Samsung 870 QVO review - De eerste mainstream 8 TB SSD

Samsung 870 QVO review - De eerste mainstream 8 TB SSD

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 juli 2020 - 06:45

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Stephan Overbeeke

In 2018 bracht Samsung hun eerste QVO SSD uit, een betaalbaarder alternatief voor hun uitstekende EVO-series. Met de nieuwe Samsung 870 QVO bouwen ze verder op hetzelfde concept: een nieuwe controller voor betere prestaties, maar voorzien van een nog hogere datadichtheid waardoor het ze is gelukt de eerste 2,5 inch 8 TB ssd voor consumenten te maken. We testten deze drive op zoek naar de voor- en nadelen.

De 870 QVO is een betaalbare ssd, dus Samsung moest iets doen om het product ook daadwerkelijk betaalbaar te houden. De meeste ssd's slaan 3 bits aan data op in één geheugencel, maar net als zijn voorganger maakt de 870 QVO daar 4 bits van, een zogeheten 4-bit mlc-ssd dus. Dat heeft positieve consequenties voor zowel de prijs als de opslagcapaciteit, het gebrek aan zowel 8- als 4TB-ssd's op de markt is een doorn in het oog van echte opslag liefhebber. 4TB-ssd's zijn zeldzaam, en 8TB-ssd's vereiste tot deze lancering dat je een RAID of zakelijke oplossing zocht.

Maar die keuze om meer data in dezelfde hoeveelheid geheugen op te slaan kent ook zijn negatieve keerzijde wat betreft de prestaties en de duurzaamheid. De lagere duurzaamheid is vooral een theoretisch probleem, zelfs de 2TB-variant die wij testten heeft een geclaimde levensduur van 720 TBW, wat wil zeggen dat hij totaal minimaal 720 terabytes weg kan schrijven. Je moet echt van goeden huize komen om 720 terabytes aan data te schrijven in een paar jaar tijd, al is 3 jaar garantie wel tastbaar minder dan de 5 jaar op praktisch alle middenklasse ssd's tegenwoordig.

Slim presteren

De consequenties voor de prestaties weet Samsung dankzij een nieuwere, slimmere controller echter uitstekend aan te pakken. Dankzij die controller en slim gebruik van de vrije ruimte op de schijf weet deze ssd in de meeste taken zich uitstekend te meten met mainstream en zelfs high-end sata-ssd's. Zolang je lichte taken uitvoert, zoals foto-mappen of games laden, of lichte productiviteitstaken, doet de 870 QVO niet onder voor de duurdere 860 EVO, sterker nog hij is dan vaak zelfs nog sneller dan de 860 EVO. Schrijfsnelheden van 534 MB/s en leessnelheden van 563 MB/s zijn praktisch het maximaal haalbare op de sata-poort waar deze ssd gebruik van maakt, maar de random read en write prestaties behoren ook tot de beste die je in een sata-drive kunt vinden.

Er zit echter één duidelijke maar aan, en dat is zodra je schijf helemaal vol zit, of je echt in één keer grote datasets naar deze ssd gaat schrijven, denk daarbij aan minimaal 78 gigabyte, dan storten de schrijfprestaties volledig in naar slechts 160 MB/s. Prestaties die bij een mechanische harde schijf passen. Het is dus cruciaal dat je geen gigantische datasets verplaatst, noch taken overweegt waarbij de ssd constant belast wordt waarbij de cache niet efficiënt ingezet kan worden.

Alles draait om die prijs

Het maakt de 870 QVO nadrukkelijk een consumenten-ssd, een ssd voor fotomappen, grote game libraries, of video archief. En absoluut geen ssd voor servers, databases of professionele werkstations. Maar voor de meeste consumenten zijn dus zowel de prestaties als de duurzaamheid geen negatief element van dit product.

Geen negatief element betekent echter ook niet per direct een uitzonderlijke prestatie, wat de focus van de 870 QVO bijna volledig op de prijs legt. Samsung moet simpelweg zorgen dat deze ssd's goedkoper zijn dan goede 3-bit MLC alternatieven zoals de Crucial MX500. Die ssd bestaat niet in 4 TB of grotere varianten, dus Samsung pakt daar de default winst, maar om de 1 en 2 TB 870 QVO aan te raden is het belangrijk dat ze tot de goedkoopste opties op de markt behoren. Dat is volledig aan Samsung zodra deze producten de komende dagen in de schappen belanden, maar dus wel iets om in de gaten te houden.

Conclusie

Met slim beheer maakt Samsung van hun budget drive toch een uitstekende all-rounder. Zolang je geen giga datasets overzet of de ssd wil inzetten voor extreem intensieve taken zijn de prestaties goed. Samsung moet wel zorgen dat de 870 QVO tot de goedkoopste opties op de markt behoort. Of je moet op zoek zijn naar een 4- of 8TB-ssd, in die capaciteiten heeft Samsung vooralsnog gewoon geen concurrentie en is de 870 QVO een aantrekkelijk en relatief betaalbare high capacity ssd.

8,0

ONS OORDEEL

Samsung 870 QVO

Pluspunten

Presteert precies waar het telt

Prima levensduur ondanks QLC

De eerste mainstream 8TB-ssd

Minpunten

Slechts 3 jaar garantie

QLC-ssd's ongeschikt voor zwaar werk

Conclusie

**Prijs** € 129 euro (1TB), € 269 euro (2TB) € 539 euro (4TB), € 969 euro (8TB) **Capaciteiten** 1TB, 2TB, 4TB, 8TB **Form Factor** 2,5 inch **Protocol** Sata 6 Gbit/s **Maximum snelheid** 534 MB/s schrijven, 563 MB/s lezen...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000