op het toegangsscherm, suggesties op het beginscherm en suggesties wanneer je iets wilt delen met anderen. Een voorbeeld van zo’n suggestie is dat Siri voorstelt een familielid te bellen omdat diegene vandaag jarig is. De verjaardag en de telefoonnummer heeft de assistent gehaald uit de app Contacten. 

Hoe zit het daarbij met privacy? Alle processen van de snelkoppeling gebeuren op je iPhone en er wordt dus niets met de cloud gedeeld of op de servers van Apple geplaatst. Siri leert van lokale data. Ten slotte koppelt Siri jouw gewoonten aan voorgestelde apps. Wat je daarna binnen die programma’s uitvoert, weet Siri niet.

 Taken combineren

Als je in de Galerie op een van de voorgestelde snelkoppelingen tikt, kom je meer te weten over wat hij doet. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van taken. Taken zijn de individuele bouwstenen waarbij je soms nog enkele parameters moet ingeven. 

Laten we even de snelkoppeling Leesmodus bekijken. Het lijkt een simpele snelkoppeling die ervoor zorgt dat je een bepaalde tijd ongestoord een e-book op je iPad kunt lezen. Als je de opdracht opent, zie je dat hij uit zeven aaneengeschakelde taken bestaat. Als je ‘Hé Siri, leesmodus’ zegt, beslis je eerst hoelang de leessessie zal duren. Daarna schakelt het toestel over naar de modus Niet storen. Het wijzigt de weergave van de iPad of iPhone naar donker. De muziekspeler start en speelt nummers van een vooraf geselecteerde afspeellijst en daarna opent Siri de gewenste lees-app. 

Iedere stap kun je aanpassen. Misschien wil je helemaal geen muziek horen tijdens het lezen? Of misschien bevalt de donkere weergavemodus je niet? Bij elke snelkoppeling kun je taken verwijderen of op een andere manier configureren. Een snelkoppeling die inmiddels in de groep Mijn opdrachten zit, kun je aanpassen door op de knop met de drie stippen te tikken. Hiermee open je de snelkoppelingseditor.

In apps van derden

Sommige ontwikkelaars zetten aangepaste Siri-snelkoppelingen klaar. Philips heeft bijvoorbeeld de Hue-lampen compatibel gemaakt met Siri-snelkoppelingen. Hiermee kun je in de Hue-app per kamer commando’s voor scènes instellen met stembediening.

Bovendien zal de Hue-app op basis van je gewoonte zelf suggesties geven om bepaalde scènes en lampen te activeren. Hierdoor hoef je dus niet meer naar de Hue-app te gaan om een instelling te starten, omdat Siri al weet wat je wilt.

Ook de NS-app ondersteunt Siri. Je kunt de vertrektijden van een bepaald station of je eigen traject opvragen. En met een snelkoppeling laat je in de app van de Nederlandse Spoorwegen opzoeken wanneer de eerstvolgende trein richting je bestemming vertrekt en tegelijk dim je de lampen in de woonkamer. De NS-app ondersteunt trouwens ook de Apple Watch om je stap voor stap door de reis te begeleiden. Hierdoor kun je vanaf je smartwatch aflezen hoe laat de trein vertrekt en wanneer je moet overstappen.

Als je met MyTuner Radio een zender kiest en je tikt op het Siri-icoontje in de app, dan kun je een voorbeeldzin inspreken om vanaf voortaan deze zender in de app te openen.

©PXimport

Zelf aan de slag

Het is uiteraard mogelijk om zelf vanaf nul eigen snelkoppelingen te maken. Daarvoor is de knop met het plusteken in de Galerie bedoeld. Hiermee stel je een routine samen, waarbij je de volgorde van scripts en apps aangeeft. De snelkoppeling wordt namelijk van boven naar onder uitgevoerd. Daarna sleep je de acties uit de rechterkolom naar de linkerkolom. 

De lijst met beschikbare taken is lang, maar gelukkig is er een zoekfunctie. Het samenstellen van eigen acties is helaas niet zo gebruiksvriendelijk als de meeste iPad- en iPhone-functies. Het vergt toch enige ervaring, omdat je vaak allerlei parameters moet ingeven.

©PXimport

De vorm aanpassen

Als je de Opdrachten-app vaak gebruikt, kan de verzameling snelkoppelingen oplopen. Je kunt die collectie sinds iOS 14 en iPadOS 14 sorteren in zelfgemaakte mappen. Bovendien is het mogelijk om de naam, de kleur en het pictogram van de snelkoppeling te wijzigen.

Selecteer in Alle opdrachten de opdracht die je wilt aanpassen. Tik op het pictogram naast de opdrachtnaam. Nu kun je de kleur en het symbool wijzigen. Wanneer je een nieuwe opdracht maakt, dan krijgt die standaard het toverstafsymbool en een van de vijftien standaardkleuren.

Automatisering

In de app Opdrachten kun je in plaats van de Galerie ook de groep Automatisering openen. Hier komen automatiseringssnelkoppelingen. Deze groep koppelingen wordt niet geactiveerd door iets te zeggen of te typen voor Siri, maar door een gebeurtenis. Dit zijn dus prima oplossingen om huisautomatisering te regelen. 

Je laat slimme huislampen iedere dag op een bepaald tijdsstip inschakelen. Of je zorgt ervoor dat de navigatie automatisch opstart wanneer je in de wagen stapt met of zonder CarPlay. Je kunt deze automatiseringen laten starten op specifieke tijdstippen of wanneer je een bepaalde locatie betreedt of verlaat. 

Zo’n automatisering kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: wanneer je iPhone verbinding maakt met je koptelefoon, open Deezer (of een andere muziek-app).

©PXimport

 Of: wanneer ik een e-mail ontvang van (mailadres), stuur me een bericht. Of: wanneer mijn iPhone-verbinding maakt met mijn thuisnetwerk, speel muziek af van… We noemen hieronder enkele interessante snelkoppelingen.

Andere camera

Via snelkoppelingen kun je de normale werking van je mobiele toestel aanpassen. Al lang kun je vanaf het Vergrendelscherm snel de camera openen, maar dat is wel altijd de standaard Camera-app. Gebruik je liever een andere camera-app, zoals Camera+, dan kun je dit oplossen via een automatiseringssnelkoppeling. 

Selecteer Persoonlijke automatisering en selecteer App. In het scherm Wanneer tik je bij App op de knop Kies en vervolgens selecteer je de app Camera en plaats je een vinkje bij Wordt geopend. Daarna tik je op Volgende en bij Open app selecteer je Camera +. In het volgende scherm zet je de optie Vraag voor uitvoeren uit en je tikt op Gereed. In mensentaal klinkt de opdracht dan ‘Als het systeem de app Camera vraagt, opent het automatisch Camera+’.

QR-code voor wifi

©PXimport

Een eenvoudige snelkoppeling die vaak van pas komt, is QR-code voor wifi. In deze opdracht noteer je eerst de naam en het wachtwoord van je wifi-netwerk. Als je daarna zegt ‘Hé Siri, QR-code voor wifi’ brengt de snelkoppeling een blokjescode op het scherm. Op die manier kun je deze gegevens eenvoudig delen met iemand anders die je toegang wilt geven tot je netwerk. 

De andere moet op zijn beurt de QR-code scannen om toegang te krijgen. Dit heeft twee voordelen. Op deze manier krijgt de ander je wachtwoord niet te lezen. Bovendien is dit een handige manier als je een moeilijk te typen wachtwoord hebt ingesteld. Deze opdracht zit in de groep Opdrachten voor toegankelijkheid.

Foto’s en video’s

Zeg ‘Hé Siri, maak een selfie’ en Siri start meteen de app Camera en selecteert daarbij de lens die je nodig hebt om een selfie te maken. Dat is handig als je tijd wilt besparen of als je je handen vol hebt. Je moet nog wel op de sluiterknop tikken om de foto te maken of je kunt een van de volumeknoppen aan de zijkant van je telefoon gebruiken.

De naar achteren gerichte camera spreek je aan met de opdracht ‘Hé Siri, maak een foto’. De opdrachten Maak een panorama, Maak een video en Maak een slo-mo openden bij ons wel de camera-app, maar de specifieke keuze moesten we nog wel handmatig maken.

De opdracht Waar is deze foto gemaakt bestaat uit vijftien taken en toont de fotolocatie op een kaart. Wanneer de foto geen locatie-informatie bevat, ontvang je daar een melding van. 

De snelkoppeling AirDrop foto’s opent de fotobibliotheek, waar je de bestanden selecteert die Siri via AirDrop naar je computer of naar een ander mobiel toestel zal overzetten. En met Maak GIF aan ga je eerst naar de fotobibliotheek waar je een filmpje selecteert om dit automatisch om te zetten naar een animated gif.

©CIDimport

Tekst dicteren

De snelkoppeling Dicteer en deel converteert in realtime wat je zegt. Daarna kun je de uitgeschreven tekst delen via e-mail, berichten, notities en herinneringen. Heb je geen zin om te typen, dan kun je deze snelkoppeling ook op de Mac gebruiken. Je kunt de opdracht zodanig instellen dat de tekst automatisch naar je mailadres wordt verzonden. Eventueel kun je nog andere e-mailadressen instellen om een kopie naar te versturen.

Ochtendbriefing gebruik je om ‘s morgens eerst de datum van vandaag te horen, daarna volgt de weersverwachting en Siri vertelt ook hoelang het duurt om naar je werk te gaan. Eventueel kun je ook nog een van je favoriete podcasts starten.

Een van de nieuwe taken in iOS 15 is Zet tekst om naar Audio. De snelkoppeling werkt op basis van slechts twee taken. Zodra je de snelkoppeling activeert, moet je een tekst plakken. Daarna leest Siri de tekst voor.

Je kijkt uit naar een feestje of een reisje? Zeg: ‘Hé, Siri, aantal dagen tot’. In vier stappen configureer je deze snelkoppeling. Wat is de datum waar je naar uitkijkt en wat is de activiteit? Iedere keer dat je de snelkoppeling activeert, lees je het aantal dagen, uren en minuten tot de activiteit af.

©CIDimport

Voor de Mac

Snelkoppelingen hebben we lang moeten missen op de Mac. Er was Automator, maar die app kan niet tippen aan het gemak van de snelkoppelingen die je in macOS Monterey terugvindt. Je kunt de opdrachten selecteren via de zoekfunctie Spotlight of vanuit de app Opdrachten. We merken wel dat op een gelokaliseerd besturingssysteem sommige opdrachten in het Nederlands staan en andere in het Engels.

Het werkt een beetje traag, maar de snelkoppeling 2 apps met gesplitst scherm brengt de twee gekozen apps in zij-aan-zij aanzicht. In de galerie staan verschillende varianten op dit thema. zoals Splits scherm met Foto’s en Berichten of Splits scherm met Safari en Notities. Ondertussen weet je dat je gemakkelijk deze bestaande snelkoppelingen kunt aanpassen tot bijvoorbeeld Splits scherm met Safari en Word.

De snelkoppeling Minder afleiding helpt om meer gefocust te werken. Hiermee stop je alle actieve apps behalve degene waarmee je aan de slag wilt. De opdracht schakelt ook de Niet storen-modus in. 

Start My Next Meeting is tenslotte een must-have voor liefhebbers van Zoom. De snelkoppeling scant je agenda naar de aanstaande Zoom-vergaderingen en maakt op het juiste moment verbinding met de app.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!

▼ Volgende artikel
Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties
© Ratchapon - stock.adobe.com
Huis

Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties

PowerPoint is het populairste presentatiepakket en daar kunnen we dus niet omheen. Met de eerste tien tips halen we daarom meer uit dit programma. Maar er is meer dan PowerPoint, zoals je duidelijk merkt in de tweede tien tips en (gratis) tools.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je je PowerPointpresentatie kunt verbeteren en welke alternatieven er zijn:

  • Google Presentaties
  • LibreOffice Ímpress
  • Zoho Show
  • Canva
  • Pitch
  • Typito
  • Pecha Kucha

Lees ook: Gaaap! Interactieve presentaties maak je met Aha Slides

PowerPoint

1 Model

Om te voorkomen dat je de kleuren, het lettertype of de stijl van meerdere dia’s in je PowerPoint-presentatie moet aanpassen, werk je het best met een diamodel. Wijzigingen die je hierin aanbrengt, worden automatisch toegepast op alle dia’s. Open het menu Beeld en selecteer Diamodel bij Modelweergaven. Kies het hoofdmodel bovenin het linkerdeelvenster (ondersteunde lay-outs staan hieronder) en pas dit aan. Je wijzigingen worden doorgevoerd naar de onderliggende lay-outs. Als je nu Beeld / Normaal kiest en Nieuwe dia selecteert, hoef je alleen de gewenste lay-out te selecteren.

Met een diamodel zorg je snel voor consistentie in je presentatie.

Over dia's gesproken

Met een scanner kun je deze oude beelden digitaliseren

2 Overzicht

Bij een langere PowerPointpresentatie kan een overzichtsdia met de belangrijkste secties nuttig zijn. Eén klik op zo’n miniatuur en PowerPoint zoomt in op de bijbehorende dia. Open of creëer een presentatie (met de extensie pptx), ga naar Invoegen, klik bij Koppeling op de knop Zoom en kies Overzichtszoom. Selecteer de dia’s die je in het overzicht wilt opnemen en bevestig met Invoegen. De overzichtsdia wordt meteen toegevoegd aan je diareeks.

Een overzichtsdia laat je een (saaie) lineaire volgorde makkelijker doorbreken.

3 Animatiepad

PowerPoint biedt verschillende animaties, maar je kunt ook een object langs een zelfgetekend pad laten bewegen. Selecteer het object, ga naar Animaties en klik op Animatie toevoegen. Je ziet nu opties als Begin, Nadruk, Einde en Animatiepaden. Kies hier Aangepast om met de muis een eigen animatiepad op de dia te tekenen. Vervolgens kun je op het tabblad Animaties de Duur en de Vertraging van de animatie instellen. Indien nodig, klik je met rechts op het object en selecteer je Naar voorgrond. Je kunt het object ook buiten de dia laten beginnen.

Laat een object langs een eigen pad bewegen.

4 Actieknop

Een hyperlink invoegen is eenvoudig: kies Invoegen / Koppeling, selecteer Bestaand bestand of webpagina en vul de url in het Adres-veld in. Je kunt ook een link aan een object koppelen, zoals een eigen actieknop. Kies Invoegen / Vormen en selecteer bij Actieknoppen een vorm. Teken een kader, selecteer het, open het tabblad Invoegen en kies Actie. In het venster Actie-instellingen selecteer je op het tabblad Klikken met de muis en/of Aanwijzen met de muis bij Hyperlink naar de gewenste optie, zoals Dia, URL of Andere PowerPoint-presentatie.

Koppel zelf de gewenste actie aan een knop.

5 Tekstvakken

Je kunt je presentatie interactiever maken door bijvoorbeeld reacties van het publiek in je dia op te nemen. Ga hiervoor naar Bestand en kies Opties / Lint aanpassen. Zet in het rechterdeelvenster een vinkje bij Ontwikkelaars en bevestig met OK. Op het tabblad Ontwikkelaars selecteer je bij Besturingselementen de optie Tekstvak en klik je op ActiveX inschakelen. Teken een tekstvak op je dia. Bij een quiz kun je bijvoorbeeld voor elke ploeg een tekstvak maken in een grafisch scorebord.

Selecteer het tekstvak en kies Eigenschappen op het tabblad Ontwikkelaars. Stel hier EnterKeyBehavior in op True en eventueel ook Multiline als meerdere regels nodig zijn. Tijdens je presentatie kun je tekst invoeren en deze behouden als je de presentatie opslaat.

In een ActiveX-tekstvak kun je bijvoorbeeld ook scores bijhouden.

6 Teleprompter

Het komt wat onhandig over als je tijdens je PowerPointpresentatie van een blad papier afleest. Je kunt dit oplossen door je pptx-bestand te openen en de eerste dia te selecteren. Klik op Notities in de statusbalk en voeg de gewenste tekst bij de dia in. Herhaal dit voor de overige dia’s en sla je presentatie op.

Vlak voor de presentatie open je het tabblad Diavoorstelling, klik je op Monitors en stel je Monitor in op Automatisch. Ga daarna naar het tabblad Opnemen en kies Vanaf het begin. Onder Weergaven, onderaan, selecteer je Teleprompter. Zo krijg jij (als enige) de notities bij elke dia te zien.

Je tekst verschijnt terwijl je naar de gepresenteerde dia’s kijkt.

7 Mobiel

Je kunt je PowerPoint-presentatie ook vanaf je smartphone geven. Installeer de PowerPoint-app en start de presentatie. Tik op het schermpictogram (Weergave voor presentator). Bovenaan verschijnt de eigenlijke dia en onderaan kun je door de dia’s navigeren. In het midden wordt het notitievenster getoond, dat alleen jij kunt zien. Je kunt hier op elk moment nog tekst invoeren, maar als je hier je vinger op houdt, verschijnt er een laserpointer op de dia die je kunt aansturen via telefoonbewegingen. Je dient je smartphone wel met de beamer te verbinden, zoals via een HDMI-adapter of draadloos met AirPlay, Chromecast of Miracast.

Je kunt je smartphone ook als laserpointer inzetten.

8 Video

Wil je je presentatie als video beschikbaar stellen, ga dan naar Bestand en kies Exporteren. Je ziet hier opties als PDF- of XPS-document maken, Presentatie inpakken voor cd, Hand-outs maken en Een video maken. Kies deze laatste en stel de resolutie in (van 480p tot 4K). Blijkt de optie Opgenomen tijdsinstellingen en gesproken tekst gebruiken, niet beschikbaar en wil je dit, dan kies je voor Een video opnemen en kun je, eventueel met camera en microfoon, alsnog een opname maken. Bevestig met Video maken en sla de video op als mp4 of wmv. Je kunt deze altijd nog converteren met bijvoorbeeld het gratis HandBrake.

Je kunt je presentatie, inclusief ingesproken tekst, ook als video bewaren.

9 Ondertitels

Als je een presentatie geeft en er zijn mensen met een gehoorbeperking of anderstaligen, kun je gesproken commentaar live als (vertaalde) ondertitels tonen. Ga naar Diavoorstelling en zet een vinkje bij Altijd ondertitels gebruiken. Bij Instellingen voor ondertitels stel je de spreektaal en doeltaal in. Klik op Meer instellingen (Windows) om de kleur, stijl en grootte van de ondertitels aan te passen. Zodra je de presentatie start en begint te spreken (met ingeschakelde microfoon), verschijnen de gevraagde ondertitels.

Je gesproken commentaar verschijnt live – en ook vertaald – als ondertitels.

10 Invoegtoepassingen

Je kunt PowerPoint uitbreiden met diverse invoegtoepassingen. Ga naar Start en kies Invoegtoepassingen / Meer invoegtoepassingen. Interessante apps in de online store vinden we onder meer Symbols and Characters, Emoji Keyboard, Wikipedia, Pexels en ChatGPT for PowerPoint.

Met deze laatste kun je AI gebruiken om je presentatie te helpen samenstellen. Je beschrijft je onderwerp uitgebreid of selecteert een (video)bestand, kiest de presentatietaal evenals een sjabloon. Het ontwerp is vervolgens snel klaar. Deze add-on kun je vijf keer gratis gebruiken met een maximum van zeven dia’s per keer.

Je kunt de functionaliteit met diverse invoegtoepassingen uitbreiden, ook met AI.

Alternatieven

11 Interactie

Het is handig om tijdens of na je presentatie de respons van je toehoorders te peilen, bijvoorbeeld via een bevraging of quiz. Dit kan perfect met diensten als Mentimeter of Poll Everywhere. Beide bieden gratis accounts (met beperkte functies) en kunnen zich integreren in je presentatiepakket (of videoconferentietool). Hiermee kun je een quiz opzetten, waarna deelnemers via een webbrowser of app direct kunnen meedoen. De reacties kunnen live in je presentatie worden weergegeven.

Je kunt je publiek op meerdere manieren bevragen.

12 Kleuren

De meeste presentatiepakketten bieden sjablonen en thema’s, en PowerPoint heeft de Designer-module op het tabblad Ontwerpen. Toch kan de gratis dienst Color Hunt handig zijn voor het vinden van een harmonieus kleurenpalet, met kleuren in hexadecimaal en RGB. Met Coolors kun je via een generator interactief een passend kleurenpalet samenstellen. Druk op de spatiebalk voor een nieuwe combinatie en gebruik het hangslotje om een kleur vast te zetten. Er zijn knopjes voor andere tinten en je kunt ook zelf kleuren kiezen, onder meer in RGB en CMYK.

Met een evenwichtig kleurenpalet oogt je presentatie aangenamer en professioneler.

13 Google Presentaties

Hoewel PowerPoint het populairste presentatiepakket is, zijn er andere alternatieven die je gratis kunt gebruiken. Een bekende optie is Google Presentaties. De dienst werkt goed samen met tools als Google Drive en Documenten. De online tool biedt diverse sjablonen, aanpasbare thema’s en ingebouwde opties voor het invoegen van afbeeldingen, grafieken, animaties en video’s. Je kunt presentaties in pptx-formaat uploaden en downloaden, en meerdere gebruikers kunnen tegelijk in realtime aan dezelfde presentatie werken.

Google Presentaties laat zich online bedienen en heeft best veel mogelijkheden.

14 LibreOffice Impress

Als je liever offline werkt aan een presentatie en een gratis pakket verkiest, dan is Impress een goede keuze. Het maakt deel uit van de volledige opensource-kantoorsuite LibreOffce, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Dit pakket biedt ondersteuning voor sjablonen, thema’s, diamodellen en opmaakprofielen, wat zorgt voor consistentie in je presentaties. Met de app kun je vormen, tabellen, diagrammen en allerlei media-objecten, waaronder audio en video, toevoegen. Het biedt krachtige animaties en overgangen en kan goed overweg met ppt(x)-bestanden voor zowel import als export. Er zijn tot wel dertig werkbalken beschikbaar, maar je kunt de interface gelukkig uitgebreid aanpassen.

LibreOffice Impress: een degelijk en geheel gratis ontwerpprogramma voor de desktop.

15 Zoho Show

Zoho Show (is een minder bekend presentatiepakket, maar is gratis voor particulier gebruik. De interface is wel Engelstalig. Je krijgt 500 MB cloudopslag (in een Europees datacenter) en je hebt toegang tot een onbeperkt aantal bestandsversies. Er is ook een offline modus beschikbaar en je kunt in realtime samenwerken met anderen op basis van machtigingen. Er is een ruim aanbod aan sjablonen en je kunt in je presentatie de gebruikelijke objecten en mediabestanden opnemen, inclusief uitgebreide animaties en overgangen. De functionaliteit is bovendien uitbreidbaar met add-ons, maar het aanbod is vooralsnog beperkt.

Het online presentatiepakket Zoho Show heeft een overzichtelijke interface.

16 Canva

Canva is een bekend online platform voor grafisch ontwerp van visuele content. Naast socialmediaposts, posters en logo’s kun je er ook presentaties mee maken. Canva biedt een uitgebreide bibliotheek met professioneel ontworpen sjablonen in diverse categorieën. De (Engelstalige) interface is gebruiksvriendelijk en met het drag-and-dropsysteem kun je elementen zoals tekstvakken, afbeeldingen (ook via AI) en video’s eenvoudig verplaatsen en aanpassen. Helaas zijn lang niet alle ontwerpelementen gratis beschikbaar. Het programma maakt het ook mogelijk om in realtime samen te werken.

Canva is dankzij drag-and-drop ook goed toegankelijk voor de beginnende ontwerper.

17 Piktochart

Piktochart is vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface voor het maken van infographics, maar het platform laat je ook presentaties creëren. De online app heeft diverse sjablonen met elementen als grafieken, pictogrammen, afbeeldingen en tekstvakken. De tool werkt grotendeels met drag-and-drop, en je kunt verschillende diavormen ontwerpen. Voor geavanceerdere functies, zoals complexe animaties of interactieve elementen, is deze tool minder geschikt. Houd er rekening mee dat de gratis versie van Piktochart dia’s alleen als png opslaat, niet als PowerPoint-presentatie of pdf.

Met Piktochart creëer je ook presentaties (maar met stevige beperkingen in de gratis variant).

18 Pitch (met AI)

Pitch richt zich met uitgebreide online samenwerkingsopties op het zakelijke segment. Je kunt een PowerPointpresentatie uploaden of een presentatie maken op basis van talrijke sjablonen. Ook kun je de AI-module gebruiken, die op basis van een beschrijving een presentatie ontwerpt. Deze kun je vervolgens aanpassen vanuit een overzichtelijke interface. Bij het selecteren van een object verschijnen automatisch de relevante bewerkingstools, en je kunt objecten toevoegen als tekst, media, geometrische figuren, grafieken en tabellen. Er is tevens een online opnamefunctie. Presentaties kun je direct vanaf de website tonen; exporteren naar een PowerPointpresentatie is helaas voorbehouden aan betaalde accounts.

Een snel presentatie-ontwerp op basis van een uitgebreide AI-prompt.

19 Typito

Typito is geen traditioneel presentatiepakket, maar een videocreatietool voornamelijk op tekstbasis. Met deze online app kun je namelijk eenvoudig tekstboodschappen op diverse manieren animeren en omzetten naar een video. De gratis versie beperkt je tot video’s van vijf minuten (dertig minuten per maand), met 250 MB opslagruimte.

Je kiest eerst het formaat, zoals 16:09, waarna je elementen als stockfoto’s, -video’s, stickers en pijlen naar het werkveld sleept. Onderaan vind je de gebruikelijke tijdlijn van een videobewerker. Na voltooiing kun je je project exporteren en lokaal opslaan als mp4, weliswaar met een watermerk in de gratis versie.

Geen klassieke presentatie, maar wel een aantrekkelijke combinatie van tekst en animatie.

Video bewerken? Clipchamp, kampioen in videobewerking

20 Pecha Kucha

De term Pecha Kucha, Japans voor gekeuvel, verwijst naar een format voor korte, creatieve presentaties, meestal een diavoorstelling van twintig beelden, die elk twintig seconden zichtbaar zijn. Op Pecha Kucha vind je een online tool voor dit soort presentaties. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en eigen afbeeldingen gebruiken. In de betaalde Pro-versie kun je ook dia’s uit een PowerPointpresentatie invoegen. Voeg een titel en extra tekst toe aan elke dia – tekstoverlays zijn beschikbaar in de Pro-versie – en maak een audio-opname via de ingebouwde recorder. Sla je Pecha Kucha online op en kies of je deze publiek maakt of niet.

Pecha Kucha: strikte regels en strenge timing voor sterke creatievelingen.

Lees ook: Breng herinneringen tot leven in een paar klikken

Watch on YouTube