Review: Leadtek WinFast A360 Ultra TDH

De nvVidia FX 5700 Ultra blijkt nauwelijks voordeel te halen uit het nieuwe DDR3-geheugen. De prestatieswinst tegen over de FX 5700 Ultra model met DDR2 geheugen is minimaal en verwaarloosbaar. Je kan je dus de vraag stellen waarom nVidia in deze combinatie GDDR3-geheugen gebruikt. Bovendien zijn de productiekosten van GDDR3-geheugen hoger. De DDR3-technologie zelf ziet er niettegenstaande belofte vol uit en hopelijk zal de nieuwe generatie grafische chipset er meer voordeel uit halen. Qua prestaties kan je de FX 5700 Ultra tegenover het productgamma van concurrent ATI situeren tussen Radeon 9600XT en de Radeon 9800 en is een degelijke gaming-kaart aan een betaalbare prijs. Is de FX 5700 Ultra je ding, zit je met de A360 Ultra TDH van Leadtek alleszins op rozen. Leadtek levert een degelijke uitvoering van de FX 5700 Ultra met een stille en efficiënte koeling.

De eerste grafische kaarten met GDDR3-geheugen, de derde generatie geheugentechnologie, is een feit. Verrassend genoeg geen ATI-chip, maar komt nVidia als eerste met een GDD3-gebaseerde kaart over de brug. De technologie is namelijk ontwikkeld door ATI in samenwerking met enkele geheugenfabrikanten. Het is weliswaar een open standaard en andere fabrikanten mogen gratis de geheugentechnologie gebruiken, maar niettemin. Evenwel nog niet in combinatie met een nieuwe grafische chip. NVidia introduceert GDDR3 namelijk op een kaart met de GeForce FX5700 Ultra chip (codename NV36).

Opletten: voor de revisie van de FX5700 Ultra past nVidia geen naamverandering toe. Koop je dus een GeForce FX5700 Ultra kaart moet je goed uit je doppen kijken dat je geen ouder model met GDDR2-geheugen in huis haalt. De verbetering van GDDR3-geheugen is het lager stroomverbruik, 1.8V in plaats van vroeger 2.5V en een hogere klokfrequentie. De nieuwe geheugenstandaard heeft ook een minpuntje. De CAS latentietijd van GDDR3 bij het lezen is hoger dan bij GDDR1. Dit betekent dat GDDR1 aan dezelfde kloksnelheid iets sneller is dan GDDR3-geheugen. De hogere kloksnelheid elimineert evenwel het nadeel van de tragere reactietijd.. De vraag is natuurlijk welke prestatiewinst DDR3 de GeForce FX5700 Ultra zal leveren. Met uitzondering van het nieuwe geheugentype blijft de verdere technologie en referentie design onveranderd. We ontvingen een GDDR3 GF FX5700 Ultra-model van Leadtek in handen – de A360 Ultra TDH genaamd. Deze heeft 128 MB van het bewuste DDR3-geheugen aanboord dat draait aan 950MHz, 50 MHz meer dan de FX5700Ultra kaarten met GDDR2-geheugen. De GPU kloksnelheid blijft zoals vroeger natuurlijk op 475MHz.


Leadtek kiest voor een eigen koeling. Een platte GPU-koeling met centraal een redelijk grootte ventilator dat voorzien is van een stoffilter dat voor een langere levensduur zorgt. De koelt goed en werkt opvallend stiller dan dat we van de FX5700-kaarten gewend waren (minder dan 28 dB). Ook de GDDR3-geheugenmodules vragen nog extra koeling, hier in de vorm van kleine aluminium koelelementen. Kenmerkend aan de GDDR3 FX5700 ultra kaarten is dat er enkel aan de bovenzijde geheugenchips zitten. Vroeger waren op beide zijde van de kaart geheugen modules voorzien. DDR3-chips hebben namelijk een capaciteit 256Mb chips waar vroeger 128Mb modules werden gebruikt en zijn er maar 4 geheugenchips nodig in plaats van de 8 vroeger. Dit heeft evenwel niets met nVidia’s referentiedesign te maken, enige reden hiervoor is dat DDR3 nog enkel in 256Mb modules beschikbaar. Leadtek A360 TDH beschikt verder of een D-sub en DVI-monitoraansluiting, een tv-out en wordt gebundeld met WinFastDVD, WinFox II overkloksoftware, Gun Metal en Big Mutha Truckers spellen. Waar het werkelijk om draait zijn natuurlijk de prestaties. De kaart werd getest op een Pentium 4 3.2 GHz 800 FSB-processor, 256 MB DDR 400-geheugen en een Seagate SATA-schijf en met Windows XP Professional besturingssysteem. De gehoopte prestatieboost door gebruik van GDDR3-geheugen bleef uit en GDDR3-geheugen. Tot onze teleurstelling moesten we vaststellen dat de prestatie verschillen tussen het FX5700 Ultra model met GDDR2 geheugen en het nieuwe GDDR3 minimaal en verwaarloosbaar zijn. De prestaties van de nieuwe FX5700 Ultra is natuurlijk goed en hebben we hier een degelijke gaming kaart in handen, maar de gehoopte prestatieboost door gebruik van GDDR3 bleef volledig uit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten