Het downloaden uit nieuwsgroepen is niet altijd legaal, maar neemt nog altijd in populariteit toe. Logisch: het gaat snel en het aanbod is enorm. Een goede reden om uit te zoeken met welke software dit het gemakkelijkst is! Vandaag bekijken we SABnzbd.

SABnzbd draait als lokale server, waardoor de gebruikersinterface alleen via de browser toegankelijk is. Mede hierdoor (maar ook door de veelzijdigheid van het programma) vergt SABnzbd wat meer studie om mee te werken. De aanvankelijke configuratie is nog eenvoudig genoeg, maar vervolgens wijkt het programma dusdanig af van de concurrentie dat de uitstekende wiki er even aan te pas moet komen.

SABnzbd werkt net als Unzbin alleen op basis van nzb-bestanden door deze te openen, in een bewaakte map te plaatsen of rechtstreeks van een indexeersite te halen. SABnzbd kan vervolgens het hele downloadproces inclusief reparatie en uitpak automatiseren. Het programma biedt bovendien uitgebreide controle over de opslaglocatie van opgehaalde bestanden al naar gelang het type (muziek, film, software, enzovoort). U kunt met meerdere servers werken, servers een voorkeur geven, downloads inplannen en de pc automatisch uit laten schakelen of in de slaapstand laten zetten. SABnzbd is ook populair onder ervarenere nas-bezitters (zie ook kader Nas), omdat het, met wat moeite, ook vanaf zo’n apparaat kan draaien. Door het open karakter van SABnzbd zijn er bovendien de nodige third-party programmaatjes om functionaliteit en gebruiksgemak verder uit te breiden. Kortom: een veelzijdig programma voor de fanatieke downloader.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • hele proces geautomatiseerd

  • draait ook op een nas

  • niet eenvoudig om mee te leren werken

SABnzbd vereist meer moeite, maar is dan ook wat veelzijdiger én soms geschikt voor nas-gebruik.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000