Zo controleer je je harde schijf in Windows 10

© PXimport

Zo controleer je je harde schijf in Windows 10

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 september 2017 - 03:20

Aangepast: 24 november 2022 - 12:43

Ronald Smit

Over het algemeen gaat het wegschrijven en weer teruglezen van gegevens naar en vanaf de gemiddelde harde schijf goed. Maar soms zijn fouten onvermijdelijk. En als dat (te) vaak mis gaat, is een schijfcontrole geen overbodige luxe.

Meestal merk je niks van het wegschrijven van bestanden naar je harde schijf, of het lezen ervan af. Een enkele keer zal er ongetwijfeld wel eens iets mis gaan, vaak als gevolg van een softwareprobleempje. Als je echter regelmatig last hebt van crashende programma's, traag wegschrijvende bestanden en zo meer, dan is het tijd voor een schijfcontrole. In Windows (10) is dat erg eenvoudig.

Start de Verkenner en klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt laten controleren. Bijvoorbeeld de C-schijf. Klik in het geopende contextmenu op Eigenschappen. In het daarop geopende venster klik je dan op de tab Extra, gevolgd door een klik op de knop Controleren. Klik in alweer een nieuw venstertje op Station Scannen. Nu wordt het - zeker bij een flink gevulde schijf of partitie - even wachten.

Als het goed is horen er aan het eind van de scan - die halverwege ook nog eens opnieuw lijkt te beginnen - geen fouten gemeld te worden. Is dat wél het geval, dan kan je de fouten laten repareren. In het geval van de systeemschijf (C) betekent dit dat je een reparatie-actie bij de eerstvolgende herstart kan inplannen. Dat moet op deze manier, omdat in een lopend besturingssysteem schijfgebieden waarvan bestanden in gebruik zijn niet gewijzigd kunnen worden.

© CIDimport

Opletten

Blijkt dat tijdens een reparatie bepaalde fouten niet herstelbaar zijn, dan is het tijd om uit te gaan kijken naar een nieuwe schijf. Dat geldt ook als er steeds vaker schijfproblemen optreden. Schijfcontrole is een vrij snelle manier om achter dit soort problemen te komen. Bedenk tot slot ook dat schijffouten veroorzaakt kunnen worden door het niet correct afsluiten van Windows, of het niet juist verwijderen van een usb-opslagmedium!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000